(Positieve) Psychologie, Column/Nieuws

Te optimistisch denken werkt averechts

De zelfhulpindustrie is er groot mee geworden: leer positief te denken en alles komt goed. Maar dat is dus niet zo. Sterker nog, (te) positief denken kan zelfs een averechts effect hebben. De beste resultaten komen uit een combinatie van optimisme en realisme. 

HOE POSITIEVER HOE MINDER RESULTAAT
Gabriele Oettingen, professor Psychologie aan de Universiteit van New York, onderzocht jarenlang de rol van positief denken in samenhang met motivatie en het bereiken van doelen. Ze vergeleek proefpersonen die leerden een positieve uitkomst te visualiseren met ‘neutrale’ proefpersonen die dat niet deden. Ze testte allerlei personen en doelgroepen: vrouwen die wilden afvallen; studenten die een leuke date of goede baan wilden; patiënten die na een heupoperatie weer op hun benen wilden leren staan; schoolkinderen die goede rapportcijfers wilden behalen.

In elk van de onderzoeken waren de resultaten hetzelfde: het fantaseren over positieve uitkomsten hielp geen van de proefpersonen hun doelen eerder te bereiken. Integendeel: de positivo’s deden het slechter. En daarbij: hoe positiever de proefpersoon was, hoe slechter het resultaat. Oettingens verklaring: ‘Positief denken laat ons brein denken dat we ons doel al bereikt hebben en dat saboteert onze motivatie en bereidheid om dat doel daadwerkelijk te bereiken. Dromen over de toekomst heeft een kalmerende werking – je bloeddruk wordt meetbaar lager – maar het zuigt ook energie weg die je nodig hebt om je dromen te verwezenlijken.’

EMOTIONELE FLEXIBILITEIT
Volgens Susan David, professor psychologie aan Harvard, kun je het beste optimisme en realisme combineren.  Ze pleit voor emotionele flexibiliteit. Dat krijgen we pas als we ons bewuster worden van onze emoties en ze leren accepteren. Dadid bestudeert al twintig jaar emoties. Steeds meer onderzoek legt het causale verband bloot tussen emotionele starheid, het corrigeren van ongewenste emoties, en de ontwikkeling van een reeks psychische ziekten zoals depressiviteit en angststoornissen. “Als we negatieve emoties proberen te veranderen in positieve gaan we ons gegarandeerd slechter voelen,” zegt ze in Vlaams opinieblad Knack. 

Zie ook Welingelichtekringen.nl en Psychologisch.nu

Like&Share
Twitter
Visit Us
INSTAGRAM
RSS

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.