(Positieve) Psychologie, Emoties

Dag 44. Emotieregulatie deel 2: Verminderen emotionele kwetsbaarheid

Emotieregulatietraining volgens de DGT bestaat uit drie doelen. Doel 1 was gericht op Herkennen van emoties door middel van oordeelvrij observeren en het beschrijven van de emotie. Daarnaast ben ik ingegaan op de functie van emoties. Vandaag gaan we in op doel 2; Het verminderen van emotionele kwetsbaarheid en het vermeerderen van positieve ervaringen. Doel 3; Loslaten van emotioneel lijden komt over twee weken. 

Om deze doelen te oefenen gebruiken we mindfulness en de kernoplettendheidsvaardigheden.

Doel 2 bestaat uit twee delen; (A) Het verminderen van de kwetsbaarheid voor negatieve emoties  en  (B) Vermeerderen van positieve emoties.

A. VERMINDEREN EMOTIONELE KWETSBAARHEID  (denk de kwetsbaarheid van de emotionele geest) bestaat uit 6 onderdelen. Je kunt deze onthouden als je het woord LEVENSBEHEERSING onthoudt. Let maar op:

1. Behandel Lichamelijke kwalen:
Dit klinkt misschien heel erg gemakkelijk, maar even eerlijk; wanneer ga jij naar de dokter? Veel mensen hebben weleens klachten en zeggen dan, oh ik ga volgende week wel een keer naar de dokter.. Zes maanden later zijn ze nog altijd niet geweest XD. Ga dus op tijd naar je dokter als je echt ergens last van hebt. En nee, je symptomen Googlen valt niet onder naar de dokter gaan.

2. Zorg voor een evenwichtig Eetpatroon:
Zorg dat je regelmatig en normale porties eet. Ga niet eten uit verveling, of verdriet, probeer juist dan te gaan sporten of doe een oefening mindfulness. Probeer ook zo gezond mogelijk te eten en eet geen dingen waar je geëmotioneerd van raakt of die met je energiepeil spelen zoals voeding met een hoge suikerwaarde, of juist veel koolhydraten waardoor je moe wordt.

3. Vermijd stemmindsveranderENde drugs: 
Alcohol en drugs hebben een grote invloed op hoe je je voelt (denk aan de kater of de dinsdagdip). Wanneer je al niet helemaal lekker in je vel zit is het dus zeker niet slim om niet-voorgeschreven medicatie te gebruiken of het op een zuipen te zetten.
Mocht je medicatie van je arts/behandelaar hebben en je hierdoor ook niet helemaal lekker voelen, zie dan 1 en stem de hoeveelheid af.

4. Zorg voor een evenwichtig Slaappatroon:
Probeer slaaptekort of slaapteveel (ja, dat kan ook) te voorkomen. Het helpt hierbij om een goed ritme aan te houden en ook in de weekenden hier niet teveel vanaf te wijken. Let op me cafeïne voor het slapen en telefoongebruik. Zorg dat je minimaal een uur voor bedtijd geen intensieve taken meer hebt maar probeer dan al tot rust te komen.

5. BEweeg voldoende:
Probeer sowieso dagelijks minimaal twintig minuten intensief te sporten, dit kun je rustig aan opbouwen. Daarnaast is lichaamsbeweging in alle vormen goed, dus loop vaker naar de winkel, neem de trap in plaats van de lift, wandel een stukje in de buurt, doe thuis oefeningen, meld je aan bij een sportclub; de mogelijkheden zijn eindelijk.

6. Bouw beHEERSING op:
Probeer een keer per dag iets te doen dat je een gevoel van competentie en beheersing geeft.

 

B. VERMEERDEREN POSITIEVE ERVARINGEN/EMOTIES
Korte termijn:

Doe elke dag tenminste 1 ding waar je blij van wordt. Hierbij kun je denken aan; een bad nemen, knutselen, een ijsje eten met iemand, muziek luisteren, oude foto’s bekijken van een mooie vakantie, tijdschriften lezen of een soap kijken, sporten, jezelf complimenteren, planten verzorgen of knuffelen met je huisdier, nieuwe kleding uitzoeken, zingen, fietsen, door de stad wandelen, muziek spelen, seks, een playlist samenstellen, bladeren of andere natuur voorwerpen verzamelen, naar de schoonheidsspecialiste, uitgebreid koken, foto’s maken, een boek lezen, puzzelen, je goede eigenschappen op een rijtje zetten, fantaseren over een verre reis, picknicken.. wat dan ook. Zoals je ziet heb ik een hoop opgenoemd wat je alleen kunt doen 😉
Zie ook de Plezierige activiteiten lijst

Lange termijn: 
– Maak een lijst doelen voor positiviteit in je leven en noteer welke (kleine) stappen ervoor nodig zijn om dit te bereiken.
– Besteed aandacht aan relaties (her-evalueer vriendschappen, werk aan bestaande, wees niet bang oude te verbreken en ga nieuwe aan).
– Vermijd vermijding en opgeef gedrag.

Heb oog voor positieve ervaringen: Richt bewust je aandacht op de goede dingen en houdt die daar, schrijf bv iedere avond 3 positieve dingen van de dag op.

Sla geen acht op zorgen: Ga niet denken aan het einde van de positieve ervaring, dus als je nu op een feestje bent, denk dan niet aan vannacht. Ga je niet afvragen of je dit wel verdient. Ga niet bang zijn voor verwachtingen van anderen aan je in deze situatie. GENIET VAN HET MOMENT!

Doel 3 volgt over twee weken!!

Like&Share
Twitter
Visit Us
INSTAGRAM
RSS

4 Comments

 1. Howdy I am so excited I found your weblog, I really found
  you by error, while I was searching on Google for something else, Anyways I am here now and would just like to say
  cheers for a tremendous post and a all round interesting blog (I
  also love the theme/design), I don’t have time to browse it all at the moment but
  I have book-marked it and also added your RSS feeds, so when I have time I will
  be back to read a lot more, Please do keep up the superb work.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.