Sociaal, Vriendschap

Dag 60. Why&how: Vriendschap leggen als volwassene

Na te zijn begonnen met het belang van alleen zijn en het kwijtraken van negatieve mensen vandaag de andere kant op: Waarom het belangrijk is om nieuwe vrienden te maken volgens enkele profs en hoe je dat voor elkaar krijgt.

Positiviteit komt vanuit jezelf. Vandaar dat ik dit jaar begon met artikelen vooral gericht op alleen zijn, zo deelde ik de 10 voordelen van alleen zijn en gaf jullie een lijst van 50 activiteiten om te ondernemen in je eentje. Daarnaast had ik het zelfs over vriendschappen verbreken – al dan niet via Facebook. Je omgeving en de mensen met wie je omgaat hebben de grootste invloed op hoe je je voelt en hoe positief je leven is, ik hoop van harte dat je met deze artikelen de eerste stappen hebt durven zetten om je omgeving in ieder geval nog eens goed te bekijken. Nog beter wordt het wanneer je je omringt met de juiste mensen, en gelukkig helpt je leeftijd hierin! “Wie wat ouder is, weet waar hij naar op zoek gaat in een vriendschap,” zegt William K. Rawlins, professor communicatie aan de universiteit van Ohio. “Je wil iemand waarmee je kan praten, waar je op kan rekenen en plezier mee kan maken.” Maar hoe leer je nog nieuwe soulmates kennen, als vriendenkringen in je omgeving al definitief ‘vast’ lijken te liggen?

Vrienden boven familie
Laat me even met de deur in huis vallen, familie kies je niet. Veel mensen hebben het geluk van een hecht en liefdevol gezin, en een net zo lieve (al dan niet grote) familie, maar helaas is dat niet voor iedereen weggelegd.  Ik zeg het wel vaker en zal er altijd zo over blijven denken; investeer liever in vrienden dan familie en hoe hard ook, soms kun je beter breken met je familie. Daarnaast blijkt uit een eerdere studie dat vrienschappen je een hogere kans op welzijn geven dan familiebanden.

Zelfs met een goede partner en familie ligt eenzaamheid altijd op de loer zegt professor psychologie en neurowetenschapper Julianne Holt-Lunstad van Brigham Young University. Wie zich eenzaam voelt, heeft een tot 26% grotere kans op een vroege dood. Jezelf alleen voelen wordt zelfs als ongezonder beschouwd voor je lichaam dan obesitas en luchtvervuiling, argumenteert Holt-Lundstan. Als de wereld even een bedreigende, angstaanjagende plek lijkt, gaan onze hartslag en bloeddruk de hoogte in. Net dan hebben we hulp en steun van anderen nodig. “Veel vriendschappen in je omgeving hebben, zorgt voor een gevoel van veiligheid en zekerheid,” legt Holt-Lunstad uit. “Vooral in je latere leven leveren vriendschappen veel voordeel op blijkt uit een studie van vorig jaar. Veel steun hebben uit je omgeving als je ouder wordt, bleek de kans op het algemeen welzijn meer te verhogen dan familiebanden.”

Oude vriendschappen nieuw leven inblazen 
Voor we nieuwe vrienden gaan maken is het misschien een idee eerst nog eens rond te kijken in je huidige contactenlijst. Zijn er mensen met wie je een goede vriendschap had die je wellicht wat verwaarloosd hebt? Of mensen met wie er een goede basis is maar waarmee het eigenlijk nog niet van de grond is gekomen?  Probeer die nog eens opnieuw leven in te blazen. Neem jezelf bijvoorbeeld voor om wekelijks te bellen naar die ene vriend of vriendin en schrijf dat moment expliciet in je agenda. “Het lijkt onnozel, omdat het dan een taakje van een to-dolijst lijkt. Maar als je het niet doet, is de kans groot dat je het vergeet. Als een vriend omgekeerd met jou contact opneemt, vergeet dan niet te zeggen hoe erg je dat apprecieert.”

How to: Nieuwe vrienden maken
– Je leven loopt waarschijnlijk al een aantal jaar ongeveer hetzelfde met dezelfde mensen, denk aan je vaste baan en collega’s, een vaste hobby ernaast (lekker sporten?) en misschien wel een fijne relatie, dus waar ga je nu nieuwe mensen vandaan toveren?  Sta eerst even stil bij hoe je je huidige goede vrienden hebt leren kennen. Was het bij vrijwilligerswerk? In de sportschool? Door in een muziekgroepje te spelen? Wellicht dat je op die manier weer vrienden weet te maken.

– Bereid vragen voor. Als je straks nieuwe mensen gaat leren kennen is het handig als je een gesprek -geen interview- gaande weet te houden. Misschien ben je al een vlotte babbelaar en is dat voor jou geen probleem, maar als je er wel moeite mee hebt bereid dan eens vragen voor. Goed uitgangspunt hierbij is, wat zou jij willen dat mensen interesse in tonen wanneer ze met jou praten?

– Gebruik je passie om je naar andere mensen te leiden. Start met een nieuwe cursus die je leuk vindt, ga ergens vrijwillig helpen, bezoek een congres of schrijf je met je hond in voor een bepaalde cursus.

– Vind je dat iets te spannend? Kijk dan eens op Facebookgroepen of forums voor je interesse en ontmoet gelijkgestemden! Zelfs LinkedIn kan je helpen hierin.

– Tinder! Whut? Jup, you heard me. Was Tinder in eerste instantie vooral een gehypete vleeskeuring, inmiddels is het ergste overgewaaid en zitten de overblijvers naar mijn idee nog maar om drie redenen op Tinder: Om saaie momenten te verjagen, om een meid te vinden voor een trio (nee, maar serieus, ik kan je zo 20 profielen laten zien) én om contacten te leggen die niet persé op een relatie of seks hoeven uit te lopen. Zet duidelijk in je profiel wie je bent en wat jouw interesses zijn en HEEL DUIDELIJK dat je op zoekt bent naar nieuwe mensen in jouw omgeving om mee te  gaan sporten, wandelen, drankjes doen, knutselen,  discussiëren over politiek, het heelal – whatever, insert; jouw hobby. 

 “Een vriendschap heeft altijd een bepaalde basis. Een gemeenschappelijke grond helpt mensen om een band te creëren op persoonlijk niveau en kan ook een brug slaan tussen mensen van verschillende leeftijden en achtergronden.”
– Rawlings

– Ga vaker de deur uit. Je kunt letterlijk overal mensen tegenkomen maar kijk bijvoorbeeld in de bibliotheek als je zelf een boekenfan bent, verander eens van sportschool als fitlife jouw life is, ga stappen in andere gelegenheden, struin alle verjaardagen van vrienden af. Als je het en een omgeving is die bij jou past, en een nieuwe is je kans al een heel stuk groter om een gelijkgestemde te vinden als potentiële nieuwe BFF.

– Inhakend op die verjaardagen; vraag aan vrienden om je te introduceren. Geef aan bij de mensen met wie je nu omgaat dat je graag je kring wilt uitbreiden en of zij je eens mee op sleeptouw willen nemen of een ontmoeting willen organiseren.

– Durf iemand aan te spreken. Serieus, wat is het ergste dat er kan gebeuren? Een compliment is altijd een mooi start!

– Zodra je iemand ‘op het oog’ hebt, komt het meest enge gedeelte: hem of haar uitnodigen om samen iets te doen, los van de activiteit of cursus die jullie samen volgen. “Je moet jezelf even kwetsbaar opstellen,” weet professor psychologie Janice McCabe, die onderzoek doet naar vriendschap. “De kans bestaat dat de ander nee zegt. Maar er is ook een kans dat er een ‘ja’ volgt, en dan kan er iets moois ontstaan.”

En, neem de tijd. Op twee manieren:
Ten eerste, wees beschikbaar. Als je een overvolle agenda hebt is het erg moeilijk om tijd te investeren in vriendschappen.
Ten tweede, onthoud dat vrienden niet van de ene op de andere dag komen, en je kan een valse start maken. Geef het niet te vroeg op als iemand ‘nee’ zegt op je voorstellen. Wie weet heeft hij of zij even een drukke periode en kan het later wel weer. Zegt die persoon steeds nee, of af, en komt hij/zij niet met een tegenvoorstel, dan denk ik wel dat je dat als desinteresse teken mag opvatten. Lekker verder zoeken dan!

Hopelijk heb ik je met dit artikel een beetje op weg kunnen helpen naar een mooie toekomst. Als je nog tips hebt stel ik die heel erg op prijs, comment ze hieronder vooral!

Bronnen:
hln.be
bakadesuyo.com

Like&Share
Twitter
Visit Us
INSTAGRAM
RSS

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.