Algemeen, Instant happiness, Sociaal, Vriendschap

Dag 18. Hoe je een positieve social media feed creëert

Aangezien we bezig zijn met opruimen en ons leven positiever inrichten leek het me een idee om bij social media te beginnen. We spenderen tegenwoordig namelijk ongelofelijk veel tijd online, hebben opeens honderden vrienden en blijven overal van op de hoogte. Maar of we daar nu zoveel gelukkiger van worden? Lees meer voor een positieve social media experience! 

Leuk = Online
Social media als Facebook, Instagram zijn geweldig om afstanden te overbruggen, en iedereen op de hoogte te houden. Je kunt laten zien hoeveel plezier je hebt en hoe geweldig jij en je leven zijn en dat doen de meeste van ons dan ook. De ik-kan-niet-sporten-zonder-100-selfies-posts met lekkere filtertjes, de relatiestatus updates als ‘in een relatie’, ‘verloofd’, ‘getrouwd’, dure aankopen,  en dan die vakantie kiekjes… Al die ‘geweldige’ momenten van anderen kunnen er al gauw voor zorgen dat je depressiever gaat voelen (Wibnet, 2016) omdat jij meent dat je niet voldoet aan dit beeld..
En natuurlijk, cat-pics zijn altijd goed, maar wat dacht je van die zogenaamd grappige dingen die je al oud nieuws waren nog voor ze online stonden?

Maar even minder positief, wat denk je van de posts van je ex met z’n nieuwe liefde? Want geef maar toe, je wilt ze niet zien maar je kunt het toch niet laten om te kijken (AD, 2012) en wetenschappers zijn er nog niet uit of het zo erg is (Scientias, 2012). Of die zeik statussen van bepaalde mensen die iedere nies en jeuk moeten delen en daarbij doen alsof de wereld vergaat, oh, maar wel afgeven op anderen wanneer die een keer iets negatievers posten? Ugh, zo vermoeiend! Dit is negativiteit die je absoluut kunt missen in je leven.

 

3 TIPS VOOR EEN POSITIEVE NEWSFEED
Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om wel een positieve en inspirerende newsfeed te krijgen en daarmee iedere dag happy te kunnen scrollen. Dus bij deze mijn drie beste tips!

Tip 1. Bekijk je vriendenlijst kritisch; Ontvolg, verwijder en blokkeer waar nodig
Het volgen van de juiste vrienden is natuurlijk het grootste onderdeel van je feed. Voor mij heeft het opruimen van mijn vriendenlijst op Facebook enorm geholpen. Het resultaat; ik heb nu een positieve, vrolijke newsfeed met updates van mensen om wie ik echt geef én ik kan delen wat ik wil, in de wetenschap dat hetgeen wat er zichtbaar is, de juiste mensen bereikt.  Ik ben zelf niet iemand die alleen de high’s post, en besefte me dat er veel mensen in mijn lijst stonden die niks met mijn lows of persoonlijke zaken te maken hadden. Dit konden mensen van mijn werk zijn, maar ook zogenaamde ‘vrienden’ van de basisschool die ik sinds groep 4 al niet meer gesproken had.. Beide hebben weinig te maken met mijn privé leven.

Extra tip: gelezen in de Cosmo

Ontvolgen of verwijderen
Per persoon kun je kiezen om wel of geen berichten van hem/haar wilt zien. Deze functie staat automatisch op aan wanneer je vrienden wordt. Via het profiel kun je echter instellen (bij “volgend”) of je iemand als favoriet/’eerste weergeven’ wilt zien, of  standaard, maar je kunt ook ontvolgen. Met andere woorden; bij mensen met wie je in contact wilt blijven maar waarvan je niet iedere scheet hoeft te weten kun je dus kiezen voor ontvolgen (of verwijderen natuurlijk). Ook de mensen die je niet voor het hoofd wilt stoten door ze te verwijderen kun je dus op deze manier ontvolgen.

Vriendenlijsten
Wat betreft je eigen privacy kun je bij al je posts instellen wie die wel of niet mag zien, maar om dat iedere keer uit te zoeken.. Je kunt je tijd wel beter besteden en daar is Facebook het mee eens. Dus heb je ook de optie om vriendenlijsten te maken. Deel mensen in op bijvoorbeeld ‘goede vrienden’, ‘collega’s’ -voor al je zatte foto’s-, ‘kennissen van vroeger’, ‘schoonfamilie’ etc. Op die manier kun je gemakkelijker per losse foto/post kiezen voor welk publiek (lees; lijst) deze zichtbaar is.

Ook een mooie optie: de ontoegankelijke lijst. Heb je ook van die vrienden die op iedere post wel commentaar leveren (vooral van die mensen die iets té hard op je geilen) of alles weten af te zeiken? Afschuwelijk vind ik dat. Toch kunnen dat mensen zijn die je niet voor het hoofd wilt stoten door ze te verwijderen. Hiervoor heb je de lijst ‘ontoegankelijk’, men kan dan alleen je openbare posts zien.

Toch verwijderen? Check de verjaardagsmeldingen
Wil je wel mensen verwijderen maar heb je geen zin/tijd om al die 500+ vrienden na te lopen gebruik dan de verjaardagsmeldingen. Iedere dag laat FB je weten wie er jarig is. Met andere woorden, iedere dag wordt je herinnerd aan een of meer personen met wie je bevriend bent. Bedenk dan eens over hen in hoeverre je ze echt een happy birthday wilt wensen. Is dit de enige correspondentie tussen jullie in maanden of een jaar? Welke gevoelens heb je bij deze persoon en zijn posts? Wil je die persoon echt nog in je lijst? Is het antwoord ja, -negatief/neutraal-, en nee op de voorgaande vragen, overweeg dan de detele button.
P.s. Om het iets te versnellen kun je ook gewoon de maanden doorlopen, als je even doorklikt (rechts staat ‘persoon’ jarig, klik erop, staat eronder ‘aankomende verjaardagen weergeven’ klik en voila.

Tip 2. Volg leuke, inspirerende pagina’s en groepen
– Had je als voornemen om dit jaar beter voor jezelf te zorgen, dan volg onze groep natuurlijk 😛 of andere motivational pagina’s. Ook een leuke: de All day positief-pagina, waar mensen echt uit het kleinste ding iets positiefs weten te halen en dat met je delen.
– Wilde je meer gaan sporten en gezonder eten? Kijk dan eens naar Fitspo pagina’s of word lid van groepen voor gezonde voeding of de sport die je wilt beoefenen.
– Hou je van dieren (katten) of moppen, dames met grote borsten, supercars etc? Volg die pagina’s dan vooral.
– Zelf blijf ik (en 39 miljoen(!) anderen heel erg fan van 9GAG, zij posten zovaak leuke dingen!
– Mocht je vaker erop uit willen, like dan de kroegen/clubs in jouw omgeving die regelmatig hun mooie feestagenda’s posten.

Let er ook op om bijvoorbeeld de meldingen van bepaalde pagina’s uit te zetten. Zo zoek ik zelf wel het nieuws op wanneer ik daar behoefte aan heb, op die manier wordt mijn feed niet overspoeld met neergestortte vliegtuigen en bomaanslagen.
Ook de meldingen over wat er allemaal te koop wordt aangeboden in mijn groepen of andere meldingen kunnen storend werken, dus die heb ik van alle groepen op uit staan, of op ‘alleen meldingen van vrienden’.


Tip 3. Post zelf positief
Draag zelf je steentje bij om je tijdlijn en de newsfeed van anderen leuker te maken met de leukste plaatjes of teksten die je overal (ik bedoel op deze blog (A)) kunt vinden.

Like&Share
Twitter
Visit Us
INSTAGRAM
RSS

2 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.