Selfcare, Sociaal, Vriendschap, Zelfcompassie

Dag 32. 5x waarom het zo moeilijk is een vriendschap te verbreken

Zelfs als die slecht voor je is, en hoe je het wél doet.
Sociale contacten zijn enorm belangrijk voor je welbevinden (AD, 20132 HLN.be, 2008). Maar waarschijnlijk hebben we allemaal weleens een vriendschap gehad waarvan we wisten dat de houdbaarheidsdatum verstreken was. Of je nou uit elkaar gegroeid bent, of dat er iets is voor gevallen waardoor het vertrouwen toch te zeer beschadigd is. Welke reden je ook hebt, het beëindigen kan heel moeilijk zijn en dit is waarom, maar ook hoe je het toch voor elkaar krijgt om uit elkaar te gaan.

Relaties zijn van nature dynamische entiteiten die veranderen en ontwikkelen, net zoals onze identiteit en prioriteiten ook veranderen over tijd. Er kan dus een moment komen dat een vriendschap zijn grens bereikt heeft, dat twee mensen gewoon niet meer bij elkaar passen. Als een relatie in welke vorm dan ook, het niet meer waard is om te investeren in het behouden ervan – of die investering nou om energie of iets tastbaarders is- kan het nog altijd moeilijk zijn om te besluiten deze te eindigen. Maar hoe komt dat nou?

WAAROM WE MOEITE HEBBEN RELATIES TE VERBREKEN

1. Omdat we een gevoel van loyaliteit hebben naar de ander
Sommige mensen hebben geen moeite met het loslaten van vriendschappen, ze kunnen duidelijk beoordelen of een relatie voor hen waarde heeft en zo niet, laten ze los. Anderen van ons hebben het gevoel dat als we eenmaal geïnvesteerd hebben in een vriendschap en deze gevestigd hebben, we die vrienden loyaliteit “verschuldigd” zijn en dat we deze moeten aanhouden, wat er ook gebeurt.

Ondanks je historie samen, is een vriendschap geen optelsom van wat je voor elkaar gedaan hebt. Je hoeft geen stand gelijk te trekken en ook hierbij geldt; het is beter een zinkend schip te verlaten, ongeacht de waarde van dat schip.

2. Omdat we denken een ander te kunnen veranderen
Sommige van ons geloven nog steeds dat we andere -vriend(innet)jes, vrienden, wie dan ook- kunnen veranderen en dus blijven we met die persoon omgaan in de hoop dat we op de een of andere manier hem/haar kunnen overtuigen om te veranderen. Helaas werkt het maar zelden (voor lang). En dan beginnen we excuses te verzinnen voor het gedrag van de ander en maken we het ze gemakkelijk om verandering daadwerkelijk te vermijden.

3. Uit schuldgevoel
Als een relatie mislukt kun je het gevoel krijgen dat het jouw schuld is. Dat idee dat je beter je best had moeten doen en geen goede vriend(in) was?
Maar men kan zich ook bezwaard voelen en terughoudend zijn een vriendschap te beëindigen omdat je weet dat de ander weinig andere vrienden heeft.

4. Omdat we denken dat we slechte vrienden “verdienen” of voor lief moeten nemen
Vanuit een laag zelfbeeld of eenzaamheid kan het zijn dat je het idee hebt dat een vriend beter is dan geen vriend. Dus accepteren we slecht gedrag van anderen omdat we het idee hebben niet anders te verdienen of te hoeven verwachten.

Pas als je jezelf voldoende respecteert zal dit gemakkelijker worden, dan zul je eerder je grenzen durven aangeven en sneller de stap durven zetten om mensen te waarschuwen hiervoor of uit je leven te gooien.

5. Omdat we bang zijn een ander te kwetsen
Met name vrouwen herkennen de diepe waarde die sociale relaties hebben in het leven, vandaar dat ze het gevoel hebben dat iemand’s gevoelens kwetsen door de vriendschap te beëindigen de ultieme belediging is.

Ondanks deze verklaringen is het toch verstandiger om in bepaalde situaties toch deze moeilijke stap te nemen. Zeker wanneer je een positief leven wilt creëren is een positieve omgeving enorm belangrijk. Ik zie in de praktijk weinig mensen deze stap nemen, en daarmee hun herstel belemmeren. In de verslavingszorg zie ik mensen deze stap wel vaker (willen) maken en dan komt onherroepelijk de vraag, ‘maar hoe doe ik dat nou?‘. Bij deze mijn tips.


HOE VERBREEK JE EEN VRIENDSCHAP OP DE JUISTE MANIER

Laten uitdoven
De gemakkelijkste manier is om de vriendschap gewoon stilletjes te laten uitdoven, en nee iemand ghosten valt hier niet onder! Draai het maar om: Wanneer je weinig tot geen antwoord meer op je berichtje krijgt, er geen nieuwe afspraken gemaakt worden en of andere geannuleerd worden zullen we allemaal wel begrijpen dat we de ander’s prioriteit niet meer hebben.
Als dit bij jou gebeurt, en je niet doorhad dat je vriendschap op zijn beloop was, check dan even of je iets gemist hebt, of er iets is dat uitgesproken of goed gemaakt moet worden.

Als je zelf probeert om op deze manier een vriendschap te beëindigen, let dan op dat deze methode vragen bij een ander kan oproepen, onzekerheid en daarnaast meer pijn kan doen dan wanneer je simpelweg eerlijk zou zijn. Zeker wanneer de ander iemand is die je nog regelmatig zult zien -denk een klasgenoot, collega, buur- is het het beste om gewoon eerlijk te zijn dat je het idee hebt de vriendschap beter te kunnen stoppen.

Eerlijk zijn
Ik wilde zeggen, wat houdt je tegen om eerlijk te zijn en toen dacht ik, ohjaaa ik heb net vijf mogelijke obstakels beschreven. Toch is eerlijk zijn wel de meest nette en duidelijke manier. Zoals gezegd, mensen veranderen en daarmee ook je vrienden. Sommige vriendschappen mogen dan levenslang zijn, andere zijn meer periode gebonden. Wees hier eerlijk over. Benoem dat je andere dingen in het leven belangrijker bent gaan vinden, dat je behoeftes zijn veranderd en dat je het idee hebt dat jullie daarom niet meer bij elkaar passen. Vergeet echter niet te benoemen dat je de persoon wel nog waardeert voor wie hij is en met alle liefde terugkijkt op jullie vriendschap.

Mocht je het echt moeilijk vinden om een gesprek te voeren, zet dan eerst eens alles op papier (ook hier de positieve dingen niet vergeten). Dan ben je beter voorbereid op het gesprek en je zou kunnen overwegen dan een mooie brief (of app) ervan te maken en die te sturen. Zelf ben ik hier geen voorstander van, maar dit is nog altijd te verkiezen boven de andere opties

It’s not you, it’s me
Te moeilijk om eerlijk te zijn? Soms kun je beter de schuld voor het stuklopen van een vriendschap op je nemen om het gemakkelijker voor de ander te maken. Anderen raden aan om het excuus te gebruiken dat je iemand wel wilt zien, maar gewoon geen tijd hebt. Vaak hebben mensen dan wel door dat ze gewoon niet meer een dermate hoge prioriteit in je leven hebben.

Mocht je nog twijfelen om een bestaande relatie te verbreken wil ik je de volgende dingen meegeven als houvast hoe je een goed onderscheid maakt tussen de mensen die het wel verdienen om in je leven te zijn, en degene die je beter kunt ditchen:

So, 

Because:

Like&Share
Twitter
Visit Us
INSTAGRAM
RSS

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.