(Positieve) Psychologie, Persoonlijkheid

Dag 6. Leer jezelf kennen met de MBTI

Een van de belangrijkste voorwaarden om verandering in je leven en gedrag te bewerkstelligen is zelfkennis. Pas als je van jezelf duidelijk weet waar je sterkste punten liggen, hoe je omgaat met uitdagingen of stress (coping), welke valkuilen je hebt en ga zo maar kun je pas leren hiermee om te gaan. Iedere veertien dagen zal ik ingaan op het onderwerp persoonlijkheid en daarom begin ik vandaag met een van mijn favoriete tests: 16 Personalities, een variant op de De Myers-Briggs Type Indicator (MBTI). De MBTI is (een van) de meest gebruikte vragenlijst voor talentontwikkeling ter wereld. 

Het instrument is gebaseerd op de persoonlijkheidstheorieën van Carl Jung. De MBTI beschrijft verschillen op een positieve manier. Er zijn geen goede of slechte typen, elk type heeft sterke punten en mogelijke valkuilen. Het instrument brengt zogenoemde “voorkeuren” in kaart. Een voorkeur vertelt je waar je energie van krijgt en waar je je comfortabel bij voelt.


WAAROM ZOU JE DEZE TEST DOEN? 

Zelfonderzoek geeft je antwoord op je belangrijkste vragen in je leven:
– Wat heb ik nodig om gelukkig te zijn?
– Wat geeft me energie?
– Hoe voel ik me goed over mezelf?
– Hoe zorg ik voor meer ontspanning?
– Hoe laat ik los wat ik niet meer wil?
– Hoe krijg ik meer balans in mijn leven?
– Wat houd me tegen?

De wereld is een afspiegeling van wat je zelf denkt, voelt, wenst of vreest. Wat je denkt en voelt, bepaalt je ervaringen. Wat je wenst, dat trek je naar je toe. Wat je vreest, dan vermijd je. Besef dat je zelf de bron bent die deze belevingswereld creëert. Als jij iets anders denkt, voelt, wenst of vreest, dan zal je ook een andere wereld ervaren.

 

16 PERSONALITIES

Nu kunnen jullie je natuurlijk aanmelden bij verschillende hulporganisaties of bij mij voor uitgebreide persoonlijkheidstest, maar ik heb een leuke, snelle optie om online al te beginnen. Op 16personalities kun je binnen 5-15 minuten je Persoonlijkheidstype laten bepalen met een overzicht van hoe dit zich in verschillende aspecten van je leven zich uit (denk, je sociale contacten, beste beroepsveld etc).

De ontwikkelaars van deze test hebben 16 persoonlijkheden hebben met hun model het beste uit twee werelden gecombineerd:

Ze gebruiken het door Myers-Briggs geïntroduceerde afkortingensysteem omwille van zijn eenvoud en gebruiksgemak. Echter hebben ze meerdere Jungiaanse eigenschappen opnieuw gedefinieerd en een andere toegevoegd. Dit versimpelt hun model en past het meer aan de laatste ontwikkelingen aan, namelijk aan de persoonlijkheidsdimensies genaamd de Big Five persoonlijkheidseigenschappen.

Ook hebben ze, in tegenstelling tot Myers-Briggs en andere op Jungs model gebaseerde theorieën, niet de cognitieve functies zoals Extravert Denken of Introvert Aftasten of hun prioritering verwerkt, maar in plaats daarvan vijf onafhankelijke schalen gekozen en hun typen daaromheen gebouwd. Dit heeft hen in staat gesteld om met grote nauwkeurigheid te testen en toch verschillende persoonlijkheidstypen te definiëren en beschrijven.

DOE DE GRATIS TEST HIER!

Let op! Als je de test doet, probeer dan zo weinig mogelijk vragen te beantwoorden met het grijze (middelste) bolletje!
En voer na het afmaken je e-mailadres in zodat je resultaat wordt opgeslagen!! Je krijgt dan een e-mail én de pagina slaat je resultaat op!

 

DE 16 PERSOONLIJKHEIDSTYPES

personality types
https://www.16personalities.com/nl/persoonlijkheidstypen

 

THEORETISCHE ACHTERGROND

(meer hier)
De theorie Carl Gustav Jung, de grondlegger van de analytische psychologie. Jungs theorie van psychologische typen is misschien wel de meest invloedrijke creatie voor persoonlijkheidstypologie en één van Jungs belangrijkste bijdragen was de ontwikkeling van de concepten Introversie en Extraversie.

De Myers-Briggs Type Indicator (MBTI®) is een van de populairste persoonlijkheidsmaatstaven die vandaag de dag in gebruik zijn. Katharine Cook Briggs heeft samen met haar dochter, Isabel Briggs Myers, hiermee een praktische manier ontwikkeld om de volgorde van Jungiaanse voorkeuren van iedere persoon te beschrijven. Dit is de oorsprong van de vier letter afkortingen. Er zijn vier mogelijke persoonlijkheidseigenschapsparen:

– Introversie (I) of Extraversie (E)
– Intuïtie (N) of Aftasten (S)
– Denken (T) of Voelen (F)
– Beoordelen (J) of Waarnemen (P)

Deze begrippen komen weer overeen met de denkbeelden van Carl Jung. Volgens het Myers-Briggs model definieert de eerste letter de attitude van de dominante en daaropvolgende functies, terwijl de laatste letter aangeeft welke functie dominant is. Dit is natuurlijk maar een heel simpele beschrijving van de Myers-Briggs theorie. Bezoekers die meer willen weten zouden “Gifts Differing: Understanding Personality Type” van Isabel Briggs Myers moeten lezen.

Let op! Dankzij zijn eenvoud en gebruiksgemak wordt het vier letter benamingsmodel nu door een aantal diverse theorieën en aanpakken toegepast. Het is echter belangrijk om te weten dat, ook al zijn de afkortingen hetzelfde of vergelijkbaar en de omschrijvingen veel overeenkomsten kunnen vertonen, ze toch verschillende betekenissen kunnen hebben. 

 

5 PERSOONLIJKHEIDSASPECTEN

16 personalities gaat dus uit van 5 aspecten:
– Geest (hoe je met anderen omgaat),
– Energie (hoe je de wereld ziet en informatie verwerkt),
– Natuur (hoe je tot besluiten komt en met emoties omgaat),
– Tactiek (hoe je werkt, plant en beslissingen maakt) en
– Identiteit (hoeveel vertrouwen je in je vaardigheden en besluiten hebt de -A of -T Typen). Assertieve (-A) mensen zijn emotioneel stabiel, kalm, ontspannen en niet bereid zich veel zorgen te maken. Voorzichtige (-T) mensen zijn zelfbewust, perfectionistisch, hechten waarde aan hun imago en worden gedreven door succes.

Al deze aspecten dienen als een tweezijdig continuüm gezien te worden, met de “neutrale” optie halverwege. De percentages die je na het afronden van de test ziet, zijn bedoeld om aan te geven in welke categorie je past en hoe sterk je voorkeuren zijn.

 

ROLLEN EN STRATEGIËN

Zoals gezegd bestaat hun systeem uit twee lagen: de eerste (binnenste) laag definieert onze Rollen (4 stuks), en de tweede (buitenste) laag onze Strategieën (ook 4 stuks).
De Rol laag stelt onze doelstellingen, interesses en de activiteiten die onze voorkeur hebben vast, terwijl de Strategieën aangeven hoe we dingen het liefst doen en doelstellingen het liefst behalen.

Bovenstaande zijn de belangrijkste punten van hoe 16 personalities aan hun systeem is gekomen, uitgebreidere, zeer interessante informatie vind je hier.

* Belangrijk om niet te vergeten is dat onafhankelijk van het model dat we aanhouden, onze persoonlijkheid slechts één van de vele aspecten is. Onze acties worden ook door onze omgeving, ervaring en individuele doelstellingen beïnvloed. In hun Type Beschrijvingen en Premium Profielen beschrijven ze hoe mensen, die tot een specifiek persoonlijkheidstype behoren, zich waarschijnlijk gedragen – maar bedenk daarbij dat dit slechts indicatoren en trends zijn, en geen definitieve richtlijnen of antwoorden. Er is een groot verschil tussen een score van 10% en 80% bij een eigenschap. De informatie dient als inspiratie tot persoonlijke groei en beter begrip voor anderen, en moet niet als wetmatigheid beschouwd worden.

Laten jullie me weten welk type eruit gekomen is bij je? 😀
Comment hieronder je lettercombinatie/rol!

 

Oorspronkelijk geplaatst feb 2017.

Zie ook:
– Dag 20. 7 Manieren om je MBTI resultaat te gebruiken
– Dag 48. Hoe ieder MBTI verliefd wordt en wat je ideale match is!

 

Like&Share
Twitter
Visit Us
INSTAGRAM
RSS

7 Comments

 1. Marjon

  Ben een bemiddelaar, en de beschrijving klopt aardig! Ik ga wanneer ik de tijd er voor heb mijzelf er nog wat meer inverdiepen. Thnx voor deze test info uitleg!!

  Reply
  1. Élena Author

   Super leuk dat je de test gemaakt hebt. Neem inderdaad rustig de tijd om de profiel beschrijving door te nemen wanneer het jouw uitkomt.
   Ik zal vaker posten over het hoe en wat van verschillende types 🙂

   Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.