(Positieve) Psychologie, Column/Nieuws, Giving back, Healthy Life, Mantra, Selfcare, Sociaal, Stoornissen, Zelfcompassie

#253 Wereld suïcide preventie dag 2018

Iedere 40 seconden overlijdt er iemand door zelfmoord, maar dat zou niet hoeven. Vandaag is het wereldwijd suïcide preventiedag en hierbij hoe je ideeën suïcide kunt herkennen en de manieren waarop jij kunt helpen.

Affirmatie van de dag

Denk je aan zelfmoord? Neem dan alsjeblieft contact op met een hulpverlener of bel anoniem naar 113!
Twijfel je? Doe dan de test op 113.nl 

Wie loopt er risico?

Of iemand een einde aan zijn of haar leven zal maken is altijd moeilijk in te schatten. Mensen met de volgende risicofactoren maken een grotere kans suïcidaal te zijn:

– Mensen met een verhoogd risico zijn mensen met psychische problemen: ​Mensen met een depressie of depressieve klachten, schizofrenie, een psychose, persoonlijkheidsstoornissen of een alcohol- of drugsverslaving maken eerder een einde aan hun leven dan mensen zonder deze aandoeningen. Mensen die net met antidepressiva zijn begonnen lopen een hoger risico, het duurt namelijk een aantal weken voordat deze medicijnen tot verbetering van de stemming leiden en in het begin kunnen ze de depressiviteit zelfs verhogen!  Het is niet duidelijk waarom dat zo is. Het is wel een reden om dan extra alert te zijn.

– Mensen die een traumatische of schokkende ervaring hebben meegemaakt: Nare gebeurtenissen uit het verre of recente verleden zijn een risicofactor. Zoals de dood van een dierbare, seksueel misbruik, lichamelijke of emotionele mishandeling, dreigende pijnlijke onthullingen en abrupt verlies van vrijheid of sociale status.

– Eerdere ervaring met zelfdoding in de omgeving: De helft van de mensen die een einde aan hun leven maken, heeft dat eerder geprobeerd. Zelfdoding komt ook vaker voor bij mensen die dit in hun omgeving hebben meegemaakt. Deze mensen kunnen zelfdoding als een mogelijke oplossing van problemen gaan romantiseren of raken ‘aangestoken’ door de voorbeelden. Zelfdoding komt ook in bepaalde families en regio’s meer voor dan in andere.

– Persoonlijkheidskenmerken: Een verhoogd risico lopen mensen die impulsief of agressief op problemen reageren, erg onzeker zijn over zichzelf, moeilijk problemen kunnen oplossen, erg streng voor zichzelf zijn en erg zwart-wit denken, makkelijk in de war of teleurgesteld raken of snel wanhopig zijn.

– Sociale kenmerken:  Van mensen in moeilijke sociale of economische situaties is bekend dat zij een groter risico lopen. Voorbeelden zijn mensen die erg eenzaam zijn, mensen met een ernstige lichamelijke aandoening of dodelijke ziekte; asielzoekers en vluchtelingen die een marginaal bestaan leiden. Ook ouderen boven de tachtig en jongeren in de puberteit lopen een groter risico.

– Mensen die al eerder een poging hebben gedaan.

 

Wat kun jij doen?

1. Let op de tekenen/signalen
Jij kunt iemands leven redden door je bewust te zijn van de tekenen van zelfmoordgedachten en hulp in te schakelen. Niet iedereen zal direct deze gedachtes of wens uitspreken, hoewel ook dat zeker voortkomt. Let daarnaast op:

– Grote stemmingswisselingen
– Opvallende veranderingen in eet- en/of slaappatroon
– Verwaarlozing van zichzelf/uiterlijk
– Zaken op orde maken
– Spullen weggeven
– Sociaal terugtrekken of opeens bij heel veel mensen op bezoek gaan
– Verzamelen van spullen om zelfmoord te plegen (denk aan medicatie kopen, wapens aanschaffen)
– Verhoogde mate van alcohol- en/of drugsgebruik
– Roekeloos gedrag.
– Uitspraken als het gevoel hebben mensen tot last te zijn
– Uitspreken van gedachtes of wensen omtrent de dood
– Uitspraken over gevoelens van hopeloosheid, gevangen zitten, niet meer weten wat te doen, geen reden tot leven hebben, machteloosheid

2. Laat je steun vandaag zien

#worldsuicidepreventionday #stopsuicide #reachout #suicideisnottheanswer #ikluister

3. Leg de eed af

Een luisterend oor kan het verschil tussen leven en dood maken! #ikluister

Lees ook: Hoe help je iemand die denkt aan zelfdoding

 

Lees ook: This is the suicide story you’re not hearing; Suicide survivors and their story

Bronnen: 
113.nl
Prevent-suicide.org
Wijzijnmind

WHO.int
Check ook onze nieuwe FBpage

Like&Share
Facebook
Facebook
Twitter
Visit Us
PINTEREST
PINTEREST
INSTAGRAM
Google+
https://www.365dayspositiveness.nl/wereld-suicide-preventie-dag-2018/
RSS

2 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.