Nieuws

Teken nu! Manifest Regelgekte GGz

Sommige van jullie hebben wellicht al mijn Facebook of Snapchat post gezien, maar natuurlijk kan dit nieuws ook hier niet missen. Ik zou jullie allemaal willen vragen dit manifest te tekenen, niet alleen voor een goede zorg voor cliënten, maar ook omdat dit indirect zorgt dat startende psychologen niet aan het werk komen. 

GGZ NEDERLAND START ‘MINDER REGELGEKTE MEER ZORG’
Onder de slogan ‘Minder Regelgekte Meer Zorg’ start GGZ Nederland samen met de sector 16 november 2017 een campagne over de te hoge administratieve lasten in de geestelijke gezondheidszorg. De (media)campagne is de opmaat voor een reeks activiteiten, die ervoor moet zorgen dat de lasten daadwerkelijk verminderen.

33% TIJD KWIJT AAN ADMINISTRATIE
Hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg besteden gemiddeld per dag wel 33% van hun tijd aan administratieve handelingen. Een psycholoog is regelmatig meer tijd kwijt aan administratie dan aan de behandeling zelf. Het bestuur besteedt steeds meer tijd en geld aan het vormgeven van verantwoording. Dat gaat ten koste van de zorg voor patiënten die dat nodig hebben. En het demotiveert en frustreert professionals als ze zien dat ze te weinig tijd voor hun patiënten hebben.

Niet dat we binnen de GGz tegen verantwoording zijn. Integendeel: die is essentieel voor (semi)publieke organisaties met maatschappelijke taken. Zorgaanbieders moeten laten zien dat ze goede zorg bieden. Toezicht en controle horen daarbij. Maar de behoefte aan verantwoording is doorgeslagen. Incidenten hebben geleid tot te gedetailleerde regelgeving, controles, een opstapeling van verantwoordingseisen en protocollen. Professionals hebben daardoor steeds minder ruimte om naar eer en geweten hun werk goed te doen. Papierwerk is boven mensenwerk komen te staan.

DE 7 UITGANGSPUNTEN VAN HET MANIFEST
In een manifest hebben we zeven uitgangspunten geformuleerd. Deze zijn bedoeld om de regelgekte te veranderen.

We vragen Nederland het manifest te ondertekenen, met als doel een gezamenlijke vuist te maken tegen de hoge regeldruk in de ggz. Dit komt alle cliënten ten goede, maar tevens ook de startende psychologen* die nu te duur zijn. Want meer administratie = minder cliënten = minder geld = minder personeel.

Help ons de regelgekte te stoppen en onderteken het manifest op: www.regelgekte.nl.

* Ik zal later meer terugkomen op hoe deze politiek er tevens voor zorgt dat pas afgestudeerde psychologen veel minder kans op een baan hebben dan enkele jaren geleden. 

Like&Share
Twitter
Visit Us
INSTAGRAM
RSS

3 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.