Algemeen, Emoties, Nieuws, Sociaal, Stoornissen

Facebook geeft toe: Gebruik vergroot risico op negatieve stemming

Het passief gebruiken van social media maakt ongelukkig. Tenminste, dat wil Facebook haar gebruikers laten geloven. Het sociale medium haalt in een bericht in haar newsroom onderzoeken aan, waarin dat wordt beweerd. 

Een van de door Facebook aangehaalde onderzoeken is die van Jean Twenge. De psycholoog is bekend vanwege haar vele research naar de relatie tussen de overdaad aan technologie en de gemoedstoestand van mensen en in het bijzonder tieners. Afgelopen september publiceerde zij haar resultaten, waaruit bleek dat er tussen tienerdepressies (en andere mentale problemen) en smartphones (en hun talrijke verslavende en sociale apps) een duidelijke relatie aanwezig was.

MEER IN HET OPENBAAR
Maar dat is niet het complete verhaal, zo is het weerwoord van diverse sociologen. Volgens hen komen mensen met dank aan de social media juist meer op openbare plekken dan pakweg een jaar eerder. Iemand uitnodigen om even iets te doen, gaat immers een stuk makkelijker en je bent makkelijk op de hoogte van alle evenementen.

Contacten leggen en warm houden via social media werkt, maar wie ze alleen passief gebruikt en enkel berichten leest zonder iets actiefs te doen, kan wel degelijk (mede daardoor) depressief van raken, zo wijst een onderzoek van de Universiteit van Michigan uit. Het wordt vergeleken met onderuitgezakt tv kijken. De respondenten die meededen aan het onderzoek moesten tien minuten lang een beetje rondscrollen op Facebook en gaven aan zich na afloop minder gelukkig en energiek te voelen dan voordat ze ermee begonnen.

PALIHAPIYIA
De uitgebreide post van Facebook, geschreven door hun onderzoekshoofd David Ginsberg en wetenschapper Moira Burke, lijkt een reactie op de uitlatingen van Chamath Palihapitiya een week geleden. Palihapitiya – die in de beginjaren een hoge functie binnen Facebook bekleedde – gaf aan het bedrijf als een gevaar voor de samenleving te zien.

Bron: Metro.nl

Like&Share
Twitter
Visit Us
INSTAGRAM
RSS

2 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.