(Positieve) Psychologie, Column, Column/Nieuws

Dag 21. Intuïtie; always trust your gut!

Iedereen heeft weleens een onderbuik gevoel, je intuïtie. Intuïtie kent gradaties van niveau afhankelijk van het bewustzijn van de mens en is verbonden met de ontwikkeling van onze zintuigen op alle gebieden van ons bestaan. Naar mijn idee een betere raadgever dan wat dan ook, als je maar leert luisteren. Maar wat is dat intuïtie nou?

Toen ik voor jullie opzocht wat de definitie van intuïtie is kwam ik een hoop verschillende beschrijvingen tegen. Zo zou intuïtie kunnen worden omschreven als een “onderbuik gevoel”, een “ingeving”, een vorm van “direct weten”, zonder dat men dit beredeneerd heeft. Intuïtie wordt in de gangbare definities omschreven in termen van zowel een functie of proces, als de inhoud of het product van een functie of proces… Lekker duidelijk dus. Andere definities en quotes zijn weer zo lekker zweverig en hebben het over ‘bad vibrations’ en signalen van ons lichaam.

Experimentele psychologie over intuïtie
Op basis van mijn eigen ervaringen als hulpverlener is bij mij een bepaald idee over intuïtie gegroeid dat ik graag met jullie wil delen. Naar intuïtie is vooral in de experimentele psychologie veel onderzoek gedaan. Inmiddels meent deze stroming dat intuïtie de tweede, ingesleten fase van een denkpatroon is, vooraf gegaan door bewust gecontroleerd of expliciete gedrag. Intuïtie is er dus niet vanzelf, maar moet worden gevormd. Het kan worden opgevat als een vorm van automatische en onbewuste verwerking van informatie die is aangeleerd.

jaja Wikipedia is geen bron

Intuïtie in delen, te beginnen met het instinct:
Naar mijn idee begint intuïtie bij ons, evolutionair ingegeven, instinct. Een woord dat veelvuldig als synoniem wordt gebruikt maar naar mijn idee toch echt een stuk dieper zit en niet aangeleerd hoeft te worden (zo knijp je automatisch je ogen dicht wanneer je in de zon kijkt, om je ogen te beschermen tegen de invloed van de zon en het gevolg van een beperkt zicht, wat op zich weer je overlevingskans verkleint).
Mocht dit nog zweverig klinken is het wellicht handig om je eerst te realiseren hoeveel signalen we al dan niet bewust uitzenden naar mensen om ons heen. Alleen al je houding, je stemgeluid, je toon, je woordkeuze, kleine veranderingen in je gezichtsuitdrukking, noem maar op -alles geeft een bepaald signaal af. En grofweg zijn de meeste eerste gedragingen (en daarmee signalen) voor alle mensen gelijk.

Deel 2; Ervaring
Dit instinct wordt verder beïnvloed/aangevuld door alle ervaringen en kennis die we gedurende ons leven opdoen. Onze opvoeding en onze ervaringen leren ons patronen te herkennen en signalen te interpreteren, en dat maakt dat niet iedereen tot dezelfde conclusie komt in dezelfde situatie. Andere ervaringen zorgen voor andere veronderstellingen, en daar kan het misgaan.

Wanneer je persoonlijkheid gericht is op het bewaren van je veiligheid door vast te blijven houden aan de lagere vorm van intuïtie, eigenlijk het in de comfortzone blijven. Zeker bij mensen die uit een negatieve, of psychologischer gezegd, hun biologische aanleg niet matchende sociale omgeving komen (zie biopsychosociale model) kunnen dingen nog al eens verkeerd opgevat worden (niet iedereen, die zijn hand heft, zal je slaan). Zij hebben namelijk geen basisvertrouwen in hun medemens.

Intuïtie lijkt me dus de uitkomst van een som van signalen die je oppikt met betrekking tot een situatie/persoon, onder invloed van je ervaringen, opvoeding en emoties, alleen zonder bewust te rekenen, of zoals mr Holmes het beter verwoord: 


Intuïtie begrijpen is de eerst stap tot ontwikkelen
Op basis van deze informatie en mijn definitie van intuïtie moet ik onvermijdelijk de conclusie trekken dat je dus zou kunnen zeggen dat intuïtie te trainen is. Door bewustwording van welke dingen je nou eigenlijk opgeteld hebt en combinatie met een vertrouwen in je systeem(omgeving) kun je naar mijn idee je intuïtie verbeteren. Voor mensen met meer negatieve ervaringen in hun leven zal dit vertrouwen eerst aangepakt moeten worden door veiligheid te vinden of te creëren.

Wanneer dit lukt trek je conclusies die zowel gestoeld zijn op je emoties (die altijd meespelen en je beter leert (her)kennen door mindfulness te oefenen), maar ook rationele overwegingen en het bewust beoordelen van de situatie op de signalen die je gekregen hebt. Wanneer je dit lukt, lijkt mij dat intuïtie (en misschien is het dan wel eigenlijk hetzelfde als je wijze geest?) je beste raadgever zal zijn in alle omstandigheden.

Bronnen
Chabris, C.F. & Hamilton, S.E. (1992). Hemispheric specialization for skilled perceptual organization by chess masters. Neuropsychologia, 30, 47-57.

Like&Share
Twitter
Visit Us
INSTAGRAM
RSS

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.