Giving back, Sociaal

Dag 53. 365+ Goede daden van ikreddewereld

Dit artikel is geplaatst met terugwerkende kracht omdat er eigenlijk niet veel te schrijven was.. Ik kamp een beetje met gebrek aan inzendingen 🙁 Misschien omdat de site nog jong is en daardoor mijn bereik klein, misschien omdat niemand op me wilt reageren of misschien omdat men er toch minder mee bezig is dan ik dacht lees; had gehoopt; goede daden. Ik hoop van harte dat het gebrek aan inzendingen komt door het eerste, iets minder door het tweede en mocht het toch het laatste zijn dan is dit artikel de perfecte inspiratie.

De 31-jarige Rachel van de Pol uit Utrecht wilde in 2014 (ja, al even terug, maar behulpzaamheid kent geen tijd) eens wat anders doen. Met al dat slechte nieuws en al die negativiteit in de wereld, besloot ze om de blog ikreddewereld.nl op te zetten, waarbij ze elke dag een goede daad uitvoerde. En met succes, haar initiatief is tevens meermaals in de media verschenen!

Van der Pol: “De website is opgezet omdat ik in mijn omgeving merkte dat hele kleine daden een grote impact kunnen hebben.” Volgens haar wordt er bij veel goede doelen aandacht gericht wordt op de dingen die niet lukken. “Dit maakt mensen moedeloos.”De 31-jarige ‘held’ wilde daarom onderzoeken of er ook grappige en vrolijke manieren waren om mensen goede dingen te laten doen. “Toen bedacht ik ikreddewereld.nl, waarbij ik elke dag een kleine, goede daad uitvoerde. Ik wil zo laten zien dat je in je dagelijkse handelingen al veranderingen kan doorvoeren, waarbij je een positieve impact op de mensen om je heen hebt. Je hoeft niet je hele wereld overhoop te gooien. Iedereen kan doen wat ik doe. Als ik het kan, kan jij het ook.”

Sinds mijn goede-daden-jaar droom ik niet meer over grootse heldendaden. Voor mij schuilt het heldendom in onze alledaagse handelingen waarin we de beste versie van onszelf zoeken.

Haar goede daden zijn verdeeld over zes categorieën (denk van mode tot wonen en van geld tot reizen) en beïnvloeden zowel je eigen leven als dat van de buurman tot het klimaat. Iedere post is voorzien van een uitleg waardoor het erg leerzaam is. Wist je bijvoorbeeld dat plastic zeeafval jaarlijks 100.000 zeezoogdieren en minstens één miljoen zeevogels het leven kost? Haar vriendelijkheid is inspirerend, maar wat ik ook mooi vind is dat ze niet op haar achterhoofd gevallen is, ze zet nét dat stapje verder (vb daad 20).

Een greep uit haar goede daden
Kick-off daad 1: Baklava en nieuwsjaarwensen voor de hele straat
Daad 3: Deorollers in plaats van spuitbussen, niet alleen beter voor het milieu maar scheelt ook die vieze smaak in je mond.
Daad 7, een verandering die ik zelf ook bij het betrekken van mijn nieuwe woning meteen invoerde: Over op spaarlampen. Spaarlampen gaan zo’n 10.000 lichturen mee, gloeilampen zo’n 1000 en ze besparen zo’n 78 procent energie. Op de verpakking staat dat je per lamp zo’n 90 euro aan energiekosten en 220 kilo aan CO2 gaat besparen. Ik heb er nu drie hangen, dus de komende jaren ga ik 660 kilo CO2 minder uitstoten. En veel duurder zijn ze tegenwoordig niet meer, check Action (ook gekleurde nl) en Ikea.

De IKEA PS 2014 hanglamp is geïnspireerd op science fictionfilms en heeft de internationale designprijs Red Dot Award toegekend gekregen. Je verandert de vorm en lichtsterkte van de lamp eenvoudig door aan het koord te trekken.
Populair en led: Ikea PS 2014 De IKEA PS 2014 hanglamp is geïnspireerd op science fictionfilms en heeft de internationale designprijs Red Dot Award toegekend gekregen. Je verandert de vorm en lichtsterkte van de lamp eenvoudig door aan het koord te trekken.

Daad 21: Begonnen aan de cursus EHBO voor iedereen -> Sommige verzekeraars vergoeden dit soort cursussen, dus zeker de moeite waard om even te checken.
Daad 41: Snoep achterlaten in een snoepautomaat. Iedereen wordt toch blij van een zoete verrassing?
Daad 50: Overnachtingen voor daklozen geregeld. Echt een super leuke daad, eigenlijk heel raar dat een opvang niet zelf met zo een idee komt..
Daad 79: Wacht even op wat mooier weer en maak een zwerfie.
Daad 90: Teken een online petitie op Avaaz, zoals zij deed in poging te massa executie in Egypte tegen te houden. Nu lijkt online een petitie tekenen misschien zinloos, maar Avaaz bewijst keer op keer dat het bundelen van miljoenen kleine individuele inspanningen, hoe klein ook, zijn te organiseren tot een sterke collectieve kracht. Kijk hier eens naar de overwinningen die ze geboekt hebben. Van het beschermen van koraalzeeën tot het helpen Palestina als 194ste staat van de wereld te erkennen. Helaas kan ik nergens vinden of het gelukt is deze executie tegen te houden 🙁

Daad 110: Een kip geadopteerd.
Voordelen:
– Je krijgt biologische eieren voor je geld (6 keer kun je een doosje afhalen)
– Je levert een bijdrage aan de promotie van biologische landbouw in Nederland;
– Je draagt bij aan het geluk van kippen;
– Je draagt bij aan het veiligheidsgevoel van de kippen (kippen voelen zich veilig bij een haan);
– Je zorgt voor zekerheid voor de biologische pluimveehouders.
Adopteer er zelf een op: adopteereenkip.nl Ook leuk: 50 bijen geadopteerd (daad 149) – Bijen zijn nuttig voor de natuur en niet gevaarlijk of agressief zoals hun neefjes de wesp. Omdat de link van Rachel niet meer werkt bij deze een andere organisatie: wellbeeing.org. Je kunt zelfs planten adopteren, nee echt! (daad 298)

Daad 128: Ansichtskaarten met postzegel uitgedeeld.
Even genoeg van goede daden voor anderen; doe jezelf en je portemonnee een plezier en kook met restjes (daad 123).
Soms doe je iets goeds door iets na te laten, zoals afval, peuken of kauwgoms op straat gooien (daad 138).
Daad 142, met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen woensdag; Een lopende herinnering zijn.
Daad 155: Motiverende boodschappen op geld schrijven. Let op! Officieel mag dit niet.. Dit is dan weer echt zo een gevalletje waarin ik toch schijt aan de wet heb. Durf je het niet aan; schrijf er dan een op je raam (daad 287).
Daad 154 : Een ijsje voor je nakomer betalen of 200(daad 200). Dit soort concepten bestaan al langer. Zo liep een soortgelijke actie bij Starbucks gedurende 10 uur voordat het onderbroken werd. De klant werd uitgemaakt voor cheap basterd, maar Fast Company komt met de economie erachter. Niet dat ik het je hiermee wil afraden, maar wees wel bewust. In Philadephia kun je op dezelfde manier pizza betalen voor een ander! Much better dan vieze koffie van een giga overpriced bedrijf.

The lunchtime rush at Rosa’s Fresh Pizza in Center City Philadelphia, where customers pay extra money to buy slices for the homeless. Elizabeth Fiedler/WHYYDaad 186: Plassen voor mest en bier – no joke
Daad 221: Kaartjes versturen naar mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Dit kan via speciale Facebookgroepen ervoor.
Classics: Opstaan voor een oudere/zwangere of invalide (daad 215) en anderen voor laten gaan (daad 288).
Daad 240: Ga voedselverspilling tegen en durf om een doggy-bag te vragen.
Voor daad 244 ging ze op de foto met de gemeentebeambte. Zelf vind ik deze een beetje gek, maar wat ik wel heel vaak doe; mensen/toeristen die ik zie klooien aanbieden de foto voor hen te maken.
Daad 252: Een kaartje sturen naar de Dalai Lama om steun te betuigen aan het volk van Tibet. Zo leuk! Ik hoop zelf ooit eens te kunnen afreizen naar Tibet.
Daad 255: Je statiegeld bonnetje weggeven of doneren (hiervoor staan vaak bakken bij het inleverpunt). Ook kun je blijkbaar je Kruidvat spaarpunten aan het KWF doneren (daad 257).
Een goed doel steunen en jezelf blij maken? Eet chocolade voor gorilla’s (daad 293). Omdat deze actie niet meer loopt heb ik twee andere voor jullie gevonden: chocladevoorhetgoededoel.nl en lekkerengoed.nl.

Toevallig zei deze week een oud-collega nog hoe rot de sfeer bij het bedrijf waar ik weggegaan nog steeds was, dus ik vind dit een super initiatief: Daad 292: een dag niet roddelen. Onderschat het effect van roddelen niet, zeker op de werkvloer kan het leiden tot onveilige situaties. Ga liever eens likes uitdelen aan alles en iedereen zoals in daad 300. P.s. vergeet je mijn FB/insta ook niet?
Mijn like en respect bij deze voor mensen die doneren in alle vormen, Rachel werd stamceldonor (daad 316).
Daad 335: Stapeltjes gevouwen. Sowieso kleine moeite om even de spullen terug te hangen waar je ze vandaan gehaald hebt.
Daad 346: Onderbroeken sturen naar man bijt hond, want de Kledingbank Den Bosch kampte met een chronisch tekort aan onderbroeken. Ze hebben nog maar 15 boxershorts op voorraad en ze vroegen iedereen nieuwe, schone onderbroeken in te sturen.
Daad 354: Daklozenopvang versierd voor kerst en lampjes opgehangen voor hangjongeren (daad 364).
Daad 357: Politie bedankt. Van meer blauw op straat voelt niet iedereen zich perse veiliger en we zijn al helemaal niet blij als ze ons een boete uitschrijven.Toch zetten zij zich iedere dag in voor ons normale burgers en heb je die boete 9 van de 10 keer aan jezelf te danken. Ondanks dat het dus hun werk is, mag je ook hen je waardering vaker laten blijken.
Haar laatste daad van 2014 sloot zij af met oliebollen.

Wil je alle goede daden zien?

Bekijk de website hier maar pas op: Dit blog bevat informatie over heldendaden. Besmettingsrisico: ‘hoog’. Bijwerkingen heldenvirus: grote aantrekkingskracht tot nauwsluitende pakken en een onverklaarbare behoefte wildvreemde mensen te helpen. Bezoek op eigen risico.

Graag wil ik jullie bij deze oproepen tot niet één, maar twee goede daden:
1. Wees geïnspireerd door het artikel en verricht een goede daad
2. Deel hem alsjeblieft met me ter inspiratie van anderen.
Jouw verhaal insturen kan naar 365dayspositiveness@gmail.com

Like&Share
Twitter
Visit Us
INSTAGRAM
RSS

One Comment

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.