Praktisch, Selfcare

Dag 41. Omgaan met geld

Zoals gezien maken een hoop van ons zich zorgen om geld. En niet heel gek. Het leven is toch vrij duur in Nederland en helaas zorgt Kabinet Rutte III niet voor beloofde verbetering -oh wait, tenzij je in de hoogste inkomensklasse valt. Nou goed, die kerel zit helaas nog wel even in Den Haag, dus laten we het positief houden en kijken naar hoe we het meeste uit onze portemonnee kunnen halen.

DE BASICS
Ik ga dit niet uitgebreid aanstippen want waarschijnlijk heb je het meeste allemaal al wel eens gehoord. Denk aan: Kies voor goedkopere (huis)merken (ik blijf appie/Euroshopper fan!), houdt de reclame folders in de gaten (Reclamefolder app, die meteen optie heeft een lijstje te maken), koop tandpasta, shampoo, wasmiddel en aanverwante in de grote getale in aanbieding, maak een lijstje en houd je hieraan, kook vooruit of vaker samen met vrienden/buren, vries in, zorg voor een gevulde voorraadkast met basic dingen in potjes die niet gauw over de datum gaan en altijd een basic maaltijd verzorgen (bv pasta, tomatensaus en champignons uit pot/blik), vergelijk altijd online prijzen, kijk op marktplaats, eBay etc.. maak de lijst zelf maar af.
Oh, en laat je jas thuis, dat bespaart je weer €2 op de garderobe en daarmee ben je €2 dichterbij het miljoen XD

Nog een van de meest basic tips, de vaak uit luiheid wordt overgeslagen omdat het zo saai en tijdrovend zou zijn: Zet je inkomsten en uitgaven op een rijtje. Gelukkig leven we in de tijd van rekenmachines op onze telefoon en excelsheets. Maak een documentje aan, houdt hem gedurende een maand dagelijks of wekelijks bij en ga er dan eens voor zitten. Maak aan de hand hiervan een schatting hoeveel je ongeveer aan boodschappen uitgeeft per week/maand, trek er 10 a 20% vanaf (want kom op, een deel kun je vast besparen) en bepaal vervolgens je budget en nog moeilijker, houd je daaraan! Een tip van een vaste lezer: Pin dat budget voor boodschappen aan het begin van de week/maand en laat je pinpas vaker thuis.

BELONING VOOR LOYALITEIT
Waarom krijg je geen beloning voor loyaliteit maar wel wanneer je nieuwe klant ergens wordt? Dat was de vraag die Michiel van Hout aanzette om te beginnen met Prettigbesparen, niet lang na de oprichten ging hij de samenwerking aan met Timo Plasmeijer, intern aanspreekpunt van het bedrijf.
Prettig besparen vindt dat vaste lasten voor iedereen betaalbaar moeten zijn én betaalbaar moeten blijven. Nu kun je zelf al je abonnementen nalopen en leveranciers gaan bellen, maar je kunt ook gewoon hen inschakelen. Zij bemiddelen namelijk voor jou tussen aanbieders van onder meer internet, televisie maar bijvoorbeeld ook de krant, zonder dat je hoeft over te stappen! Bekijk hun website om te zien wat ze voor jou kunnen betekenen!

Wil je het toch zelf doen, let er dan op wanneer je energieprijzen gaat vergelijken dat je vergelijkt op basis van prijs elektriciteit per kWh, gas per M3 en het vastrecht per maand, per product, alles INCLUSIEF btw. Wees ook niet bang om energie bedrijven te bellen als je de tarieven niet kunt vinden en vergelijk welkomskortingen. Dit heeft mij begin dit jaar €90 opgeleverd! En dat met een jaarverbuik van €160! (oke, ik verbruik wel echt heel weinig).
Let ook even op of je niet dubbel verzekerd bent voor bepaalde dingen.

NEED OR WANT?
Durf je zelf de vraag te stellen of je bepaalde dingen hebt omdat je ze wilt, omdat ze gemakkelijk zijn of omdat ze echt nodig zijn. Zelf heb ik met pijn in mijn hart besloten om mijn auto te verkopen, dit mede omdat ik echt ziekelijk dure verzekering moet betalen. Nu heb ik het geluk dat tot nu toe werkgevers altijd mijn reiskosten betaald hebben (en anders kun je die nog bij je belastingopgave aftrekken!), mijn partner een auto heeft, en ik in de stad woon. Dus eigenlijk kom ik met mijn fiets ruim toe en anders is OV (zolang betaald door werkgever) een goedkoop alternatief. Mocht het echt nodig zijn kun je ook altijd vrij goedkoop een auto huren bij buurtbewoners via bijvoorbeeld apps als Snapcar.
Het enige nadeel is dat zolang je geen auto op naam hebt staan, je ook geen schadevrije jaren opbouwt.

ONE IN, ONE OUT
Buiten jezelf de vraag stellen bij alles wat je koopt ‘heb ik dit wel nodig?’ kun je ook met jezelf afspreken dat wanneer je iets koopt, je iets anders weg moet doen.
Dat gezegd hebbende, wat houdt je tegen om eens goed je kasten (één, of één ruimte per keer) na te lopen en alles wat je niet nodig hebt, of niks meer aan vindt weg te doen? Verkoop je spullen via Facebookgroepen of Markplaats en maak zo een ander én je portemonnee blij. Ook handig hierbij is een deadline afspreken, want daar gaat het vaak mis. Spullen liggen dan op de stapel te koop en blijven daar. Heb je iets aangeboden en is het binnen een maand niet weg, overweeg dan het te ruilen, weg te geven, naar een kringloop te brengen, of desnoods weg te gooien.

REPAIR OR REPLACE?
Vroeger, toen nog niet alle meubels van Ikea waren en een levenlang meegingen.. Ach die goede, oude tijd. Relive those times. Bedenk wanneer iets stuk is of het niet goedkoper is om het te (laten) repareren. Denk aan schoenzolen laten maken (ja, schoenmakers bestaan nog!), kleding herstellen (kom op, ff die naald erin tijdens het netflixen) etc. Vraag handige vrienden om je te helpen.

Maar hierbij hoort ook; loop eens af en toe de kringloopwinkel in. Vaak vindt je daar superleuke meubels voor spotprijsjes, die net als in oma’s tijd super lang meegaan en met een likje verf twintig keer hipper zijn dan de standaard Ikea woonkamer die iedereen heeft.

RETURN OR RE-KEEP (oke, nu houd ik op)
Iets wat voor mij persoonlijk heel erg goed werkt; iets kopen en dan -ongebruikt!- terugbrengen na een paar dagen. Vaak als ik ga winkelen kan ik het niet laten om extra dingen te kopen die ik eigenlijk niet nodig heb. Doe ik het niet blijft het toch ergens in mijn hoofd zeuren. Wat ik nu doe, misschien heel stom, is mezelf toestaan het te kopen, dan is die onrust weg, en dan geef ik mezelf drie of zeven dagen de tijd om na te denken of ik nog blij ben met de aanschaf of niet. Vaak is mijn eerste behoefte door de initiële aanschaf dermate bevredigd dat ik het vervolgens met gemak terugbreng.

GA JE RECHTEN NA
Mensen met een minimum inkomen raad ik altijd aan om te Googlen wat jouw gemeente én waterbedrijf aan kwijtscheldingen en tegemoetkomingen biedt. En geloof me, de gemeente zelf maakt je niet wijzer als je er niet actief achteraan zit. Het is even wat uitzoekwerk, want met name waterbedrijf vraagt allerlei gegevens, maar het echt extreem veel schelen! Niet alleen vrijstelling van bepaalde belastingen, maar afhankelijk van je leeftijd en situatie kun je ook nog eens €150 aan de zogeheten ‘meedoenbijdrage’ krijgen. “Heb je een laag inkomen? Dan kun je van 1 februari 2018 tot en met 31 december 2018 online de Meedoenbijdrage aanvragen. Hiermee zorgen we dat iedereen kan meedoen aan een sport, dansles of een hobbycursus. De Meedoenbijdrage is ook bedoeld voor een bioscoopavondje, het zwembad of een abonnement op de krant. Of om de ouderbijdrage of schoolspullen te betalen”. Zie:

Daarnaast is er een zogeheten bijzondere bijdrage/speciale bijstand. Speciaal voor minima kun je die aanvragen wanneer er echt specifiek iets stuk is, dat wordt gezien als een eerste levensbehoefte (denk een koelkastje). Wanneer je deze aanvraagt wees dan zo concreet mogelijk over wat er kapot is, hoeveel reparatie/vervanging kost en waarom je dit zelf niet kunt bekostigen. Wat ik zo gehoord heb doen ze hier de laatste tijd vrij moeilijk over, maar vaak ligt het ook aan hoe je je aanvraag brengt, dus probeer het op zijn minst!

DURF TE VRAGEN
Een tip van een andere vaste lezer: durf te vragen. Mocht je niet in aanmerking komen voor bijstand van de gemeente wees dan niet bang je vrienden, of zelfs op facebookgroepen te vragen of mensen iets kunnen missen. Uiteindelijk heb je daar vrienden voor.

Je kunt wellicht ook overwegen om ‘diensten’ aan te bieden in ruil voor goederen. Die vriendin wat verhuist helpen dozen sjouwen en tegelijkertijd mee eten, BOB spelen maar cola drinken op kosten van de groep, zo zijn er talloze dingen te bedenken.

ONGEMERKT SPAREN
Zoals ik gisteren al zei, als je al je kleingeld steeds na je boodschappen of aan het einde van de week in je spaarpot doet, spaar je toch best wat zonder het direct te merken in je portemonnee. Maar ongemerkt (be)sparen doe je ook door even doorgaand op energie, je verwarming lager te zetten en een extra trui aan te doen, spaarlampen of ledlampen te nemen, korter te douchen (en niet de kraan laten stromen terwijl je je tanden poetst!), maar ook vaker de benenwagen (of de fiets, echt ik haat lopen) in plaats van de auto te nemen etc.

Tevens kreeg ik begin dit jaar ongeveer €70 euro terug van mijn energiebedrijf. Bij de berekening op basis van mijn verbruik (na een jaar weet je dat wel ongeveer) kwam ik op een X-bedrag uit (ben het even kwijt, iets van €22), ik heb echter besloten om dat omhoog af te ronden naar €30 per maand, een verschil wat je nauwelijks merkt en dat krijg je dus terug. Een mooie meevaller! En dat soort meevallers sluis je meteen door naar je spaarrekening als je slim bent.

SPAREN BIJ JE BOODSCHAPPEN
Op mijn oproep tot bespaartips reageerden twee vriendinnen met de tip om zegeltjes te gaan sparen. Huh? dacht ik.. dat kóst toch juist geld? Nou, dat hebben ze me even haarfijn uitgelegd. En wat blijkt? Het sparen van zegeltjes levert je nondeju 50% winst op! Zo is het bij de Plus zo dat voor een volle kaart ter waarde van €4 (200 zegels) maar liefst €6 terugkrijgt! Als we dan nou eens allemaal gaan doen, gaan de banken misschien eens beter nadenken over hun rentebeleid..
Zie ook: Spaarzegels; wat leveren ze je op?

SPAAR MET EEN DUIDELIJK DOEL
Een ‘spaarrekening voor noodgevallen’, hoeveel mensen hebben die? Maar wat versta je onder noodgeval? Een kapotte koelkast of wasmachine zeggen velen, of een kapotte laptop (ik moet er niet aan dénken!!), maar dan houdt het vaak ver op. En hoeveel dat dan moet zijn..? Tja dat ligt er maar net aan of je verwacht dat in één klap alles ermee kapt of met het verstrijken van de jaren bepaalde spullen hun tijd wel gehad hebben. Handig hierbij is om eens een lijstje te maken van spullen die je hebt, hoe oud ze zijn en wanneer je verwacht dat ze vervangen moeten worden. Bekijk dan eens wat ze nieuw (of in geval van nood -tweedehands) kosten en bepaal aan de hand hiervan een minimum bedrag wat je op de rekening wilt hebben.

Maar vergeet je niet ook een (aparte) spaarpot te maken voor die leuke vakantie? Of een nieuwe, dikkere auto? Of wat dan ook waar je echt blij van wordt? Want het moet natuurlijk wel leuk blijven 🙂

OVERWEEG BELEGGEN
Nu heb ik hier zelf geen ervaring mee. Ik ben niet zo fan van gokken, maar beleggen is steeds meer in opkomst. Ik raad je aan als je dit overweegt er eens goed voor te gaan zitten. Deel je je tips daarna even met me? 😉

Ik hoop jullie hiermee verder geholpen te hebben! Mocht je nog tips hebben comment die dan vooral onderaan de pagina!

P.s. Ik heb bewust niet gekozen voor de standaard quote over how money can’t buy you happiness, want mijnsinziens draagt het niet hebben van geld in deze maatschappij zeker wel bij aan je ongelukkig voelen. Maar bedenk, volgens Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman en econoom Angus Deaton van de Amerikaanse Princeton University is er een grens en die ligt op 58.000 euro. Zie ook IVPP: Geluk en geld.

GELDNIEUWS
Zoals gezegd wil ik me dit jaar toch wat meer op tevens de politiek richten, hierbij dus een greep uit het nieuws m.b.t. inkomen/kapitaal voor 2018. Mocht je aanvullingen over werk/inkomen/uitkering etc. hebben, zijn die heel erg welkom! Comment hieronder dan (met link aub).
16/10″17 Hogere inkomens betalen straks minder belasting, lagere inkomens juist iets meer
18/10″17 Doet Rutte III meer voor de rijken of de armen? Lees deze analyse
20/12″17 Loonstrookje 2018: nauwelijks op vooruit
28/12″18 Veranderingen voor uw portemonnee in 2018
04/01″18 Hogere inkomens krijgen meer loon in 2018, lagere inkomens leveren in
16/01″18 Ongelijkheid neemt toe en de werknemers hebben ’t nakijken (Wereldwijd)
17/01″18 1.1 Miljoen Nederlandsers leven onder de de armoede grens! en Steeds meer langdurige armoede in Nederland (video)
29/01″18 HATSEE. UITKERINGSLASTEN UWV DALEN MET 200 MILJOEN
23/01″18 Nibud: koopkracht stijgt nauwelijks in 2018
29/01`18 Vrij positief: Aantal WW-uitkeringen verder omlaag in 2018 maar toename WIA, overstijgt WAO zelfs
08/02″18 De ooit riante WAO werd een uitgeklede Wia-uitkering, nog gestoorder: Het kabinet maakt het moeilijker om een arbeidsongeschiktheidsuitkering te krijgen. Ik kan hier uitgebreid op ingaan, maar dat bewaar ik even voor zondag. Mijn emoties omtrent dit onderwerp, met name na een dag waarop ik drie(!) klachten tegen het UWV heb moeten indienen, zijn iets te hoog en ik wil het enigszins professioneel houden 😉

Like&Share
Twitter
Visit Us
INSTAGRAM
RSS

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.