(Positieve) Psychologie, Instant happiness, Selfcare

Dag 26. Muziek maakt je slim, happy en gezond!

Everybody. Loves. Music. Muziek heef enorm veel invloed op hoe we ons bewegen, hoe we ons voelen en zelfs hoe we ons uiten (denk aan de tranen die over je wangen biggelen wanneer muziek in je favoriete film aanzwelt en twee verloren lovers elkaar hervinden). Muziek kan je raken en je emoties verwoorden.
Hierbij acht onderzoeken die aantonen waarom muziek luisteren heul goed voor je is, dus zet je favoriete playlist maar alvast op repeat!
1. Muziek is therapie
Mobiele gebruikers, klik voor groter

Een korte uitleg van dit plaatje: niet alleen door muziek te luisteren, maar ook door muziek te maken, liedjes te schrijven en überhaupt over lyrics te praten, kan je je beter voelen. Dat komt door de manier waarop je hersenen reageren bij het horen van of denken aan muziek. Je geluksstofje wordt geactiveerd en de beat van een nummer stimuleert hersengolven waardoor je relaxter wordt of juist geconcentreerder te werk kan gaan. Muziek kan voor afleiding zorgen (je zet je gedachten even op iets totaal anders) en zelfs invloed hebben op je hartritme.

Vrolijke muziek kan je slechte humeur laten verdwijnen als sneeuw voor de zon. Maar er is meer. Onderzoek heeft aangetoond dat zelf depressieve gevoelens verminderen door te luisteren naar de juiste muziek.
 
2. Muziek maakt je laat je beter leren, maakt je creatiever en slimmer.
Een rustig achtergrondmuziekje terwijl je leert of iets probeert te bedenken of te maken helpt je beter te presteren. Net zoals een uptempo muziekje helpt als je een eentonig of nauwkeurig werkje moet doen. Relaxte achtergrondmuziek kan zorgen voor betere prestaties op cognitive taken.
Muziek maakt je slimmer doordat je niet alleen naar muzikale klanken, maar ook naar teksten luistert. Hierdoor worden bepaalde verbindingen in je hersenen gelegd, die zorgen voor een betere communicatie tussen beide hersenhelften, waardoor die beter samenwerken en jij dus sneller dingen kunt oppikken!
Dit werkt natuurlijk niet na één week, maar oefening baart kunst.

Het geldt trouwens voorál voor mensen die muziek máken!

3. Muziek helpt tegen pijn
Als je muziek luistert, maakt je lichaam endorfine aan. Dit stofje gaat het gevoel van pijn tegen. Bij operaties is het zelfs zo, dat als er muziek wordt gedraaid in de operatiekamer, mensen vaak minder pijnstillers nodig hebben bij hun herstel. Bij een ander recent onderzoek luisterden 143 mensen naar muziek en ondertussen werd hun elektrische shocks toegediend. Tegen de deelnemers werd gezegd dat ze de melodie goed moesten. Hoe meer ze opgingen in de muziek, hoe minder last ze van de pijn hadden. En de mensen die aanvankelijk het meest gespannen waren hadden het meeste baat bij de muziek.
4. Muziek luisteren terwijl je aan het werk bent, leert je multi-tasken.
Jup! Dus, door muziek te luisteren ben je automatisch al productiever. Dat komt natuurlijk doordat muziek luisteren terwijl je aan het werk bent sowieso al betekent dat je twee (!!!) dingen tegelijk doet. Maar afgezien daarvan: je hersenen nemen ook de tekst op die wordt gezongen, zelfs terwijl je op dat moment een andere tekst aan het lezen bent! Wist jij veel dat je zoveel dingen tegelijk kon, you superwoman you.
5. Muziek helpt voor, tijdens en na het sporten
Als je gespannen bent voor een sportieve prestatie of wedstrijd dan kan het luisteren naar snelle uptempo muziek je helpen beter te presteren. Muziek tijdens het sporten helpt je gemotiveerd te blijven en beter te presteren. En zo helpt luisteren naar je favoriete muziek je sneller te herstellen, wat is aangetoond in deze studie.
 

6. Muziek heeft dus ook heel veel invloed op je lichamelijke gezondheid

Wonderlijk maar waar: door muziek te luisteren kan hersenschade herstellen en kan zelfs het aantal epileptische aanvallen sterk verminderen (dit geldt vooral voor klassieke muziek, zoals Mozart).

Volgens website Fonteine hebben onderzoekers bevonden dat muziek de polsslag, bloeddruk, ademhaling, bloedcirculatie, spijsvertering, hartslag en spiersamentrekking beïnvloedt en ook het bloedvolume in de organen, ledematen en hersenen.
Ondersteund door Circulation, die vond dat de emoties van mensen die naar muziek luisteren zorgen voor een betere werking van de bloedvaten. Door de positieve gevoelens wordt de bloedsomloop gestimuleerd.
7. Muziek helpt beter slapen en ontstressen
Een onderzoek uitgevoerd onder studenten heeft aangetoond dat met name klassieke muziek slapeloosheid tegengaat en een gezonde slaap bevordert. Een makkelijk en goed alternatief op het nemen van slaappillen zou je denken.
Daarnaast zorgt het luisteren naar muziek voor veranderingen op zowel lichamelijk als geestelijk gebied. De muziek vormt een afleiding voor je gedachten. Je spieren ontspannen zich, je bloeddruk wordt lager en je ademhaling regelmatiger. Luisteren naar muziek heeft hetzelfde effect op de geest als een massage heeft op het lichaam.
Dit is de meest ontspannende muziek.
8. Muziek kan je hersengolven veranderen en je in soort meditatie stand brengen.
Muziek kan het patroon van je hersengolven beïnvloeden. Uit onderzoek blijkt dat hoe langer je naar ritmische muziek luistert hoe meer de hersenen zich proberen aan te passen aan de geluidsgolven. Zo kunnen je hersenen door de juiste muziek in een staat gebracht worden die op die van meditatie lijkt.
Omdat jullie deze blog wellicht al in de ochtend lezen om jullie daily dose of positiviteit te krijgen hierbij een lekkere Wake-up list!
Like&Share
Twitter
Visit Us
INSTAGRAM
RSS

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.