(Positieve) Psychologie, Instant happiness, Relaties, Selfcare, Sociaal, Vriendschap, Zelfcompassie

Dag 40. 10 Dingen waar iedereen zich druk om maakt

Maak jij je weleens zorgen? Hoe fijn is het dan als je bij iemand je verhaal kwijt kan? Maar nog fijner; als de ander je gevoel ook nog eens helemaal beaamt. Gedeelde smart is halve smart zeggen ze toch?
In juni 2017 heeft Cosmopolitan een onderzoek gepubliceerd met tien zaken waarover iedereen*  zich zorgen maakt. Vervolgens hebben ze de experts zich erover laten buigen om je helemaal gerust te stellen!

1. GELD
73% Van ons blijkt zich zorgen te maken om schulden. Zonde, volgens Simone Milasas, auteur van Getting Out of Debt Joyfully.  De eenvoudigste en meest voor de hand liggende manier is om eens de tijd uit te trekken om je inkomsten en uitgaven onder de loep te nemen. Wanneer je weet wat er elke maand met je saldo gebeurt kun je er beter op inspelen.
Een andere tip is om van al je inkomsten tien (of als dat echt teveel is vijf) procent opzij te zetten. Dus voor iedere euro die je verdient, zet je tien cent apart. Tegenwoordig kun je bij heel veel banken een gratis spaarrekening openen. Verwacht alleen geen vetpot, want de rentes zijn bedroevend laag.

Zelf heb ik inmiddels twee nieuwe acties. Ten eerste ben ik gestopt met roken. De dagen dat ik normaal een pakje zou kopen pin ik het bedrag en dat stop ik in mijn spaarpot. Tevens heb ik een stop-app die voor me bijhoudt hoeveel ik bespaard heb.
Daarnaast pin ik ook regelmatig voor ik boodschappen ga halen. Op die manier moet je je wel aan je lijstje houden én het kleingeld dat er wel overblijft duw ik ook in de spaarpot.
Meer over omgaan met geld komt morgen bij de praktische selfcare!

2. JE CARRIÈRE
90% van ons heeft blijkbaar ligt wakker van hun werk, waarvan 56 procent er zelfs constant mee bezig zegt te zijn!! Van zorgen om zekerheid, je salaris of de vraag of je wel de juiste baan hebt gekozen, het beste wat je kunt doen is jezelf herinneren dat je niet je werk bént.
Ik zie veel vriendinnen regelmatig overvraagd worden omdat ze zich keihard inzetten voor hun werk. Zeker in onze zorgsector is het aanpoten met al die regelgeving. Daarmee zeg ik niet dat je niet je best moet doen, maar je werkt om te leven, niét andersom! Zeker wanneer je burn-out klachten begint te vertonen moet je je eens afvragen of je niet teveel wilt/doet.
Durf ook trots te zijn op wat je bereikt hebt en laat je identiteit niet afhangen van titels.

3. JE LICHAAM
52 procent van ons maakt zich zorgen zijn/haar uiterlijk waarvan slechts 4% zichzelf ‘knap’noemt. En kom op, met al die Instagrams met bloedmooie, afgetrainde dames kan het nog weleens moeilijk zijn om aan die norm te voldoen. Geen wonder dat de universiteit van Pittsburgh ontdekte dat hoe meer je op social media zit, hoe groter de kans op depressie en een laag zelfbeeld is.  Dus geven we geld uit aan een gymabo, huren we een dure personal trainer, gaan we ieder dieet uitproberen en raken we alleen maar meer gefrustreerd als het niet lukt.
Bedenk je liever dat het overgrote deel van social media nepper dan nep is. Filtertje hier, filtertje daar en vergeet niet hoe de juiste pose of een ander licht je look drastisch kan veranderen. Ook hiervan zijn gelukkig steeds meer bodyconfidence hypes (hoewel die van okselhaar van mij niet zo hoeft) aangehangen door celebrities én fitness modellen die je wel het ware beeld laten zien.

Instagram: Bodyposipanda

4. JE RELATIE(S)
Zorgen om je relatie of bang om alleen te eindigen? Je bent niet alleen! 50 procent van ons is bang om geen goede relatie te (zullen) hebben of is bang voor afwijzing. Niet voor niks propageer ik zelfcompassie en benadruk ik keer op keer hoe belangrijk het is om van jezelf te houden! Volgens seksuoloog en relatie expert Nikki Goldstein heeft iedereen last van bepaalde onzekerheden, maar de mate waarin ze je leven beïnvloeden hangt af va je gevoel van eigenwaarde. Een gezonde dosis zelfvertrouwen zorgt dat je negatieve gedachten kunt doorbreken.

love yourself first

5. JE SOCIALE LEVEN
44 procent van ons maakt zich, lekker high school, druk om hun populairiteits niveau. Anderen lijken meer vrienden te hebben, iedere weekend 20 borrels of feestjes af te struinen en dat terwijl jij in je eentje thuis zit. Facebook helpt je maar al te graag, want je feed stroomt gegarandeerd over van alle lol..
Juist, weer zoiets dat nepper dan nep is. Geniet lekker van je tijd alleen, ontspan je en bedenk; beter één vogel in de hand, dan  tien in de lucht. Dat geldt net zo goed voor vrienden. De meeste mensen hebben uiteindelijk maar drie (maximaal vijf) échte vrienden. Investeer liever in die vriendschappen te onderhouden!

Mocht je nou echt weinig sociale contacten hebben, of veel teleurgesteld worden hierin vraag jezelf dan af: a) is er echt iets mis met mijn sociale vaardigheden (en zo ja, zoek hierbij hulp!) en b) heb ik wel de juiste mensen om me heen?

6. JE GEZONDHEID
Hoewel 29 procent van ons gezond leeft hebben veel van ons regelmatig het zombie gevoel. Een groot deel hiervan kun je opvangen met een gezond eet- en slaappatroon, regelmatig ontspannen en zoals hierboven, tijd spenderen met de juiste sociale contacten.
Een veelgehoorde tip van diëtisten is ook even je hipsterlevel te downgraden door minder bij Starbucks (lees; de koffie automaat) te hangen. Daarnaast blijft een goed ontbijt de beste start van de dag om snackaanvallen met hoge suikergehaltes en de bijbehorende dips te voorkomen.

Ben je regelmatig oververmoeid? Kijk dan eens naar je werk, of je niet overvraagt bent of maak een afspraak met de huisarts om zeker te weten dat je niks onder de leden hebt.

7. JE SEKSLEVEN
Hoe vaak per week doe jij ‘het’? 28 Procent van ons is bang dat hun seksleven niet goed genoeg is. Volgens Goldstein is er echter geen norm als het om seks gaat. Mijn belangrijkste adviezen hierin:
1. Zorg dat dit onderwerp er eentje is dat je kunt bespreken met je partner.
2. Houd in gedachten: Zolang jullie bevredigd zijn, is jullie seksleven meer dan goed!
3. Wees niet bang om nieuwe dingen voor te stellen en te proberen. Sexting (ik mag hopen dat we anno 2018 die term allemaal wel kennen?) kan hierin een mooie eerste stap zijn!

8. JE FAMILIE
Vrienden komen en gaan, maar familie is vast en hun liefde is (meestal) onvoorwaardelijk. Niet gek dat 74 procent aangeeft dat familieleden juist diegene zijn die je uit een dip helpen. Dat brengt ook met zich mee dat je je verantwoordelijk voor hen kan voelen. Belangrijk is echter dat je leert te accepteren dat er dingen zijn die je niet in de hand hebt en je bent geen supermens die altijd voor iedereen klaar kan staan. Dat is ook zo een voordeel van familie, meestal zijn jullie met meer man 😉

Maar bedenk je ook; familie kies je niet. Wanneer je regelmatig problemen hebt met je (schoon)familie en praten niet lijkt te helpen (en ja, er is iets als te vaak proberen) is het niet verkeerd om te overwegen afstand te nemen. Dit is enorm moeilijk, want je blijft loyaliteit voelen naar je familie, maar uit eigen ervaring kan ik je alleen maar zeggen dat hoe moeilijk ook, dit je enorm veel rust kan opleveren.

9. JE KINDERWENS
Wat een onderwerp.. 79% van de dames wilt kinderen en hoe dichterbij de 30/35, hoe harder die biologische klok begint te tikken.
Ik zal eerlijk zeggen, vroeger (oke, toen was ik vijfiten ofzo) lachtte ik hier altijd om. Dat ging mij niet gebeuren joh. Of ik zou voor mijn 25e mijn eerste hebben en zo niet was dat waarschijnlijk omdat ik ervoor koos ze niet te willen (ik twijfelde altijd nogal omdat ik kinderen krijgen wel echt een serieuze zaak vind). Oh wat was ik naïef..
Pas na mijn 25e studeerde ik af, liep mijn relatie stuk en toen (nu) wilde ik eerst mijn carrière opbouwen en een zakcentje verzorgen voor ik een kleintje laat komen. Nu heb ik een relatief nieuwe, stabiele relatie, begint die 30 steeds dichterbij te komen en ik hoor zoveel ‘enge’verhalen over boze cellen daarbeneden.. Maar no worries, als je tussen de 35 en 39 jaar bent, heb je 78 procent kans om binnen een jaar op natuurlijke wijze zwanger te worden! Pas na je veertigste wordt het moeilijker zegt universitair hoofddocent Peter Illingworth.

 10. JE VEILIGHEID
Ik heb deze bewust tot het laatst bewaard. Net zo iets als vliegangst (en echt, ik ben zo iemand die haar knokkels fijn kneep zo gauw ik een vliegtuig zag) is dit namelijk een vrij irreële angst. 90 procent van ons maakt zich druk over de terrorisme dreiging. Dit komt mede omdat er zoveel over gesproken wordt dat het een heel normaal verschijnsel lijkt zegt Stephen Carbone van de Australische hulpverleningsorganisatie Beyondblue. Hoewel terrorisme daadwerkelijk een probleem is, overschatten we de kans dat ons zoiets overkomt. Zeker in ons kleine kikkerlandje is de mogelijkheid relatief klein, en zelfs al zou het oog op ons vallen, onthoud dat het heel, heel onwaarschijnlijk is dat uitgerekend jij slachtoffer wordt van een terroristische aanval. Je hebt echt veel meer kans om door een bus aangereden te worden. Even serieus, die buschauffeurs van tegenwoordig rijden me toch af en toe als idioten!

Ik hoop jullie zorgen hiermee een beetje verlicht te hebben en je een happy gevoel te hebben gegeven. Mocht dat niet gelukt zijn, dit weekend begint de Carnaval in het zuiden des lands, als dat je niet blij maakt weet ik het ook niet meer.

je zorgen maken is de verkeerde kant op fantaseren

Like&Share
Twitter
Visit Us
INSTAGRAM
RSS

2 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.