Giving back, Instant happiness, Sociaal

Dag 11. Goede daden

Vandaag geen artikel van mij maar van mijn goede vriendin en collega psycholoog, Pamela! 
“Wanneer heb jij voor het laatst een goede daad verricht vanuit puur altruïsme? Hoe vond je dat en hoe werd dat ontvangen? Als ik zo vrij mag zijn, dan gok ik dat de antwoorden zijn; Lang geleden, prettig en leuk. Althans, dat is als je een beetje lijkt op mij. Je hoort altijd iedereen zeggen dat ze het niet meer dan normaal vinden om lief te zijn tegen anderen, maar eerlijk is eerlijk; in de praktijk gaat dat helaas niet zo vaak op en is het een stuk lastiger dan het lijkt. Toch ga ik je vandaag vertellen waarom je toch moet proberen om bewuster en vaker goede daden te verrichten.

Het eeuwen oude gezegde ‘wie goed doet, goed ontmoet’, gaat uiteindelijk namelijk echt op. Nee, niet in de vorm van mensen die vol vreugde je naam scanderen en potten vol goud in je voortuin zetten. Wanneer je iets goeds voor een ander doet, uit puur altruïsme, dan geeft jou dat een goed gevoel. Ik hoor het je al denken: “Maar… Pam… Kan ik daar dan mijn rekeningen van betalen en voorkom ik daarmee een griep?” Nou, nee. Dat niet. Dat is dan ook niet wat altruïsme is.

ALTRUÏSME
Altruïsme is volgens het filosofisch woordenboek: “Opvatting of levenshouding waarbij de handelwijze van een persoon wordt bepaald door de belangen van anderen. Ook wel onbaatzuchtigheid.” In normale mensentaal staat daar dat je iets voor iemand doet, omdat het die persoon helpt. Je verwacht daar dan ook niets voor terug. Dat is waar de meeste mensen de fout in gaan. Waarom zou je namelijk iets doen voor iemand waar jij niet beter van wordt? Het antwoord is simpel; omdat het je namelijk helemaal niets kost en toch houd je er een goed gevoel aan over. En uiteindelijk gaat dat je meer opleveren dan je verwacht had.

Time to get personal. Ik heb een twee jaar vrijwilligerswerk gedaan voor 113 zelfmoordpreventie. Ik sprak met mensen die met zelfmoordgedachten kampen, waardoor zij even hun ei kwijt konden. Ik kende die mensen niet, wist ook niet hoe het later met hen zou gaan. In alle eerlijkheid was dit in eerste instantie geen altruïstische keuze; ik hoopte wat ervaring op te doen, zodat ik makkelijker een baan zou kunnen vinden. There, I said it. Niet heel aardig, maar wel de waarheid. Uiteindelijk merkte ik echter dat ik wel de ervaring kreeg (uiteindelijk is het best lastig om over zo’n zwaar onderwerp te moeten praten), maar die baan die ik graag wilde, kreeg ik niet. Toch bleef ik doorgaan met mijn diensten draaien, omdat ik merkte dat de persoon aan de andere kant van de verbinding zo enorm veel baat had bij de gesprekken die wij voerden. Ik kreeg daar een goed gevoel van, voelde me nuttig en in staat om het leven van anderen te kunnen beïnvloeden op een positieve manier.

Nu zeg ik niet dat je je ook moet gaan inschrijven als vrijwilliger (hoewel er genoeg instellingen zijn die om vrijwilligers zitten te springen!), want dat is misschien wel meteen te veel van het goede. Goede daden hoeven niet meteen zo groots te zijn. Je kunt namelijk ook gewoon eens aanbieden om, als je toch naar de supermarkt moet, eens een boodschap mee te nemen voor dat oude buurvrouwtje. Of stuur eens een lief kaartje naar die ene vriendin die het momenteel wat moeilijker heeft. Houd de deur open voor iemand die achter je aan naar binnen loopt en glimlach als die persoon je bedankt. Het zijn de kleine dingen die het doen, die een effect hebben op hoe iemand anders zich voelt. Voor jou is het een kleine moeite, voor de ander is het een groot gebaar.

Nu over naar wat het je op de lange termijn gaat opleveren. Op de korte termijn leveren goede daden je dus een goed gevoel op, maar ook voor de lange termijnen zijn de effecten heel prettig. Hier komt het gezegde ‘wie goed doet, goed ontmoet’ weer terug, samen met het ripple effect. Het wat?! Het ripple effect.

http://thegiftisyou.org/the-ripple-effect/

HET RIPPLE EFFECT
Wanneer je een steentje in het water gooit, dan breek je het wateroppervlak en ontstaan er golfjes. Grote kans dat je het metafoor wel snapt, maar toch leg ik het nog even uit. Wanneer je een goede daad verricht (dat is het steentje in het water gooien), dan beïnvloed je daarmee iemand ten goede (de golfjes in het water). Goed, laat me dit het even toelichten met een voorbeeld. Je hebt op je werk even een rustig moment en je weet dat je collega een stapel papieren moet kopiëren, maar het erg druk heeft. Natuurlijk bied jij dan aan om die kopietjes even te maken. Jij haalt hier niets uit, maar je collega wordt hier blij van. Hierdoor wordt hij/zij de hele dag beïnvloed; je collega lacht meer, ontspant een beetje, omdat er weer iets van het to-do lijstje gestreept kan worden en heeft weer tijd voor een kletspraatje. Dit zorgt voor een gezelligere sfeer op je werk, want je collega is wat vriendelijke tegen je andere collega’s. Al die reacties en alleen maar omdat jij een goede daad hebt verricht!

Hoe vaker jij zo’n goede daad verricht, hoe meer je anderen inspireert om hetzelfde te doen. Daarmee maak jij indirect jouw omgeving een leukere plek en met een beetje geluk ben jij ook af en toe het onderwerp van de goede daden van anderen.

Dus, bij dezen daag ik jou uit om ook wat vaker een goede daad te verrichten. Lach meer, wens mensen een fijne dag, bedank mensen voor kleine dingen en doe soms wat meer je best om iemand op te vrolijken. Laat in de reacties hieronder vooral weten welke goede daden jij vooral verricht of graag wil gaan verrichten en welke reacties je hierop hebt gekregen. Ik ben heel erg benieuwd naar jullie verhalen. Stuur deze verhalen in naar 365dayspositiveness@gmail.com en zie ze hier iedere twee weken gepubliceerd worden!

Ik wens je een hele mooie en fijne dag.

Liefs,

Pamela”

DANKWOORD EN AFSLUITER
Dus, dat was Pamela met haar geweldige artikel, nogmaals heel erg bedankt! En toen dacht ze van me af te zijn, maarrrr helaas. Want buiten het schrijven van dit artikel ter inspiratie van onze lezers bleef bij mij toch de vraag hangen; Wat wordt jouw volgende goede daad? En haar antwoord:

Goed, dit is een heel artikel over waarom jij een goede daad zou moeten verrichten en daarbij kan ik zelf natuurlijk niet achterblijven. Goede daden die ik vaker zal gaan verrichten zijn de dingen die ik eigenlijk wel eens deed, maar zonder dat ik er echt bij nadacht. Een kaartje sturen, ook al is het maar zomaar. Een bloemetje meenemen als ik voor de gezelligheid op visite kom. Iemand een complimentje geven, ook aan vreemden! Dat laatste vind ik lastig, maar waarom eigenlijk? Zit die persoon wel op mijn mening te wachten? Ja, natuurlijk wil die persoon horen dat ze er leuk uit ziet of dat zijn sneakers gaaf zijn! Dus ook dat ga ik gewoon doen.

Meer inspiratie nodig? Check hierbij nog 365+ goede daden, en stuur jouw goede daden in via 365dayspositiveness@gmail.com.

Like&Share
Twitter
Visit Us
INSTAGRAM
RSS

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.