(Positieve) Psychologie, Emoties

Dag 72. Omgaan met boosheid – The Anger Iceberg

Er was eens lang geleden, in ons eigen kikkerlandje een verzekering niet blij met mij.. Jullie schrijfster was namelijk een opvliegend pubertje en dat moesten haar mobieltjes ontgelden. Die waren namelijk verzekerd en veroorzaakten de minste schade aan andere spullen. Toch bleef dat wel onhandig, steeds een aantal dagen zonder mobiel en toen ontdekte ik universele afstandsbedieningen voor een €1 bij de Action, wat een uitkomst -dacht ik. Tot ik mijn boosheid beter leerde kennen, dát is pas een uitkomst! Tegenwoordig blijven mijn mobieltjes langer goed dan mijn abo en hoewel ik nog wekelijks bij de Action kom, is mijn laatste afstandsbediening nog de originele van de TV die ik twee jaar geleden kocht. Wil je dit ook leren, check dan mijn 10 beste tips!

WAT IS BOOSHEID?
Van lichtelijk geïrriteerd tot laaiend, boosheid kent vele gradaties en oorzaken. Meestal is het een reactie op een situatie die ons in gevaar brengt. Bijvoorbeeld als anderen handelen op een manier die niet in overeenkomst is met onze belangen, wanneer ons iets ontzegt wordt of wanneer we ons doel niet kunnen bereiken. Ik pak eerst even de leerwijzer boosheid erbij (alle leerwijzers mbt emoties vind je hier!) om meteen de functie van ervan te verduidelijken.

Zoals je kunt afleiden uit de uitlokkende gebeurtenissen wordt je boos om jezelf of mensen om wie je geeft te beschermen en je grenzen aan te geven of te bewaken. Van nature helpt deze emotie ons om adequaat te reageren op situaties die bedreigend zijn. Als je bijvoorbeeld oneerlijk of ronduit slecht behandeld wordt door anderen, is het belangrijk om voor jezelf op te komen. Boosheid helpt je om die stap te maken.

Wanneer je echter of om de kleinste dingen snel boos wordt, of van normaal naar woedend gaat met de bijbehorende reactie, dan kan het zijn dat je problemen hebt wat betreft het reguleren van je boosheid. Problemen met woederegulatie kan een hele hoop negatieve gevolgen hebben. Van kapotte mobieltjes tot ontslagen op je werk of zelfs het stuk gaan van vriendschappen en relaties, en dat wilt natuurlijk niemand.

Omgaan met boosheid; 10 tips

1. Erken je verantwoordelijkheid
Als je wilt leren omgaan met je woede (en woedeaanvallen onder controle wilt krijgen), is het van groot belang om allereerst je eigen verantwoordelijkheid te accepteren. Als je namelijk vindt dat je geen controle hebt over je woede, is de kans ook klein dat je er controle over zult krijgen.

Onthoud: Je bent niet je gedrag, je doet je gedrag!

2. Tel tot 20
Uit onderzoek is gebleken dat wanneer we boosheid als emotie herkennen en vervolgens erkennen de boosheid vanzelf weg gaat relativering op gang kan komen. Je verwerkt zo op effectieve wijze de ingekomen informatie. Een emotie duurt slechts 20 sec. Het is de aandacht die jij er vervolgens aangeeft waardoor het erger wordt. Dus: Herkennen – erkennen en ernaar handelen. Door jezelf tevens de tijd te geven om de ergste emotie los te laten zul je ook adequater reageren.

A-moment-of-patience in a moment of anger saves you hunderd moments of regret

Aansluitend hierop:

3. Tel even verder en vraag jezelf af, wat voel ik nu?
Door verder te tellen geeft je jezelf de kans (tijd) om uit te zoomen op de situatie en te bepalen wat je nu eigenlijk echt voelt. Eigenlijk was dit de reden dat ik dit artikel schreef, de emoties onder boosheid. Om maar even heel psychologisch verantwoord te doen; als iemand tegen mij zegt boos te zijn (niet op mij, niemand is ooit boos op mij) vraag ik altijd “wat voel je nou echt?”.

Dit omdat ik geleerd heb dat boosheid de meest makkelijke manier is om met heel veel andere, vooral pijnlijke, emoties om te gaan. Ga dus eerst bij jezelf na wat er onder je woede ligt. Ben je gekwetst of schoot je in de verdediging omdat je weet dat je iets verkeerd hebt gedaan? Begrijpen waar je boosheid vandaan komt zorgt ervoor dat je adequaat weet te reageren en nog beter kunt aangeven wat je grens is en waarom, in plaats van deze alleen blaffend te bewaken.

Vb: Een cliënt is constant heel erg boos op een van haar ouders, leidende tot ruzie en tijdelijk verbreken van het contact. Bij navraag blijkt dat ze niet alleen teleurgesteld is in het gebrek aan medeleven dat deze ouder toont, maar ook voelt ze zich afgewezen. Door dit te realiseren kan zij haar boosheid loslaten en overgaan op acceptatie van de feiten zoals ze er liggen. De volgende stap zou zijn om te bepalen of zij haar ouder gaat confronteren in de hoop op ander gedrag of haar verwachtingen bijstellen om dit soort teleurstelling in de toekomst te voorkomen.

4. “Let it go, let it go”
Hoe vaak is het niet dat een situatie waar je je enorm druk over maakte achteraf vanzelf opgelost was of toch mee bleek te vallen? Zonde dus van je tijd en energie! Dit kun je voorkomen door simpelweg de situatie even weg te leggen. Zo komen je emoties tot bedaren en mocht het in de tussentijd nog niet opgelost zijn, kun je door de rust een betere beslissing nemen. Zie ook: Calmness is a superpower.

5. Check je overtuiging.
Er zijn een aantal veelvoorkomende overtuigingen bij mensen met woede aanvallen. De drie meest voorkomende zijn alles persoonlijk nemen, rampdenken en een lage tolerantie (denken te) hebben.

Alles persoonlijk nemen: Je collega die tegen je uitvalt wanneer je iets vraagt kan zijn omdat hij/zij je niet mag, maar waarschijnlijker is dat diegene zelf een rotdag heeft (en een cursus emotieregulatie kan gebruiken). Als je baas je geen opslag geeft, heeft dat waarschijnlijk niet zoveel met jou te maken maar eerder met het personeelsbeleid. En als iemand voorkruipt is niet omdat hij je een eikel vindt, maar je niet gezien of heeft, of zelf gewoon een eikel is. Het helpt om je te beseffen dat niet alle vervelende dingen die ons overkomen persoonlijk bedoeld zijn.
Rampdenken: Je loopt de deur uit en stapt zo in een hondendrol, getver! Als je dan iets denkt in de richting van ‘fijn, what’s next/nu is de hele dag verpest/straks zal dit of dat slechte wel gebeuren’, dan ben je aan het rampdenken. Eigenlijk het constant hebben van negatieve verwachtingen voor de toekomst. Dat is niet alleen een zonde van je fantasie maar kan tevens je hele motivatie weghalen. Laat iets kleins niet je hele dag bepalen.
Lage tolerantie: Geer en Goor hebben in hun TV-programma’s de uitspraak: “Ik heb er de kracht niet meer voor” bekendheid gegeven. Mensen die snel boos worden hebben deze overtuiging vaak ook. De overtuiging is vaak: “Dit kan ik er nu even niet bijhebben.”In de praktijk blijkt dat je er een hoop bij kunt hebben en dat je bovendien niet zoveel te kiezen hebt. Problemen ontstaan of jij daar nu tijd en zin voor hebt of niet. Als je daar boos om wordt, maak je het alleen maar moeilijker voor jezelf.

je zorgen maken is de verkeerde kant op fantaseren

Je bewust worden van deze overtuigingen kan al helpen om er anders mee om te gaan. Mocht je echt problemen hebben met het veranderen van deze overtuigingen check dan eens bij een hulpverlener of je wellicht gebaat bent bij (een vorm van) cognitieve gedragstherapie.

6. Vraag de context uit
Een van de aannames van NLP is: ‘There is no content without context’. De valkuil is dat we aannames doen in ons hoofd. “Hij of zij zal het wel zo bedoelen of nu gaat hij/zij vast weer zo reageren enz”. Voor je het weet is een mug in je hoofd een olifant gemaakt en vaak onterecht. Mensen hebben een context van waaruit ze dingen op een bepaalde manier tegen je zeggen. Misschien heeft iemand wel een slechte dag gehad, of net een overlijden meegemaakt, of zegt hij/zij in andere woorden wat jij ook bedoelt. Vraag altijd eerst wat hij/zij bedoelt met die opmerking of waar deze vandaan komt. Zo worden zaken duidelijk en voorkom je een hoop ergernis en frustratie.

7. You’re not yourself when you’re hungry
Of moet ik zeggen hangry? Wanneer je weinig of slecht eet zal je glucosepeil verlagen, je brein heeft dan minder energie om agressieve impulsen te beheersen. Zorg dus dat je regelmatig op de dag gezond eet. Zo hou je je bloedsuikerspiegel in balans. Blijf ook liever weg van geraffineerde suikers, die zorgen namelijk wel voor een piek op korte termijn, maar vervolgens stort het 2 x zo hard weer in….

Ongeveer hetzelfde geldt trouwens voor slaapgebrek, so get your beautysleep!

8. Zoek afleiding
Mensen die zich snel vervelen, winden zich eerder op en hebben hun drift minder in de hand, bleek uit onderzoek van de Anger Management Association. Ik weet dat ik jullie gewezen heb op bij voorkeur 1 ding tegelijk doen (onderdeel van mindfulness), maar in sommige gevallen helpt het om een ander klusje bij de hand te hebben. Wanneer je de klantenservice van je telefoonaanbieder gaat bellen (zeker als je belt i.v.m. een klacht) kun je best je mailbox ernaast openen of alvast de groentes voor vanavond snijden voor wanneer ze je in de wacht gaan zetten – and accept it, they will!

9. Word bewust van jouw ‘triggers’
Wat is voor jou de trigger om je geduld te verliezen? Zijn het haperende apparaten? Passieve mensen?
Wanneer je weet wat jouw triggers zijn kun je uitzoeken wat je denkt over die momenten of mensen. Als je je regels aan iedereen wilt opleggen, is dat eigenlijk onzekerheid en hang naar controle (zie ook punt 3). Wanneer je dat weet, weet je dus ook op welke punten je jezelf kunt ontwikkelingen of welke situaties je beter uit de weg kunt gaan.

10. Accepteer!
Niet alles in het leven gaat zoals jij wilt, lekker puh! Het gedrag van anderen kun je, net zoals de vertrektijden van NS, niet bepalen. Moet je daar nu echt iedere keer voor de kont tegen de krib gooien en schelden op alles en iedereen die toevallig voorbij komt? Accepteer dingen wat vaker!

Omgaan met de woede van anderen volgt binnenkort!

Bronnen:
Buiten mijn persoonlijke ervaringen en die opgedaan bij de DGT tevens tips van:
Vilna, Academy for Lifequality & Lifecoaching (n.d.). Woede kwijtraken doe je zo!

En, wat maakt jou boos? Comment hieronder!

Like&Share
Twitter
Visit Us
INSTAGRAM
RSS

One Comment

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.