Giving back, Nieuws, Sociaal

Dag 67. Happy international womansday!!

#wijzijngelijkwaardig In het kader van giving back wilde ik vandaag, 8 maart 2017, de aandacht geven aan de dames. Het is namelijk internationale vrouwendag! In Nederland gaat Vrouwendag bijna onopgemerkt voorbij. “Een gemiste kans”, vertelt Hedy d’Ancona van de PvdA.  “Internationale vrouwendag is niet alleen bedoeld om te inventariseren wat er mis is maar juist om te vieren wat er de afgelopen eeuw al bereikt is en om te vieren dat we vrouwen zijn.” Check hierbij  het thema van dit jaar, een stukje geschiedenis en comment hoe jij dit gaat vieren! 

Internationale Vrouwendag staat voor het gevoel van solidariteit en strijdbaarheid van vrouwen overal ter wereld. De viering ervan vindt vaak plaats rond een specifiek thema – bijvoorbeeld voor vrouwenrechten of tegen geweld of armoede – dat soms landelijk maar meestal lokaal wordt bepaald.

De PvdA-coryfee zet zich al meer dan een halve eeuw in voor vrouwenrechten in Nederland. Vrouwendag is niet alleen bedoeld om te inventariseren en te agenderen op welke gebieden er nog winst te behalen valt, waarschuwt D’Ancona. “Het is ook een dag om te vieren wat er de afgelopen eeuw al bereikt is, en om te vieren dat we vrouwen zijn.” Daar sluit 3FM-dj en zelfbenoemd feminist Eva Koreman zich bij aan. “Ik vind dat we de solidariteit tussen vrouwen mogen en móeten vieren”, stelt ze. “Als we elkaar zoveel mogelijk steunen waar mogelijk, worden we er uiteindelijk allemaal beter van.”

Het ontstaan van
In 1911 werd de Vrouwendag internationaal voor het eerst gevierd – in 1912 voor het eerst in Nederland. Aanvankelijk werd de Vrouwendag op verschillende data gehouden, maar in 1921 stelde het Internationale Vrouwensecretariaat voor om een vaste datum te kiezen voor de vrouwendag. De keuze viel op 8 maart. Op 8 maart 1917 waren in St. Petersburg, Rusland namelijk vrouwen massaal in opstand gekomen tegen het voedseltekort en de verschrikkingen van de oorlog. Hun stakingen en demonstraties liepen uit op een algemene werkstaking. In Nederland werd in maart 1912 voor het eerst de Internationale Vrouwendag gevierd, georganiseerd door de Sociaal-Democratische Vrouwenclubs. Hun blad De Proletarische Vrouw kwam uit met een speciaal feestnummer.

Thema 2018: Vrouwen en mannen zijn overal gelijkwaardig
Zoals gezegd heeft ieder jaar een thema. Dit jaar is dat Gendergelijkheid (check: internationale-vrouwendag.nl).  Gelijkwaardigheid wordt in de Sustainable Development Goals omschreven in het vijfde doel. In 2030 moeten vrouwen evenveel kansen krijgen als mannen, om mee te beslissen binnen de politiek, de economie en het openbare leven. Landen moeten specifiek beleid maken en wetten aannemen die vrouwen en meisjes gelijke rechten geven op alle gebieden. Ook moet er een einde komen aan al het geweld tegen vrouwen en meisjes. Gelijkheid tussen mannen en vrouwen draagt bij aan een vreedzame en duurzame wereld.  En  hoewel het in de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens is vastgesteld dat mannen en vrouwen dezelfde rechten hebben, in de praktijk blijkt een dergelijke verklaring niet altijd voldoende te zijn. Vrouwen en meisjes zijn vaak nog achtergesteld ten opzichte van jongens en mannen.

En nee, je hoeft niet te wijzen naar je buurman of naar andere culturen, ook in ons kikkerlandje blijkt dat nog vaak genoeg. Zo verdienen we (ondanks lichte verbetering de afgelopen jaren) nog steeds 16% minder dan onze mannelijke collega. Of zie het feit dat er nog steeds zo weinig vrouwen topposities bij grote bedrijven vervullen. Dat komt echt niet omdat vrouwen minder kwaliteit in huis zouden hebben dan mannen.

Bron: NOS. nl Gelijk loon voor man en vrouw hoort bij het Nederland van nu 
Lees ook: Loonwijzer.nl Beloningsverschillen-m-v

Hoer of Madonna
Maar niet alleen ons loon en baankansen zijn lager, ook worden wij nog steeds als ‘kechs’ bekeken wanneer we samen met de heren tot diep in de nacht aan de bar hangen,  een conclusie die ook Schrijfster Stella Bergsma trok. Zij verdiepte zich in de vraag wat de volgende stappen zouden moeten zijn na de #MeToo-explosie eind vorig jaar.

“Vrouwen mogen veel minder gewoon ‘mens’ zijn dan mannen”, constateerde zij. “Minder feilbaar, minder bos, minder stom, minder geil. Ze zijn in de publieke perceptie altijd óf een hoer of een Madonna; een middenweg is niet mogelijk.” Er bestaan veel misverstanden over vrouwen op alle vlakken, ook op het gebied van seksualiteit, stelt Bergsma. “We moeten voor onszelf uit durven komen. Waar staan we voor als vrouw, wat willen we, wat vinden we lekker.” -Haar artikel verschijnt volgende week in HP De Stijl.

Sophie in ’t Veld (D66) maakt zich al decennia lang hard voor meer vrouwenrecht. “Onschuldig seksisme bestaat niet. Zogenoemde sportanalisten van een populair praatprogramma die zeggen ‘we verheugen ons op het hockeyseizoen vanwege de strakke korte rokjes’ creëren een sfeer waarin gemakkelijk wordt overgegaan tot lastigvallen of erger.” Ze denkt zeker dat de #MeToo-revolutie op termijn zijn vruchten zal afwerpen. “Maar daartegenover staat de golf van populisme en nationalisme in Europa. We moeten niet onderschatten hoe belangrijk de hang naar vroeger is voor dat soort partijen. Het terugverlangen naar de tijd dat de man nog de baas was, homo’s nog in de kast zaten en de vrouw veilig achter het aanrecht stond.”

Ook oud-minister en nu parlementariër Lilianne Ploumen  initieerde in 2017 She Decides, een fonds voor veilige abortus en seksuele voorlichting in derdewereldlanden, toen de Amerikaanse president Donald Trump besloot die subsidiekraan dicht te draaien. “Het deugt niet als een man op zijn positie denkt dat hij vrouwen kan beletten zelf over hun lichaam te beschikken”, beklemtoont ze. “Het geeft zo’n slecht signaal af als de president van de VS zegt ‘het is okay om vrouwen bij de pussy te grabben’. Heel veel mannen denken dan: als hij het mag, mag ik het ook.” Toch zijn er lichtpuntjes, zegt ze. “Je merkt dat de samenleving steeds sneller stelling neemt tegen seksistische signalen. Zodra een programma of een site doorslaat in vrouwonvriendelijke inhoud, volgt er sneller kritiek of worden adverteerders op dat gedrag aangesproken. Steeds meer mensen keren zich tegen partijen die bewust of onbewust uitstralen dat zij gelijke kansen op alle fronten onzin vinden.”

Vrouwen onder elkaar
Hoewel het makkelijk is de vinger te wijzen naar die stoute mannen die ons zo onderdrukken kunnen we er onderling ook wat van. Veel vrouwen zien elkaar ook te snel ten onrechte als elkaars concurrenten, denkt 3FM-dj Koreman. “Angelique Houtveen en ik zitten allebei overdag op 3FM. Mensen gaan ons toch bijna automatisch aanspreken en behandelen alsof we elkaars concurrenten zijn. Dat is een heel raar mechanisme; bij mannelijke collega’s zie je dat soort vergelijkingen nooit.”

Vrouwen kunnen daarnaast zelf ook actiever werken aan het verwerven van betere functies, denkt oud-minister Ploumen. “Veel vrouwen zijn te bescheiden om hun eigen kwaliteiten onder de aandacht van bijvoorbeeld een werkgever te brengen. We moeten leren onszelf op sommige momenten wat nadrukkelijker in de schijnwerpers te plaatsen.” Een extra groot lichtpuntje is in de emancipatiestrijd in het afgelopen jaar is de definitieve doorbraak van het vrouwenvoetbal bij het grote publiek.

“Voetbal is een sport die zoveel mensen in dit land bereikt”, beklemtoont journaliste en activiste Barbara Barend. “Ik denk dat niet kan worden overschat hoeveel impact de populariteit van vrouwenvoetbal op de verbetering van de positie van vrouwen in Nederland kan hebben. Mede dankzij dit soort overwinningen gaan er op den duur ook andere zaken in de maatschappij veranderen ten goede van vrouwen, daar ben ik van overtuigd.”

Lees ook Nu.nl: Wereld staat stil bij rechten vrouwen, is er iets veranderd?

Goede dames daden
Zoals gezien, er is nog een hoop te doen ondanks de vooruitgang, en die begint bij jezelf. Of je nou man of vrouw bent, ik roep je bij deze op om vandaag extra lief te zijn voor de vrouwen in je omgeving. Van de hele dag koffie halen voor alle dames op het werk, tot je vriendin (en je moeder) een bos bloemen geven, van je vrouwelijke collega’s aanmoedigen zich te laten horen en beslissingen te nemen of gewoon uitspreken tegen de vrouwen in je leven hoeveel waardering je voor ze hebt. Mogelijkheden genoeg;

Dus dames en heren, wat word jouw goede damesdaad vandaag?

Like&Share
Twitter
Visit Us
INSTAGRAM
RSS

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.