Dossier Psychologie en Technologie (met handige apps!)

De games die je speelt, het mobieltje waarmee je appt, de internetsite waar je op shopt.  Social media gebruik is een van de standaard dingen die ik uitvraag in gesprek met een cliënt omdat het je zoveel kan vertellen. Technologie is overal om ons heen en is belangrijk. Te belangrijk om alleen aan technologen over te laten en dat beseffen steeds meer psychologen. Technologie wordt daarom ook steeds meer gecombineerd met psychologie. Van E-health omgevingen tot betere therapieën, én ook hele leuke apps (zie onderaan)!

Trimbos wil koudwatervrees voor machine learning in ggz wegnemen
17 dec – Behandelaars zullen niet worden vervangen door algoritmen, maar ggz-instellingen kunnen niet om de inzet van kunstmatige intelligentie heen. Anders komen ze op een zijspoor te staan. Behandelaars die geen gebruik maken van algoritmen zullen wel vervangen worden door behandelaars die dat wel doen. Dat betoogt Joran Lokkerbol van het Trimbos Instituut. Lokkerbol specialiseerde zich aan Harvard en MIT in machine learning.
Skipr Redactie

Kan een polsbandje of app zelfmoordgedachten voorspellen?
16 nov – Slimme wearables en mobiele applicaties voorspellen steeds beter de stemming van patiënten die het risico lopen zelfmoord te plegen. Is de psychiater straks overbodig?
Eoswetenschap.eu

Met deze drie apps kom je van je stress af
15 nov – Het is de Week van de Werkstress, wat betekent dat er extra aandacht is voor stress op het werk. En dat moet ook wel: burn-outs zijn namelijk beroepsziekte nummer 1 in Nederland. Maar gelukkig kun je ook wat aan al die stress op werk doen. Bijvoorbeeld door apps in te zetten om even een momentje van rust en herstel te creëeren. Met deze apps is dat goed mogelijk.
Vance.nl 

Keuzesite geestelijke zorg moet ggz-wachtlijsten terugdringen
8 nov – Sinds vandaag staat een nieuwe website online voor mensen die geestelijke zorg nodig hebben. De site Kiezen in de ggz moet patiënten en huisartsen helpen bij het vinden van psychiaters, psychologen en andere behandelaars zonder wachtlijst.
NOS.nl 

De moderne paradox: internet zou ons leven makkelijker moeten maken, maar levert vooral stress op
7 okt – De paradox van de smartphone: apps beloven ons efficiënter te laten werken, maar ondertussen neemt de stress toe. Het altijd maar bereikbaar zijn en het continue informatiebombardement eisen hun tol. Is er nog een uitweg?
Volkskrant.nl

EU schenkt 4 miljoen aan onderzoek mantelzorg
4 okt – Een internationaal netwerk onder leiding van twee professoren gezondheidspsychologie van het UMCG heeft 4 miljoen euro subsidie gekregen van de EU. Met die subsidie kunnen vijftien jonge onderzoekers worden opgeleid om vraagstukken op het gebied van duurzame mantelzorg op te lossen. Dat gebeurt bijvoorbeeld door psychologie en technologie te verbinden.
Skipr Redactie

Deze VR-app verlost je van je hoogtevrees
16 aug – Amerikaanse wetenschappers hebben een nieuwe methode ontwikkeld om hoogtevrees te bestrijden. Via een nieuwe app die werkt met virtual reality, verliezen mensen verrassend snel hun angst.
Metrotime.be 

BRITSE E-HEALTH AANBIEDER OH MY MOOD VAN START IN NEDERLAND
8 aug – Begin september gaat de Britse e-health aanbieder Oh My Mood van start in Nederland. Daarmee geeft het bedrijf de kick-off voor zijn internationale uitbreiding. In Nederland zal Lionarons GGZ als eerste zorginstelling met Oh My Mood aan de slag gaan. Oh My Mood biedt een behandelprogramma waarbij traditionele methoden samen worden gebruik met digitale tools om patiënten met psychische aandoeningen te ondersteunen. Het bedrijf achter de app heeft samenwerkingsverbanden met University of Manchester, University of Liverpool en Liverpool John Moores University.
ICThealth.nl 

Google Glass helpt autistische kinderen met sociale vaardigheden
8 aug – De Google Glass is in Nederland nooit aangeslagen onder het grote publiek, maar de ontwikkelingen ervan hebben zeker niet stilgelegen. Zo kan de Google Glass, in combinatie met de juiste software, kinderen met autisme helpen bij de ontwikkeling van sociale vaardigheden.
Zorgvisie.nl

ZORGAPP VAN NEDAP WIL DE GROOTSTE VAN NEDERLAND WORDEN
7 aug – Carenzorgt, een initiatief van Nedap, kijkt vol ambitie naar de toekomst. De gratis webapp biedt een zorgcommunicatienetwerk dat al door 225.000 mantelzorgers, zorggebruikers en zorgverleners wordt gebruikt. De bedoeling is om de grootste persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) van Nederland te worden.
Binnen enkele jaren moet iedere Nederlander zijn medische gegevens in eigen beheer kunnen hebben door het gebruik van zo’n PGO. Met een subsidie van 3 miljoen euro stimuleert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de ontwikkeling en het gebruik van dit soort netwerken.
Nationalezorggids.nl

Verslaving vroegtijdig signaleren met nieuwe online tools
28 mei – Hoe vaak en hoe veel drink ik nu precies? Die vraag is voor veel mensen best lastig te beantwoorden, het eigen gebruik wordt meer dan eens onderschat. Ook voor praktijk ondersteuners huisarts GGZ (POH-GGZ) is het lastig om een beginnende verslaving te herkennen. Met deze uitdagingen gingen Tactus Verslavingszorg en Jellinek, als onderdeel van de prestatie-inkoop verslavingszorg van Zilveren Kruis, aan de slag.
Medicalfacts.nl

DEPRESSIE VERENIGING ROEPT OP TOT DEELNAME AAN APP TEGEN DEPRESSIVITEIT
4 mei – Met een slimme combinatie van smartphone-applicaties moet de SMARD-toepassing (SmartPhone Monitoring Against Recurrence of Depression) gaan voorkomen dat mensen die depressief zijn geweest een terugval krijgen. De Hersenstichting en het Radboudumc kondigden de komst van SMARD afgelopen januari aan. De Depressie Vereniging roept op tot deelname aan de testen om de app door te ontwikkelen.
ICTHealth.nl 

Psychische stoornissen behandelen met virtual reality
3 mei – Lansingerland – Levensechte situaties en realistische rollenspellen op het gebied van virtual reality, het zijn methodes die zorginstelling GGZ Delfland en ontwikkelaar CleVR samen willen ontwikkelen om de behandeling van psychische stoornissen breder te kunnen ondersteunen.
hartvanlansingerland.nl 

MBO, HBO EN GGZ WERKEN SAMEN IN E-LEARNING VIA GGZ ECADEMY
26 apr – Acht mbo- en hbo-opleidingen kunnen vanaf augustus 2018 gebruikmaken van lesmateriaal via GGZ Ecademy. Via het programma krijgen de scholen niet alleen toegang tot lesmateriaal over de geestelijke gezondheidszorg (ggz), maar ook tot het netwerk van ruim 50 leden binnen de ggz. Vooral opleidingen in het sociale domein zoals verpleegkunde, sociale hulpverlening en toegepaste psychologie zouden baat kunnen hebben bij de modules, omdat studenten in die vakgebieden vaker te maken krijgen met mensen met psychiatrische problemen. Dit meldt GGZ Nederland.
Nationale onderwijsgids

Zorgsoftwareleveranciers verenigingen zich in Avinty
20 apr – Impulse Info Systems, Nedercare en VIR in samenwerkingsverband
Avinty is de nieuwe naam waaronder softwareleveranciers binnen de zorgmarkt Impulse Info Systems, Nedercare en VIR de handen ineenslaan. Volgens de leveranciers maken zo’n zestigduizend zorgprofessionnals in de GGZ, jeugdzorg, gehandicaptenzorg en revalidatiezorg gebruik van hun epd/ecd-applicaties.
computable.nl

MentaalBeter geeft cliënt digitaal regie
19 apr – Meer regie over eigen leven en zorg voor de cliënt en grotere professionele handelingsvrijheid voor de behandelaar, dat is wat ggz-aanbieder MentaalBeter beoogt met de ingebruikname van een nieuwe digitale applicatie.
Skipr Redactie

Online-hulp erg effectief: ‘Misschien had ik eerder over misbruik gepraat’
17 apr – Stel je hebt iets verschrikkelijks meegemaakt, maar erover praten durf je niet. Wat doe je dan? Sinds gisteren biedt Slachofferhulp een nieuw online-platform aan. Slachtoffers kunnen hier onder meer terecht voor ervaringsverhalen en zelfhulptools. Een goede stap, denkt psycholoog Matthijs Blankers.
RTLnieuws.nl

Slaap in de 21e eeuw: waarom we digitale technologie juist moeten omarmen
16 apr – Door de technologie-invasie in ons huis boeten we steeds meer aan slaap in, maar volgens slaapexpert Matthew Walker is het niet de juiste aanpak om ons tegen die technologie te verzetten. ‘We kunnen beter ons voordeel doen met dit krachtige gereedschap.’ Een voorpublicatie.
Knack.be

Van proefpersoon naar onderzoekspartner
10 apr – De ACT (acceptance and commitment) behandeling die in de INTERACT-studie wordt getest, onderga je als proefpersoon niet louter. Met een app op je smartphone ga je ook zelf aan de slag en meet en behandel je mee.
Knack.be

Sociale robots in de zorg
4 apr – Op 4 april 2018 wordt de documentaire Scenario’s voor een normaal leven uitgezonden op NPO2 om 22.55u. De film gaat over Jonathan (8) en de sociale robot, KASPAR, die hem ondersteunt. Jonathan heeft ASS (Autistisch Spectrum Stoornis), waardoor hij moeilijk met andere mensen om kan gaan. KASPAR kan hier assistentie bieden. Claire Huijnen (onderzoeker ondersteunende technologie in de zorg aan Zuyd Hogeschool) promoveert later dit jaar aan de Universiteit Maastricht op het onderwerp sociale robots in de zorg. Zij heeft ervoor gezorgd dat KASPAR gebruikt kan worden om kinderen als Jonathan te helpen.
Medicalfacts

Laten we smartphone-verslaving niet overdrijven
6 apr – Hoeveel zorgen moeten we ons maken over overmatig smartphonegebruik?
Bright.nl

De smartphone maakt meer kapot dan je lief is
26 maa – Een op de vijf jongvolwassenen heeft ernstige mentale klachten en de smartphone is een belangrijke aanjager. Nu komt er een online afkickprogramma. -Zoals ik eerder zei, let even op met deze app van Interpolis, aanmelden gaat nl via Facebook en als er een dataslupernd, privacyinbrekend bedrijf is…
Parool.nl

App SAFE moet drempel naar hulpverlening verlagen
21 maa – De afdeling Gender&Women’s Health van het Radboudumc, werkt momenteel aan een online interventie die de drempel om hulp te zoeken voor slachtoffers van partnergeweld moet verlagen. Deze app ‘SAFE’ moet onder andere symptomen van angst en depressie verminderen en de ervaren steun en daadkracht vergroten. Dit meldt het ministerie van Volksgezondheid.
Nationale Zorggids

Parnassia Groep opent volledig digitale ggz-poli
20 maa – Parnassia Groep heeft de digitale poli officieel gelanceerd en rolt deze het komende jaar uit in de organisatie. In deze 100 procent online behandeling vindt het contact tussen behandelaar en patiënt niet meer plaats op een fysieke locatie.
Sinds een aantal maanden is het al mogelijk om bij PsyQ, onderdeel van Parnassia Groep, om volledig online behandeld te worden voor angst- of stemmingsklachten. Het contact tussen medewerker en patiënt speelt zich online via beeldbellen en/of een chatfunctie af. De digitale poli wordt beschikbaar voor patiënten in alle zorgmerken van Parnassia groep en is ontstaan door een nauwe samenwerking tussen de ggz-aanbieder en app-ontwikkelaar Sense Health.
Skipr Redactie

Oproep! Effectiviteit van apps in de GGZ 
sept 2017 – eHealth apps overspoelen de markt en binnen de GGZ wordt de druk om ze in te zetten steeds groter. Echter, bewijs voor effectiviteit ontbreekt vaak terwijl dit juist kan zorgen voor betere en gerichtere zorg. Het aanbod is enorm en daardoor onoverzichtelijk. Vandaar bij deze een oproep om alle eHealth apps die onderzocht worden, middels een RCT of andersoortig onderzoek, aan ons door te geven. Dus heb jij meer informatie over met name (add-on) apps die ontwikkeld zijn voor mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen zoals psychose? Laat het ons weten!
Gedachtenuitpluizen.nl

Met deze app word je gegarandeerd gelukkig
30 okt 2017 – Hoeveel heb je vandaag bewogen? Hoeveel sociale contacten heb je gehad, en hoe voelde je je daarbij? Deze en andere vragen stelt de ‘Leefplezierapp’ die ontwikkelingspsychologen van de Rijksuniversiteit Groningen hebben ontwikkeld.
Dat rijtje vragen beantwoord je drie keer per dag, een maand lang. Vervolgens krijg je een heel persoonlijk advies: als je activiteit X of Y in je dagelijkse routine opneemt, gaat je levenstevredenheid beslist omhoog. Want wie geregeld plezier heeft, is gelukkiger en gezonder. Daarom is het juist wanneer je ouder wordt, belangrijk om vaak genoeg fijne dingen te doen.
Gratis te downloaden via leefplezierapp.nl

De psychologie achter waarom je niet je smartphone weg kunt leggen
9 jul 2017 – Candy Crush, Angry Birds, Snapchat en de meeste andere populaire apps zijn speciaal ontworpen om een verslavend effect te creëren. Als je je afvraagt hoe het kan dat je uren achter elkaar bezig kan zijn met goud verzamelen of reeksen van dezelfde kleur maken, moet je bij Nir Eyal zijn. Deze zogenaamde gedrags-ontwerper laat namelijk in zijn Hooked model precies zien welke principes achter de verslavende werking van je favoriete app zitten.
allaboutphones

Relatief weinig aandacht voor impact technologie binnen de psychologie
21 mei 2013 – Technologie heeft een enorme impact op het menselijk denken en handelen. Het is daarom vreemd dat er binnen de psychologie relatief weinig aandacht voor is. Dit betoogt prof.dr. Wijnand IJsselsteijn, die dit aandachtstekort wil doorbreken. Hij noemt de TU/e als een van de weinige plekken waar technologie en psychologie wl met elkaar verbonden zijn. In zijn intreerede op 17 mei zal hij zijn visie uitgebreid ventileren.
medicalfacts.nl

Apps a-z

Affirmaties; dagelijks, Engelse, herinneringen aan wie je bent en welke waardes je wilt aanleren. Ik vind hem echt heel cute, iedere ochtend leuk wakker worden hiermee en verder geen gezeik qua reclame etc.

Angst en paniekaanvallen onder controle:
– PanicShield (gratis voor Android). PanicShield (Engelstalige app) is er voor mensen die last hebben van paniekaanvallen.  De app bevat 4 verschillende modules: 1. een gids (psycho-educatie), 2. ademhalingsoefeningen, 3. interoceptieve exposure en 4. external exposure.
– Pacifica (gratis voor IOS en Android) is een Engelstalige app die je helpt om je angst te lijf te gaan met oefeningen die gebaseerd zijn op cognitieve gedragstherapie.

Autisme:
Assist Helpt is een app voor mensen met een autisme spectrum stoornis (gratis voor IOS en Android). Assist Helpt vergroot de zelfredzaamheid en zorgt met de app voor een duidelijke dagindeling. Voor begeleiders is de app een handig hulpmiddel: op afstand meekijken, taken toevoegen en bijsturen als dat nodig is.
– AutThere (gratis voor IOS en Android) is een sociale app voor jongeren met autisme.  De app stelt jongeren in staat om anderen met dezelfde interesses te vinden. Via de AutThere app kan met elkaar worden afgesproken. Op de app worden tevens activiteiten voor jongeren met autisme vermeld. De AutThere app is bedoeld om het sociale isolement, waar veel jongeren met autisme mee te maken hebben, te doorbreken.

Automutilatie:
– Calm Harm (Engels). Een app die je helpt je af te leiden van de urge om jezelf te beschadigen.  Android hier.

Omgaan met Boosheid:
– Goldstein ACT (gratis) van de stichting Werken met Goldstein voor IOS en Android. De Agressie Controle Training app laat zien hoe je in zeven stappen boosheid in conflictsituaties omzet in positief sociaal gedrag. 1) Triggers; 2) Lichaamssignalen; 3) Ontspanningstechnieken; 4) Geheugensteuntjes; 5) Vooruitdenken; 6) Sociale vaardigheid; 7) Zelfevaluatie. Er wordt een samenvatting van de Agressie Controle Training gegeven, deze is beperkt qua informatie. Doelgroep jongeren.

Depressie:
– Houd een Moodpath bij en ontdek of je mogelijk een depressie hebt. Drie keer per dag ontvang je een herinnering om in te vullen hoe je je op dat moment voelt (inc optie om er opmerkinkjes bij te zetten). Na 14 dagen krijg je de indicatie in hoeverre je depressieve symptomen vertoont (eventueel met een doktersbrief) daarnaast geeft het meer info over depressies.

G-schema’s:
– PP G-Schema (gratis) van Drijver (voor Android). Een app waarin G-schema’s ingevuld kunnen worden. Deze kunnen vervolgens naar de therapeut verzonden worden, bijvoorbeeld per mail. In deze app is naast gebeurtenis, gedachten, gevoel en gedrag ook ruimte om gedachten uit te dagen en de geloofwaardigheid hiervan te toetsen.
– G-schema (gratis) van BOOT (voor IOS). Een app waarin men G-schema’s kan invullen en deze vanuit de app naar de therapeut kan sturen, bijvoorbeeld per mail. Het betreft een overzichtelijke basic app, met enkel de vijf G’s: gebeurtenis, gedachte, gevoel, gedrag en gevolg.

Geneesmiddelen advies:
Farmacotherapeutisch Kompas van Zorginstituut Nederland (gratis voor IOS en Android). In de app van het Farmacotherapeutisch Kompas (FK), dat eens in de drie maanden wordt geactualiseerd, staan alle in Nederland verkrijgbare geneesmiddelen (voorzien van adviezen en of zij dienen te worden voorgeschreven of niet), met uitzondering van informatie over homeopathie en sommige intramurale middelen. Het FK bevat daarnaast wetenschappelijke achtergrondinformatie en een link naar kosteninformatie.

Happy App (gratis) van HSK voor IOS. De HSK Happy App registreert, visualiseert en informeert de gebruiker met meer dan 100 tips over de verbetering van zijn/ haar gemoedstoestand op privé- en werkgebied. Tevens geeft de app toegang tot gratis ontspanningsoefeningen op de website van HSK.

Mindfulness:
– De VGZ Mindfulness app
– ‘Stop, Breathe & Think
– ‘Calm‘, deze twee laatste zijn beide Engels gesproken
– Jezelf mindful kleuren met de apps hier
Oefenen met dagelijks mindfulness? Dan raad ik je eerst een app als 21 days aan, een leuke app die je dagelijks herinnert aan je voorgenomen challenge waardoor je sneller je ‘habit’ ontwikkeld.

Slaap:
– Sleepbot (gratis) voor IOS en Android. Het betreft een app voor slaapproblemen. Sleepbot houdt je geluiden en bewegingen bij en maakt je wakker op het moment dat je in een lichte slaap verkeert. Je stelt een alarmtijd in (bijvoorbeeld van 07.00-07.30) en binnen die tijd kijkt Sleepbot wanneer je veel beweegt en geluid maakt. Als je eenmaal wakker bent, zie je hoe je slaappatroon van die nacht is geweest. Uit de staafdiagram kun je vervolgens afleiden of je slecht of juist heel diep geslapen hebt.

Zelfkennis met Question Diary-app  zie 365dayspositiveness.nl 

Hulp bij gedachten aan zelfmoord:
BackUp (gratis voor IOS en Android) van 113.  BackUp is een mobiele applicatie die je houvast kan geven bij zelfmoordgedachten. Deze app van 113online.nl bevat verschillende tools die je kunnen helpen een crisis te overbruggen of een volgende crisis te voorkomen. De app is interactief, dus je kunt er ook mee aan de slag als je BackUp wilt zijn voor iemand anders.
– On Track Again (gratis voor IOS en Android). De Vlaamse organisatie ‘Zorg voor suïcidepogers’ heeft een app ontwikkeld om jongeren die een suïcidepoging hebben gedaan te helpen hun leven terug op de rails te krijgen. De app toont niet alleen de weg naar professionele hulp, maar laat ook zien wat je zelf kunt doen. Deze app reikt handvatten aan om moeilijke momenten door te komen. Je kunt er je eigen persoonlijke hulp-kit mee samenstellen.