(Positieve) Psychologie, Mantra, Mindfulness en Mantra's

Dag 78. Lentekriebels en seksuele vorming

Omdat het overmorgen alweer officieel lente is, de spring blessings mantra! Ik kan niet wachten op het mooie weer, jij wel?
Tevens start op meer dan 2500 basisscholen vandaag de Week van de Lentekriebels met als thema ‘Anders?!’  Dit is een breed thema en gaat over seksuele diversiteit, gender, verschillende religies en culturen. Tevens is er oog voor  weerbaarheid, en seksualiteit bij ziekte en beperking. Rutgers, kenniscentrum seksualiteit, organiseert de projectweek in samenwerking met de GGD’en. Het uitgangspunt; iedereen is daarin uniek. 

Spring mantra
Wat is de Week van de Lentekriebels?
Kenniscentrum Rutgers besteedt de hele week aandacht aan diversiteit middels de Week van de Lentekriebels; een nationale projectweek voor het speciaal- en basisonderwijs. Deelnemende scholen geven een week lang ( van 19 t/m 23 maart) les over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. De projectweek helpt om deze thema’s structureel in het schoolplan op te nemen met aandacht voor zaken als.

Wat 12 jaar geleden begon met 24 scholen, is uitgegroeid tot een groot succes. Al meer dan 2500 scholen doen mee!

De Week van de Lentekriebels heeft als doel om scholen kennis te laten maken met het thema. Het is een leuke manier en een goed begin om schoolbreed aandacht te geven aan relationele en seksuele vorming. Vaak vormt de Week van de Lentekriebels aanleiding om het hele schooljaar vaker thema’s als ‘Weerbaarheid’, ‘Lichaam en zelfbeeld’ en ‘Seks en de media’ op de agenda te zetten.

Waarom aandacht voor dit thema?
We hebben gekozen voor dit thema omdat het belangrijk is dat iedereen zich welkom en veilig voelt op school en in de klas. Elk kind krijgt vanuit huis andere normen en waarden mee. Soms vallen kinderen buiten de groepsnorm. School is een van de eerste plekken waar kinderen zich bewust worden van deze verschillen. Verschillen mogen bestaan, ieder kind is uniek.

Al op jonge leeftijd doen kinderen ervaring op met seksualiteit. Zo kunnen kinderen op hun tiende gevoelens krijgen voor iemand van hetzelfde geslacht. Dat gevoel anders te zijn kan een terughoudende werking hebben op het kind. Het is goed om te weten dat deze gevoelens volkomen normaal zijn. Op school leren kinderen door dit thema respect voor elkaar te hebben ongeacht geloof, beperking, cultuur of seksuele voorkeuren.

Opening 19 maart
Op 19 maart begint op veel scholen de Week van de Lentekriebels met een feestelijke opening. Daarna beginnen de lessen over seksualiteit en weerbaarheid. De Curtevenneschool in Kortenhoef opent die dag speciaal haar deuren om te laten zien hoe zij invulling geven aan de projectweek. Bekijk dit leuke filmpje dat ze maakten tijdens de Week van de lentekriebels 2016.

Deelnemende scholen aan de Week van Lentekriebels kunnen gebruik maken van de digitale lesmethode Kriebels in je buik. Dit is een doorlopende leerlijn voor groep 1 tot en met 8 over lichaam en zelfbeeld, voortplanting, relaties en seksuele diversiteit en seksuele weerbaarheid. Op www.kriebelsinjebuik.nl zijn voorbeeldlessen te zien.

Lancering Kriebels in je buik speciaal onderwijs
Ook leerlingen met een beperking doorlopen een seksuele ontwikkeling, hebben vragen over seksualiteit en vertonen seksueel gedrag. Bekijk de informatie, tips en video hoe u seksuele vorming geeft aan leerlingen met een beperking. Daarom per ingang van dit jaar de versie van de lesmethode Kriebels in je buik voor het speciaal onderwijs. De lessen sluiten aan bij het ontwikkelingsniveau van deze leerlingen. Kriebels in je buik voor het speciaal onderwijs te vinden op kriebelsinjebuikso.nl.

Over de Week van de Lentekriebels
De Week van de Lentekriebels is bedoeld als een stimulans of een vast moment in het jaar om lessen te geven over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. Scholen, ook basisscholen, zijn sinds 2012 verplicht om hier aandacht aan te besteden, maar zijn vrij om hier zelf invulling aan te geven. Met de nieuwe digitale lesmethode Kriebels in je buik wordt dat makkelijk gemaakt. Doordat er aandacht is op school, is het gemakkelijker voor ouders/opvoeders om hier thuis over door te praten. De GGD’en geven ondersteuning door het geven van trainingen aan leerkrachten, gastlessen of het organiseren van een ouderavond.

Aandacht seksuele vorming op basisschool juist nodig, waarom?
Kinderen staan dan nog heel open voor normen en waarden. Seksualiteit is, zeker in de onderbouw, dan nog geen onderwerp waar schaamte omheen hangt en waar kinderen vragen over hebben. Door al op jonge leeftijd te starten raken leerlingen ook vertrouwd met het thema. Ze krijgen hierdoor betrouwbare informatie en vaardigheden mee waar ze later veel aan hebben:
– Ze durven eerder vragen te stellen over seksualiteit.
– Ze ontwikkelen normen en waarden.
– Ze worden weerbaarder.
– Ze leren respectvol met elkaar om te gaan.

Ouders: Met uw kind in gesprek
De Week van de Lentekriebels is een mooie aanleiding om ook thuis erover in gesprek te gaan. Door het op een jonge leeftijd met kinderen over dit onderwerp te hebben wordt het voor kinderen normaal om erover te praten. U laat hiermee zien dat ze bij u terecht kunnen als ze vragen of problemen hebben en ze krijgen de juiste kennis en informatie mee.

Het is belangrijk om al op een jonge leeftijd in gesprek te gaan. Kinderen staan hier dan nog open voor. Vanaf de puberteit wordt dit minder. Bereid kinderen goed voor op de veranderingen die plaatsvinden tijdens de puberteit. U hoeft er niet bang voor te zijn dat uw kind nog niet toe is aan bepaalde informatie. Ze onthouden namelijk alleen wat zij interessant vinden en waar ze op dat moment aan toe zijn. Welke informatie kunt u op welke leeftijd het beste geven? Lees daarvoor de volgende brochures:
– Seksuele opvoeding van kinderen met een beperking 0-18 jaar
– Seksuele opvoeding van kinderen 0-6 jaar
– Seksuele opvoeding van kinderen 6-9 jaar
​- Seksuele ontwikkeling van 0-18 jaar
– Puber in huis
– Tips voor u als ouder/ opvoeder om in gesprek te gaan met uw kind
– Praten met uw kind over sexting en grooming

Meer vragen over seksuele opvoeding? Meer opvoedinformatie vindt u op Opvoeden.nl:

Foto’s: Floor Godefroy

Check voor meer informatie en lespakketten seksuelevorming.nl

Like&Share
Twitter
Visit Us
INSTAGRAM
RSS

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.