(Positieve) Psychologie, Activiteiten, Healthy Life, Stoornissen

Internationale campagne tegen vooroordelen psychische aandoeningen van start (Video)

Andrés Martin, directeur van het Amerikaanse Yale Child Studycenter gaf vandaag het startschot voor de internationale campagne Break the Stigma for Families. Met deze campagne wil GGZ Drenthe stigmatisering van gezinnen met psychische aandoeningen tegengaan. Dat gebeurt door fietsend aandacht te vragen voor deze problematiek. 

Het jeugdwielerteam Assen maakte de eerste Nederlandse kilometers op de wielerbaan in Assen. Op zaterdag fietsten de initiatiefnemers van deze campagne kinderpsychiaters Cecil Prins-Aardema van GGZ Drenthe en Andrés Martin, gezinnen, naasten, en andere mensen die dit initiatief steunen samen door Drenthe. In samenwerking met het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie wordt de campagne landelijk en internationaal uitgerold. Er zullen nog vele fietskilometers volgen! Kijk op www.ggzdrenthe.nl/breakthestigma voor meer informatie.

Waarom aandacht voor dit probleem?
Psychische aandoeningen komen veel voor en er zijn effectieve behandelingen beschikbaar. Toch wordt er vaak te lang gewacht voordat er hulp wordt gevraagd. Ouders of kinderen schamen zich, voelen zich schuldig of ze zijn bang voor wat anderen ervan gaan vinden. Vaak krijgen ze een negatief label opgeplakt, waardoor de impact van een psychische aandoening juist kan versterken. Dat negatieve label noemen we stigma. En dat willen we samen doorbreken, want hoe eerder gezinnen hulp krijgen, hoe effectiever de hulp kan zijn.

Op de fiets het stigma doorbreken
Initiatiefnemers Cecil en Andrés weten waar ze over praten, omdat ze er zelf of in hun eigen familie ook mee te maken hebben gehad. Cecil Prins-Aardema: “Door met elkaar op de fiets te stappen maken we een onzichtbaar probleem zichtbaar, waardoor we dit stigma helpen doorbreken. Drenthe Beweegt en de provincie Drenthe dragen het initiatief een warm hart toe. Gedeputeerde Henk Jumelet: “Iedereen doet ertoe in Drenthe en daarom zijn we blij met dit soort maatschappelijke initiatieven. Fietsen verbindt en draagt bij aan een goede (geestelijke) gezondheid. Waar kan dit beter dan in de fietsprovincie van Nederland: Drenthe!” Om het initiatief te ondersteunen overhandigde Henk Jumelet vrijdag een financiële bijdrage aan Cecil Prins-Aardema.

Bron:  GGzDrenthe.nl Assenstad.nl

Like&Share
Twitter
Visit Us
INSTAGRAM
RSS

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.