Healthy Life, Selfcare

Dag 206. Overleef de hittegolf!

Positief – shmositief. Ik zou graag het goede voorbeeld blijven geven, maar over ons favo topic in Nederland – het weer- heb ik vandaag toch echt niks positiefs te melden.. Nondeju wat een hitte! Gisteren werd officieel gesteld dat we te maken hebben met de 25ste hittegolf in ons land sinds we zijn begonnen met meten in 1901 (AD)!! Vanaf zaterdag gaat de zomer gelukkig weer normaal doen en om het tot dan te redden ga ik dé beste tips delen om je hoofd (en huis) koel te houden!

Laten we beginnen met jezelf

– Keep calm pt 1
Ik zou hypocriet zijn als ik zeg dat je niet moet zeuren over de warmte, want volgens mij heb ik de afgelopen dagen weinig anders gedaan, maar hej, het was dan ook 46,4 graden in mijn huis!! Dus mauw er een keer (of 20) over op Facebook/Snapchat/Whatever maar let op je bloeddruk. De klantenservice of je schoonmoeder bellen raad ik je dan ook ten strengste af!
Draai het gewoon lekker om; kijk naar de voordelen; gratis sauna en hét excuus om onbeperkt ijsjes te eten 😀

– Keep calm pt2
Pas je aan het tropenrooster aan zoals deze veteranen. Probeer zo vroeg mogelijk op te staan en je taken te doen wanneer het nog koel is, neem regelmatig pauzes (siësta!) en sowieso; cut your to-do-list in half!

Heb je geen vakantie? lees dan ook: tien tips om hitte op de werkvloer te doorstaan – NU.nl

– Drink voldoende
Las regelmatig een momentje in om wat te drinken, zelfs als je geen dorst hebt. Hoewel je waarschijnlijk het liefste je watertje drinkt zoals je Jägermeister; ijs en ijskoud, is koel beter. Te koud brengt je innerlijke thermostaat alleen maar van de wijs, waardoor je lichaam juist gaat proberen om warmer te worden. In feite is alles toegestaan maar let op met cafeïne houdende of alcoholische dranken en teveel suiker zou ik je ook afraden; staan stuiteren in deze hitte lijkt me echt not-funny.

Zorg ook dat je altijd een flesje bij je hebt, zeker als je moet reizen.

– Eet lichte maaltijden en snack op vochtrijke groente en fruit
Dit soort maaltijden zijn gemakkelijk te verwerken voor je lichaam, bevatten naast vocht ook vitamientjes en zouten. Dat vond ik nou een rare altijd, zout en hitte? Maar ik was ‘een beetje dom’.. Als je zoveel zweet verlies je ook belangrijke zouten en die heb je wel nodig. Dus snack je wild aan (water)meloen, appels, mango, bananen, aardbeien, frambozen, blauwe bessen, zwarte bessen etc., maar laat je patatje met even liggen tot het weekend.
Kijk uit met overgebleven eten, met dit weer kun je het beste alles zo snel mogelijk terug in de koeling zetten.

Slik je medicatie? Check dan even of deze 1. mogelijk extra risico opleveren in de hitte en 2. op een donkere, koele plaats liggen.
Zie ook: hitte en medicijnen op apotheek.nl

– Draag licht gekleurde en luchtige kleding
Lichte kleuren weerkaatsen de zon, terwijl donkere kleuren juist de warmte sneller zullen opnemen. Het beste zijn natuurlijke stoffen als katoen en kleding die niet te strak op de huid aansluit. Slippers of andere luchtige schoenen zorgen ook voor verkoeling en volgens Volkskrant is het hele teenslipper gebeuren overdreven, maar eerlijk; het loopt toch voor geen meter?
Mocht je flink zweten en geen plekken willen: talkpoeder is een goeie, of inlegkruisjes onder je oksels!

– Verkoel jezelf
Ga als het kan onder de douche (ook hier geldt; niet ijskoud!), neem een voetbadje, leg washandjes/flesjes koud water in je nek of bij je benen. Zeker als je je woning niet afgekoeld krijgt is dat een hele goeie: Neem een flesje, knijp er een beetje in terwijl je het voor 2/3e vult met water, draai dan de dop erop en leg hem in de vriezer. Als die bevroren is, rol je hem in een handdoek en leg je hem waarever je wilt tegen je aan.

Check hier de tekenen van zogeheten warmtestuwing (hitte beroerte)

– Vlucht!
Als het thuis niet lukt, ga dan naar een museum of shoppen, lekker ergens zwemmen of naar een café, de supermarkt, de mac, alles wat een airco heeft en vertoef daar even, maar neem een jasje/vestje mee als je naar plekken gaat met airco. Geloof me nou maar. Nee? Dan check de update hieronder maar.

– Slaap fris
Als je dan eindelijk veilig naar huis kunt en lekker je bed in wilt, zorg dan dat je beddengoed luchtig is. Vervang het dekbed door een laken en let ook hierbij op katoen te gebruiken. Ventileer de slaapkamer goed, zonder dat het tocht.
Moeite met slapen in de hitte? Check dan deze 9 tips op nsmbl.nl

Check ook het Nationaal Hitteplan (klik!) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)

In huis (zonder airco)

– ZONWERING!
Gordijnen, rolluiken, van die -meestal oranje- dingen buiten (dat heet gewoon letterlijk zonwering, toch?) die je kunt uitdraaien, lamellen, zelfs zilverfolie heb ik gelezen zou helpen. Zorg dat de zon je huis niet extra kan verwarmen anders krijg je dit:

– Zet elektrische apparaten uit
Elektrische apparaten zorgen voor warmte. Als je apparaten zoals de tv, lampen en computer niet gebruikt, schakel ze dan uit. probeer ook koken/oven zoveel mogelijk te vermijden, die hitte blijft gewoon hangen hoor.

Het enige apparaat dat je aan mag houden, mits niet recht op je gericht, is je ventilator -of 10. Zet tijdens de koelere ochtend- en avonduren je ramen en deuren open. Indien mogelijk kun je een ventilator in de opening van je raam of deur zetten om de warme lucht naar buiten te blazen. Door het kleine luchtdrukverschil dat hierdoor ontstaat zal er ook koele lucht door het raam naar binnen worden gezogen.

– Die bevroren flessen die ik toenstraks al benoemde? Ze zeggen dat wanneer je die voor je ventilator zet het nog meer verkoeling brengt. Nou, ik heb het getest met flessen, zakken ijs (zet daar ff een emmer onder btw) etc., maar dit viel toch vies tegen, mogelijk omdat het toen al niet meer te doen was, mijn huis wordt gewoon veel warmer dan buiten. Echter, door op verschillende plekken in de kamer die flessen te verspreiden werd het wel aangenamer voor zowel mij, als m’n katten.

– Lucht ’s avonds en ’s nachts
Wanneer het ’s avonds af begint te koelen en de buitentemperatuur onder de binnentemperatuur zakt, kun je ramen en luiken openzetten om het huis af te koelen. Als je een bovenverdieping hebt, zet dan vooral hier de ramen wijd open in de koele uren. Warme lucht stijgt namelijk op en moet het bovenste gedeelte van het huis goed kunnen verlaten.

– Maak je dak nat
Als je een plat dak hebt kun je daar wat water op doen volgens de woningwachter. Een dun laagje water met weinig isolatie houdt warmte tegen. De woning moet ’s nachts af kunnen koelen. Daarom moet het laagje water wel verdampt zijn in de avond.

– Groen = koel
Iets meer long-term (weet je dat voor volgend jaar), maar planten, struiken en vooral bomen zorgen voor verkoeling. Heb je een tuin, een dakterras of een balkon? Zorg dan voor zo weinig mogelijk stenen, die houden warmte vast, en zoveel mogelijk klimplanten die zorgen voor een groene buffer: planten nemen namelijk geen warmte op. De overtreffende trap hiervan is een groen dak. Dat zorgt ’s zomers voor een koel huis en in de winter houdt het de kou buiten de deur.

Genoeg aan jezelf gedacht;

– Zorg voor elkaar!
Ouderen vormen de grootste risicogroep voor klachten die verband houden met warm weer. Ook mensen met een chronische aandoening, personen in een sociaal isolement, daklozen, mensen met overgewicht en (zeer) jonge kinderen en baby’s behoren tot de risicogroepen.
Dus mocht je nog een goede daad willen verrichten; wat dacht je van in jouw stad flesjes water uitdelen aan minderbedeelden? Doen!

Trouwens voor je goede daad hoef je je huis niet eens uit, want wat dacht je van de postbode een glaasje water aan te bieden of een lekker stuk fruit mee te geven?

– Zorg voor dieren!
Het is belachelijk dat dit überhaupt gezegd moet worden maar houd in godsnaam je dieren zoveel mogelijk binnen en waag het niet je hond in de auto achter te laten! Een dier kan met deze temperaturen in een geparkeerde auto binnen 15 minuten overlijden. Doe je dat wel, dan hoop ik dat ze niet alleen je autoruit inslaan maar je hele auto slopen.
P.s. dat was geen oproep he, jongens! Kijk even hier wanneer je juridisch gezien de ruit mag slopen onder het mom zaakwaarneming.
P.p.s. herken een hitteshock bij dieren: Dierenbescherming.nl

Niet doen

– Bakken in de zon
Op het heetst van de dag (11-16u) kun je het beste niet in de zon gaan liggen bakken maar gewoon zoveel mogelijk binnen of in de schaduw blijven. Mocht je toch naar buiten gaan zorg dan dat je altijd ingesmeerd bent en niet te lang in de volle zon blijft.
Blijf ook weg van stoepen, straten, daken en beton. Daar kan een zogenaamd ‘heat island’ op ontstaan en daar zit je nu echt niet op te wachten. Rondom bebouwing ligt het kwik een stuk hoger, dus zoek in de hitte maar een schaduwrijk plekje op in een park of bos.

– Je airco op volle toeren zetten (update)
Als het buiten 30-35 graden is, zet dan je airco niet op 17 graden. Het verdubbelt niet alleen je (brandstof-)verbruik, maar als je vervolgens buiten komt vang je een enorme klap aan hitte. Het advies van de ANWB is een aircotemperatuur van 22 graden.

Lees ook: zeven autotips in de hitte

Even een update lieverds; Ik dacht slim te zijn door bij de mac te gaan zitten maar as usual ben ik een beetje doorgeslagen. Twee uur lang was ik met geen stok uit het restaurant te krijgen, hoe koud ook (over doorslaan gesproken; dat ding loeide als een gek, die hadden mijn artikel gemist). Toen ik eindelijk de moed had om naar huis te gaan was het wel ietsje koeler geworden, maar niet voldoende. Dus al snel raakte ik weer overhit, met als gevolg dat ik vanochtend (26-7) wakker werd met flinke koorts. 30 graden in de slaapkamer, maar deze gek had een extra deken nodig want ze had het koud #eigenschuld. Inmiddels gaat het wel weer beter gelukkig 🙂

– Zeiken over het broeikaseffect
Oké, niet direct relevant maar mijn hele Facebook staat er opeens vol mee.. Het hele jaar rept niemand zich erover (tenzij het niet sneeuwt met kerst) en is alles een conspiracy, maar nu opeens gelooft men het wel? Maar wel lekker allemaal een aircootje aangeschaft… Please jongens, met ook op punt 1 op de lijst en elkaar helpen; irriteer een ander niet met dit soort verhalen.

Bedankt voor het lezen! Heb je zelf nog tips comment dan hieronder ⬇️ en probeer een beetje te genieten, over 153 dagen is het alweer kerstmis 😉

* Links zijn niet gesponsored!

Like&Share
Twitter
Visit Us
INSTAGRAM
RSS

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.