(Positieve) Psychologie, Instant happiness

Dag 5: Stoïcisme het recept voor geluk?

 

Vorig jaar vond ik op Trouw.nl vond ik het interview van Marco Visscher met filosoof Massimo Pigliucci, een stoïcijn die meent dat geluk voortkomt uit het accepteren dat we niet alles kunnen beïnvloeden, maar dat we wél vrij zijn in ons gedrag en onze reactie. Hij zocht naar een moreel kompas voor zijn dagelijks leven, zodat hij beter kon bepalen wat hij doet, welke prioriteiten hij stelt en hoe hij met anderen omgaat. Een heel interessant artikel dat ik helaas nog niet eerder met jullie heb kunnen delen, vandaar bij deze!

Pigliucci, die bekendstaat als een sceptisch wetenschapsfilosoof, raadt het stoïcisme van harte aan als bron voor dagelijkse inspiratie over hoe we ons leven het beste kunnen leiden. Twee jaar geleden schreef hij er een stukje over voor The New York Times – en zag tot zijn grote verbazing dat het die dag het meest gedeelde artikel werd. Kennelijk had de 2500 jaar oude filosofie iets geraakt. Daarom schreef Pigliucci ‘Hoe word je een Stoïcijn? Oude filosofie voor het moderne leven’.

In ethisch handelen hoeven we slechts de vier deugden in gedachten te houden: praktische wijsheid, matigheid, moed en recht­vaar­dig­heid

Lees het hele interview op Trouw.nl

Like&Share
Twitter
Visit Us
INSTAGRAM
RSS

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.