Giving back, Sociaal

Dag 39. Muffins bakken voor cavia’s

Om een goed doel te steunen hoef je vaak niet veel verder dan je achtertuin, of in het geval van Laura en haar kids, je eigen keuken. Haar kids hebben een mooie donatie weten te verzamelen voor Caviaopvang ’t Kuufke!! Hoe? Door muffins te bakken! Hoe leuk is dat? En daarnaast een geweldig idee voor als je net als ik wel van bakken en versieren houdt, maar niet de calorieën wilt XD. 

Het begon met een reclame over Greenpeace. Met slechts €3 per maand kon je ze steunen en daarmee de tijger redden, zo werd gezegd in het reclamespotje. “Hey, mam. Je moet daar €3 naar overmaken. Dan hebben ze geld om die tijger te redden.” zei haar oudste.

Ondanks dat Laura van mening is dat er dieren gered moeten worden, dat er aandacht moet zijn voor het milieu of dat er geld moet komen voor onderzoek naar een ongeneeslijke ziekte, heeft ze toch haar twijfels. Mede vanwege de beloningsregelingen (aka salarissen) van de directeuren van die stichtingen vraagt ze zich af hoeveel van die €3 ook daadwerkelijk de tijgers ten goede komt. Iets waar ik ook mijn bedenkingen over heb. Om haar kinderen toch de kans te bieden bij te dragen wijst ze hen op stichtingen die iets dichterbij huis.

Nederland kent vele kleine stichtingen die vanuit een passie begonnen zijn, die geen ( of weinig ) ondersteuning krijgen, die geen ‘beloningsregelingen’ kennen en die het zonder marketingbudget moeten doen. En die stichtingen zitten vaak om de hoek. Die mogen wat mij betreft best wat aandacht krijgen.

“Ik vind het hartstikke goed dat jullie die tijgers willen helpen, maar het is wel jammer dat je niet kunt zien wat er met jouw geld gebeurt. Weet je dat er hier vlakbij ook andere stichtingen zijn die het geld goed kunnen gebruiken? Die helpen bijvoorbeeld katten of cavia`s.” zei ze. De kinderen keken haar aan. “Cavia`s en katten? Wat doen ze daar dan voor?” was hun vraag. Laura keek met ze op internet en bezocht de websites om vervolgens bij ’t Kuufke te belanden. Een stichting die zich inzet voor cavia’s had vervolgens hun enthousiast aangezien ze zelf altijd cavia`s hebben gehad.

Cavia`s worden bij ’t Kuufke opgevangen, naar de dierenarts gebracht en herplaatst bij gezinnen wanneer ze weer beter zijn. Maar zijn ook cavia`s die je financieel kunt adopteren omdat ze wegens ziekte of handicap helaas niet meer herplaats kunnen worden. En deze ‘buitenbeentjes’ hadden eigenlijk direct de aandacht van beide kinderen. “Je kunt een cavia financieel adopteren voor 20 euro per jaar! Dat ga ik doen!” hoorde ze ineens vanachter de computer. “Maar waar haal je die 20 euro dan vandaan?” vroeg ze. “Ik ga iets bakken en verkopen en zo geld inzamelen. Zet maar een oproepje op Facebook.”

Laura’s Facebook oproep

Zo gezegd, zo gedaan. Op donderdagmiddag plaatste ze het oproepje. Haar zoon ging muffins verkopen voor 50 cent per stuk. Op vrijdagochtend hadden ze al een behoorlijk aantal bestellingen binnen en had hij zijn doel al bereikt. Toen ze hem het goede nieuws na school vertelde stuiterde hij door de woonkamer.

In de dagen erna werd er heel wat afgebakken bij hen thuis. “Ik vond het echt onwijs leuk dat zoveel mensen meededen om hem te helpen zijn doel te bereiken. De kinderen hadden zelf veel plezier in het bakken en decoreren van de muffins. We pakten elke bestelling vrolijk in en het was voor de kinderen leuk om ze te overhandigen aan de kopers.” zegt Laura.

Een week later besloten ze Het Kuufke te bezoeken. De kinderen konden kijken hoe de cavia`s erbij zaten, hoe ze verzorgd werden en mochten een adoptie-cavia uitzoeken. Het werd Henk, een cavia met een ‘scheef koppie’.  Waarschijnlijk had hij in het verleden een hersenbloeding gehad en werd mede daarom niet meer herplaatst.

’t Kuufke werkt samen met stichting DierenLot, een initiatief dat ik zelf maandelijks steun al zolang ik me kan herinneren!

Ook konden de kinderen hun ingezamelde geld overhandigen aan de super blije stichting. In totaal hadden ze maar liefst €82,50(!!) bij elkaar weten te sprokkelen en daar is ze stiekem best een beetje trots op. Ze knuffelde nog even met Henk, kregen een adoptieformulier mee en wisten dat ze Henk konden komen bezoeken wanneer ze wilden.

Geslaagd einde van 2017 voor dit gezin dus! En laat dat stiekem maar weg Laura, hartstikke goed van jullie dit!!

Laura Collin-Smeets, mama van drie kindjes ( schrijft op haar website Wereld van Mama en gaf mij toestemming haar verhaal met jullie te delen. Check haar website hier!

Caviaopvang ’t Kuufke is in oktober 1999 opgericht met als doel: Het opvangen van cavia’s en ze door middel van herplaatsing weer een goed huis te geven. Daarnaast voor het geven van informatie over cavia’s om hun welzijn en leefgenot te vergroten.  Om het goede werk te kunnen voortzetten is elke donatie welkom. Ook in natura kun je bijdragen. Denk hierbij aan voer, groente, hooi, bodembedekking, oude handdoeken, oude verbandmaterialen, desinfectans, voerbakjes, drinkflessen etc.  Meer over stichting Cavia opvang ’t Kuufke in Limbricht vind je hier of bekijk de allerschattigste foto’s op hun Facebookpagina!

 

 

Wie, o wie wilt er over twee weken in het zonnetje staan met zijn/haar goede daad? Comment onderaan de pagina, reageer op de FBoproep of mail naar 365dayspositiveness@gmail.com !

 

Like&Share
Twitter
Visit Us
INSTAGRAM
RSS

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.