Algemeen, Sociaal, Zelfcompassie

Dag 4. Durf alleen te zijn

Mensen zijn sociale dieren en alleen zijn, dat wordt tegenwoordig snel verward met ‘eenzaam’ zijn. Met alle Social Media tegenwoordig hebben we zoveel vrienden en zijn constant op de hoogte van ‘evenementen bij jou in  de buurt’. Kortom, je hoeft je niet te vervelen en je hoeft niet alleen te zijn. Alleen zijn is ook een beetje zielig.. Of niet? Volgens o.a. PsychologyToday brengt alleen zijn je een hoop voordelen. Iets wat ik zelf als introvert heel erg kan beamen! 

Alleen zijn heeft een negatieve klank en de maatschappij helpt ons hier niet bij; het alleen zijn draagt vaak een sociaal stigma, het impliceert isolatie, het buiten de maatschappij staan. Alleen zijn wordt niet gezien als een bewuste keuze, maar eerder als een opgelegde staat waarbij een persoon niet sociaal vaardig genoeg zou zijn zoals op de een of andere manier wordt verwacht. Nog verder, het zou kunnen betekenen dat er iets mis is met een persoon die alleen blijft.

Social media geeft ons de indruk – de illusie dat we verbonden zijn, zelfs als het alleen interactie met iemands woorden is. Klikken op “vind ik leuk” is de verkorte vorm van te zeggen: “Ik hoor je en ik ben het met je eens”. Reacties dienen als gesprek alsof we echt hebben samengewerkt met die persoon in real time. Zonder deze verbinding door apparaten die ons van minuut tot minuut op de hoogte houden kunnen we bang worden om alleen te zijn en ons buitengesloten voelen. Maar ik denk dat de meesten van ons diep in hun hart wel weten dat deze voortdurende aandacht voor deze vorm van communicatie ons berooft van het hebben van echte menselijke interactie. Wat nog belangrijker is, deze vorm van communicatie kan ons juist weerhouden van het hebben van een zinvolle verbondenheid met onszelf én anderen.

Natuurlijk, is eenzaamheid zoals met alles geen “one size fits all ‘. Er kunnen verschillende gradaties hierin belangrijk zijn, afhankelijk van iemands persoonlijkheid en levenservaringen. Zo kan eenzaamheid door sommigen ervaren worden als een pijnlijke herinnering aan een vorige verlies en verlatenheid, een gevoel van afwijzing, niet verzorgd worden, of onbemind zijn.

ALLEEN VERSUS EENZAAM
Voor ik inga op de voordelen van alleen zijn wil ik een belangrijk onderscheid maken tussen alleen zijn en eenzaamheid. Vaak denkt men dat alleen zijn en eenzaamheid hetzelfde zijn, maar alleen is niet gelijk aan eenzaamheid. Leren alleen te zijn kan aanvankelijk eng zijn, maar eenmaal onder de knie dient als de hoeksteen voor de ontwikkeling en groei als mens. Er is zo veel te winnen van het leren om op je eigen innerlijke stem te vertrouwen als de beste bron voor je eigen leiding.

Er hoeft geen pathologische reden voor je angst om alleen te zijn te zijn. Je bent het meestal gewoon niet gewend waardoor de angst om alleen te zijn is vaak is aangeleerd.
Kinderen worden vaak zo opgevoed en aangestuurd om met anderen te spelen. Ze leren niet meer hoe het is om alleen te zijn. Eigenlijk onthouden we ze van de waardevolle tijd om te leren om comfortabel met zichzelf en hun eigen kunnen te zijn. Eigenlijk zouden we juist al vanaf jongs af aan kinderen moeten leren alleen te zijn.
Het kan dus in eerste instantie vreemd en verkeerd aanvoelen om alleen te zijn. Maar wanneer je begint met het verkennen van je territorium en alleen zijn zul je zien dat het steeds beter zal aanvoelen. Je zult merken dat je zelfs steeds meer gaat verlangen naar tijd alleen spenderen.

WAAROM ALLEEN ZIJN?
Alleen zijn geeft je de gelegenheid om je ‘sociale grens’ te laten vallen, waardoor je de vrijheid krijg om introspectief te zijn, en voor jezelf te denken. Zonder invloed van buitenaf kun je beter nadenken over je keuzes en beslissingen, over wie je bent en wat je wilt. Vaak worden onze gedachten, gevoelens, attitude en gedrag beinvloed door degene om ons heen. Natuurlijk mag je anderen om advies vragen maar jezelf consulteren en voor jezelf denken zal je beter helpen het leven te creëren dat jij wilt en het beste voor jou is. Uiteindelijk weten ook je beste vrienden namelijk niet precies wat er in je omgaat.

Lees ook: 10 Voordelen van alleen zijn

Maar met jezelf alleen kunnen zijn en niet afhankelijk van een ander (;denk je partner) zorgt ervoor dat je weet wat je wilt en nodig hebt in relaties. Sommige mensen hangen dusdanig aan een partner dat het eerder negatief zal werken. Een gezonde relatie hebben met jezelf zal ertoe leiden dat je juist gezonde relaties met anderen zult hebben!
Veel mensen houden van de quote: “you complete me”. Maar ondanks dat dit erg romantisch overkomt is het eigenlijk zeer fout. Want waarom zou je zonder een ander niet compleet zijn? Alleen zijn zorgt ervoor dat je juist toegang hebt tot de persoon de complete persoon die je bent.

OEFENEN MET ALLEEN ZIJN
Om te oefenen zou je kunnen beginnen met een uurtje per dag tijd helemaal voor jezelf te nemen. Ga alleen naar een film of een hapje doen. Bouw de tijd op. Ontdek nieuwe plaatsen, neem een busreis naar Londen of Parijs. Wees avontuurlijk!
Zorg dat je een compleet, veilig en bevredigend leven voor jezelf opbouwt. Waarin je eigen verantwoordelijkheden, keuzes, beslissingen en geloofsovertuigingen centraal staan. Juist dan zul je ook betere vrienden en partners aantrekken met dezelfde instelling als jij hebt.

Neem een voorbeeld van the Great Masters. Zij begonnen met eenzame reizen om tot het diepst van hun wezen te gaan en antwoorden in  te vinden in onthullende, transformatieve ervaringen. Geestelijk, brengt alleen te zijn je dichter bij je innerlijke wezen, waardoor je gemakkelijker toegang te krijgen tot de creatieve en intuïtieve aspecten van jezelf.

Give yourself the gift of your own time and energy—there’s nothing more worth it.

Aanrader! 13 Rules for Being Alone and Being Happy About It
Source: The importance of being alone according to PsychologyToday

Like&Share
Twitter
Visit Us
INSTAGRAM
RSS

2 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.