Column/Nieuws, Nieuws

Psychologienieuws 2017!

Bedankt voor het mooie jaar!! Fijne jaarwisseling en tot 2018! XOXO

 

Tekort aan psychiaters in ggz-instellingen
30 dec – Psychologen teveel en psychiaters tekort. Misschien toch eens tijd om de opleidingen anders aan te pakken? Veel ggz-instellingen kampen met een tekort aan psychiaters. Uit een analyse van de NOS blijkt dat twee dagen voor kerst 663 vacatures openstonden in de psychiatrie.
ANP MediaWatch / NOS

Rijken kiezen vaker voor private zorg
29 dec – ‘Vrije zorg’, buiten de verzekeraar om, is in trek. Dat maakt de zorg op termijn peperduur en voor sommigen onbereikbaar. Niemand zal er tegen zijn dat een verpleegkundige een wandeling maakt met een herstelde longkankerpatiënt. Maar moet de verzekeraar, en dus de maatschappij, dat betalen?
Trouw.nl 

Partijen roepen op tot vereenvoudiging financiering ggz
28 dec – De opbouw van de integrale, intensieve ambulante zorg voor mensen met psychische problemen stagneert onder meer als gevolg van de financiële schotten tussen en binnen de verschillende financieringskaders. Om die reden roepen onder meer GGZ Nederland, Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op tot actie om te komen tot een eenvoudiger, flexibeler en meer geïntegreerde financiering van ggz.

Dit staat in een brief van de begeleidingscommissie Landelijke Monitor Ambulantisering en Hervorming Langdurende GGZ (LMA) van het Trimbos-instituut aan de staatssecretaris.
Skipr.nl

Mooie plannen leiden nog niet tot kortere wachttijden ggz
27 dec – Landelijke en regionale afspraken en een actieplan van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) moeten de wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg terugdringen, maar dat wil nog niet lukken. Veldpartijen komen veel van de afspraken niet na. Dat constateert de NZa in een tussentijdse rapportage.
Skipr.nl of Trouw.nl

‘Politie is nationaal opvangcentrum verwarde personen’
22 dec – Er moet in elke wijk een ggz-medewerker komen. Op dit moment vervult de politie die rol in de wijken, zegt korpschef Erik Akerboom in een interview met het Algemeen Dagblad.
Zorgvisie.nl 

Klacht over tarieven NZa terecht verklaard
22 dec – De klacht van zorgverzekeraars en zorgaanbieders tegen de tarieven voor de gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg (ggz) is gegrond verklaard. Dit laat het College van beroep voor het bedrijfsleven (CBb) weten. Het gaat om door de NZa opgestelde tarieven uit 2014 en 2015. Zorgverzekeraars waren van mening dat deze tarieven veel te hoog waren.
Dat meldt CBb.

Kamer verbiedt taser in ggz-instellingen
22 dec – DEN HAAG – De politie mag voorlopig in psychiatrische instellingen geen stroomstootwapen gebruiken. Dat wil een meerderheid van de Tweede Kamer, die een motie van GroenLinks hierover heeft aangenomen. De Kamer stelt dat het gebruik van een taser binnen instellingen in de geestelijke gezondheidszorg „niet bijdraagt aan het vertrouwen in een veilige en beschermende opvang.” Bovendien wordt ook meegewogen dat het gebruik van een stroomstootwapen niet eerder getest is op mensen met psychiatrische problemen.
Telegraaf.nl 

GGZ Nederland presenteerde visie op vernieuwend informatiebeleid in de GGz
19 dec – GGZ Nederland presenteerde onlangs haar visie op een vernieuwend informatiebeleid in de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Enkele aanbevelingen daarin zijn: patiënten een betere informatiepositie geven, patienten en behandelaren meer betrekken, gegevensuitwisseling verbeteren en innovaties en e-health toepassen. Standaardisatie speelt daarbij een grote rol. Met deze aanpassingen kan de ggz veel indirecte werkzaamheden schrappen waardoor er meer tijd beschikbaar komt voor directe zorg, aldus de brancheorganisatie.
Dat meldt GGZ Nederland.

Ggz-instelling Virenze failliet: gevolg voor patiënten onduidelijk
19 dec – De financiële druk op de ggz-sector nekt Virenze, dat zorg biedt aan tienduizend mensen. De bedrijfsvoering liet ook te wensen over. Virenze, een instelling die tienduizend mensen behandelt wegens geestelijke gezondheidsklachten (ggz), is failliet. De banen van honderden werknemers staan op de tocht. Patiënten weten daardoor niet zeker of zij dezelfde behandelaar houden.
Lees verder op: NRC.nl

Updates:
01/01/18 NZa geeft groen licht voor overname zorg failliet Virenze
08/01/18 Parnassia vraagt toestemming ACM voor overname Virenze
15/01/18 Door faillissement Virenze verliezen 200 mensen hun baan
27/01/18 ‘Virenze liet behandelaars behandeltijd bijschrijven’ of Topman van failliete Virenze beschuldigd van fraude

Maak jij de hele tijd selfies? Dat kan duiden op de mentale aandoening ‘selfitis’
18 Dec – Selfies zijn zo’n vast onderdeel geworden van ons leven, dat we zelfportretten niet als een probleem zien. Maar volgens twee psychologen is er wel degelijk iets mis, als je jezelf om de haverklap fotografeert. Continu foto’s van jezelf maken kan een negatieve impact hebben op je mentale gezondheid.
Businessinsider

Facebook geeft toe: Gebruik vergroot risico op negatieve stemming
18 dec – Het passief gebruiken van social media maakt ongelukkig. Tenminste, dat wil Facebook haar gebruikers laten geloven. Het sociale medium haalt in een bericht in haar newsroom onderzoeken aan, waarin dat wordt beweerd.
Klik!

Meer specialistische ggz bij lage inkomens
15 dec – Nederlanders die in 2014 werden behandeld in de specialistische geestelijke gezondheidszorg (ggz) behoorden relatief vaak tot huishoudens uit de lagere inkomensgroepen. Dat was zowel bij volwassenen als bij de jeugd tot 18 jaar het geval. Dit meldt het CBS op basis van de registratie van diagnoses en behandelingen(DBC’s) in de GGZ.
CBS.nl

Ggz start met Value Based Healthcare
14 dec – Vier grote ggz-aanbieders gaan samenwerken op het gebied van Value Based Healthcare (VBHC). Ze hebben daarvoor de vereniging Volante opgericht, van waaruit continu moet worden gewerkt aan het toevoegen van waarde aan de zorg, tegen zo laag mogelijke kosten.
Zorgvisie.nl

Blokhuis: ‘Afsluiten hoofdlijnenakkoord ggz is erg lastig’
12 dec – Het afsluiten van een hoofdlijnenakkoord in de ggz zal een zware bevalling worden, verwacht staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS. In een interview met Zorgvisie zegt hij verder dat het makkelijker moet worden om, met behoud van rechten, binnen de sector zorg en welzijn te switchen van de ene sector naar de andere.
Zorgvisie.nl

Tweede Kamer debatteert over arbeidsmarktbeleid in de zorg
7 dec – De Tweede Kamer gaat vandaag het gesprek aan met de ministers VWS over het arbeidsmarktbeleid in de zorg. Daarbij wordt er gesproken over het personeelstekort, administratielasten en het aantrekken van zorgmedewerkers.
zorgvisie.nl 

Briljantste mislukking in de zorg was té klantgericht ggz-traject
7 dec – ‘Hier valt het meeste van te leren’ Meestal vegen organisaties mislukte projecten stilletjes onder het tapijt, maar dat vinden ze bij het Instituut voor Briljante Mislukkingen zonde. Dit jaar verkozen zij uit zo’n dertig organisaties een ggz-traject in Amsterdam tot de ‘briljantste mislukking in de zorg’.

Volkskrant.nl

Psychisch gestoorde crimineel altijd tbs
27 nov – Plegers van zware misdaden met een psychische aandoening moeten altijd tbs kunnen krijgen, ook als ze niet willen meewerken aan een psychiatrisch onderzoek. Dat stellen de Tweede Kamerleden Attje Kuiken (PvdA) en Foort van Oosten (VVD) voor. Nu wordt tbs vaak niet opgelegd als een verdachte niet meewerkt aan een onderzoek naar zijn of haar persoonlijkheid. Dat gebeurde bijvoorbeeld in het geval van Michael P., de verdachte van de moord op Anne Faber. Kuiken: „Deze daders gaan makkelijk weer de fout in. Dat valt dan niet uit te leggen aan de nabestaanden. Mensen moeten er zeker van zijn dat politie en justitie er alles aan doen om deze gevaarlijke gekken van de straat te houden.”
Telegraaf.nl

FNV: werkdruk in ggz overal veel te hoog
27 nov – De werkdruk in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) is veel te hoog, het ziekteverzuim is huizenhoog en het tekort aan geschoold personeel is nijpend. Dat zegt vakbond FNV in een reactie op het rapport van de IGJ over de kliniek Roosenburg in Den Dolder. Daar verbleef Michael P., de verdachte van de moord op Anne Faber.
Telegraaf.nl

Meer zorg voor minder geld? Laat maar zitten, zegt de zorgverzekeraar
27 nov –  Meer behandelingen voor minder geld, is dat niet de droom van alle zorgverzekeraars? Blijkbaar niet: GGZ-instelling Momentum liet Follow the Money meekijken in haar moeizame pogingen om een deugdelijk contract te bemachtigen. Twee van de Grote Vier waren niet bereid om zelfs maar over het scherp geprijsde aanbod in onderhandeling te gaan.

‘U wilt mogelijk minder betaald krijgen dan ons standaardtarief?’, hoorde bestuurslid Johan Linssen van GGZ Momentum een verbouwereerde medewerker van Achmea’s zorgverzekering Zilveren Kruis stamelen door de telefoon. ‘Ja’, was zijn antwoord, Momentum kon eventueel goedkoper leveren dan de zorgverzekeraar alvast had ingevuld. Nog meer verwarring bij de dame van Zilveren Kruis: ‘Waarom? Volgens mij begrijpt u het niet. Stuur anders maar een mail als u vragen heeft.’
ftm.nl

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Slapeloosheid oorzaak ipv gevolg van mentale problemen?
24 nov – Wie zich voor slapeloosheid laat behandelen met cognitieve gedragstherapie, vermindert daarmee ook meteen zijn angst- of depressieklachten. Britse onderzoekers zeggen namelijk dat een permanent slechte nachtrust juist zorgt voor mentale problemen bij jongvolwassenen.
Dat meldt NU.nl

Hoe mooi is dit initiatief?:  Terwille Verslavingszorg gaat het eigen risico betalen van cliënten
19 nov -Terwille Verslavingszorg gaat het eigen risico betalen van cliënten die moeten rondkomen van het sociaal minimum. Met dit initiatief wil de GGZ-instelling verslavingszorg voor iedereen toegankelijk maken. “Ook mensen die weinig te bestedenhebben, hebben recht op behandeling,” vindt Erik de Vos, directeur van Terwille. “Daarom starten we de actie: Herstel is geen risico.”

“Eigen regie is voor ons een belangrijke waarde. Mensen moeten weer zelf aan het roer van hun leven komen te staan. Maar dan moeten ze wel een eerlijke kans krijgen om te starten met een behandeling. Wij leggen met deze actie een ‘loopplank’ neer waarmee zij op hun schip stappen en af kunnen koersen op herstel”, aldus De Vos.

Oogtv.nl

Zelf ben ik niet bekend met Terwille, maar ik hoop dat zij dit initiatief niet puur weten te volbrengen door het overmatig inzetten van WEP’pers 😉 Indien legit: Als de zorgverzekeraars eens minder hoge opleidingen en minder administratie eisten?
Als GGz hier dan nou eens een voorbeeld aan zou nemen? 

Drie vrouwen over de invloed van autisme op hun leven
17 nov – Bij vrouwen valt autisme minder op dan bij mannen, waardoor de diagnose vaak laat wordt gesteld. Drie vrouwen vertellen hoe dit hun leven bepaalde.
Vrouwen met autisme zouden de symptomen van hun aandoening beter ‘camoufleren’ dan mannen. Maar doordat dit veel energie kost, eindigen zij relatief vaak met een burnout of een depressie, bleek vier weken geleden uit een artikel in de wetenschapsbijlage van NRC. Hoewel autisme lang vooral als een mannenaandoening is gezien, komt de stoornis onder vrouwen mogelijk helemaal niet zoveel minder vaak voor, stelde hetzelfde artikel. Werd de man-vrouwverhouding tot voor kort geschat op vijf op één, volgens sommige onderzoekers komt twee op één dichter in de buurt.
NRC.nl 

We hebben meer controle over ons brein dan we denken
17 nov – Dankzij zijn zwarte band in karate komt neuropsycholoog André Aleman tot inzicht
De mens heeft meer controle over zijn brein dan u en neurobioloog Dick Swaab (‘Wij zijn ons brein’) denken, betoogt André Aleman in zijn nieuwe boek. De neuropsycholoog legt uit, mede aan de hand van zijn geliefde karate.
Volkskrant.nl 

‘Psycholoog soms langer bezig met administratie dan met patiënt’
16 nov – Tienduizenden mensen met psychische problemen in Nederland krijgen niet de juiste zorg vanwege administratieve rompslomp. Volgens GGZ Nederland besteden hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg bijna een derde van hun dag aan administratief werk. De branche-organisatie is een landelijke campagne gestart om de regeldruk te verminderen.
NOS.nl

Teken nu! Manifest Regelgekte GGz
Sommige van jullie hebben wellicht al mijn Facebook of Snapchat post gezien, maar natuurlijk kan dit nieuws ook hier niet missen. Ik zou jullie allemaal willen vragen dit manifest te tekenen, niet alleen voor een goede zorg voor cliënten, maar ook omdat dit indirect zorgt dat startende psychologen niet aan het werk komen.
Teken HIER!

Nooit meer in de hel van de isoleer: de separeercel verdwijnt langzaam uit GGZ-instellingen
15 nov – Psychiatrische patiënten belanden steeds minder vaak in de isoleercel. Een Brabantse GGZ- instelling ontwikkelde een nieuwe methode voor cliënten in crisis: persoonlijke aandacht in plaats van eenzame opsluiting.
Volkskrant.nl 

GGZ Nederland blij met erkenning lage tarieven jeugd-ggz
15 nov – De rechtbank in Breda heeft de gemeente Tilburg op de vingers getikt over de tarieven voor jeugd-ggz in de regio Hart van Brabant. GGz Breburg spande een kort geding aan tegen de gemeente, omdat die volgens de ggz-aanbieder tarieven bood die 15 procent onder de kostprijs liggen.
Zorgvisie.nl

Psycholoog: adhd is als problematisch ervaren gedrag. Geen ziekte dus, maar gedrag
12 nov – Psycholoog Laura Batstra (44) betwist de visie van hersenwetenschappers dat adhd een ziekte is die altijd bestreden moet worden met medicijnen. ‘Druk en dwars gedrag is lastig, maar ook knetternormaal.’
Volkskrant.nl 

Depressie en alcoholisme mogelijk te behandelen met Ayahuasca
10 nov – Mensen die kampen met depressie of alcoholisme kunnen mogelijk baat hebben bij het gebruik van de psychedelische drug ayahuasca. Deze plant wordt al eeuwen gebruikt in Zuid-Amerika en de thee die hiervan getrokken wordt kan de symptomen van psychische aandoeningen verminderen. Onderzoekers van de universiteit van Exeter en het University College London bestudeerden gegevens van de Global Drug Survey en constateerden dat de plant een veilig en veelbelovend middel kan zijn.
Door: Redactie Nationale Zorggids
Zie ook: Ayahuasca benefits

GGz Breburg botst met Tilburg over tarieven jeugdhulp
1 nov – GGz Breburg en de gemeente Tilburg kruisen juridisch de degens over de tarieven van de gespecialiseerde jeugdhulp. ‘De tarieven liggen 15 procent onder de kostprijs’, zegt bestuursvoorzitter Guus van Weelden.
Zorgvisie.nl 

Psychologie helpt de valkuilen van het denken te herkennen 
1 nov – Tunnelvisie en bevestigingsvooroordeel, de nukken van ons brein bepalen hoe wij informatie verwerken. Wetenschapsfilosoof Herman de Regt vindt dat daarom psychologie-onderwijs op de middelbare school nodig is.
Trouw.nl 

Dit onderzoek laat de impact van een depressie op een vrouw zien – ‘Niet zomaar een impact. Je gaat vroeger dood’
27 okt – De kans is groot dat het u is ontgaan, maar begin deze maand was er een kleine storm op de sociale media over depressie. Met de hashtag #faceofdepression maakten mensen duidelijk dat een depressie niet altijd zichtbaar is. Deze hype in wording werd echter overvleugeld door alle seksschandalen van de afgelopen maand en de #metoo-rage. Hoog tijd dus om het eens te hebben over depressie en een groot, onthullend onderzoek over dit maatschappelijke probleem.
HPdetijd

1 Op de 3 studenten kans op een burn-out
25 okt – Meer dan één op de drie studenten heeft een verhoogde kans op een burn-out, maar toch beoordeelt meer dan driekwart van de studenten hun eigen gezondheid als goed of zelfs zeer goed. Dat blijkt uit onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Het onderzoek laat zien dat studenten beduidend meer emotioneel vermoeid zijn dan werkenden. Ook vinden studenten het lastig om deze klachten met anderen te bespreken.
Redactie Nationale Zorggids

Hoe het in de GGZ een rommeltje werd: wie mag wat weten van de psychiatrisch patiënt?
23 okt – De discussie over het delen van behandelgegevens van psychiatrisch patiënten gaat niet alleen over privacy. Er is meer aan de hand. Het woord burgeroorlog is gevallen. Evenals het woord soap. Maar hoewel haat en liefde ingrediënten zijn van de zogeheten Rom-discussie, zou de gemiddelde Nederlander wegzappen bij een soap over ggz-instellingen die behandelgegevens delen met een databank. Waarom zorgt deze discussie voor zoveel beroering?
Trouw.nl 

Erg goed artikel: Hoe vrouwen hun autisme camoufleren, en daar onder lijden
20 okt – Vrouwen lijden veel vaker aan een autismespectrumstoornis dan gedacht. Het valt minder op omdat ze het beter camoufleren dan mannen. Maar dat werkt weer burn-out en depressie in de hand. Behandeling begint met een juiste diagnose, en zelfacceptatie.
Nrc.nl

Psychologen ontwikkelen behandeling voor kinderen met traumatische beginjaren
19 okt – Psychologen van de KU Leuven hebben een nieuw behandelmodel ontwikkeld voor kinderen met traumatische eerste levensjaren. De kinderen wordt hierbij aangeleerd hoe ze geleidelijk opnieuw meer controle kunnen verwerven over hun gedrag.
vrt.be

De simpelste remedie tegen burn-outs en studiestress? Ga hardlopen
18 okt – Hardlopen is misschien wel het laatste waar je aan denkt. Toch blijkt het een goede therapie tegen burn-outs, blijkt uit onderzoek van Juriena de Vries.
erasmusmagazine.nl

2017-10-10 12:37:54 DEN HAAG – De onderhandelaars Sybrand Buma (CDA), Gert-Jan Segers (ChristenUnie), Mark Rutte (VVD) en Alexander Pechtold (D66) presenteren later het regeerakkoord.
Zij hebben sinds eind juni onder leiding van informateur Zalm met elkaar onderhandeld over de vorming van een nieuw kabinet. ANP JERRY LAMPEN
Regeerakkoord: Wat verandert er voor de zorg?
10 okt – Na een formatie van meer dan 200 dagen zijn de VVD, CDA, D66 en ChristenUnie eruit. Vanmiddag presenteerden de fractieleiders het regeerakkoord van Rutte III. Ook alle plannen voor de zorg komen aan bod in het uitgebreide akkoord. Zorg.nu zet ze allemaal voor je op een rijtje.
Check!

Reacties op de zorgplannen in het regeerakkoord
12 okt – Dinsdagmiddag presenteerde het nieuwe kabinet haar regeerakkoord. Rutte III investeert fors in de ouderenzorg en stelt opnieuw een uitgavenplafond in voor zorgaanbieders. Zorg.nu zette de reacties van belanghebbende partijen voor je op een rij.
365DP

Wat heb je dat fantastisch gedaan!
6 okt – Complimenten uitdelen, wat kan daar nou mis bij gaan? Best veel, blijkt uit drie recente studies.
1. Een overdreven compliment kan de eigenwaarde krenken en narcisten kweken
‘Wat een ongelooflijk mooie tekening!’ Pas goed op als je als ouder je kind een overdreven compliment geeft om de zelfwaardering te vergroten. Volgens Eddie Brummelman, psycholoog en onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), is het effect soms het tegenovergestelde.
Volkskrant.nl 

Jeugdzorg Limburg stopt – De rek is er wel uit2 okt- De zorg voor kinderen komt in de knel: bezuinigingen, aanbesteding en patiënten met zwaardere problemen. Voor de jeugdzorg zijn het kommervolle tijden. De William Schrikker Groep ziet af van jeugdbeschermingswerk in zeventien gemeenten in de regio Dordrecht, zo maakte ze vrijdag bekend, omdat ze met de geboden vergoedingen niet kan instaan voor goede hulp. Mondriaan, aanbieder van hoogspecialistische jeugdzorg, stopt binnenkort een deel van zijn behandelingen, zo blijkt deze maandag.
NRC.nl

‘Zorgverzekeraars maken ggz kapot’ – En zo is dat!!
2 okt – Zorgverzekeraars vorderen ten onrechte geld terug, verlagen de tarieven, leggen bij de zorginkoop allerlei eisen op en verhogen de administratieve lastendruk. Dat concludeert de Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen & Psychotherapeuten (LVVP) op basis van eigen onderzoek.
Zorgvisie.nl

Ggz-instellingen slaan alarm over budgettekort
25 sep – Acht zorgaanbieders waarschuwen de Tweede Kamer voor opnamestops door een gebrek aan budget. Dinsdag gaat de Kamer in debat.
NRC.nl

Universiteit of GZ-instelling? Studiedruk neemt toe
21 sep –  Steeds meer studenten ervaren een hoge studiedruk. Een medische diagnose biedt uitkomst, zodat ze meer tijd en begeleiding krijgen en zo toch binnen de gestelde tijd kunnen afstuderen.
Het leenstelsel, bindende studie-adviezen en een strenge selectie, allemaal manieren om de druk voor studenten op te voeren. Ze hebben het nu zo zwaar dat ze steeds vaker last krijgen van psychische problemen. Universiteiten wijzen graag naar de student zelf, die zich gek zou laten maken door sociale media en graag een overvol leven presenteert aan zijn omgeving, maar de onderwijsinstellingen moeten ook naar zichzelf kijken. Ze verwachten topprestaties voor een zo laag mogelijke prijs. Ondertussen bouwen studenten een studieschuld op, die ze binnen de perken willen houden door zo snel mogelijk af te studeren.
Lees verder op: Welingelichtekringen.nl

Schippers bij Ontbijt met de minister: ‘Wachtlijst ggz is van God los’
20 sep – De ggz-sector moet leiderschap tonen en zich beter verenigen. Dat vindt demissionair VWS-minister Edith Schippers. Volgens haar lijdt de sector onder de verdeeldheid en worden daardoor afspraken niet nagekomen. Schippers uitte haar kritiek tijdens het jaarlijkse ‘Ontbijt met de minister’, een bijeenkomst van Medisch Contact in het Mauritshuis, waar de minister de ochtend na Prinsjesdag aan zorgprofessionals toelichting geeft over het beleid.
medischcontact.nl

Nooit meer dezelfde na een burn-out: ‘Ik ben veel vergeetachtiger’
15 sep – “Ik weet niet of ik een derde burn-out kan voorkomen”, zegt presentator Sophie Hilbrand in een interview met Psychologie Magazine. Ze is niet de enige: veel mensen die een burn-out hebben, blijven met klachten kampen. Soms wel jaren lang. “Dit gun je niemand.”
RTLnieuws.nl

Veel uitkeringsgerechtigden bij ggz
6 sep – Bijna een derde (30,8 procent) van alle mensen met een uitkering (exclusief AOW) ontvangt psychische zorg. Dat is drie keer zoveel als bij werkenden, blijkt uit een onderzoek in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Gemeenten, ggz en uitkeringsinstantie UWV gaan samenwerken om dit percentage omlaag te brengen.
Dagblad van het Noorden

Vooral lekker nog meer druk zetten op mensen die hun baan kwijtraken door gedwongen ontslagen of ziekte., dat zal helpen UWV! Als je niet toe was aan psychische hulp ben je het wel na de ellende met UWV.

Schippers: Boete ROM niet acceptabel
5 sep – Dreigen met een boete bij ggz-cliënten die niet willen meewerken aan Rom is onacceptabel. Dat schrijft minister Edith Schippers van VWS in een brief aan de Tweede Kamer. Ze vindt dat cliënten de keuze moeten hebben om niet mee te werken. De minister reageert daarmee op ophef die ontstond rond ggz-aanbieder Centiv, die tenminste één cliënt een boete wilde opleggenals ze de Rom-lijsten niet invulde. Dat deed Centiv naar eigen zeggen omdat zorgverzekeraars de instelling zouden kunnen korten als er niet genoeg Rom-gegevens worden aangeleverd.

Schippers vindt deze werkwijze niet acceptabel, schrijft ze in een brief als antwoord op Kamervragen van Antje Diertens en Kees Verhoeven (D66). Maar Centiv heeft het beleid inmiddels aangepast en geeft cliënten die niet of niet op tijd meewerken aan Rom geen boete meer. Schippers schrijft dat ze een voorstander is van het gebruik van Rom, omdat het ook in het belang is van de cliënt. ‘Daarbij moet de patiënt ook de keuze hebben om niet mee te werken. Het financieel onder druk zetten van patiënten voor het invullen van Rom-vragenlijsten vind ik niet acceptabel.’

Korten door Rom 
5 sep – De bewering van Centiv dat zorgverzekeraars aanbieders kunnen korten als ze niet genoeg gegevens aanleveren, is volgens de minister onjuist. ‘Het klopt niet dat zorginstellingen per patiënt gekort worden bij het niet voldoende aanleveren van Rom-gegevens’, schrijft ze. Ggz-aanbieders moeten hun cliënten toestemming vragen voor het doorleveren van de Rom-gegevens aan de Stichting Benchmark GGZ. Een cliënt mag daar geen toestemming voor geven. ‘Zorgverzekeraars hebben in het licht van dit toestemmingsvereiste coulant om te gaan met de afgesproken aanleverpercentages.’ *
Zorgvisie.nl

* Heel mooi gezegd, maar nogal kort door de bocht als je het mij vraagt. Want als iedere cliënt dadelijk gaat weigeren, hoe gaan instellingen dan nog aan de percentages komen? Hoe bepaal je welke patiënt wel of niet moet invullen dan?

Psychologen zijn zeer ontevreden over financiering GGZ
29 aug – Psychologen geven de manier waarop de geestelijke gezondheidszorg wordt gefinancierd een zware onvoldoende. De zinvolheid van het systeem waarin zorgverzekeraars een vaste prijs per diagnose en bijbehorende behandeling betalen, krijgt van hen een 2,9 op een schaal van 10. Dat blijkt uit een enquête waarin 680 psychologen hebben gereageerd, uitgevoerd door bestuur- en organisatiekundige Rosanna Nagtegaal aan de Universiteit Utrecht.

Het onderzoek komt op een moment dat door het hele land budgetafspraken tussen GGZ-instellingen en verzekeraars knellen. Emergis, een grote GGZ-aanbieder in Zeeland, kondigde gisteren in deze krant een behandelstop af, als zorgverzekeraars voor oktober niet over de brug komen met extra geld. De instelling betaalt nu zorg aan patiënten uit eigen zak.
Lees verder op Trouw.nl

Psycholoog maakt ultieme playlist om mee wakker te worden
17 aug – Om te zorgen dat je in de ochtend wél opstaat en voorkomt dat die extra “vijf minuten” veranderen in een extra uur, heeft psychologie-promovendus David Greenberg in samenwerking met Spotify de perfecte waking up-afspeellijst voor je samengesteld.
Er zijn verschillende manieren om wakker te worden zonder 8 bakken koffie achterover te slaan. Schijnbaar kunnen ‘opbouwende nummers’ een grote bijdrage leveren aan het wakker worden. In samenwerking met Spotify heeft David Greenberg een twintig nummers tellende afspeellijst gemaakt die opstaan een stuk gemakkelijker moet maken. Het geheim achter deze nummers is dat ze allemaal langzaam opbouwen, een positief bericht verspreiden en een goede beat hebben.
Manners.nl 

Zorgverzekeraars blij met de uitspraak dat SBG mag doorgaan
8 aug – Zorgverzekeraars Nederland laat weten blij te zijn met de uitspraak van de voorzieningenrechter en dat Stichting Benchmark GGZ (SBG) mag doorgaan met het verzamelen ven verwerken van gegevens van ggz-patienten. Ook mag het de uitkomsten hiervan (onherleidbaar) doorsturen naar zorgverzekeraars. Dat meldt ZN.
Nationale Zorggids

Werkgelegenheid in zorg groeit voorzichtig
17 jul – De werkgelegenheid in de zorgsector toont een voorzichtig herstel, al zijn er wel grote verschillen tussen de branches. Zo is er in de gehandicaptenzorg een sterke groei in fte’s te zien. Tegelijkertijd krimpt de werkgelegenheid sterk in de thuiszorg en de verpleging en verzorging. Dit blijkt uit gegevens van het Onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn (AZW).

In de zorg- en welzijnssector als geheel is de werkgelegenheid met bijna 9900 fte’s gestegen, van ongeveer 876.900 in 2015 naar 886.800 in 2016. Een relatief groot deel daarvan neemt de gehandicaptenzorg voor haar rekening, waar het aantal fte’s is toegenomen met bijna 3200 (van circa 117.000 tot zo’n 120.200). Verder blijkt uit het AZW-onderzoek dat de werkgelegenheid is gegroeid bij de universitair medische centra (umc’s) en in de huisartsenzorg en gezondheidscentra.

De jeugdzorg, en de ziekenhuizen tonen in 2016 weer een licht herstel ten opzichte van 2015. In andere sectoren loopt de werkgelegenheid juist terug. De thuiszorg krimpt relatief sterk, met 8 procent – ruim 1700 fte’s in absolute aantallen. In de verpleging en verzorging krimpt de werkgelegenheid met maar liefst bijna 2600 fte’s. In de geestelijke gezondheidszorg (ggz) nam het aantal fte’s licht af.
Skipr.nl

Nederlandse finalist wereldcongres Psychologen met project tegen burn-out
14 jul – Op het podium van een wereldcongres voor psychologen in Montréal, Canada, staat aanstaande zondag Jessica van Wingerden (39) tegenover een gerenommeerde vakjury. Zij is een van drie finalisten van een wereldwijde prijsvraag van de internationale vereniging voor positieve psychologie naar succesvolle organisatieveranderingen. De Nederlandse bereikte de finale met een programma om het plezier in het werk te vergroten en het risico op burn-out te verlagen.
NRC.nl

Minister Schippers: Wachtlijsten ggz moeten binnen jaar verdwijnen
13 jul – Minister Schippers heeft afspraken gemaakt met de sector voor de geestelijke gezondheidszorg om de wachtlijsten korter te maken. Ze wil dat dat de eerste resultaten voor Kerst zichtbaar zijn. Voor juli volgend jaar moeten de problemen voorbij zijn.
Schippers heeft onder meer met de ggz afgesproken dat er meer opleidingsplekken komen voor verpleegkundigen in de geestelijke gezondheidszorg. Daarnaast worden de mogelijkheden voor e-health uitgebreid. Daardoor kan al met de behandeling worden begonnen terwijl mensen nog op de wachtlijst staan.
NOS.nl 

Ggz-partijen werken aan verbetering ROM
13 jul – Een nieuw op te richten kwaliteitsinstituut moet bijdragen aan de verdere ontwikkeling van het routine outcome monitoring (ROM)-systeem. Dat hopen ggz-organisaties, die hebben besloten tot het optuigen van zo’n instituut. Stop Benchmark met ROM heeft vandaag in kort geding verzocht dat Stichting Benchmark GGZ staakt met de verwerking van ROM-gegevens.
Medischcontact.nl 

Snelle training bij psychose helpt jongeren
5 jul – Dat scheelt zoveel opnames en werkverzuim dat het kosten bespaart, laat psycholoog Helga Ising zien in haar proefschrift dat ze deze week aan de Vrije Universiteit verdedigt.  Psychoses kunnen schizofrenie inluiden. Een verlammende ziekte, bijna elke patiënt is voor de rest van zijn leven werkloos. Iemand is schizofreen wanneer zijn psychotische klachten langer dan een half jaar aanhouden, maar bij de ziekte lijkt te gelden: uitstel is afstel. Vatbare personen die haar in de adolescentie buiten de deur kunnen houden, zullen er later waarschijnlijk ook geen last van krijgen.
Trouw.nl

Millennials massaal naar psycholoog
01 jul – Jongeren tussen de 18 en 34 jaar, de millennials, lijken massaal over te lopen. Uit een onderzoek van Metro onder zo’n 2000 jongeren blijkt dat 75 procent overweegt naar een psycholoog te gaan. Millennials lijken het vooral zichzelf moeilijk te maken. De jongeren zijn maar zelden tevreden met zichzelf en vinden het moeilijk om werk en privé gescheiden te houden. Verder zorgen sociale media voor nog meer druk op de schouders.
Telegraaf.nl 

Zie ook: 9 Lessen voor millennials

Zaak Stop Rom en SBG voor de rechter
26 jun – De zaak die de stichting Stop Benchmark Rom aanspant tegen de Stichting Benchmark GGZ (SBG) komt in juli voor de rechter. De rechtszaak draait om de gegevensverwerking van patiënten in de geestelijke gezondheidszorg. Daar ontstond eerder dit jaar ophef over, nadat de Algemene Rekenkamer in een rapport kritisch was over de kwaliteitsmeting in de ggz. Stop Benchmark Rom, een initiatief van psychiaters, psychologen en ervaringsdeskundigen, startten een petitie om Rom niet langer als benchmark te gebruiken. Toen minister Schippers in een brief schreef dat er meer onderzoek nodig is naar het gebruik van Rom, riep GGZ Nederland haar leden in maart op om geen Rom-gegevens meer aan te leveren bij de SBG.
zorgvisie.nl

GGZ Nederland richt taskforces op om wachtlijsten aan te pakken
26 jun – GGZ Nederland richt taskforces op om wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg aan te pakken. In de taskforces gaan patiënten, zorgverzekeraars en ggz-aanbieders samenwerken om de wachtlijsten te verminderen en de wachtlijstbemiddeling aan te pakken.
Zorgvisie.nl

Daniël Lakens wil de psychologie uit het slop halen
24 jun – Daniël Lakens wil de psychologie uit het slop halen. Dat wordt tijd, die wetenschap heeft rake klappen gehad. ‘Het is onze verantwoordelijkheid om de belastingbetaler meer efficiëntie terug te geven.’ De psychologie heeft de nodige klappen gehad de laatste jaren. Als jonge universitair docent aan de TU Eindhoven hielp Lakens in 2015 de eerste uitdelen. Hij dacht mee over de opzet van wat een enorme knuppel in het psychologische hoenderhok zou worden. Een project waarin wereldwijd honderd psychologiestudies opnieuw werden uitgevoerd, om er vervolgens achter te komen dat meer dan de helft geen stand hield.
Trouw.nl

Zorgfraude 2017 met miljoenen toegenomen
21 jun – In 2017 is er zo’n 27 miljoen euro gefraudeerd met zorggeld. Dat is ruim 8 miljoen euro meer dan in 2016. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland op basis van onderzoek naar zorgfraude.
Zorgvisie.nl

Miljoenen bezuiniging op jeugdzorg mogelijk
15 jun – Alphen aan den Rijn en Kaag en Braassem denken dat de komende vier jaar zo’n drie tot zes miljoen is te bezuinigen op jeugdzorg. Dat is te lezen in het gezamenlijke aanbestedingsdocument voor jeugdzorg in de periode 2018-2021, ’Sterke partners voor de jeugd’.
Leidschdagblad.nl

Slecht en zonder medeweten van de patiënt meten in de GGZ is verkeerd
14 jun – Opinie: Aart-Jan Beekman en Bram Berkvens betogen dat het meten van de effectiviteit van behandelingen ook in de GGZ normaal zou moeten zijn (Opinie, 7 juni). Helemaal waar, maar de context waarin ze het plaatsen, is volgens Menno Oosterhoff en Jim van Os verwarrend.
De twijfels gaan over de vraag of die ROM geschikt is om de kwaliteit van instellingen te vergelijken. Dat vergelijken heet in managementstermen benchmarken. De waarde daarvan werd in een rapport van de Algemene Rekenkamer van eind januari ernstig betwijfeld. Niet omdat meten verkeerd is, maar omdat slecht meten en meten zonder medeweten van de patiënt wel verkeerd is. Gelukkig delen Beekman en Berkvens deze mening. Ze pleiten voor meting in het behandelproces, niet als benchmarkmethode.

Voor een buitenstaander is de hele discussie nauwelijks te volgen. Daarom een korte samenvatting. Meten door het afnemen van vragenlijsten kan in de GGZ de kwaliteit verhogen en de invloed van de patiënt verbeteren. Daarover is geen meningsverschil. Het doorsturen van die gegevens naar een stichting benchmark GGZ (SBG), die op basis daarvan meent uitspraken te kunnen doen over de kwaliteit van de zorg van instellingen is wel zeer omstreden.

Ggz-partijen werken aan verbetering ROM
13 jun – Een nieuw op te richten kwaliteitsinstituut moet bijdragen aan de verdere ontwikkeling van het routine outcome monitoring (ROM)-systeem. Dat hopen ggz-organisaties, die hebben besloten tot het optuigen van zo’n instituut. Stop Benchmark met ROM heeft vandaag in kort geding verzocht dat Stichting Benchmark GGZ staakt met de verwerking van ROM-gegevens.
Zorgvisie.nl

Ook in de GGz is meten weten
7 jun – Er zijn twijfels aan het nut van vragenlijsten bij behandelingen in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Trouw berichtte over de wijze waarop GGZ-organisaties gegevens over de uitkomsten van behandelingen opslaan en delen en de privacy zouden schenden (19 mei). Volgens ons is het meten van de effectiviteit van behandelingen echter essentieel.
Trouw.nl 

AP stelt onderzoek in naar Stichting Benchmark GGZ
2 jun – De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) stelt een onderzoek in naar de Stichting Benchmark GGZ (SBG). Doel van dit onderzoek is erachter te komen of het werk dat de stichting doet voldoet aan de wet- en regelgeving rondom privacy.
zorgvisie.nl

Kinderen met autisme mogelijk gebaat bij 100 jaar oud medicijn
2 jun – Een medicijn dat in 1916 werd ontwikkeld om Afrikaanse slaapziekte en rivierblindheid te behandelen, kan mogelijk ook de klachten van autisme verkleinen. Dit blijkt uit een kleinschalige klinische studie in Amerika. Het middel suramine hoeft slechts in lage dosis gegeven te worden om zichtbare resultaten te boeken.
Dit meldt Scientias.

Nieuwe cao voor ggz – meer loon, uitkering onregelmatig werk
29 mei – De geestelijke gezondheidszorg (ggz) heeft een nieuwe cao voor circa 90.000 werknemers. Werknemers krijgen dit jaar een loonsverhoging van 1,35 procent en nog eens 1,6 procent erbij in 2018. De eindejaarsuitkering gaat in stappen omhoog naar een volledige dertiende maand. Verder zijn afspraken gemaakt over de vermindering van werk- en regeldruk, vergoeding bij onregelmatig werk (ORT), pensioenaftopping en over scholingsmogelijkheden.
Salarisnet.nl

GGzE: Aantal geweldsincidenten gehalveerd, overall toename door meer melding?
23 mei – Aan de ene kant meldt het Brabants Dagblad eerder deze week een toename van 40% in aantal incidenten, aan de andere kant komt Studio 040 vandaag met het nieuws dat het aantal geweldsincidenten gehalveerd is. Mogelijk is deze stijging te wijten aan het vaker melding maken van incidenten.
bd.nl

Wachttijden jeugd GGz te lang en Opnamestops in jeugd-ggz
18 mei – Uit het onderzoek blijkt ook dat 4 procent van de zorginstellingen in het eerste kwartaal van 2017 een opnamestop heeft ingevoerd voor specifieke aandoeningen, omdat ze te veel aanmeldingen van patiënten kregen. Volgens MediQuest betekent dit dat de situatie ernstiger is dan de wachttijden aantonen.
Bron: Zorgvisie.nl

Gelukkig komt NZa met actieplan om wachttijden in de zorg aan te pakken
18 mei – “Omdat de wachttijden voor bepaalde patiëntgroepen te hoog zijn en verder toenemen, stuurt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de minister van Volksgezondheid Welzijn en Sport een actieplan om deze te lange wachttijden in de gezondheidszorg terug te dringen.
‘Binnen afzienbare tijd’ – Marian Kaljouw, voorzitter van de Raad van Bestuur van de NZa: ‘Als iemand zorg nodig heeft, dan moet dat binnen afzienbare tijd geregeld zijn. Wij denken dat veel problemen opgelost kunnen worden als zorgaanbieders en zorgverzekeraars beter samenwerken. De NZa neemt als toezichthouder de regie om samen met betrokken partijen te zorgen dat dat ook gebeurt.'”
Lees meer op Blikopnieuws.nl

People who are socially isolated may be at a greater risk of dying sooner, a British study suggests. But do Facebook friends count? How about texting?

Verband gelegd eenzaamheid en slechte nachtrust
18 mei – Eenzaamheid kan leiden tot vermoeidheid en concentratieproblemen. Volgens onderzoekers van King’s College London hebben mensen die eenzaam zijn hier 24 procent meer kans op. De vermoeidheid ontstaat door een onrustig slaappatroon, omdat zij zich mogelijk minder veilig voelen dan mensen die niet eenzaam zijn. De onderzoekers noemen iemand eenzaam wanneer zij het gevoel hebben dat zij hun naasten en vrienden niet kunnen bereiken.
Dat meldt NU.nl

In het hoofd van een pedofiel
12 mei – Viezeriken, psychopaten en monsters. De meeste mensen hebben weinig empathie voor pedofielen. Forensisch psycholoog en Tilburg University-professor Stefan Bogaerts werkt al meer dan twee decennia met de uitgestotenen: “Je kunt ze niet genezen, maar wel behandelen.”

Professor Stefan Bogaerts noemt de pedofielen die hij behandelt nadrukkelijk patiënten, geen cliënten: “Een cliënt is iemand die een dienst afneemt, een patiënt is iemand die lijdt”, legt hij uit. “In enkele gevallen, bijvoorbeeld wanneer het gaat om een kindermisbruiker met een antisociale persoonlijkheidsstoornis, is de term ‘cliënt’ wellicht op zijn plaats. Maar wanneer iemand lijdt aan een pedofiele stoornis, noem ik hem patiënt.”
Univers.nl 

Wereldgezondheidsdag: Aandacht voor depressie
7 apr – Van alle psychische aandoeningen komt depressie veruit het meest voor. Op ieder moment van het jaar hebben zo’n 550.000 Nederlanders last van een depressie. In Nederland krijgt bijna 20 procent van de volwassenen (18-64 jaar) ooit in het leven te maken met een depressie. Wereldgezondheidsdag, 7 april 2017, staat in het teken van depressie.
365DaysPositiveness

De psychologie van nepnieuws. Dit zal je niet geloven.
7 maa – Hoe nepnieuws werkt in ons brein. In december 2016 werd ten onrechte de ‘veiligheidscheck’ op Facebook geactiveerd op basis van veelvuldig gedeeld nepnieuws over een aanslag in Bangkok. Het ging om oude berichten over een aanslag in 2015, die gekopieerd waren. Facebook had nota bene in november tegen een verslaggever gezegd dat het algoritme eerst controleert of het nieuws echt is, voordat het de veiligheidcheck activeert. Niet dus.
Marketingfacts.nl 

Wet verplichte ggz aangenomen
15 feb – De Wet verplichte ggz (Wvggz) is aangenomen door de Tweede Kamer, maar zonder de observatiemaatregel waar de afgelopen maanden veel ophef over ontstond. De Wvggz vervangt daarmee de wet BOPZ.
Zorgvisie.nl

Maar Wet verplichte ggz  wordt pas in 2019 uitgevoerd
15 jul – De Wet verplichte ggz (Wvggz) wordt niet eerder dan in januari 2019 van kracht. Er is nog veel werk te doen aan de opvolger van de wet BOPZ. Dat meldt Ypsilon, een vereniging voor familieleden en naasten van mensen met een psychische stoornis.
365DaysPositiveness.nl 

‘Kwaliteitsinformatie Rom is onbetrouwbaar’
26 jan – De kwaliteitsgegevens in het ggz-meetsysteem Routine Outcome Measurement (Rom) zijn onvoldoende betrouwbaar, volledig en vergelijkbaar. Daardoor speelt kwaliteit nog bijna geen rol bij de zorginkoop curatieve ggz.
Dat concludeert de Algemene Rekenkamer in het rapport Bekostiging van de curatieve geestelijke gezondheidszorg. De prestatiebekostiging is in 2013 ingevoerd. De Rekenkamer nam het stelsel onder de loep om te kijken of het werkt zoals destijds de bedoeling was. Het idee achter prestatiebekostiging is dat niet langer de budgetten van zorgaanbieders uitgangspunt zijn bij de zorginkoop, maar de kosten van de behandeling per patiënt.

Kwaliteit speelt nog bijna geen rol

Maar de prestatiebekostiging maakt deze verwachting nog niet waar. De invoering heeft wel het gesprek op gang gebracht tussen verzekeraars, psychiaters en psychologen over kwaliteit.
(om verder te lezen moet je betalen op de site van Zorgvisie.nl).

Like&Share
Twitter
Visit Us
INSTAGRAM
RSS

2 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.