(Positieve) Psychologie, Instant happiness, Praktisch, Selfcare

Dag 13. Opruimen als zelfzorg

De feestdagen zijn net achter de rug en dat was te merken! Ik wilde het oud papier weggooien (waarvoor we 3 enorme containers bij mijn flat hebben), bom- en bomvol met dozen en verpakkingen etc.. Maar het is positief te zien dat men al zo gauw opruimt. Je omgeving netjes op orde hebben kan namelijk bijdragen aan je gezondheid en welbevinden. Daarnaast zorgt een schone werkomgeving voor verhoogde productiviteit. Maar vergeet je ook niet dat je ook af en toe je hoofd moet opruimen? 

VOORDELEN OPRUIMEN
Eerder onderzoek wees al uit dat schone omgevingen mensen aanzetten tot meer rust hebben, goede dingen zoals niet meedoen aan criminaliteit, geen rommel maken en een grote mate van vrijgevigheid tonen. Onderzoek van Kathleen Vohs en haar collega-onderzoekers aan de Universiteit van Minnesota vond nog meer positieve effecten: Zo spoorde een meer opgeruimde werkplek mensen aan om te doen wat van ze verwacht werd, een hogere productiviteit, een hogere mate van vrijgevigheid, en gezonder eten.

THUIS OPRUIMEN – 60 DAGEN WEGGOOI CHALLENGE
60 dingen om weg te gooien in de komende 60 dagen -of gewoon dit weekend 😉

Bedenk voor je iets weggooit of je er misschien iemand blij mee kunt maken. Kleding die jou niet meer past of matcht kun je misschien doorverkopen (leg ze apart en spreek een termijn met jezelf af) of  weggeven aan een goed doel (lekker die kerstgedachte nog even vasthouden). En let op dat je elektronica en dergelijke op de juiste manier weggooit. Vaak staan er bakken voor lampen etc. bij supermarkten.

JE HOOFD OPRUIMEN
Door dingen op te schrijven geef je jezelf meer ruimte om na te denken, zonder bang te hoeven zijn dat je dingen vergeet. Dit zorgt ervoor dat je nog beter kunt focussen op je mindfulness oefeningen en de mantra’s 😉 Daarnaast kun je zo je prioriteiten voor jezelf op een rijtje zetten. Zelf heb ik hiervoor de app ‘Color note‘. Het voordeel hiervan is dat je meerdere lijstjes tegelijk kunt maken, van je todo-list tot dingen die je moet onthouden, specifieke lijstjes (een lijst met ideeën voor mijn blogs bv) en ga zo maar door. Daarnaast kun je per dag ook lijstjes maken. En dat alles met fancy kleurtjes voor het overzicht 😀 Beter kan haast niet!

Colornote: de sneltoets en widgets (weergave op je home), agenda, de ‘today’-lijst etc. Ieder onderwerp heeft zijn eigen kleurtje (bv. verjaardagen zijn geel). Yes, ik hou erg van lijstjes 😛

Nog 8 manieren om je hoofd op te ruimen (hopelijk is het een beetje leesbaar, helaas was er van deze afbeelding geen groter formaat beschikbaar):

GEORDENDE ROMMEL
Dat rommel ook goede kanten kan hebben werd echter in het onderzoek van Vohs et al. ook aangetoond: Zo zou een rommelig bureau leiden tot creatievere (maar niet meer) ideeën en het sneller loslaten van conventionaliteit. Ik vond het ergens een gekke bevinding, zeker omdat men vaak de wildste fantasieën en grootse oplossingen voor wereldproblematiek in de douche vindt, wanneer er juist helemaal geen afleiding is.. Misschien wordt men juist creatiever omdat ze harder willen wegvluchten van hun rommel? Maar aangezien ik geen heel onderzoek kan opstarten om de reden te achterhalen beperk ik mij tot mijn mogelijke tussenoplossing en dat is:

Een crea-bord!
Mocht je bang zijn je creativiteit te verminderen, probeer dan eens een prikbord of nog hipper, een gaasrek (gewoon te krijgen bij de bouwmarkt, tevens met wat spuitbussen van de action makkelijk in je eigen kleur te maken) waar je allerhande inspiratie op kunt hangen. Deze kun je ook nog eens op onderwerp sorteren (20 gaasrekken in huis voortaan) en constant verwisselen, zonder dat je erover gaat struikelen.

homezy.nl

Die kun je dus mooi aanschaffen in het weekend 😉

Good luck!

Bron: K. Vohs, (2013). Tidy Desk or Messy Desk? Each Has Its Benefits. Psychological Science. LINK

Like&Share
Twitter
Visit Us
INSTAGRAM
RSS

2 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.