(Positieve) Psychologie, Selfcare, Zelfcompassie

#241. Wat zijn jouw sterke kanten?

Volgens mij was ik hard toe aan zelfcompassie woensdag. Deze week kreeg ik namelijk het verwijt dat ik mezelf onderschatte, dat ik uniek was. En hoewel bescheidenheid niet heel hoog op mijn lijstje staat, mag ik best wat meer op mijn sterke kanten focussen. Dat maakt namelijk gelukkig zegt de wetenschap.
En laat ik nou pas op iets superleuks gestuit zijn wat dat gemakkelijker gaat maken: Sterke Kanten het Kaartspel.
Gisteren laggie in de brievenbus en met toestemming van ontwikkelaar Matthijs Steeneveld ga ik jullie er vandaag meer over vertellen én je helpen de jouwe te ontdekken!

In de afgelopen twintig jaar is er veel onderzoek gedaan naar wat sterke kanten precies zijn en wat je er aan hebt. Vooral binnen de positieve psychologie zijn zogeheten strengths (serieus, ik ben al 40x over dit stomme woordje gevallen bij het uitwerken van dit artikel haha) hot topic. Wat ze gevonden hebben is dat focussen op je krachten zorgt dat je gelukkiger bent. Goh, zou je zeggen maar vergis je niet, want hoe vaak focus jij op het goede? Is het niet zo dat we meestal spreken van “opbouwende” kritiek? Of dat nou op de werkvloer is, of thuis bij je partner.. Het is zo makkelijk om te focussen op wat er beter kan, dat we af en toe vergeten dat het soms ook gewoon goed (genoeg) is.

Kijk, normaal zeg ik altijd “als iedereen uniek is, is niemand uniek”. In mijn optiek zijn wij mensen in te delen op basis van bepaalde karakteristieken die we allemaal hebben, alleen in verschillende mates. En daarin kun je wel degelijk uitblinken (en oké, misschien maakt dat je toch uniek). Maar hoeveel dat er zijn, tja dat wist ik eigenlijk ook niet.. Gelukkig hebben de mensen van de VIA een antwoord.

Sterke kanten

Positieve psycholoog Christopher Peterson (overleden in 2012) en zijn net zo positieve collega’s van de VIA (The VIA Institute on Character) ontwikkelden namelijk de Sterke Kanten (letterlijk vertaald; Karakter Krachten) als een positieve tegenhanger voor de DSM. Gebaseerd op wereldwijde kennis uit de wetenschap, filosofie en religie kwamen zij tot de volgende definitie:

Character Strengths are the positive parts of your personality that impact how you think, feel and behave and are the keys to you being your best self. When applied effectively, they are beneficial both to you and society as a whole. They are different than your other strengths, such as your unique skills, talents, interests and resources, because character strengths reflect the “real” you — who you are at your core.”

Met andere woorden sterke kanten zijn positieve karaktereigenschappen die ieder mens heeft. Een sterke kant is eigenlijk een soort middenweg tussen talent -waarvan we meestal zeggen dat het aangeboren is- en een vaardigheid -iets waar je in uitblinkt-. Het zijn delen van je persoonlijkheid die beïnvloeden hoe je denkt, hoe je je voelt en zijn daarmee de sleutel tot de beste versie van jezelf zijn. Ze representeren wie jij in de kern bent, de “echte” jij.

Op basis van hun onderzoek zijn zij gekomen tot een lijst van 24 karakteristieken verdeeld over 6 universeel erkende kernwaarden (deugden):

P.s. deze kaarten kun je ook bestellen!

Ontdek jouw sterke kanten

Nu kan ik je vragen de foto met alle sterke kanten uitgebreid te gaan bestuderen en te gaan ‘bedenken’ wat de jouwe zijn, maar ook daarin heeft de VIA onze back. Via VIA (hehehe) kun je gratis de test maken. Even je naam en email invoeren zodat je je resultaten niet hoeft te onthouden en go:

(klik op de afbeelding om naar de test te gaan)

Na het beantwoorden van de stellingen* krijg je meteen een overzicht van jouw sterke kanten (deze kun je ook via PDF downloaden). De 5 a 7 sterke kanten waar jij het hoogste op scoort (en dus bovenaan staan) zijn daarmee jouw signature eigenschappen en tonen welke het meest belangrijk voor jou zijn. De ‘lagere’ sterke kanten zijn niet zozeer zwaktes, maar ze kosten wat meer moeite, geven niet zoveel energie (of kosten zelfs energie) en passen minder bij je.

Je sterke kanten kennen is een ding. Maar het wordt nog beter, want deze kun je trainen en verbeteren! Met een spel! Kan het nog leuker?

Sterke Kanten het Kaartspel

Psychologen Matthijs Steeneveld en Anouk van den Berg hebben samen met officieel geschiedenis docent, maar tevens part-time ontwerper Sjors Gillissen een spel ontwikkeld dat is gebaseerd op de VIA Character Strengths; Sterke Kanten het kaartspel. Door middel van crowdfunding hebben zij dit spel met succes weten te realiseren.

sterke kanten kaartspel overzicht waardenkaart voorbeeld leergierigheid

Het spel bestaat naast de overzichtskaart en een uitleg, uit 24 sterke kantenkaarten, 6 waardenkaarten en 12 oefeningskaarten.
Op de sterke kantenkaart staat uitgelegd wat de sterke kant inhoud, maar ook wat het betekent wanneer je deze teveel of te weinig inzet. Kijk dat vind ik dan zo mooi eraan: uiteindelijk is dat namelijk waar het om draait; je kwaliteiten op de juiste manier, in de juiste mate, in de juiste situatie weten inzetten -balans!

Tot slot heb je de 12 oefeningskaarten. De oefeningen zijn niet alleen gericht op bij jezelf je krachten te leren kennen en te ontwikkelen, maar ook die bij anderen. Eigenlijk is het spel namelijk bedoeld om te gebruiken op de werkvloer, bij (individuele) coaching, training en teams. Om werknemers en teams hun sterke kanten beter te leren kennen, want blije werknemers zijn goede werknemers 😉

In het kader van zelfcompassie woensdag, maar met sociale donderdag om de hoek, wil ik je vragen om een variant van een van de oefeningen met een van je vrienden te doen.

Waarderend Interview – de #365DaysPositiveness variant – oftewel; Ongegeneerd Opscheppen
Bij deze oefening moet je elkaar interviewen om meer bewust te worden van je sterke kanten. De hoofdvraag bij deze oefening is: “Kun je me een verhaal vertellen over een moment dat je lekker bezig was, dat je deed waar je goed in bent, dat bij je past en waar je van geniet?”. Met andere woorden; neem even de tijd om lekker op te scheppen over een powermomentje!

Help elkaar door goed door te vragen; wat deed je precies, met/voor wie, waaruit merkte je het plezier, de energie, waarom was het goed, hoe voelde je je toen je ermee bezig was? Let goed op elkaars stem en kijk of je kunt zien wanneer iemand zoals ze zeggen gaat ‘stralen’ door het enthousiasme. Bekijk daarna samen welke sterke kanten daarbij horen en:

Succes en heel veel plezier samen!

P.s. Deel je je sterke kanten ook hieronder?

P.P.s. Je sterke kanten kennen helpt niet alleen bij je zelfbeeld, maar je kunt ze ook inzetten bij bijvoorbeeld sollicitatiegesprekken of op je Tinderprofiel 😉

* Nog meer sterke kanten:
Naast de VIA Character Strengths zijn er nog twee bekende namen wat betreft sterke kanten:
De Gallup StrengthsFinder is eigenlijk de pionier, vooral gericht op de werkvloer, en spreekt over maar liefst 34 “Talent Themes”. Hun definitie van een talent lijkt echter een verhaspeling van sterke kanten en talenten; “talents are people’s naturally recurring patterns of thought, feeling, or behavior that can be productively applied”. En hoewel ze over enorm veel data beschikken zouden ze niet heel erg open over hun onderzoeksmethodes zijn, wat ertoe leidt dat we in de wetenschap naar andere alternatieven zijn gaan kijken. Uiteindelijk blijft het van belang om inzage te verlenen en te kunnen meten en repliceren.

De Realise2 is het nieuwste classificatie systeem, in 2009 gepubliceerd door Capp. Zij definieren sterke kanten als; “something you do well (Performance); something you feel good doing (Energy); and something you do a lot (Use)*. It is only when these three are used together can we truly be confident to call it a strength.”. De sterktes hier zijn verdeeld over vier categorieën: Gerealiseerde sterktes, Niet-gerealiseerde sterktes, Aangeleerd gedrag en Zwaktes.

** De test heeft een versie voor volwassenen en eentje voor jeugd van 10-17, hoewel mensen jonger dan 13 jaar geen account mogen aanmaken.

*** Let er op dat dit een goed onderzocht meetinstrument is. Dus geen simpel testje van 3 vragen, maar echt meerdere stellingen. Gelukkig ben je er erg snel doorheen 🙂

Bronnen:
– Beltran, J. (2014). Be Happier by Maximizing Your Strengths. Lees op Pyshcentral.
– Steeneveld, M. (2017). A short introduction in Strengths. Lees op LinkedIn of bezoek zijn website: Steeneveld Training Coaching
– VIA. Established as non-profit organization in 2001, the VIA Institute on Character is a global leader in the science and practice of character. We are proud to offer the VIA Survey, the only free, online, scientifically validated survey of character strengths www.viacharacter.org.

Sterke Kanten het Kaartspel -niet gesponsored-
VIA Character Strengths: ©Copyright 2004-2018, VIA Institute on Character. All Rights Reserved. Used with Permission. www.viacharacter.org
Samenstelling oefeningen en Nederlandse beschrijvingen: Matthijs Steeneveld & Anouk van den Berg
Ontwerp kaarten: Sjors Gilissen
Uitgeverij Positieve Psychologie Nederland, ISBN: 9789082909401.
Koop, koop, koop!: msteeneveld: sterke-kantenkaartspel

Like&Share
Twitter
Visit Us
INSTAGRAM
RSS

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.