Algemeen, Column, Column/Nieuws, Emoties, Selfcare, Sociaal

Dag 63. Durf toe te geven dat het niet goed gaat

Ik heb best lang nagedacht of en hoe ik deze post zou delen en eigenlijk heb ik daarmee de kern van dit artikel te pakken; durven aangeven dat het niet goed met je gaat. Het idee van 365DaysPositiveness is om je een steuntje in de rug te bieden, je te inspireren, een voorbeeld te zijn (en nee, niet omdat ik mezelf zo geweldig vind hoor), maar hoe kan ik dat zijn als ik moet toegeven dat ik er helemaal doorheen zit? Dat is de vraag waar ik mee zat..  Tot ik me bedacht, misschien ben ik wel echt een voorbeeld als ik juist durf toe te geven dat het ook bij mij weleens niet goed gaat. So, let me take the plunge!

I’m not okay.
Wellicht hebben jullie gemerkt ik dat het de afgelopen weken niet iedere dag een artikel heb weten te plaatsen*. En in eerste instantie zei ik alleen dat ik het druk had  en dat schrijven nogal veel werk is, maar daarmee ben ik niet helemaal eerlijk (geweest). Het was me gewoon teveel, het gaat/ging even niet oké. En dus, hoe graag ik ook wilde bloggen, het was gewoon echt even verstandiger om te focussen op mijn eigen zaakjes.

Waarschijnlijk (her)kennen jullie dit allemaal wel, zo een periode dat alles tegelijk lijkt te komen, je volledig overrompelt en ervoor zorgt dat je even helemaal uit je doen bent. Ik had niet verwacht dat ik dat nog gauw zou beleven nu ik student-af ben (denk; die killing tentamenperiodes) maar nondeju, daar had ik me dus even vies in vergist! Wat voel(de) ik me slecht joh! In eerste instantie probeerde ik, as usual, alle ballen in de lucht te houden, ging ik alleen maar harder werken en als je dit herkent weet je vast wel wat er dan gebeurt: Eigenlijk gaat alles nog slechter dan. Ik vergat vanalles, maakte fouten, raakte (mede daardoor) gefrustreerd, ging dan maar vroeg slapen met het idee ‘morgen is weer een dag’ maar presteerde dus eigenlijk nog niks en op een gegeven moment had ik het helemaal gehad.

En toen dacht ik; (vierletterwoord, startende met een f)-it! En ik, die nog geen pot augurken afgeeft als ik hem niet open krijg- deed het ondenkbare, ik gooide het op Facebook -want hej, als je het doet moet je het goed doen he. Niks bijzonders, maar gewoon een berichtje “Sow, ik zit er even helemaal doorheen”.

It’s okay to break down and cry. It’s okay to admit to yourself and the world that you’re not okay. It’s okay to ask for help and to talk about your problems. That is all okay because it is okay to not always be okay.
Actually, it is not okay to always be okay.

Het duurde volgens mij nog geen vijf minuten voor de eerste lieverd zich meldde met de vraag: “wat kan ik voor je betekenen?”. En dat is eigenlijk alles wat je op zo een moment wilt. De erkenning dat je mag laten zien dat het niet goed gaat, waar de meeste mensen zouden zeggen ‘het komt wel goed’, én het besef dat er mensen zijn – soms uit de meest onverwachte hoeken- die er oprecht voor je willen zijn, je moet er alleen om durven vragen.

En dus heb ik erover gesproken, niet alleen over het wat er dan misging, maar ook mijn gevoel, de verwachtingen aan mezelf. Het gaf me de kans te accepteren dat ook ik moeilijke momenten mag hebben en dat kan en mag delen. Het gaf me rust en helderheid in mijn hoofd waardoor ik tevens mijn grootste frustratiepunt op dat moment (de belastingaangifte van 2016 -ja echt 2016-) alsnog in no-time wist op te lossen! Want ik mag dan hebben durven toegeven dat het niet goed ging, maar ook nog eens dit laten liggen, dat was dan weer net iets too much. Vervolgens ben ik een heel stuk vrolijker met deze twee heren naar bed gegaan.

– Een van de tegenzitters was een lekke CV ketel toen het -10 in ons kikkerlandje was, waardoor je dus geen verwarming hebt en dat icm enkelglas…

Waarom durven mensen niet toe te geven dat het niet goed gaat?
Durven toegeven dat het niet goed gaat blijkt voor meer mensen een grote stap. Buiten mijn eigen ervaring, en geloof me, zelfs tijdens dit schrijven heb ik het er nog zwaar mee, zie ik dit zowel bij cliënten als in mijn vriendenkring. Ik ben dan ook heel blij met al die sterren die steeds opener zijn over hun problemen en het feit dat ze hiervoor in therapie zijn gegaan (zie onder). Maar gek is het niet.

Deze maatschappij is er een van prestatie. Als je toegeeft dat je het even niet meer red wordt je al gauw als zwak bestempeld en de concurrentie is moordend. Daarnaast, ondanks dat men tegenwoordig eigenlijk wel weet dat psychologen niet meer de ‘zielenknijpers’ van vroeger zijn waar je alleen aanklopt wanneer je compleet gestoord bent, de stap zetten om om hulp te vragen blijkt toch groot. Men wilt geen stempel krijgen of afgewezen worden, want ook dat gebeurt helaas. Toegeven dat het niet goed met je gaat kan ervoor zorgen dat anderen zich oncomfortabel voelen, en mensen maken zich liever los van dingen die hen oncomfortabel maken, tenzij ze er echt om geven -Om jou dus. Heb je meteen een indicatie wie je echte vrienden zijn 😉

Niemand wilt dus toegeven dat het niet goed gaat, dat je niet perfect bent, of nog confronterender; wat je minpunten zijn, maar weet je wat het is? Je bent een mens, je hebt nu eenmaal emoties en je mag slechte dagen hebben. Het is beter om toe te geven dat het niet goed met je gaat dan je emoties laten oplopen tot je alleen in je bed ligt te huilen en het voelt alsof je verdrinkt in je ellende.

But the truth is, it takes strength to admit you’re not okay. It takes a lot of courage to talk about what’s going on inside your head.

Durf dus alsjeblieft toe te geven dat het slecht met je gaat (al is het maar omdat ik anders zonder werk zit ;)), durf te huilen maar denk er ook aan, ga niet in zelfmedelijden leven. Neem je moment, maar veeg daarna de scherven bij elkaar, herpak jezelf en geef jezelf de tijd om te helen. Durf eventueel van het pad dat je in gedachten had af te wijken als het niet blijkt te werken; je mag van gedachten veranderen of terugkomen op beslissingen. Je gaat er alleen maar sterker uitkomen!

Celebs admitting: “I’m not okay”
– In 2016 besloot Selena Gomez om haar ‘Revival’ tour te cancellen zodat ze aan haar geestelijke gezondheid kon werken. Ze ging naar een ’90-dagen behandelingscentrum’ in Tennessee om van haar stress- en angstaanvallen af te komen, die ze kreeg nadat ze gediagnosticeerd werd met de auto-immuunziekte lupus. Inmiddels is ze weer samen met ex Justin Bieber, met wie ze samen in therapie is om hun issues uit het verleden te verwerken.
– In datzelfde jaar gaf Kendall Jenner in een aflevering van ‘Keeping Up With the Kardashians’ toe moeite hebben met in slaap vallen omdat ze een aantal keer last heeft gehad van slaapverlamming (waarbij je geest wakker is maar je lichaam niet). Het maakte haar doodsbang en zorgde ervoor dat ze hulp zocht bij een therapeut om met deze angst om te gaan.
– Dit jaar werd bekend dat Jennifer Aniston en Justin Theroux gaan scheiden. Triest nieuws, maar we zijn er zeker van dat Jennifer zich er doorheen zal slaan. Waarom? Het is niet haar eerste gebroken hart én omdat ze weet hoe belangrijk therapie voor haar is. Na de scheiding van Brad Pitt zocht Jen hulp: ‘Ik begreep boosheid wel, maar wist niet dat ik het moest uiten. Daar heb ik hard aan gewerkt.’
Brad Pitt ontkrachtte de mythe dat mannen niet om hulp zouden moeten vragen toen hij in 2017 in een interview met GQ toegaf in therapie te zijn gegaan na zijn scheiding van Angelina Jolie. Hij gaf ook toe een alcoholprobleem te hebben gehad, maar dat hij ‘zo ontzettend blij was eindelijk klaar te zijn met die ellende.
– In 2017 bracht Gabrielle Union haar memoires ‘We’re Going to Need More Wine’ uit, waarin ze een aantal heftige onthullingen deed. Haar ervaringen met discriminatie, familietrauma en het feit dat ze op haar 19e onder bedreiging van een wapen verkracht werd. De actice gaf aan dat ze al 25 jaar in therapie is, en dat dat haar redding is geweest.
– In 2017 sprak Prince Harry voor het eerst openlijk over de effecten van zijn moeders dood op zijn leven. Na 20 jaar ‘zijn kop in het zand’ te hebben gestoken’ besloot Harry professionele hulp te zoeken om de dood van Prinses Diana te verwerken. Ook richtte hij samen met William en Kate de ‘Heads Together Foundation’ op, dat het stigma rondom hulp zoeken voor mentale problemen wil opheffen.
– Chrissy Teigen wint met haar innemende persoonlijkheid en eerlijke uitspraken al onze harten, en haar openhartige essay in Glamour over haar postnatale depressie draagt daar alleen maar aan bij. Ze laat de lezers weten dat ze zich niet realiseerde een depressie te hebben totdat ze antidepressiva voorgeschreven kreeg en van plan is in therapie te gaan. En, met de eerlijkheid die we van haar gewend zijn, voegt daaraan toe: ‘Ik had waarschijnlijk ook al therapie nodig vóór de geboorte van Luna.’
– In november 2017 vertelde Jaz-Z tijdens een interview met de New York Times dat therapie een cruciale rol heeft gespeeld in het helen van zichzelf, én zijn huwelijk met Beyoncé. Het belangrijkste dat hij heeft geleerd is ‘dat iedere emotie in connectie staat met een andere emotie of gebeurtenis, en dat alles een reden heeft. Dat patroon herkennen geeft je een groot voordeel in het leven.’
– Keira Knightley verpulvert het stigma dat op therapie rust in een interview met ELLE, waarin ze aangeeft er in haar twintiger jaren veel baat bij te hebben gehad: ‘Ik heb absoluut therapie gehad. Ik raadt het iedereen aan. Probeer het. Probeer alles dat wellicht zal helpen.’
– Actrice Gabourey Sidibe is niet bang om barrières te doorbreken. De hoofdrolspeelster uit de confronterende film ‘Precious’ (waarvoor ze een Oscar-nominatie ontving) kampt haar hele leven al met depressie, eetproblemen en suicidale gedachten. Therapie heeft haar naar eigen zeggen gered: ‘Ik heb geaccepteerd dat depressie in mijn lijf zit. Wanneer ik heb zelf niet meer kan bolwerken, ga ik naar een therapeut. Ik ga sowieso naar een therapeut. We zouden allemaal naar een therapeut moeten gaan.’
– In juni 2017 deelde Katy  Perry 3 dagen uit haar leven live op YouTube. Ze nam een dappere stap door ook live naar haar therapiesessie te gaan, waar ze emotioneel vertelde over haar moeite met haar eigen identiteit vinden en haar vorige relaties. Hoewel de livestream een promotie voor haar nieuwe album was, liet Katy ook zien dat het oké is om hulp te zoeken bij persoonlijke problemen.

Bronnen:
Quotes van Becca Martin voor Thoughtcatalog: It’s okay to admit you’re not okay en Read This If You Say You’re Okay When You’re Really Not Because You Don’t Want To Be An Inconvenience
Meer sterren die in therapie gingen: MSN.com

* Wat betreft de missende potst, don’t worry! Deze worden rustig aan met terugwerkende kracht alsnog geplaatst.  Hou de 365DP Insta of Facebook in de gaten om ze niet te missen!

Like&Share
Twitter
Visit Us
INSTAGRAM
RSS

3 Comments

  1. Pamela

    Heel dapper dat je dit durft te plaatsen! Soms lukt het even niet, maar vaak is het benoemen al een hele opluchting. Even de druk van de ketel, de lading er wat af halen. In deze maatschappij moet het altijd maar goed gaan, zie maar eens hoe propvol geweldige avonturen Facebook staat. Niet erg realistisch, iedereen zit er wel eens doorheen en iedereen weet dat ook, maar probeer tussen al die opgewekte posts nog maar eens toe te geven dat het bij jou even minder gaat. Daarom mijn complimenten en mijn oprechte sterkte wensen voor jou!

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.