(Positieve) Psychologie, Column/Nieuws, Nieuws, Praktisch, Selfcare, Stoornissen

Dag 139. ADHD op het werk; Goedbedoelde raad werkt niet

Helaas ben ik zelf nog niet toegekomen aan een uitgebreid artikel over ADHD voor jullie, maar ik kwam onderstaand artikel erover tegen en wilde dat graag met jullie delen. Er zijn zoveel van die simpele uitspraken die mensen doen naar anderen waarmee een stoornis of psychische klachten zo makkelijk onderkend wordt, en ook ADHD’ers (naar schatting 275.000 mensen in Nederland) lopen hier tegen aan. Voor die ADHD’ers kunnen goedbedoelde adviezen (‘moet je niet gewoon beter plannen?’) soms behoorlijk frustreren. Naar mijn idee helpt dit artikel het al duidelijk maken dat het geen kwestie van kunnen is maar een gedragsstoornis zonder kant-en-klare oplossing. Zie uitspraken als:

Kinderen gaan rennen of springen, volwassenen hebben beter geleerd hoe ze zich op een sociaal wenselijke manier gedragen. Die zie je niet zo snel een rondje rond de printer rennen.

Heerlijk voorbeeld!  Dus bij deze het (enigszins rommelige maar superleuke) artikel:

“Iedereen heeft er wel eens last van – een beetje vergeetachtig, ongeconcentreerd, rusteloos of afgeleid door bijzaken. Maar bij mensen met adhd zijn die klachten zo structureel dat ze op hun werk geregeld in de problemen komen. Hoeveel Nederlanders adhd hebben is moeilijk te zeggen, omdat er geen landelijke cijfers van het aantal diagnoses zijn. Onderzoeksinstituut Trimbos maakte in 2010 de laatste schatting: 1 tot 2,5 procent van de volwassen bevolking – rond de 275.000 mensen.

Voor die adhd’ers kunnen goedbedoelde adviezen (‘moet je niet gewoon beter plannen?’) soms behoorlijk frustreren. Want dat is waar de adhd’er zich onderscheidt van de collega die ook wel eens chaotisch is: problemen ontstaan niet door een slechte planning of een te hoge werkdruk, maar door een gedragsstoornis, waar geen kant-en-klare oplossing voor is.”

Lees verder op NRC.nl

* Helaas kan ik de bron van de afbeelding niet meer vinden dus als iemand die voor me heeft? 🙂 

Like&Share
Twitter
Visit Us
INSTAGRAM
RSS

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.