Algemeen, Sociaal

#354 Howto; Overleef de kerst in 4 stappen

Als je Googled op “overleef de kerst” vind je tal van artikelen die naar mijn idee allemaal neerkomen op hetzelfde; als je het gezellig wilt houden aan tafel moet je vooral niet over politiek en religie praten en regelmatig buiten gaan paffen. Iets te standaard en beperkt naar mijn idee, dus vandaar mijn visie op wat er nou echt misgaat in de communicatie en hoe je het niet alleen overleeft maar zelfs gezellig hebt met superleuke gesprekken! 


Wel of niet samen vieren?

Even een stap terug. Misschien kun je er namelijk nog onderuit komen. Heel eerlijk heb ik gemakkelijk praten, voor mij gelden er sinds een aantal jaar gelukkig geen verplichtingen meer om bij wie dan ook aan tafel te moeten schuiven, maar ook als het wel moest had ik een uitweg. Als je echt opziet tegen dat geforceerde samenzijn en het voor elkaar kunt krijgen zou ik je van harte zeggen; “doe het lekker niet”.

Maar hoe kom ik er dan onderuit?” vraag je je misschien af. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor:
– Zeg dat je moet werken, of zoals ik; je hebt aangemeld als vrijwilliger bij het Leger des Heils (of ander lokaal goede doel).
– Geef aan dat je dit jaar met andere mensen (vrienden, je schoonouders, je eigen familie) hebt afgesproken en zo per jaar wilt afwisselen om ook de kans te hebben deze tijd met anderen waar je om geeft te delen.
– Durf eerlijk te zeggen dat er tegenop ziet en liever een andere keer samenkomt.
– Gooi je telefoon van een brug en verstop je tot nieuwjaar.


Planning is alles!
Laten we er vanuit gaan dat je niet onder de verplichte bezoekjes uitkomt -anders zou je niet verder lezen-, dan is het van belang om een goede planning te maken.

Stap 1. Bepaal eerst met wie en waar je kerst wilt vieren
Is het eventueel een optie om zelf iets te organiseren zodat je meer grip hebt op wie er wel of niet komt? Zo is het mixen van vrienden en familie iets wat men niet gauw doet, maar een feestje al meteen een heel andere toon geeft – in positieve zin. Ter kennismaking zal men meer interesse tonen, meer oppervlakkige vragen stellen en de gevreesde, onveilige onderwerpen eerder uit de weg gaan -want hej, we hebben allemaal wel enig besef van wat wel en niet aan de orde hoort te komen bij een eerste ontmoeting.

Is mixen niet direct mogelijk, bekijk dan of het mogelijk is om tussendoor even met vrienden door te brengen om stoom af te kunnen blazen.

Heb je een relatie besef dan dat tijd doorbrengen met je schoonfamilie heel belangrijk kan zijn voor je partner. Door hem/haar hierin tegemoet te komen leer je niet alleen de ander zijn familie beter kennen, maar maak je ook je relatie sterker.

Stap 2. Maak een rooster en zorg dat de verwachtingen helder zijn
Vaak gaat men er vanuit dat zowat de hele dag samen wordt gevierd. ‘S ochtends sta je met je eigen gezin op, om vanaf de lunch bij opa en oma te hangen tot ome Jan staat te tollen op zijn benen en de kinderen maar blijven jengelen omdat ze ver voorbij hun bedtijd zijn en de batterijen van hun speeltjes al tussen de derde en vierde gang leeg zijn.

Het is helemaal niet verkeerd om, zeker wanneer je meerdere mensen wilt bezoeken, een tijdslimiet te stellen aan je bezoekjes. Stel degene die je uitgenodigd hebben hiervan op de hoogte zodat ze weten wanneer ze je/jullie kunnen verwachten en of ze moeten rekenen op mee-eters of niet.

Extra: Zorg dat je tussen deze ook tijd voor jezelf plant. 

In het kader hiervan én voor de sfeer is het dan ook wel zo belangrijk om netjes op tijd te komen. Fashionable late kun je bewaren tot je gaat stappen met nieuwjaar 😉

The Irisch-exit
Ondanks duidelijke afspraken blijft het moeilijk als het moment er dan is om weg te gaan.. want hoe doe je dat nou? Moet je echt weer 20 minuten lang gaan inbreken in gesprekken, beloftes om snel af te spreken maken die er toch nooit van komen etc om gedag te zeggen? Volgens BNNVara kun je ook gewoon verdwijnen zonder doei te zeggen. Gewoon je jas aantrekken en stilletjes de deur uitlopen. Hoewel dat misschien asociaal klinkt zou het volgens theorie eigenlijk juist de aller-sociaalste manier van vertrekken zijn; het zou de flow van het feestje niet verstoren en je haalt mensen niet helemaal uit hun gesprek.
Om dit goed te doen moet je het tactisch aanpakken vanaf het begin; doe een rondje, zorg dat je op de foto staat met een drankje in de hand en dat iedereen geregistreerd heeft dat je erbij was en naai hem er dan gauw tussenuit zonder iets te zeggen.

Wat betreft verwachtingen is het goed om niet alleen tijdstippen maar ook andere zaken af te spreken; van dresscode tot cadeau policy. Hoewel de meeste mensen kerst gebruiken als dé gelegenheid om je op te tutten, zijn er genoeg gezinnen die steeds meer voor lekker casual/joggingpak gaan. Bij twijfel zou ik zeggen; better overdressed than underdressed: Heren poets je schoenen, dames houdt je boobs binnen.
Ook met cadeaus is iedere familie anders en hoe goed bedoeld ook, het is nogal awkward voor anderen als jij aankomt met 6 tassen vol presentjes terwijl zij met lege handen zijn gekomen, of andersom.

Extra: Policy of niet; voor de gastheer/vrouw breng je natuurlijk altijd een presentje mee. Of dat nou een flesje wijn, bloemetje of zelfgebakken cake is. 

Stap 3. Bereid je gesprekken voor
Nu komen we langzaam tot de kern van het gebeuren, het sociale in de sociale verplichtingen; de gesprekken.

De meeste websites vertellen je dat je onderwerpen als politiek en religie het beste kunt mijden maar ik heb dat nooit zo begrepen. Wellicht wanneer het gaat om je nieuwe schoonfamilie of wanneer er nieuwkomers bij jullie aan tafel plaatsnemen dat dit geen goede opening is, maar in familieverband waarbij je een ander al je hele leven kent en daarmee diens politieke voorkeur wel ongeveer, zou er ruimte moeten zijn voor goede gesprekken. Van ideeën wisselen zorgt namelijk voor prachtige leerkansen en het zou zonde zijn om dat mis te lopen. Daarnaast denk ik dat problemen niet zozeer door dit soort onderwerpen ontstaan, maar door de a. manier waarop gesprekken worden gevoerd of b. door onderwerpen als persoonlijke wrevel/vetes en geroddel.

Voor beide heb ik een aantal tips. In de kern komen mijn tips neer op hele basale dingen als: interesse tonen, naar een ander luisteren, je mening voor je houden, pauzes inlassen en veilige, leuke onderwerpen kiezen, maar voor ik hier dieper op inga raad ik je aan je voor te bereiden op een aantal standaardvragen.

Afbeeldingsresultaat voor why i'm single overqualified

Standaardvragen
Als vrijgezel zul je ieder jaar weer de vraag krijgen hoe zo een leuk persoon toch nog steeds vrijgezel kan zijn. Of als je relatie net over is, wat de reden is. Stellen krijgen vaak genoeg de vraag wanneer ze gaan trouwen of aan kinderen beginnen etc. Dit soort vragen zijn vaak goed bedoeld maar ten overstaan van een groep kunnen ze je in een hoekje drijven.
Bereid een grappig antwoord voor en zorg dat je een alternatief onderwerp bij de hand hebt zodat je het gesprek meteen een andere kant op kunt draaien.

Extra: Het klinkt misschien gek, maar als er bepaalde onderwerpen gevoelig voor je liggen kun je misschien ook met je partner of iemand waar je goed mee ligt afspreken dat wanneer dit onderwerp valt de ander mee helpt het gesprek een andere kant op te draaien of de persoon die het vroeg af te leiden.

Gespreksonderwerpen
Een goed onderwerp is nog best lastig en het is naar mijn ervaring heel erg familie gebonden wat wel en niet bespreekbaar is. Ga je voor het eerst mee naar familie van je partner check dan even of er bepaalde onderwerpen gevoelig liggen en beter vermeden kunnen worden.

Extra: Roddelen over celebrities kan/mag vaak wel, maar doe het over de leuke dingen zoals Hét sprookjeshuwelijk van eeuwige playboy Prins Harry & Megan Markle, en dan natuurlijk de zwangerschap!

Nog een valkuil: goed bedoeld, maar ongevraagd advies geven. Bedenk dat het op een ander kan overkomen als kritiek en daar hebben we met kerst (trouwens, op andere momenten ook niet) geen zin in. Andersom raad ik je aan: neem tips onpersoonlijk, verzamel ze en bekijk later of je er iets mee doet of niet. Gewoon ja knikken en switchen naar een ander onderwerp.

Beledig nooit de kok! Echt, als je kerst gezellig wilt houden houdt je ten alle tijden commentaar op het eten voor je. Sta even stil bij hoe moeilijk het is om überhaupt een avond en bijbehorende maaltijd klaar te krijgen. Niets dan lof voor de kok dus en anders doe je het volgend jaar zelf maar.

Extra: Over koken gesproken. Help een handje in de keuken. Daarmee scoor je niet alleen punten, maar kun je ook even ontkomen aan alle drukte.

Twijfel je over een onderwerp? Bedenk dan van te voren of het iets betreft waarin je een stellig standpunt hebt en waarvan je denkt alles te weten. Is dat het geval dan kun je het beter laten rusten. Je zit aan tafel voor een kerstdiner, niet bij Pauw&Witteman. Het gaat te vaak mis omdat men denkt dat je een ander wel even kunt overtuigen of het licht laten zien, maar nee; niet hier, niet nu, niet ten overstaan van de rest.

Een echte klassieker dit

Bij veilige, leuke onderwerpen moet je denken aan onderwerpen waar iedereen mee te maken heeft en waardoor je meer leert over die persoon. Denk aan vakanties, sport, iemands werk of nog beter hobby. Hoezeer het misschien ook leidt tot een gevoel van samenhorigheid; ga alsjeblieft niet een gemeenschappelijke bekende afzeiken. Kerstmis is niet de tijd om te roddelen.

Voorbeelden:
– Waar ben je op vakantie geweest/waar wil je nog naartoe?
– Welke sport beoefen je nog?
– Hoe staat het met je schilderen/klussen/nieuwe woning?
– Wat was voor jou het hoogtepunt van 2018?
– Welke doelen heb je dit jaar bereikt?
– Welke voornemens heb je voor 2019?
– Op welke prestatie ben je het meeste trots?
– Waar heb je het meeste van geleerd, buiten #365DaysPositiveness natuurlijk?
– Wat is het meest gekke dat je dit jaar hebt meegemaakt?
– Wat zou je doen als je de oudjaarsloterij wint?
– Wat is je favoriete kerstactiviteit/eten?
– Wat is je favoriete herinnering met de personen aanwezig?
Aanvullingen zijn welkom!

Extra: Verzamel vast leuke anekdotes van jezelf, of als je echt wanhopig bent een aantal goeie grappen. 

Extra: Mocht je ondanks dit artikel echt niks weten gooi dan je glas om of zeg dat je vergeten bent te controleren of je auto wel op slot zit en ontsnap. Sowieso is regelmatig van gesprekspartner veranderen of een kleine pauze nemen een goed idee!


Gespreksvoering
Zoals ik al zei, volgens mij ontstaan ruzies niet zo zeer door de onderwerpen maar de manier waarop het gesprek wordt gevoerd. Een goed gesprek voeren betekent oprecht interesse tonen in een ander. Wat helpt is om hierbij in gedachten te houden dat we het vaak wel menen te weten maar dat valt in de praktijk nogal tegen. Weet jij écht wat je oom die accountant is de hele dag doet? Of je tante als thuiszorgmedewerker? Hoe de organisatie in elkaar steekt, wat hun doel is, in welk opzicht zij verschillen van anderen, wat hun verantwoordelijkheden of projecten zijn?

Stel vragen, luister goed wat je o.a. doet door iemand te laten uitspreken, oogcontact te maken en houden, niet meteen met een tegen-antwoord te pareren maar door door te vragen op kleine dingetjes. Herhaal of vat af en toe samen en vraag of je het goed begrepen hebt. Haak af en toe aan met een eigen ervaring, het is namelijk geen interview he, en zo heeft de ander ook iets om bij jou op te vragen.

Extra: Hoewel het helpt de tongen wat losser te maken zorgt alcohol ook voor een verminderde controle, slechtere emotie beheersing en iets teveel openheid. Wees dus matig met de wijn, want je wilt echt niet dat je vader opeens gaat pochen over zijn veroveringen in zijn jongere jaren toen hij nog haar had…

Komt het onderwerp toch op dingen die vragen om je mening (zoals het vluchtelingenbeleid of de arbeidsmarkt etc) probeer dan de onderzoeker in je naar boven te halen en van ieders inzicht te leren, je bewijsdrang onder controle te houden, toe te geven wanneer je iets niet zeker weet (meteen een goeie om het gesprek mee af te kappen) en durf te slikken in plaats van je gelijk willen halen.

Mochten gesprekken toch te persoonlijk worden, niemand je eruit kunnen redden en je al 4x je auto bent gaan controleren, durf dan aan te geven waar je grenzen liggen. Let op je toon, houd het bij jezelf en geef een ik-boodschap (ik voel me niet prettig om het hier nu over te hebben). Negeer steken onder water en blijk zelf vriendelijk. Bedenk dat agressie slechts agressie oproept.


Stap 4. Doe eens iets anders
Om de eindeloze gesprekken en bijbehorende risico’s te beperken heb je al een planning en tijdslimiet afgesproken maar nog een optie kan zijn om een andere activiteit te ondernemen. Ga met zijn allen ergens naartoe waarbij je meer verspreid staat en bezig bent met bijvoorbeeld kijken naar een expositie of optreden.

Blijf je toch thuis overweeg dan om samen te koken of kies een spel als Monopoly, Triviant, Kolonisten van Catan, of een pak kaarten erbij te pakken.

Ik hoop dat jullie iets aan deze tips hebben en een gezellige kerst hebben. Alle aanvullingen zijn natuurlijk welkom!

Mocht het even rot lopen bedenk dan het is maar 1x per jaar kerstmis en die twee dagen ga je echt wel overleven! 

Like&Share
Twitter
Visit Us
INSTAGRAM
RSS

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.