(Positieve) Psychologie, Column/Nieuws, Mindfulness, Nieuws, Persoonlijkheid, Selfcare, Stoornissen

Psychologie in het nieuws (wekelijkse update!)

Laatste nieuws van 2018:
Psychologen vragen meer geld: “Patiënten betalen te veel, wij verdienen te weinig”
27 dec – De tarieven voor therapiesessies blijven te hoog voor de patiënt, terwijl een psycholoog er nauwelijks van rondkomt. In een open brief in De Morgen vragen hoogleraren psychologie vandaag om de tarifering en het inkomen van de psycholoog te herbekijken.
hln.be 

Meer weten? Check de dossiers!

December

Dokter Google biedt nu ook therapie, is dat een goed idee? – betaald 
27 dec – Zelf meester worden over de meting én het herstel van je mentale problemen? Het klinkt als een dubieus verkooppraatje, maar is wel degelijk het doel van steeds meer publieke therapiesites. Maar zijn we daar ook effectief mee geholpen?
Demorgen.be

Een biodynamischlichtsysteem kan de ernst van ongeremd gedrag verminderen
27 dec – Een biodynamischlichtsysteem kan de ernst van neuropsychiatrische symptomen, meer specifiek ongeremd gedrag, helpen verminderen. Recent onderzoek van Tilburg University en GGZ Eindhoven heeft dat aangetoond. Volgens de onderzoekers – Ellen van Lieshout-van Dal, Liselore Snaphaan, Nicole Arkink en Inge Bongers – is dit belangrijk omdat ongeremd gedrag gerelateerd is aan een verstoord waak/slaap-ritme en daarmee verontrustend is voor zorgverleners. De resultaten van het onderzoek werden onlangs gepubliceerd in het Journal of Psychiatry and Cognitive Behaviour.
Innovationorigins.com 

SymforaMeander draagt alle activiteiten over aan GGz Centraal
27 dec – Centrum voor psychiatrie SymforaMeander draagt per 1 januari haar psychiatrische zorg volledig over aan GGz Centraal regio Eemland. De meeste activiteiten gaan plaatsvinden op locatie Zon & Schild in Amersfoort. Zeven jaar geleden hebben Meander Medisch Centrum en GGz Centraal hun krachten gebundeld in SymforaMeander, maar de gezamenlijke onderneming bleek niet krachtig genoeg om zelfstandig te blijven bestaan.
Skipr Redactie

Twentse gemeenten starten Streettriage verwarde personen
14 dec – De veertien gemeenten in de Veiligheidsregio Twente willen personen met verward gedrag op straat door middel van triage-op-straat zo snel mogelijk naar een passende plaats brengen, in plaats van bijvoorbeeld naar een arrestantenverblijf. Daarvoor willen zij in januari een pilot starten met Ambulance Oost, de politie en ggz-instellingen Dimence en Mediant, zo meldt Dimence.
Skipr Redactie

Disofa: online psychische zorg verkleint wachtlijsten
12 dec – De wachtlijsten in de GGZ zijn te lang. Het is een groot probleem dat mensen die in psychische nood verkeren soms maanden moeten wachten voordat ze een psycholoog te spreken krijgen. Juist als ze zich eindelijk voldoende hebben opgeladen om hulp te zoeken is wachten geen wenselijke situatie. Online zorg lijkt de oplossing.
Emerce.nl 

NOG VEEL VERBETERING MOGELIJK IN AANPAK SAMEN BESLISSEN
12 dec – Als patiënten samen met hun behandelaar besluiten over de behandeling nemen, zijn patiënten hierover meer tevreden en worden betere behandelresultaten bereikt dan wanneer besluitvorming niet in overleg plaatsvindt. Toch is in de manier van samenwerken bij het nemen van behandelbesluiten nog veel te verbeteren. Dat concludeert gezondheidswetenschapper en verpleegkundige Margot Metz vandaag in haar promotieonderzoek.
Icthealth.nl 

Oooh dit vind de nerd in mij zooo leuk!!: Dungeons & Dragons spelen als therapie
11 dec – Bij psychotherapeut Kevin Pieters lig je niet op de bank maar kruip je in de huid van fictief personage die een imaginair avontuur onderneemt. Spannend én efficiënt, aldus Pieters. “Je kan in je fantasie iets aanspreken wat in het echt nog niet volledig ontwikkeld is.”
HLN.be 

Taakstraf voor ontucht nep-psycholoog uit Bergen op Zoom
11 dec – De 73-jarige Jan W. uit Bergen op Zoom heeft 200 uur taakstraf gekregen, omdat hij vijftien jaar geleden een meisje van 15 misbruikte toen hij haar als psycholoog behandelde. De man deed op dat moment een studie psychologie.
BNdestem.nl 

Trippen met truffels als therapie: ‘Toch een beetje spelen met vuur’ – betaald artikel
10 dec – Beter functioneren door begeleid trippen, kan dat? Diverse bedrijven geven sessies.
Parool

Zie ook: Microdoseren
2 dec – het regelmatig nuttigen van kleine beetjes lsd of paddo’s, wordt steeds populairder. Niet om te ontsnappen aan het dagelijks leven, maar juist om daar zoveel mogelijk uit te halen, schrijft ‘gebruiker’ Nils Elzenga. Moet je dat wel willen?
Trouw.nl 

Ongelofelijk dit: Blokhuis stelt geen deadline voor wachttijden ggz
7 dec – Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) wil nog geen concrete termijn noemen waarbinnen de wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) moeten zijn opgelost. Dat zei hij donderdag tijdens een debat, tot ergernis van verscheidene Kamerleden.
Medischcontact.nl 

PAULA (35) WACHT AL EEN JAAR OP PSYCHISCHE HULP: ‘JE WORDT WANHOPIG’
6 dec – Vandaag debatteerde de Tweede Kamer over de GGZ in Nederland. Er zijn helaas nog te veel patiënten die psychische problemen hebben en geholpen moeten worden, maar op een maandenlange wachtlijst staan.
Lindanieuws.nl 

Ambulantisering ggz wil niet vlotten
5 dec – De verschuiving van klinische naar ambulante geestelijke gezondheidszorg (ggz) wil vijf jaar na de eerste ‘ambulantiseringsafspraken’ nog steeds niet vlotten. Dat blijkt uit het vierde rapport van de Landelijke Monitor Ambulantisering en Hervorming Langdurige GGZ.
Skipr Redactie

Landelijke Vereniging POH-GGZ sluit aan bij P3NL
5 dec – De Landelijke Vereniging Praktijk Ondersteuners Huisartsen Geestelijke Gezondheidszorg (LV POH-GGZ) sluit zich per 1 januari 2019 aan bij P3NL. Daarmee krijgt de federatie van psychologen, psychotherapeuten en pedagogen een elfde lid.
Skipr Redactie

Ook de naasten van een ggz-patiënt hebben steun nodig (betaald artikel)
5 dec – Mantelzorg voor een psychiatrische patiënt kan een uitputtingsslag zijn
Medischcontact.nl 

Hoofdlijnenakkoord ggz op losse schroeven door verzet gemeenten
4 dec – De Vereniging Nederlandse Gemeenten geeft geen steun aan het Hoofdlijnenakkoord voor de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De gemeenten willen de hogere kosten die zij moeten maken gecompenseerd zien door het Rijk. Hierover hebben zij ook een brief naar de Tweede Kamer gestuurd.
Skipr Redactie en zorgvisie.nl 

Nieuw woonconcept ontwikkeld: Overeenkomst Schuttersveld
4 dec – In het voormalig verzorgingshuis Schuttersveld is een woonconcept ontwikkeld waarbij naast regulier wonen ook diverse maatschappelijk partners hun intrek nemen. Voor veel cliënten is het een opstap naar zelfstandig wonen in de wijk. Maandag is hiervoor een overeenkomst ondertekend.
Peelenmaasvenray.nl

KERNCIJFERS ARBEIDSMARKT GGZ: PROBLEMEN ÉN OPLOSSINGEN IN KAART
04 dec – De ggz is een razend interessante zorgsector om in te werken. Toch heeft ook de ggz te maken met personeelstekorten. Maar hoe groot zijn deze tekorten voor nu en de nabije toekomst concreet? Hoeveel opleidingsplekken zijn er voor 2019 toegekend? En wat is er in het bestuurlijk akkoord voor de geestelijke gezondheidszorg afgesproken om de problemen op de arbeidsmarkt op te lossen? De antwoorden op deze – en andere – vragen kunt u vinden in de factsheet Kencijfers Arbeidsmarkt ggz van GGZ Nederland.

November

Week 48 – Waarom horen we niks over de wet verplichte GGz? – waarschijnlijk omdat 1. gemeentes het veel te druk hebben met hun huidige taken en daar al reeds incapabel in blijken en 2. het simpelweg zo is dat wanneer er een gedeelde verantwoordelijkheid is, niemand de zijne neemt (iets met bystander effect..)
29 nov – De Wvggz vervangt de Wet bijzondere opsluiting psychiatrische ziekenhuizen (Bopz). De wet geeft cliënten zelf, familie en vrienden en inwoners van gemeenten veel meer zeggenschap over de vormgeving van zorg en ondersteuning voor mensen met psychiatrische problematiek.Toch is de invoering van de Wvggz een transitie die zich in het verborgene lijkt te voltrekken als we zien hoe stil het blijft in de aanloop naar de ingangsdatum van de wet op 1 januari 2020. Of zijn de voorbereidingen nog niet van start gegaan en zitten partijen op elkaar te wachten?
Binnenlandsbestuur.nl 

CZ stopt vergoeding ‘belachelijke’ alternatieve behandelingen
28 nov – Zorgverzekeraar CZ stopt in 2019 met het vergoeden van enkele alternatieve behandelingen in de aanvullende zorgverzekering. Uit onderzoek blijkt dat hun klanten die “belachelijk” vinden, bevestigt CZ berichtgeving van De Telegraaf.
NOS.nl 

Zorgverzekeraars kwaad over stunts met iPhone in ruil voor restitutiepolis
28 nov – Een verslavingszorginstelling uit Apeldoorn heeft zich de woede op de hals gehaald van zorgverzekeraar VGZ. De zorgverlener geeft gratis iPhones weg als klanten een restitutiepolis afsluiten. Ook andere zorgaanbieders verleiden klanten met cashbacks of cadeaus om de goedkopere naturapolissen links te laten liggen. Zij kunnen meer geld bij verzekeraars declareren als hun patiënten een restitutiepolis hebben. “Het gaat om zorggeld dat gebruikt wordt voor cadeaus. Dat is natuurlijk niet de bedoeling”
Amweb.nl 

GGZ NHN vermindert wachttijden
27 nov – GGZ Noord-Holland-Noord heeft een andere vorm van een intakegesprek ontwikkeld: de Herstel Ondersteunende Intake (HOI). Hierdoor is de doorstroom naar de specialistische GGZ met 40 procent verminderd. De HOI is een intakegesprek waar naast een psychiater of klinisch psycholoog ook een ervaringsdeskundige bij betrokken is. Het gesprek is niet zozeer gericht op het stellen van een klassieke diagnose, maar meer op de kracht van de cliënt en wat hij of zij nodig heeft.
Schagenfm.nl 

Nieuwe bekostiging acute ggz jaar uitgesteld
27 nov – Tegelijk met een nieuwe zorgstandaard zou er per 1 januari 2019 ook een nieuwe bekostiging voor de acute psychiatrie moeten komen. Dit is met een jaar uitgesteld, omdat de zorgaanbieders en zorgverzekeraars in het inkoopproces aanliepen tegen ‘interpretatieverschillen’ over de uitvoering én het onduidelijk is wat precies de personele en financiële consequenties zijn van de nieuwe zorgstandaard.
Dat schrijft een teleurgestelde staatssecretaris Paul Blokhuis in een brief aan de Tweede Kamer.
Medischcontact.nl 

Nep-psycholoog beschuldigd van misbruik 15 jaar geleden: ‘Weet wat je deed, ook al krijg je geen straf’
26 nov – De 73-jarige Jan W. uit Bergen op Zoom deed zich voor als psycholoog. Feitelijk was hij alleen maar student psychologie en zou hij die studie ook niet voltooien. In die hoedanigheid zou hij echter wel ruim vijftien jaar geleden een meisje van 15 hebben misbruikt, een schoolgenote van zijn eigen zoon.
BNdestem.nl

Week 47 – Geld lenen? Dan worden eerst je social media-accounts gescreend
24 nov – Geld lenen? Dan wordt al lang niet meer alleen gekeken naar de krediethistorie van mensen. Banken zijn geïnteresseerd in de persoonlijkheid van klanten. Via online persoonlijkheidstesten stellen slimme algoritmes risicoprofielen en scores samen. Te veel zelfvertrouwen? Punt eraf. Het Nederlandse bedrijf AdviceRobo gaat zelfs zo ver dat het social media-accounts en zoekgeschiedenissen doorlicht.
Volkskrant.nl 

Maatregelen in het Nationaal Preventieakkoord
23 nov – Door roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik aan te pakken kan de gezondheid van heel veel Nederlanders verbeteren. Daarom heeft de Rijksoverheid een Nationaal Preventieakkoord gesloten. Daarin staan afspraken tussen meer dan 70 verschillende organisaties in Nederland.
Rijksoverheid.nl 

Waarom een burn-out geaccepteerd wordt, maar andere psychische klachten nog taboe zijn
21 nov – Er is steeds meer aandacht voor burn-outs en depressies, onder andere doordat BN’ers hier open over vertellen. Veel andere psychische klachten zijn echter nog steeds taboe.
“Wie op een feestje over zijn depressie of angsten vertelt, krijgt meestal belangstelling en medeleven”, vertelt Damiaan Denys, hoofd psychiatrie in het AMC. “Wanneer je op hetzelfde feestje zegt dat je stemmen hoort weten mensen niet hoe snel ze weg moeten komen.” Psychologie Magazine zet de redenen waarom we ­psychische kwetsbaarheden zo verschillend beoordelen op een rij.
Linda.nl 

90.000 MENSEN WACHTEN OP GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG
19 nov – De wachtlijsten voor geestelijke gezondheidszorg lopen almaar op. Bijna 90.000 Nederlanders wachten momenteel op passende hulp voor hun psychische problemen. De wachttijden lopen in bepaalde gespecialiseerde gevallen op tot acht maanden.
Nationalezorggids.nl en Skipr.nl

Advies: fiks meer opleidingsplaatsen voor ggz-beroepen
19 nov – Het Capaciteitsorgaan, dat het ministerie van VWS adviseert bij het ramen van het aantal opleidingsplaatsen, stelt voor 2020-2024 de instroom voor verschillende beroepen in de geestelijke gezondheidszorg te laten groeien.
medischcontact.nl 

week 46 – NZa pakt onterechte burn-outdeclaraties hard aan
16 nov – De NZa gaat een aantal ggz-instellingen controleren op gesjoemel met declaraties voor behandelingen van burn-outs. Eerder dit jaar kreeg HSK Groep al een zware boete voor onterechte burn-outdeclaraties.
Zorgvisie.nl 

Kan een polsbandje of app zelfmoordgedachten voorspellen?
16 nov – Slimme wearables en mobiele applicaties voorspellen steeds beter de stemming van patiënten die het risico lopen zelfmoord te plegen. Is de psychiater straks overbodig?
Eoswetenschap.eu

Kabinet wil lagere vergoeding voor contractloze zorg
12 nov – Het kabinet gaat het mogelijk maken om ongecontracteerde zorg tegen een nog lager tarief te vergoeden dan nu gebeurt. Dat meldt VWS-minister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer, die een verdere daling van de contracteringsgraad wil bestrijden. Deze maandag staat Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze juist voor de rechter om af te dwingen dat ongecontracteerde partijen volledig moeten worden vergoed.
Medischcontact.nl 
Zie ook: Dossier hoe zorgverzekeraars en geld de GGz verpesten

Met deze drie apps kom je van je stress af
15 nov – Het is de Week van de Werkstress, wat betekent dat er extra aandacht is voor stress op het werk. En dat moet ook wel: burn-outs zijn namelijk beroepsziekte nummer 1 in Nederland. Maar gelukkig kun je ook wat aan al die stress op werk doen. Bijvoorbeeld door apps in te zetten om even een momentje van rust en herstel te creëeren. Met deze apps is dat goed mogelijk.
Vance.nl 

Week 45 (5-11) Psychologie Magazine en MIND slaan handen ineen voor themanummer over psychische problemen
9 nov – In een bijzonder themanummer, waarvoor Psychologie Magazine samenwerking zocht met MIND, laat het magazine zien dat het tijd is voor een andere kijk op psychische kwetsbaarheden: iedereen heeft aanleg voor angst, depressie of zelfs psychose in zich en dat hoeft niet alleen maar belemmerend te zijn. Zes bekende Nederlanders, onder wie Filemon Wesselink, Sofie van den Enk en Herman Koch vertellen open over hun paniekaanvallen, eetstoornis, autisme, depressie en burn-out. Daarnaast is er ruimte voor verhalen en verdiepende interviews met andere mensen die te maken hebben met psychische problemen.
Medicalfacts.nl 

Keuzesite geestelijke zorg moet ggz-wachtlijsten terugdringen
8 nov – Sinds vandaag staat een nieuwe website online voor mensen die geestelijke zorg nodig hebben. De site Kiezen in de ggz moet patiënten en huisartsen helpen bij het vinden van psychiaters, psychologen en andere behandelaars zonder wachtlijst en hulp bieden in het inzichtelijk maken van de behandeling.
NOS.nl en NU.nl 

UMCG krabbelt terug: acute ggz-patiënten toch opgevangen
7 nov – Dinsdag meldde RTV Noord op basis van interne stukken dat de afdeling psychiatrie van het ziekenhuis vanwege personeelstekorten geen nieuwe patiënten meer wilde opnemen.
Dat schoot in het verkeerde keelgat bij Lentis-topman Martin Sitalsing. ‘Bij wie komen de spoedgevallen weer op het bordje, denk je? En dan mag ik mijn medewerkers weer over de kling jagen?!’, reageerde hij verontwaardigd.
RTVNoord.nl 

Leefstijlinterventie verbetert gezondheid ggz-patiënt
7 nov – Het gezonder maken van de leefomgeving van patiënten met een ernstige psychiatrische aandoening leidt tot een verbetering in patiënten hun lichamelijke gezondheid en fitheid. Dat concludeert Anne Looijmans in haar proefschrift, waarin zij heeft onderzocht hoe binnen de reguliere geestelijke gezondheidszorg (ggz) het leefstijlgedrag van dergelijke patiënten veranderd kan worden.
Skipr Redactie

zelfvertrouwen getest: Even een dagje geen merkkleding dragen op school VIDEO
7 nov – Geen trui van G-star, geen polo van Tommy Hilfiger, geen tas van Michael Kors en geen schoenen van Adidas. Sanne Bakker riep medeleerlingen in Oud-Beijerland op een dag geen merkkleding naar school te dragen.
AD.nl

Beter inzicht in problematiek van slachtoffers van vroegkinderlijk trauma
06 nov – Onderzoek slachtoffers van vroegkinderlijk trauma en emotionele verwaarlozing en in welk behandelprogramma zij behandeld worden
zorgkrant.nl 

Hoe vaak heb ik dit niet al gezegd, en nog vaker hoe fout dit is!
Verzekeraar bepaalt waarde van BIG registraties
5 nov –  Diverse organisaties die werken met experts op het gebied van psychotherapie worden gedwongen om een Klinisch Psycholoog of Psychiater louter om administratieve redenen boven aan de zorgpiramide te plaatsen. Hiermee wordt de zorg noodgedwongen duurder en dreigt specialistentijd (Psychotherapeuten) te worden vervangen door andere, duurdere specialistentijd.
GGz.nl  

BURN-OUT: 20 MILJARD SCHADE ÉN BLIJVEND LETSEL 
05 nov – De steeds toenemende gevallen van burn-out in Nederland kosten de samenleving 20 miljard euro per jaar. Dat zegt Erik Matser, klinisch neuropsycholoog uit Helmond. Hij baseert zich daarbij op eerder door OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) verstrekte cijfers. Bovendien leidt de aandoening in veel gevallen tot blijvend hersenletsel.
Nationalezorggids.nl 

Week 44 (29-4): Publiekscampagne “ik zorg” van start
1 nov – Vandaag gaat de publiekscampagne Ik Zorg van start om nieuwe werknemers in de sector zorg en welzijn aan te trekken. Niet alleen de geestelijke gezondheidszorg kampt met grote personeelstekorten, de gehele sector heeft dringend nieuwe mensen nodig. Als er niets gebeurt, dreigt in 2022 een tekort van 125.000 mensen. GGZ Nederland is er trots op dat de medewerkers van zeven lidinstellingen enthousiast hebben meegewerkt aan deze campagne.
GGzNederland.nl 

Beter worden met je brein
1 nov – Een therapie waar cliënten én behandelaars gegarandeerd beter van worden. Het lijkt onmogelijk, maar Progressive Mental Alignment maakt het waar in de praktijk. Door de juiste vragen te stellen, kun je de innerlijke macht in jezelf en anderen activeren. En het mooie is, iedereen kan het leren. Als je een nieuwe wending wilt geven aan je persoonlijke en professionele ontwikkeling, dan kun je met PMA alle kanten op.
Weespernieuws.nl

Opinie: Het ontbreekt de artikelen over overmatig diagnosticeren in de Volkskrant aan nuances
31 okt – Het goede nieuws is dat het – inderdaad – overmatig diagnosticeren in de psychiatrie en klinische psychologie ter discussie staat in de Volkskrant. Het slechte nieuws is dat er twee extreme standpunten zijn gepubliceerd door niet-vakmensen, die van Sanne Bloemink (Opinie, 27 oktober) en Jan Robbemond (O&D, 30 oktober) en de nuances in beide persoonlijke, en dus ook emotionele, artikelen ontbreken.
Volkskrant.nl

Oktober

Week 43 – Studenten: Met mooie woorden lost de minister die hoge studiedruk niet op
25 okt – Prima dat de minister het rendementsdenken aan de kaak stelt, zegt voorzitter Tom van den Brink van het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO). Maar, zo voegt hij er meteen aan toe, de minister heeft zelf ook boter op haar hoofd.
Trouw.nl 

Hot deze week; de wachtlijstproblematiek:

Dossier wachtlijsten GGz

Goed nieuws: zelfhulp onder begeleiding heeft evenveel zin als een volle behandeling bij de psycholoog
25 okt – Thuis aan de slag gaan kan bij lichte depressies en angststoornissen prima. Begeleiding is wel belangrijk, en betekent in dit geval: samen met een professional af en toe de ­oefeningen bespreken die je mee naar huis krijgt.
Trouw.nl 


week 42 (15-21):  
Onbaatzuchtige personen hebben groter economisch succes
19 okt – Onbaatzuchtige mensen hebben vaak een gezin met meer kinderen en ontvangen meestal ook een hoger salaris dan egoïstische karakters. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Universiteit Stockholm, het Institute for Futures Studies en de University of South Carolina. De conclusies worden volgens de onderzoekers zowel door Amerikaanse als Europese cijfers bevestigd.
Express.live

Amsterdamse GGZ-instelling mag in 2019 zonder tijdsregistratie werken
19 okt – Ggz-verpleegkundigen spenderen 40 procent van hun zorgtijd aan administratie. Inmiddels heeft elke ggz-afdeling van Arkin een stafverpleegkundige aangesteld om de administratieve lastendruk op zich te nemen. Zo krijgen andere verpleegkundigen meer tijd voor de patiënt. Vanaf volgend jaar mogen een paar ambulante teams, bij wijze van experiment, werken zonder tijdregistratie.
Nationalezorggids.nl 

Een psychische aandoening is géén luxeprobleem
19 okt – Psychische aandoeningen worden nog lang niet serieus genoeg genomen. Vaak wordt gedacht dat je een lichamelijke aandoening hébt en een psychische aandoening dóét. Daarbij speelt mee dat psychische aandoeningen op individueel niveau niet zijn vast te stellen met een laboratoriumtest of een scan. En dat we de eigen invloed op het psychisch functioneren overschatten.
Medischcontact.nl 

Uitgetest: de kat als therapeut
19 okt – Dat katten heilzaam zijn, bewezen al de vele kattencafés, poezenfilmpjes en therapiekatten. Maar ook zonder hun fysieke aanwezigheid bieden ze de sleutel tot een gelukkiger leven, zo koppen veel nieuwe zelfhulpboeken. We gingen in de leer bij de harige lifecoach.
HLN.be

Huisartsenpraktijk ziet toename van patiënten met psychische en sociale problemen
18 okt – Sinds de invoering van de basis GGZ in Nederland, op 1 januari 2014, dienen patiënten met lichte psychische of sociale problematiek geholpen te worden binnen de huisartsenzorg
Zorgkrant.nl 

De esthetische psychiatrie
16 okt – Onlangs zochten enkele psychiaters het publieke discours vanwege de vraag: ‘wanneer is er nou écht sprake van een psychiatrische aandoening?’ Aanleiding was een artikel in NRC van de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, Damiaan Denys, waarin hij stelt dat er ‘slechts’ bij zo’n 6 procent van onze patiënten sprake is van ernstig psychiatrisch lijden. De overige 94 procent van de ervaren klachten is vaak lastig te duiden en kan passen bij levensproblemen of onvoldoende coping om met de realiteit van nu om te gaan.
Medischcontact.nl 

Waarom een bezoek aan de psycholoog niet voldoende is bij een burn-out – Holistische aanpak bij burn-out levert snelste resultaten
16 okt – Twee op de drie millennials heeft een consult bij een psycholoog gehad voor overspannenheid of een burn-out. Dat lijkt jongeren de beste uitvalsbasis. De wachtlijsten zijn echter lang en er is steeds minder plek. Daarnaast zijn bij een burn out alleen gesprekken met een psychoog niet genoeg. Waarom? Dat legt Barbara Kok van de Burn Out Poli uit.
Managersonline.nl  

Jim van Os: de ggz levert ondoelmatige zorg
16 okt – Hoogleraar psychiatrie Jim van Os wil in wijken in Nieuwegein huisartsen en ggz-aanbieders stuurinformatie geven waarmee ze op populatieniveau zorgbehoefte en -consumptie kunnen afstemmen. Population value based healthcare moet leiden tot meer kwaliteit tegen minder kosten.
Zorgvisie.nl 

Angst voor zorgverzekeraars in de GGZ
15 okt – Diverse GGZ instellingen met omzetten onder € 5 mln. geven aan dat het steeds moeilijker wordt om rendabel praktijk te kunnen houden. Dit blijkt uit een enquete dat GGZ.nl heeft gehouden tijdens het CELEVT congres van afgelopen 10 oktober. Vooral de toegenomen administratieve lasten en afhankelijkheid van derde partijen hebben de kosten voor het leveren van zorg de afgelopen jaren sterk verhoogd. Instellingen merken aan de andere kant dat de adviserende externe partijen ook meedenken over het verhogen van de inkomsten. Per saldo levert alle administratieve hulp een beperkt verlies omdat ook de uurprijs per behandelaar omhoog gaat. Aan het einde van de streep wordt vooral de zorg duurder, aldus een zorgverlener.
GGZ.nl 

‘Zorgverzekeraars realiseren zich niet dat ze veel psychiaters in hun eer krenken’
15 okt – Psychiater Damiaan Denys, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, vindt dat er meer begrip moet komen voor de professionele autonomie van de psychiaters.
zorgvisie.nl

Week 41 – Laatste nieuws: ‘Wij pleiten voor minder psychiaters’
11 okt – Psychiater Damiaan Denys heeft er geen spijt van dat hij het hoofdlijnenakkoord ggz heeft ondertekend. ‘Als we eerlijk zijn, zouden we moeten zeggen: we doen het niet. Aan de andere kant: we kunnen alleen maar iets veranderen als we blijven meedoen.’
Zorgvisie.nl 

‘In twee weken van je trauma af? Het lijkt wel tovenarij!’
11 okt – Een posttraumatische stress stoornis haalt je leven danig overhoop. Je kunt het oplopen na een of meer traumatische ervaringen. En meestal betekent het jarenlang ernstige klachten. Maar nu is er een nieuwe behandelmethode waarmee in twee weken goede resultaten worden behaald.
bd.nl

Steeds meer verzekeraars vergoeden mindfulness
11 okt – Mindfulness wordt steeds vaker vergoed via de zorgverzekering. Ook worden huisartsen gestimuleerd mindfulness vaker voor te schrijven.
plusonline.nl

‘Veel klachten hebben een pestverleden’
10 okt – Gepeste huisarts schreef boek en wil speciale kliniek openen
Medischcontact.nl 

Terugdringen separaties ggz belangrijk voor een veiligere werkomgeving
10 okt – Het beperken van het aantal isoleercellen in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) zou niet alleen voordelig voor de patiënt, maar ook voor de medewerkers kunnen zijn. Vooral medewerkers op gesloten afdelingen ervaren agressie door hun psychotische patiënten en de nieuwe methode High & Intensive Care kan bijdragen aan een gevoel van veiligheid en tegelijkertijd van grote meerwaarde zijn om separaties tegen te gaan.
Nationalezorggids.nl 

Vrouwelijke superhelden geven meisjes meer zelfvertrouwen
9 okt – Hoewel de meeste superhelden toch altijd mannelijk zijn, lijkt daar langzamerhand verandering in te komen. En dat is maar goed ook. Want uit onderzoek blijkt dat vrouwelijke superhelden als Wonder Woman, een boost voor het zelfvertrouwen van meisjes kan zijn. Kom maar door dus, met die vrouwelijke superhelden!
vance.nl

Ggz-instelling onderzoekt dood 31-jarige cliënte
9 okt – Ggz-instelling Altrecht is een intern onderzoek gestart naar de dood van de 31-jarige psychiatrisch patiënte Suzanne Zwarts in februari dit jaar. Zwarts overleed in de gevangenis in Zaanstad, nadat ze onder dubieuze omstandigheden uit de Utrechtse ggz-instelling was verwijderd.
Skipr Redactie 

Behandeling dwangstoornis boekt resultaat in vier dagen
8 okt – Wetenschappers van het Oslo University Hospital onderzochten een nieuwe vierdaagse behandeling op negentig patiënten met een dwangstoornis. Op de tweede en derde dag namen de patiënten deel aan ‘exposure therapie’. Ze moesten leren om hun angst onder ogen te komen in plaats van afleiding te zoeken of een handeling te verrichten om de angst (tijdelijk) te verminderen. Deze techniek heet de LET-techniek (LEan into The anxiety).
eoswetenschap.eu

Week 40 (1-7) CDA ziet rol voor kassière supermarkt bij tijdig herkennen van verward gedrag
7 okt – Zowel landelijk als in de gemeente Dronten wordt er hard gewerkt om verward gedrag bij inwoners eerder te herkennen. Het CDA in Dronten wil ook de burger daarbij betrekken. „Bijvoorbeeld de kassière bij de supermarkt”, zegt raadslid Brenda Berghorst. Het CDA had wethouder Peter van Bergen (Leefbaar Dronten) gevraagd naar de stand van zaken in de gemeente Dronten. Hij antwoordde dat de gidsen en de medewerkers van het wijknetwerk dit jaar geschoold zijn in het tijdig herkennen van verward gedrag.
Dedrontenaar.nl 

Bewijs voor effectiviteit van behandelingen positief gekleurd
5 okt – Zorgprofessionals vertrouwen op de medische wetenschap bij het maken van behandelkeuzes. Helaas komt nog niet al het beschikbare bewijs terecht in de wetenschappelijke literatuur. Het is bekend dat met name studies met niet-significante resultaten (negatieve studies) vaak niet worden gepubliceerd. Minder bekend is dat er naast deze publicatiebias ook andere vertekeningen kunnen optreden die de effectiviteit van behandelingen positiever doen lijken dan daadwerkelijk het geval is.
Medicalfacts.nl 

Nieuw dossier: Kinderen en Jeugd

EU schenkt 4 miljoen aan onderzoek mantelzorg
4 okt – zie dossier psychologie en technologie

Ggz-sector gaat groen
4 okt – GGZ Nederland en haar leden hebben besloten de Green Deal te gaan tekenen. Daarmee geeft de Nederlandse ggz-sector aan dat het een bijdrage wil leveren aan de duurzaamheidsopgave vanuit het Parijs-akkoord.
Skipr Redactie

Pilot in Brabant: ggz bij verwarde arrestant in cel
4 okt – zie dossier verwarde personen

Gepersonaliseerde behandeling bij chronische depressie
4 okt –  Eén op de vijf Nederlanders krijgt in het leven te maken met depressie, waarvan 15 tot 20% een chronische vorm ontwikkelt. Deze langdurig depressieve gevoelens zijn in de praktijk lastig te behandelen. Hoogleraar Jan Spijker, als psychiater werkzaam bij Expertisecentrum Depressie (onderdeel van GGZ-instelling Pro Persona), vertelt over de ideale aanpak bij zogeheten ‘therapieresistente depressies’.
Mijngezondheidsgids.nl 

Proef in Den Bosch: GGZ en GGD gaan verwarde verdachten screenen
3 okt – Politie en justitie in noordoost-Brabant starten met een proef waarbij arrestanten die een verwarde indruk maken, in het politiebureau van Den Bosch worden gescreend door de crisisdienst van de GGZ en de GGD. De bedoeling van de proef is om te voorkomen dat verwarde personen na een relatief licht vergrijp zonder adequate zorg de straat op worden gestuurd.
BD.nl 

VGZ organiseert succesvolle hackathon rond GGZ-wachtlijsten
2 okt – Medewerkers van VGZ werkten onlangs met GGZ-instellingen en cliënten in multidisciplinaire teams 14 uur achter elkaar aan oplossingen voor de wachtlijstproblematiek in de GGZ. De opdracht aan de teams tijdens deze hackathon was oplossingen aan te dragen waarmee cliënten en/of zorgaanbieders geholpen kunnen worden.
Zn.nl 

September

Meer en meer overlast ‘verwarde’ personen door te weinig hulpverleners
29 sep – Dat blijkt uit de Gemeentelijke monitor personen met verward gedrag, opgesteld door het gelijknamige Schakelteam. Omdat personen met verward gedrag vaak uiteenlopende problemen hebben, stimuleert de het team gemeenten bij de zorg voor de deze groep de verbinding te zoeken met partners in de zorg- en veiligheidsketen, zoals de GGZ, politie en Openbaar Ministerie. Het was de bedoeling dat de gemeenten hun zorg per 1 oktober op orde zouden hebben.
Medemblik.nl

CDA vraagt naar geweldsincidenten in de ggz
28 sep – Medewerkers in de geestelijke gezondheidszorg hebben met toenemende agressie van patiënten te maken. CDA’er Joba van den Berg vraagt minister Bruins voor Medische Zorg naar mogelijke oorzaken en oplossingen. Dit meldt de Tweede Kamer.
Nationalezorggids.nl 

Rapport: Gemeenten komen afspraken over verwarde personen niet na
27 sep – Veel gemeenten weten zich nog onvoldoende raad met verwarde personen, terwijl ze daar voor 1 oktober een plan voor hadden moeten maken.
Trouw.nl 

Wat is een GGZ instelling waard?
27 sep – Een GGZ instelling is een bedrijf. Een bedrijf dat zich richt op zorgverlening, een maatschappelijk doel. Maar iedere onderneming moet ook financieel gezond zijn. De overheid, of beter gezegd overheden, helpen een zorgbedrijf niet wanneer deze in zwaar weer komt te zitten. Tenminste, niet de zorgbedrijven waar minder dan 500 mensen werkzaam zijn. Dat is gebleken uit de voorbeelden van de afgelopen jaren. Het grootste voorbeeld is Firenze zorg dat in 2017 failleerde.
GGz.nl 

Mooi voorbeeld van meegaan en het beste uit iets halen:
Games schadelijk voor jongeren? Ze kunnen juist helpen bij behandelen depressies
27 sep – Van het spelen van videospellen wordt nogal eens gedacht dat ze schadelijk zijn voor de geestelijke gezondheid van jongeren en zelfs aanzetten tot geweld. Professor Rutger Engels, naast rector magnificus ook nog steeds onderzoeker, gelooft dat games juist kunnen helpen bij behandeling van depressies en angstklachten, soms net zo goed als reguliere therapie. Hij was betrokken bij de ontwikkeling van een digitaal spookhuis, een depressieve digitale vriendin en een meditatieve diepzeeduik in virtual reality. Tijdens het wetenschapsfestival Science Open op 29 september vertelt hij erover.
Emerce.nl 

Zorgbestuurder Ineke Strijp: ‘De overheid is haar morele kompas kwijt’
25 sep – 10 Jaar na de krediet crisis – De economische crisis van 2008 liet ook in West-Brabant zijn sporen na. Van persoonlijke drama’s tot bestuurlijke ingrepen die elke burger raakten. De weg omhoog is ingeslagen, maar voor hoe lang?
BNdestem.nl 

‘Ggz-patiënt moet verplicht naar zelfhulpgroep’
25 sep – Deelname aan zelfhulpgroepen vergroot de zelfredzaamheid van patiënten. Dat betoogt directeur Dick Trubendorffer van de gelijknamige kliniek voor verslavingszorg. Om die reden zou deelname aan dergelijke zelfhulpgroepen verplicht gesteld moeten worden.
Skipr Redactie

Werken op de gesloten afdeling: Je weet nooit of je met een blauw oog thuis gaat komen
25 sep – Niet meer isoleren is het paradepaardje van GGZ inGeest. Maar na twee verwurgingen van personeel, concludeert het management van de gesloten afdeling dat het te enthousiast was. Deel 2 van een drieluik over GGZ Nederland: veiligheid medewerkers onder druk door personeelskrapte en werkdruk
Trouw.nl 

Met alle respect voor deze heren die ik al tijden volg op LinkedIn; ik sluit me er absoluut bij aan dat we psychisch problemen niet weg moeten zetten als gezeur, maar ik kan me ook vinden in de mening van Denys. De S-GGz wordt wel overstroomd en overgediagnosticeerd. Waarom? Volgens mij moeten we dat probleem zoeken bij 1. te weinig POH’s en te weinig kansen voor basispsychologen hier en 2. bij de zorgverzekeraars die iedere behandeling zo goed als weigeren te vergoeden tenzij cliënt de halve DSM op zijn naam heeft staan: 

Zet psychisch probleem niet weg als gezeur
24 sep –  Ggz Psychiater Menno Oosterhoff en Jim van Os zien zelden een patiënt van wie ze denken: dit kun je toch met de buurvrouw oplossen?
NRC.nl 

Ik blijf mijn hoofd erover breken: Meer winst in de zorg terwijl de verzekeraars steeds moeilijker doen, maar fatsoenlijk met personeel omgaan ho maar:

Verzuim en verloop in zorgsector stijgen naar alarmerend niveau
24 sep – De Nederlandse zorgmarkt staat voor de grootste HR uitdaging sinds de financiële crisis. Hoewel de winst van zorgaanbieders vorig jaar steeg van 1,0% naar 1,8%, bereiken zowel het verzuim als het verloop binnen zorgorganisaties alarmerende niveaus. “Het is positief dat de zorgsector meer winst boekt, maar tegelijkertijd is het zorgwekkend om te zien dat de sector worstelt met het aantrekken en behouden van de juiste werknemers”, aldus Rob Leensen, partner bij EY en gespecialiseerd in de zorgsector.
Consultancy.nl

Supermarkt begint met prikkel-arm uurtje winkelen
23 sep – Een supermarkt in Sint-Michielsgestel begint dinsdagochtend met een stilte-uurtje. Tussen 08.00 en 09.00 zijn er geen hinderlijke geluiden te horen. De achtergrondmuziek en kassageluiden gaan uit, de lichten worden gedimd. Zelfs de kassière vraagt niet of klanten zegeltjes willen. Zo ontstaat een prikkelarme omgeving waarin mensen met autisme en anderen die overgevoelig zijn voor prikkels rustig boodschappen kunnen doen.
NOS.nl  

Meer rust voor kinderen met autisme en PDD-NOS met hi-tech hoofdband
20 sep – Een hoofdband met sensoren die er met geluiden voor zorgt dat kinderen met autisme en PDD-NOS rustiger worden. Dat is de Mente Autisme, die vanaf nu in Nederland te krijgen is. De resultaten zijn veelbelovend: bij een klinische studie in Amerika bleek de Mente Autisme bewezen effectief.
Gezondheidenco.nl 

Verslavingszorg Vincent van Gogh stopt met roken
19 sep – Vanaf 1 oktober 2018 is heel de verslavingszorg van Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheid rookvrij.
Dit betekent dat alle behandelingen op alle locaties in Venray, Venlo, Roermond en Weert rookvrij zijn. In de gebouwen zijn geen rookruimtes aanwezig. Ook rondom de gebouwen mag straks niet meer gerookt worden. Dit geldt voor mensen die in behandeling zijn, medewerkers en bezoekers. Vincent van Gogh wil er als gezondheidsinstelling alles aan doen om de gezondheid van cliënten en medewerkers te bevorderen. De rookvrije verslavingszorg is daarom slechts een begin. Een geheel rookvrije ggz-instelling is het streven voor de lange termijn. Echter, ook op korte termijn starten er -naast de acties in de verslavingszorg- al een aantal (door cliënten opgezette) initiatieven om roken in de ggz terug te dringen.
Peelenmaasvenray.nl 

‘Zorg voor een opvoedsituatie waarin álle kinderen mee blijven doen’
18 sep – Opgroeien in een samenleving die hoge eisen stelt en waarin zoveel prikkels zijn, is moeilijk voor kinderen en jongeren met ontwikkelingsstoornissen. Het lijkt alsof steeds meer kinderen een ‘label’ krijgen. Als reactie daarop hoor je vaak dat we meer moeten ‘normaliseren’. “Dat is niet het antwoord”, zegt hoogleraar orthopedagogiek Maretha de Jonge. “We moeten juist meer ruimte scheppen voor diversiteit, zodat kinderen die vastlopen de juiste hulp krijgen.”Dat meldt Universiteit Leiden.
Nationalezorggids.nl 

Bevestigd: hoge zorgkosten zorgen wederom voor hogere zorgpremie
18 sep – Jaarlijks raamt het kabinet de hoogte van de zorgpremie voor het komende jaar. De daadwerkelijke premie voor 2019 wordt pas uiterlijk in november 2018 vastgesteld door de zorgverzekeraars. Voor 2019 raamt het kabinet de zorgpremie op 1432 euro per jaar. Dat komt neer op ongeveer 10 euro extra per maand, of 124 euro op jaarbasis. Ruim 50 euro hiervan wordt veroorzaakt door hogere lonen en prijzen. Het leveren van meer zorg en nieuwe behandelingen, medische hulpmiddelen en medicijnen zorgt voor ongeveer 30 euro aan groei. Diverse media pikten vorige week al op dat de zorgpremie zou stijgen. Dat meldt Rijksoverheid.
Nationalezorggids.nl 

Prinsjesdag 2018: dit zijn de plannen

Hoofdlijnakkoorden leverden drie miljard euro besparing op
13 sep – De hoofdlijnakkoorden voor medisch-specialistische zorg, huisartsenzorg, ggz en wijkverpleging hebben in de periode van 2012 en 2017 gezorgd voor zo’n drie miljard euro besparing op uitgaven in de curatieve sector. Dat meldt minister Bruno Bruins (Medische Zorg) aan de Tweede Kamer.
Medischcontact.nl

Virtuele therapeut verkort wachttijd
12 sep – Mensen met psychologische problemen moeten vaak lang wachten tot ze met hun klachten terecht kunnen. Ook lopen de kosten binnen de geestelijke gezondheidszorg snel op. Het Limburgse bedrijf Psylaris lost beide problemen op met virtuele therapie.
Telegraaf.nl 

‘Medezeggenschapswet leidt tot meer regeldruk en hogere kosten’
11 sep – Het wetsvoorstel waarmee de medezeggenschap in zorginstellingen wordt geregeld, kan leiden tot hogere kosten en een toename van de administratieve lastendruk. Dit schrijft de Brancheorganisaties Zorg (BoZ) in een brief aan de Tweede Kamer. De koepelorganisatie vraagt in de brief om wijziging van het wetsvoorstel.
Skipr.nl 

Lisette uit Eindhoven helpt kleine kinderen die seksueel zijn misbruikt
10 sep – Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn: kleine kinderen die seksueel misbruikt zijn, kunnen zichzelf helen door, onder begeleiding, te spelen met een pop. De Eindhovense psychotherapeut Lisette Kerssemakers is daarvan overtuigd.
ed.nl  

Diagnose ggz-patiënt hoeft niet verplicht opnieuw
10 sep – GGZ-instellingen in Nederland hoeven de diagnoses van hun patiënten niet verplicht tegen het licht te houden. Staatssecretaris Paul Blokhuis gaat ze dat niet opleggen, ook al blijkt in Gelderland dat ruim een kwart van de diagnoses van psychiatrisch patiënten niet (meer) klopt. Blokhuis denkt dat een verplichting op dit gebied uiteindelijk zijn doel mist.
destentor.nl 

maandag 10 september Wereld suicide preventie dag

Biologisch bewijs voor EMDR?
5 sep – Lycia De Voogd en haar collega-neurowetenschappers van het Donders-Instituut (Radboud Universiteit Nijmegen) rapporteren nu in het blad Journal of Neuroscience dat ze een eerste biologische aanwijzing voor de werking van de therapie gevonden hebben bij (niet-getraumatiseerde) patiënten. De amygdala, het hersengebied dat erg belangrijk is bij het aan- en afleren van angsten, zou tijdelijk onderdrukt worden door bepaalde netwerken tussen hersengebieden tijdens het maken van de oogbewegingen.
nporadio1.nl

VGZ maakt foutje in contract voor vrijgevestigde ggz-aanbieders
5 sep – De Coöperatie VGZ is voorstander van het gebruik van instrumenten als Routine Outcome Measurement-vragenlijsten (ROM), schrijft de zorgverzekeraar in het contract voor 2019 voor vrijgevestigde ggz-aanbieders. In een klein aantal contracten is per ongeluk niet opgenomen dat de ‘vigerende wet- en regelgeving’ geldt, dus dat VGZ niet actief gaat handhaven op de aanlevering van ROM-gegevens. De zorgverzekeraar gaat deze bepaling alsnog in de betreffende contracten opnemen.
Skipr.nl

Voorzitter raad van bestuur GGZ inGeest stapt op
4 sep – Elsbeth de Ruijter stopt als voorzitter van de raad van bestuur van GGZ inGeest. De raad van toezicht en De Ruijter verschillen van mening over wat de organisatie de komende jaren nodig heeft.
Skipr Redactie

Onno Hoes: ’Verward niet verwarren met crimineel’
4 sep – De term ’persoon met verward gedrag’ dekt allang de lading niet meer. Dat vindt voorzitter Onno Hoes van het landelijke ’schakelteam’ voor personen met verward gedrag. „Kwetsbare mensen zijn het allemaal. Maar maak onderscheid. Is sprake van verhoogd risico, crimineel gedrag, noem het dan crimineel.”
gooieneemlander.nl

Klinische behandeling voor Alphense messentrekker
4 sep – De ’Alphense messentrekker’, die op 6 maart dit jaar met twee grote keukenmessen rondliep op het schoolplein van het Scala College aan de Diamantraat, moet worden behandeld in een instelling van GGZ Rivierduinen. Hij moet daar blijven, ’zolang zijn behandelaars dat in overleg met de reclassering nodig achten’. Dat blijkt uit de uitspraak die de Haagse meervoudige kamer gisteren deed in de zaak van de messentrekker.
leidschdagblad.nl

Goede financiële resultaten in de GGZ
4 sep – De GGZ-sector heeft 2017 met goede financiële resultaten afgesloten. Ondanks moeilijke omstandigheden als toenemende regeldruk en krapte op de arbeidsmarkt hebben de instellingen samen een positief resultaat behaald van 111 miljoen euro tegen 58 miljoen euro in 2016. De bedrijfsopbrengsten stegen met +2,2% sterker dan de bedrijfslasten met +1,6%. De kosten van de geestelijke gezondheidszorg voor de Nederlandse samenleving bedroegen in 2017 in totaal 6,6 miljard euro. Tegelijkertijd groeide het aantal werknemers voor het eerst in jaren weer licht (circa +1000 fte) en laten ook de investeringen (+28,2%) een flinke plus zien. Dit blijkt uit een analyse van 205 jaarverslagen van GGZ-instellingen over 2017 door Intrakoop, de inkoopcoöperatie van de zorg, en Verstegen accountants en adviseurs. De onderzochte organisaties vertegenwoordigen 95% van de sector.
Zorgkrant.nl 

Verloop personeel bedreigt voortbestaan zorginstellingen
4 sep – Het personeelstekort in de zorg loopt uit de hand. Vooral bij de geestelijke gezondheidszorg en de jeugd- en ouderenzorg is het probleem acuut.
AD.nl en Dagblad070

NZa doet kostprijsonderzoek ggz en forensische zorg
3 sep – De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat een kostprijsonderzoek uitvoeren in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) en forensische zorg (fz). Het onderzoek moet de basis vormen voor een herijking van de tarieven per 2020.
Skipr Redactie

Coalitie verdeeld over verlagen studiedruk eerstejaars, hoger onderwijs tegen
3 sep – De coalitie is verdeeld over het voorstel van onderwijsminister Van Engelshoven om de druk op eerstejaarsstudenten aan universiteiten en hogescholen te verlichten. De universiteiten zijn verrast door het plan en zijn tegen. Ook de hogescholen voelen zich overvallen, maar zij willen niet inhoudelijk reageren.
NOS.nl 

En ook Huisarts van UT ziet geen oplossing in studiepuntenplan
5 sep – Huisarts Cees Jansen van de campus van de UT trok vorige maand aan de bel omdat steeds meer studenten met psychische klachten uitvallen. Deze week bepleitte onderwijsminister Ingrid van Engelshoven een versoepeling van het bindend studieadvies voor studenten. Wordt de dokter op zijn wenken bediend? “Nee”, zegt Jansen gedecideerd.
Turbantia.nl

Minister van Onderwijs: maak een einde aan ‘nominaal is normaal’
3 sep – De psychische druk op studenten moet door een lichter bindend studieadvies afnemen. Minister Van Engelshoven wil een einde maken aan het strenge bindend studieadvies voor eerstejaars studenten. Op de EUR moeten studenten sinds 2012 in één keer hun propedeuse halen. Van Engelshoven wil dat studenten in hun eerste jaar 40 van de 60 punten moeten halen om door te mogen naar studiejaar 2.
Erasmus.nl 

Let op! Lang artikel: Het dirty little secret van antidepressiva
3 sep- Johann Hari lijdt al sinds zijn puberteit aan depressies, en begon ook al jong met het nemen van antidepressiva. In zijn boek Verbinding verbroken gaat hij op zoek naar de echte oorzaken en oplossingen voor depressie.
Knack biedt u een fragment aan.

Augustus

Week 35 – ‘Veel patiënten in de GGZ hebben eigenlijk een zingevingsprobleem’
31 aug – Waarom groeien de wachtlijsten in de GGZ in een welvarend land als Nederland? In Dit is de Dag gaan psychiater Damiaan Denys en huisarts Pieter Barnhoorn met elkaar in gesprek.
“Veel patiënten in de geestelijke gezondheidszorg hebben eigenlijk een zingevingsprobleem. Ze kampen met levensvragen, maar die worden te vaak gemedicaliseerd waardoor ze in de GGZ belanden.” Dat zegt psychiater Damiaan Denys. Huisarts Pieter Barnhoorn krijgt veel mensen in zijn praktijk die hij niet goed kan helpen met zijn medische kennis. ”Ze hebben levensvragen, maar er is nog maar één loket: de dokter. Vroeger waren er meer verbanden, en je kon problemen in de familie of met een geestelijke bespreken.”
NPOradio1.nl

Pro Persona en IrisZorg kunnen patiëntenstroom niet aan
31 aug – Patiënten van verslavingsinstelling IrisZorg en ggz-instelling Pro Persona staan eerder dan goed voor hen is weer op straat, omdat zij ruimte moeten maken voor nieuwe, acute gevallen.
Gelderlander.nl 

GGZ Oost Brabant en De Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) tekenen een samenwerkingsovereenkomst
30 aug – “Dit is een nieuwe stap in ons zorgaanbod en in de ondersteuning van cliënten”, vertelt zorgmanager Marieke Fleskens. “Er is bewust voor gekozen om hiermee te starten op Huize Padua omdat daar het grootste aantal cliënten permanent verblijft. We hopen dat we deze vorm van ondersteuning in de toekomst ook op andere locaties binnen GGZ Oost Brabant aan kunnen bieden.”
Siris.nl

Opnieuw valt de wetenschap door de mand
28 aug – Een groep van onderzoekers herhaalde 21 sociaal-wetenschappelijke studies uit de toptijdschriften Nature en Science, maar dat leverde in acht gevallen niet dezelfde resultaten op als in het oorspronkelijke onderzoek. De ‘replicatiecrisis’ in de wetenschap breidt zich daarmee uit.
Trouw.nl

Wachtlijsten worden alleen maar langer en de drempel om te klagen is wel erg laag geworden
De oorzaken van de groei van de wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg liggen dieper dan veel psychiaters denken, aldus huisarts Pieter ­Barnhoorn. Hij geeft drie mogelijke verklaringen.
Volkskrant.nl 

Ggz heeft dringend behoefte aan minder geroep en meer innovatie
28 aug – En alweer woedde er een verhit debat over de geestelijke gezondheidszorg (ggz), ook in Trouw. Dit keer was zorgverzekeraar Menzis de aanleiding. Die waagde het prestatiebekostiging bij depressiebehandeling voor te stellen. De in de media bekende psychiaters reageerden furieus: het effect van een depressiebehandeling is niet te meten, de zorgverzekeraar moet zich niet met de zorg bemoeien en dit is nog meer ‘afbraak’ van de toch al zo – door de buitenwereld – geplaagde ggz.
Trouw.nl 

Zelfvertrouwen stijgt na ons dertigste levensjaar en bij ‘tram 6’ ben je het gelukkigst!
27 aug – Onderzoekers uit Zwitserland gingen na op welke leeftijden we het meest zelfvertrouwen hebben. Daaruit bleek dat voor ons zelfvertrouwen ouder worden geen negatieve impact heeft.
Hln.be 

WRR wil meer aandacht voor psychische klachten
27 – De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) denkt dat beleidsmakers meer oog moet hebben voor psychische gezondheid en die meer “nieuwe en urgente prioriteit” moet geven.
nationalezorggids.nl

Week 34 – Subside voor betere psychosociale zorg en ondersteuning aan statushouders 
24 aug – De psychische gezondheid van vluchtelingen in Nederland is vaak lager dan die van de algemene bevolking. Met het nieuwe programma Zorg voor vluchtelingen wil ZonMw de psychosociale zorg en ondersteuning aan statushouders in Nederland verbeteren en de kennis over hierover uitbreiden.
Zorgvisie.nl

Foto: Bron van Geluk

Wethouder Nathan Stukker opent ‘de Bron van Geluk’
24 aug – De Bron van Geluk een instituut voor Tai Chi, Chi Kung en Mindfulness is de organisatie van docent Douwe Geluk. Deze organisatie opent op 29 augustus 2018 een nieuwe extra locatie aan de Soerenseweg 105, 7313 EJ Apeldoorn. Op deze dag is er een groot gratis open huis festival, waarbij de wethouder sport van Apeldoorn Nathan Stukker aanwezig zal zijn om de nieuwe locatie te openen.
Apeldoorndirect.nl 

Ook psychologen vinden nieuwe zorgfraudewet te ver gaan
23 aug – Ook de Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen en Psychotherapeuten (LVVP) heeft twijfels bij het wetsvoorstel voor de aanpak van zorgfraude dat momenteel voorligt. De vereniging is net als artsenfederatie KNMG van mening dat de nieuwe fraudewet een onnodige inbreuk op het beroepsgeheim betekent.
Skipr.nl 

Misdiagnoses
1: Jessie werd na 6 jaar eindelijk erkend als NIET verstandelijk beperkt!

23 aug – Jessie (18) kreeg de diagnoses licht verstandelijk beperkt en autisme. Een jaar geleden bleken deze diagnoses onjuist. “Ik werd mijn hele jeugd behandeld als iemand met een verstandelijke beperking. Op een dagschema werd alles voorgekauwd. Daar stond zelfs hoe laat ik mijn tanden moest poetsen.”
NPO3FM

2: Door een verkeerde diagnose leefde Allard twintig jaar onder een steen
18 aug – Bijna twintig jaar lang was Allard Wagelaar een kluizenaar. Hij kwam op het laatst alleen de deur nog uit om boodschappen te doen. Nu blijkt dat hij niet schizofreen is, krijgt hij langzamerhand zijn oude leven terug.
AD.nl 

3: ‘Diagnose ernstig zieke ggz-patiënten vaak onjuist’
De Gelderse instelling voor geestelijke gezondheidszorg GGNet komt na een eigen onderzoek tot de conclusie dat een kwart van de diagnoses van haar ernstig zieke psychiatrische patiënten niet klopt. Ze bleken onjuist of verouderd, blijkt uit het augustusnummer van De Psychiater.
NOS.nl 

Ridderorde voor Jacob Kooistra, ‘pionier in de moderne GGZ’
23 aug – Jacob Kooistra uit Franeker is woensdag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij ontving de onderscheiding uit handen van burgemeester Hayo Apotheker in Leeuwarden bij zijn afscheid van GGZ Fryslân.
Franekercourant.nl 

Betere hulp voor verwarde mensen in Brabant met nieuwe leidraad en checklist
22 aug – BERNHEZE – Er komt eindelijk een sluitende aanpak voor mensen met verward gedrag. De Stuurgroep leidraad gemeenten verward gedrag heeft samen met instellingen, familieleden van verwarde mensen, het openbaar ministerie, GGD, GGZ en politie en justitie een paar jaar gewerkt aan een goede uniforme handleiding om mensen met verward gedrag zo humaan en snel mogelijk hulp te bieden.
BD.nl 

Minister ontkent psychische klachten als gevolg van het leenstelsel
22 aug – Hoewel de zorgen over de financiën licht zijn toegenomen bij studenten ziet de minister geen relatie met het leenstelsel. Minister Van Engelshoven laat in antwoorden op Kamervragen aan de Tweede Kamer weten dat zij geen verband ziet tussen de zorgen over financiën en het psychisch welzijn van studenten. Eerder schreef ScienceGuide over een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over de gezondheidsrisico’s bij jongeren.
Scienceguide.nl 

Tien grootste ggz-instellingen zien omzet toenemen tot €2,5 miljard
22 aug – Nederlands tien grootste ggz-instellingen (ja, juist o.a. de matties van Menzis) zagen hun gezamenlijke omzet het afgelopen jaar toenemen tot €2,5 miljard. Hiermee realiseerden ze een gemiddelde omzetstijging van 3,2%. Dankzij deze positieve resultaten wisten de instellingen ook hun schuldpositie aanzienlijk te verbeteren: terwijl er sprake was van beddenafbouw en tarievendruk, wisten bijna alle aanbieders groei te realiseren en kwamen ze allemaal uit de rode cijfers.
Consultancy.nl 

AMISULPRIDE BIJ PSYCHOSE EFFECTIEF MAAR NOG NIET VERGOED
22 aug – Mensen die door schizofrenie in een psychose raken, zouden het beste geholpen kunnen worden met het middel amisulpride. Hiervoor pleiten Europese onderzoekers onder leiding van professor Kahn van het UMC Utrecht Hersencentrum. Hoewel het middel erg effectief bleek in het Europese onderzoek, wordt het in Nederland nog niet vergoed vanuit de basisverzekering. Dit meldt UMC Utrecht.
Zorgvisie.nl

Kijk; dit soort dingen vind ik dan weer echt een heerlijk voorbeeld van psychologie om een betere wereld te maken én lekker je frustratie te kunnen uiten:
‘Boe’ roepen helpt tegen spookfietsen op Erasmusbrug
21 aug – Als je op de Erasmusbrug tegen het verkeer in fietst, heb je kans dat er ‘boe!’ naar je wordt geroepen. Op het fietspad staat namelijk: Roep boe tegen spookrijders. De zin is bedacht door gedragspsychologen, in opdracht van de gemeente Rotterdam. Ze willen zo verkeershufters aanpakken. Klinkt misschien kinderachtig, maar het werkt wel. Rotterdam heeft dagelijks 50 spookfietsers minder op de Erasmusbrug.
Nos.nl

Week 33 

Menzis
Of je nou in de zorg werkt of hulp krijgt, of eigenlijk op Wall Street hoort, tenzij je op vakantie bent geweest heb je erover gehoord: Het plan van Menzis om behandeling (bij depressie en angst) alleen te vergoeden wanneer deze resultaat heeft geboekt. Omdat het nieuws zo goed als ontploft is hierover heb ik daarom alles netjes gesorteerd en uitgezocht (jaja OCD) voor jullie in mijn column; Menzis, kom maar op!

GGz kan incidenten met verwarde personen niet altijd voorkomen
18 aug – Hoewel GGz Breburg er alles aan doet om incidenten met verwarde personen te beperken, zegt zij dit niet altijd te kunnen voorkomen. Dat antwoordt het college van burgemeester en wethouders op vragen die raadslid Edgar de Jager namens de VVD-fractie op 6 juni van dit jaar stelde.
Interbode.nl 

CURSUS EERSTE HULP BIJ VERWARD GEDRAG START IN EINDHOVEN
17 aug – In de gemeente Eindhoven wordt dit najaar een cursus georganiseerd voor winkeliers en bewoners over hoe zij eerste hulp kunnen verlenen bij verward gedrag. Hierdoor wordt ook geprobeerd om het stigma rondom verward gedrag te verminderen en wordt een handelingsperspectief geboden aan wijkbewoners.
Dit meldt Skipr.

‘Therapie kan voor verkrachters net veel zwaarder zijn dan gevangenisstraf’
16 aug – Komt de recidivist die opnieuw een vrouw verkrachtte, en opnieuw geen zware gevangenisstraf kreeg, er veel te makkelijk vanaf? Niet noodzakelijk, zegt hoogleraar strafrecht Frank Verbruggen (KU Leuven). Deze week raakte bekend dat de voormalige radio-dj die in 2016 aan een celstraf ontsnapte na een vrouw te hebben verkracht, nog datzelfde jaar weer een vrouw verkrachtte…
Standaard.be    

ERNSTIG PSYCHIATRISCH PATIËNTEN GGNET VAAK VERKEERDE OF VEROUDERDE DIAGNOSE
16 aug – De behandeling van ernstig psychiatrische patiënten bij ggz-instelling GGNet bleek vaak niet aan te slaan en daarom kregen duizend van hen een herdiagnose. Een grote groep patiënten met een ernstig psychiatrisch probleem bleek rond te lopen met een verkeerde of verouderde diagnose. Zodoende kregen ze niet de juiste zorg of medicijnen. Dat melden Algemeen Dagblad en NOS.
nationalezorggids.nl

Door alles te medicaliseren worden de wachtlijsten alleen maar langer
15 aug – Waarom worden er eigenlijk zoveel mensen verwezen naar de GGZ? We zullen eerst die vraag moeten zien te beantwoorden, voor we kunnen gaan denken aan oplossingen voor de lange wachtlijsten, aldus huisarts Pieter Barnhoorn.
Trouw.nl 

VERPLICHTE OPNAME VOOR MAN DIE IN PSYCHOSE EEN HOND DOODDE
15 aug – De rechtbank in Lelystad heeft een 40-jarige man een gedwongen behandeling van een jaar opgelegd nadat hij tijdens een psychose een hond doodstak op een zorgboerderij. Het gaat om een behandeling van een jaar en daarna volgt een beschermde of begeleide woonvorm met dagbesteding. Dit meldt Telegraaf.
Nationalezorggids.nl 

Herdiagnoses na GGZ-onderzoek: ‘grotere kans op normaal leven’
14 aug – De Gelderse GGZ-instelling GGNet heeft besloten om dit jaar herdiagnoses bij duizend cliënten met een langdurig ontwrichtende psychiatrische aandoening uit te voeren en in 2019 nog eens duizend. De resultaten zijn tot nu toe even verrassend als schrikbarend, erkent geneeskundig bestuurder Kees Lemke van de Gelderse ggz-instelling.
Gelderlander.nl 

De psycholance bestaat een jaar: Ruim 600 ritten
13 aug – De omgebouwde ambulance is speciaal ingericht om mensen in een noodsituatie op te vangen en naar een hulplocatie te brengen. Morgen rijdt de pyscholance precies een jaar door Drenthe. De psycholance is dagelijks beschikbaar van 13.00 uur tot 22.00 uur.
RTVDrenthe.nl 

Zo bepalen verzekeraars de prijs van een behandeling
13 aug – Zorgverzekeraar Menzis heeft unieke afspraken gemaakt met 18 GGZ-instellingen. Die krijgen voor bepaalde behandelingen niet meer alleen betaald per afspraak, maar ook op basis van de effectiviteit. Hoe komt zo’n zorgafspraak tot stand?
Het bepalen van de prijs is een complex spel tussen de zorgverzekeraars, de overheid en de zorgverleners, zoals bijvoorbeeld ziekenhuizen een ggz-instellingen.
RTLZ.nl 

Week 32 – Meer psychologen nodig voor oplossen wachtlijsten ggz  (betaald artikel)
10 aug – Helaas is dit een betaald artikel van Huisartsvandaag.nl maar gelukkig bood ook Trouw.nl weer aandacht eraan:

OPINIE – Niet iedereen die uit de pas loopt heeft een psychiatrische stoornis
8 aug 2018 – In Trouw woedt een debat over het terugdringen van de wachtlijsten in de ggz. Rien Vermeulen stelt dat psychiaters aan de poort de oplossing zijn. Aart Franken vindt dat er meer psychologen ingezet moeten worden.
Dat debat vindt zijn bron in het akkoord dat staatssecretaris Paul Blokhuis en twaalf belanghebbende partijen in de geestelijke gezonheidszorg sloten in juli. Voorzitter Damiaan Denys van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie liet weten niet blij te zijn met de voorgenomen inzet van wat hij ‘goedkopere krachten’ noemt: psychologen en ervaringsdeskundigen. Het kabinet zou het medische aspect van psychische stoornissen uit het oog verliezen door de nadruk op het sociale aspect van psychische klachten te leggen. “Maar nog altijd is een psychische stoornis een geneeskundige aandoening, een ziekte.”
Trouw.nl 

“Mijn moeder wilde zo graag bij de normale mensen horen, maar verdronk in de ggz”
10 aug – Drie jaar geleden maakte de moeder van Rianne Meijer een einde aan haar leven. De langdurige, interne opvang die zij nodig had om haar depressie te overwinnen, bleek in de uitgeklede geestelijke gezondheidszorg niet voorhanden.
Volkskrant.nl

Kwart ggz-cliënten krijgt verkeerd etiket opgeplakt
10 aug – Circa een kwart van de cliënten in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) heeft mogelijk een verkeerde diagnose. Dat suggereert onderzoek van GGNet onder bijna duizend cliënten, waarover vakblad De Psychiater bericht. Als reden voor de onjuiste diagnoses noemt GGNet het te veel sturen op DSM-classificaties en haast. Navrant detail: de verkeerde diagnoses hebben een negatieve impact op de herstelkansen.
Skipr.nl 

Gemeentes bang geld te verliezen met de overgang naar Wlz
9 aug – De gemeenten zijn bang dat de openstelling van de Wlz voor mensen met een psychische stoornis zal leiden tot oprekking van de indicaties en een te grote toestroom in de Wlz. Voor iedere extra persoon die van Beschermd wonen in de Wmo instroomt in de Wlz verdwijnt er 60.000 euro per jaar structureel uit het Wmo budget van die gemeente.
Zorgvisie.nl
Zie ook: Langdurige zorg: vanuit de Wlz, Wmo of Zvw?
En: NVvP hamert op behoud eigen psychiater Wlz-cliënten
En: VNG: kabinet verrekent zich met overheveling ggz naar Wlz

Blog: Tijdige en begrensde behandeling biedt soelaas in ggz
9 aug – Psychiater en ex-bestuurder Tom Kuipers betoogt dat de oplossing voor de lange wachttijden in de ggz niet ligt in een oekaze om ‘zo kort als mogelijk’ te behandelen. Een pleidooi voor tijdig behandelen en een contract tussen behandelaar en patiënt waarin haalbare doelen zijn vastgelegd.
Zorgvisie.nl

 ‘Zorgfraudewet geeft te veel ruimte aan onderbuikgevoel’
8 aug – ‘Zorgfraudewet geeft te veel ruimte aan onderbuikgevoel’
Een wetsvoorstel om zorgfraude aan te pakken stuit op kritiek van diverse kanten. Artsenfederatie KNMG noemt de wet een ondermijning van het medisch beroepsgeheim. GGZ Nederland, ActiZ en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) stellen dat de wet onvoldoende waarborgen bevat om te voorkomen dat zorgaanbieders onterecht of te snel worden aangemerkt als frauderend.
Skipr.nl 
Zie ook de Kamerbrief over de aanpak van fouten en fraude in de zorg
en de bijlage “rechtmatige zorg

BRITSE E-HEALTH AANBIEDER OH MY MOOD VAN START IN NEDERLAND
8 aug – Begin september gaat de Britse e-health aanbieder Oh My Mood van start in Nederland. Daarmee geeft het bedrijf de kick-off voor zijn internationale uitbreiding. In Nederland zal Lionarons GGZ (Limburg) als eerste zorginstelling met Oh My Mood aan de slag gaan. Oh My Mood biedt een behandelprogramma waarbij traditionele methoden samen worden gebruik met digitale tools om patiënten met psychische aandoeningen te ondersteunen. Het bedrijf achter de app heeft samenwerkingsverbanden met University of Manchester, University of Liverpool en Liverpool John Moores University.
ICThealth.nl 

Google Glass helpt autistische kinderen met sociale vaardigheden
8 aug – De Google Glass is in Nederland nooit aangeslagen onder het grote publiek, maar de ontwikkelingen ervan hebben zeker niet stilgelegen. Zo kan de Google Glass, in combinatie met de juiste software, kinderen met autisme helpen bij de ontwikkeling van sociale vaardigheden.
Zorgvisie.nl

ZORGAPP VAN NEDAP WIL DE GROOTSTE VAN NEDERLAND WORDEN
7 aug – Carenzorgt, een initiatief van Nedap, kijkt vol ambitie naar de toekomst. De gratis webapp biedt een zorgcommunicatienetwerk dat al door 225.000 mantelzorgers, zorggebruikers en zorgverleners wordt gebruikt. De bedoeling is om de grootste persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) van Nederland te worden.
Binnen enkele jaren moet iedere Nederlander zijn medische gegevens in eigen beheer kunnen hebben door het gebruik van zo’n PGO. Met een subsidie van 3 miljoen euro stimuleert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de ontwikkeling en het gebruik van dit soort netwerken.
Nationalezorggids.nl

Rotterdam zeult en leurt met verwarde personen.
6 aug – Op papier is er concrete oplossing, maar in de praktijk is de accuratesse ver te zoeken als men de kritiek leest van raadslid Michel van Elck. In het verleden was het zo dat alleen de politie zorg droeg voor het vervoer van verwarde mensen, die versneld in een instelling moesten worden opgenomen. Maar de naar de Tweede Kamer vertrokken wethouder Hugo de Jonge wijzigde dat patroon met de invoering van het 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbare meldpunt ggz. Dat ontlastte de politie als het ongevaarlijke verwarde personen betrof. De passende vervoerszorg werd vervolgens de verantwoordelijkheid van de ambulances.
Dagblad010.nl

Week 31 – Miljard minder uitgaven door therapie voor kanker patiënten
Door (ex-)kankerpatiënten drie vormen van therapie aan te bieden, kan hun kwaliteit van leven bewezen verbeterd worden. Dat is niet alleen goed voor de patiënten zelf, maar zo kan de maatschappij ook ongeveer een miljard euro minder uitgeven aan zorggerelateerde kosten voor deze groep.
Dit meldt Skipr.

Aha! Opleiden van psychologen helpt de ggz
2 aug – Meer deskundigheid bij de beoordeling van patiënten kan wachtlijsten verminderen. Maar zet psychologen in, betoogt Aart Franken, lid algemeen bestuur van het Nederlands Instituut van Psychologen.
Trouw.nl 

Toch blijf ik erbij dat de opleidingen psychologie en psychiatrie meer van elkaar moeten overnemen voor een beter vak!

Passende traumabehandeling kan zelfdoding bij jongeren voorkomen
1 aug – Hoe kan het aantal zelfdodingen onder jongeren zo drastisch stijgen? Bij deze vraag wordt een belangrijke factor steeds opnieuw over het hoofd gezien: uit internationaal onderzoek blijkt dat 80 procent van de jongeren die een poging tot zelfdoding doen, als kind langdurig en ernstig zijn mishandeld, verwaarloosd of seksueel misbruikt.
Trouw.nl

Juli

Week 30  Drie ggz-instellingen op de vingers getikt om niet aanleveren wachttijden
27 jul – De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft drie ggz-instellingen een aanwijzing gegeven omdat zij hun wachttijden niet hebben doorgegeven aan Vektis. Indien zij voor 31 juli de wachttijden niet aanleveren, zullen de namen van de instellingen bekend worden gemaakt.
Zorgvisie.nl

Wachtlijsten in de ggz wegwerken? Laat een psychiater de intake doen
26 jul – De belofte over het terugdringen van de wachtlijsten maken de ggz-instellingen niet waar. En toch kan het, als ze gerichter zouden zoeken naar de juiste diagnose en behandeling, meent Rien Vermeulen, emeritus hoogleraar neurologie.
Trouw.nl

LVVP: verzekeraars beperken aanspraak op verzekerde ggz
25 jul – Patiënten en zorgaanbieders in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) zijn klaar met de willekeurige vergoedingen van vervolgtrajecten bij de gz-psycholoog. Zorgverzekeraars lijken arbitrair om te gaan beleidsregels, met als gevolg dat de ene het traject wel vergoedt en de ander niet. Volgens de Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen & Psychotherapeuten beperken verzekeraars sommige verzekerden hun aanspraak op verzekerde zorg.
Nationalezorggids.nl

Deze tattoo-artiest geeft vrouwen die borstkanker overleefden gratis meer zelfvertrouwen
24 jul – Let op! Blote borsten! De Braziliaanse tattoo-artiest Yurgan Barret geeft vrouwen die borstkanker hebben overleefd op een opmerkelijke manier weer meer zelfvertrouwen. Hij tatoeëert tepels en areola’s, de huidkleurige cirkel rond de tepel, bij vrouwen die hun borst lieten amputeren.
HLN.be

Emergis slaat alarm over onbehandelbare patiënten
23 jul – De Zeeuwse ggz-instelling Emergis moet te lang patiënten opvangen die er eigenlijk niet thuishoren. Vijf patiënten met een verstandelijke beperking en ernstige gedragsproblematiek veroorzaken zoveel problemen dat er al drie medewerkers getraumatiseerd thuis zitten.
Zorgvisie.nl

Week 29 ‘Wirwar aan regels leidt tot onzekerheid in ggz’
20 jul – De ene zorgverzekeraar vergoedt een vervolgtraject bij de gz-psycholoog wel, de andere niet. Het willekeurig toepassen van beleidsregels leidt tot onrust en onzekerheid bij patiënt en zorgaanbieder in de ggz. Dat schrijft de Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen en Psychotherapeuten (LVVP) in een open brief.
Skipr.nl

Patiënt de dupe van losse contracten ggz
20 jul – De geestelijke gezondheidszorg fragmenteert door de vele zelfstandige psychologen en psychiaters. Daar is de cliënt niet bij gebaat, betoogt Ameon Struijk, hoofd behandeling van de forensische polikliniek ForAm.
Trouw.nl

LHV: ggz verwacht teveel van de huisarts
20 jul – Er zijn te hoge verwachtingen over de rol die de huisarts en de praktijkondersteuner geestelijke gezondheidszorg (POH-GGZ) kunnen spelen in de zorg voor patiënten met psychische aandoeningen. Met name in de begeleiding van chronische patiënten zijn de verwachtingen van wat de huisarts voor deze patiënten kan betekenen vaak onrealistisch, constateert de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).
Skipr.nl 

Extra gelden voor opleidingen ggz verdeeld
20 jul – De extra gelden uit het ggz-akkoord zijn verdeeld over de deelnemende partijen.In het akkoord, dat eerder deze maand werd gesloten, zijn afspraken gemaakt over het terugdringen van de wachtlijsten in de ggz. Onderdeel van de afspraken is een extra investering van 20 miljoen euro voor extra opleidingen in 2019.
Deze extra opleidingsplaatsen moeten helpen de ontstane wachtlijsten te verkleinen. Dat lukt alleen met voldoende goed opgeleide professionals.

Extra opleidingsplaatsen in 2019 als gevolg van de investering:
– 185 gz-psychologen (tweejarige opleiding)
– 8 psychiaters (viereneenhalfjarige opleiding)
– 9 verslavingsartsen (tweejarige opleiding)
– 7 verpleegkundig specialisten (driejarige opleiding)
– 16 verpleegkundig specialisten (tweejarige opleiding)
– 82 sociaal-psychiatrisch verpleegkundigen (anderhalfjarige opleiding)
– 188 hbo-verpleegkundigen (reservering extra stageplekken)
psynip.nl

VWS intensiveert bestrijding zelfmoord jongeren
19 jul – Organisatie 113Zelfmoordpreventie krijgt twee miljoen euro extra budget en groeit naar 5,4 miljoen euro subsidie per jaar. Het aantal zelfmoorden onder jongeren tot 20 jaar is vorig jaar bijna verdubbeld.
Zorgvisie.nl  en zorgkrant.nl

Wachttijden ggz stijgen ondanks maatregelen
18 jul – Tweede Kamer, regering en NZa kunnen afspreken wat ze willen om de wachttijden in de ggz terug te brengen. In de praktijk stijgen ze voor de meest kwetsbare groepen juist.
Zorgvisie.nl 

Staatssecretaris Blokhuis wil rem op niet-gecontracteerde ggz
18 jul – De niet-gecontracteerde ggz is duurder en biedt geen structurele oplossing van de wachttijden in de ggz. Dat schrijft staatssecretaris Paul Blokhuis in een brief aan de Kamer. Het kabinet overweegt nieuwe maatregelen om de toename van niet-gecontracteerde geestelijke gezondheidszorg tegen te gaan.
Skipr.nl

Extra geld naar forensische zorg
16 jul – Forensisch-psychiatrische afdelingen (FPA’s) en klinieken (FPK’s) krijgen extra geld om meer personeel aan te trekken en administratiedruk te verlagen. Dat is vastgelegd in een meerjarenafspraak voor forensische zorg.
Medischcontact.nl

Steeds meer kinderen en volwassenen kloppen aan voor transgenderzorg
16 jul – Het aantal transgendervolwassenen dat bij het Amsterdam UMC aanklopt voor hulp groeit, maar ook het aantal kinderen is in tien jaar tijd aanzienlijk toegenomen. Dat meldt de Telegraaf.
Nationalezorggids.nl

Week 28  VR-therapie succesvol bij hoogtevrees 
12 jul – 1 op de 5 mensen krijgt op een bepaald moment te maken met een irrationele angstvorm zoals angst voor spinnen, kleine ruimtes of hoogten. De meesten krijgen nooit een behandeling en als ze die ontvangen is dit doorgaans een vorm van psychotherapie.
Onder leiding van Professor Daniel Freeman van de Universiteit van Oxford is nu een virtualrealityprogramma ontwikkeld waarin psychotherapie wordt gegeven door een virtuele coach. En deze VR-therapie lijkt effectief voor mensen met hoogtevrees. De behandeling is gepersonaliseerd, zodat gebruikers met behulp van spraakherkenningstechnologie kunnen communiceren met de virtuele coach.
Mijngezondheidsgids.nl 
‘WETENSCHAPPELIJK BEWIJS VOOR VERSLAVING AAN SOCIAL MEDIA ZEER MAGER’ 
12 jul – Er is onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor een smartphone- of social mediaverslaving, zeggen Britse wetenschappers. Een vergelijking tussen het gebruik van harddrugs en social media zou dan ook nog niet getrokken moeten worden. Dit zeggen de onderzoekers naar aanleiding van diverse berichten in de media over de verslavende invloed van social media.
Dit meldt NU.nl

HOOFDLIJNENAKKOORD GGZ GETEKEND!!
11 jul – In Den Haag zette voorzitter Jacobine Geel namens GGZ Nederland haar handtekening onder het hoofdlijnenakkoord voor de geestelijke gezondheidszorg. Vorige week stemden de leden van GGZ Nederland in met het onderhandelaarsakkoord en de afspraken die gemaakt zijn over de arbeidsmarkt, opleidingen, regeldruk en zorg op de juiste plek.
Rijksoverheid.nl

Zie ook: Betrokken partijen ondertekenen hoofdlijnenakkoord ggz 
Het hoofdlijnenakkoord over de toekomst van de geestelijke gezondheidszorg (ggz) is getekend door staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) en twaalf partijen uit de geestelijke gezondheidszorg en het sociaal domein. Ze hebben afspraken gemaakt om de kwaliteit en de toegankelijkheid van de ggz verder te verbeteren.
Skipr.nl 

Diagnostiek zelfdoding mist diepgang
9 jul – Hulpverleners zijn soms onvoldoende getraind om een adequaat gesprek over zelfdoding te voeren, waarschuwt klinisch psycholoog Jan Derksen. De academische psychologie in Nederland heeft de diagnostiek en behandeling zwaar geprotocolleerd en deze is daarmee in ernstige mate oppervlakkig geworden. De diagnostiek en behandelvormen die in onderzoek met gemiddelden van grote getallen net iets beter uit de statistiek tevoorschijn komen zijn tot norm verheven. De diepgang, vooral noodzakelijk in ernstige individuele gevallen, is verloren gegaan samen met de opleiding en de training hierin.
Volkskrant.nl 

Week 27 Rapport screeningsfase Zinnige Zorg – Systematische analyse Geestelijke Gezondheidszorg
3 jul – In het kader van het programma Zinnige Zorg heeft Zorginstituut Nederland, samen met partijen in de GGZ, gekeken naar onderwerpen waar de kwaliteit en doelmatigheid van de GGZ beter kan door meer gepast gebruik van zorg. Deze onderwerpen worden in de volgende verdiepingsfase nader onderzocht. Uitgangspunt bij de doorlichting is het perspectief van de patiënt en de zorg die deze nodig heeft.
ZorginstituutNederland.nl 

Bikkelhard rapport over jeugdzorg na zelfmoord 16-jarige jongen in instelling
3 jul – Vandaag is een bikkelhard rapport verschenen over Limburgse hulpinstanties. Aanleiding voor het onderzoek was de zelfmoord van een 16-jarige jongen in mei 2017 binnen de poorten van de gesloten jeugdzorginstelling SJSJ Icarus.
AD.nl    

Afspraken over passend vervoer personen met verward gedrag in Friesland en Drenthe
2 jul – Staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) hebben vandaag met samenwerkingspartners in de provincies Drenthe en Friesland een convenant ondertekend over passend vervoer voor personen met verward gedrag. Het doel van de afspraken is om die personen onder minder stressvolle omstandigheden te vervoeren. Daarnaast zetten partijen hun handtekening onder het verder ontwikkelen van goede zorg en vervoer voor deze groep mensen en gaan ze intensiever samenwerken. Betrokken partijen zijn gemeenten, ambulancediensten, politie, GGZ-instellingen, meldkamers, verzekeraars en het Rijk.
Rijksoverheid.nl 

Juni

Week 25 en 26 NZa heeft de regelgeving 2019 voor de ggz en forensische zorg vastgesteld
27 jun – De Nederlandse Zorgautoriteit heeft de regelgeving voor 2019 voor de ggz en forensische zorg vastgesteld. Een belangrijke verandering gaat over de acute psychiatrische hulpverlening. Deze kent vanaf volgend jaar een aangepaste bekostiging die veel beter aansluit op de kosten die crisisdiensten maken voor het beschikbaar houden van hun dienst.
zorgkrant.nl

Ggz komt met 35 standaarden voor goede zorg…..
21 jun – Partijen in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) hebben 35 kwaliteitsstandaarden voor goede zorg ontwikkelend en aangeboden bij Zorginstituut Nederland. Als ze voldoen aan de criteria van het van Zorginstituut worden ze opgenomen in het register als gezamenlijke norm voor goede zorg.
Skipr.nl 

Zorgfraude 2017 met miljoenen toegenomen
21 jun – In 2017 is er zo’n 27 miljoen euro gefraudeerd met zorggeld. Dat is ruim 8 miljoen euro meer dan in 2016. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland op basis van onderzoek naar zorgfraude. Zorgverzekeraars hebben vorig jaar in totaal 1146 fraudeonderzoeken afgerond. In 311 gevallen (27 procent) is er zorgfraude vastgesteld. Het gemiddeld onterecht gedeclareerd bedrag bedraagt 86.891 euro in 2017. In 2016 was dit 59.129 euro. Dat blijkt uit de donderdag gepubliceerde controle- en fraudecijfers van Zorgverzekeraars Nederland.
Zorgvisie.nl 

Uhu fraude… Het is ook niet meer dan logisch als declareren van zorg zo moeilijk wordt gemaakt en de hele sector onder enorme druk staat door zwart gemaakt te worden in de media..

Staatssecretaris Blokhuis neemt boek Therapiewinst ‘De waarde van psychologische behandeling’ in ontvangst
19 jun – Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft op 18 juni 2018 het boek ‘Therapiewinst, de waarde van psychologische behandeling’ in ontvangst genomen. Hij kreeg dit aangeboden door P3NL, de ADF stichting, de VGCt en zes hoogleraren. Met het boek doen zij gezamenlijk een oproep voor meer en betere investering in de ggz. Dat is goed voor Nederland, omdat iedere euro die geïnvesteerd wordt in de ggz er twee oplevert.
P3nl.nl 

Zie ook: Investeren in de GGZ betaalt zich dubbel terug “Therapiewinst, de waarde van psychologische behandeling” in Nederlands vertaald.
23 mei – Het succesvolle en belangwekkende boek ‘Therapiewinst, de waarde van psychologische behandeling’ van Prof. Richard Layard (1934) (London School of Economics en House of Lords) en Prof. David M. Clark (1954) (professor of psychology in Oxford) gaat juist hierover en is nu in het Nederlands vertaald. De officiële boekpresentatie zal op 15 juni in Amsterdam worden gehouden.
Ook van P3nl.nl 

Leenstelsel en bindend studieadvies zorgen voor psychische klachten
19 jun – Door het afschaffen van de basisbeurs, maar ook door het bindend studieadvies ervaren steeds meer studenten stress, waarschuwt het RIVM. OCW, bestuurders in het hoger onderwijs en de koepels moeten daarom meer aandacht geven aan studentenwelzijn, zegt het RIVM.
Scienceguide.nl 

Psycholoog op vakantie, onverantwoord?
18 jun – Het is ieder jaar weer een heikel punt voor cliënten en zorgverleners. De psycholoog en/of de cliënt wil langdurig op vakantie. Is het een probleem?
GGZ.nl

Week 24 ‘Gelazer over wachttijden ggz moet stoppen’
13 jun – Een groot deel van de Tweede Kamer wil niet langer wachten tot ggz-instellingen open kaart spelen over de wachttijd voor patiënten. Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid moet de instellingen die niet meewerken met naam en toenaam aan de kaak stellen, vinden onder meer regeringspartijen VVD en CDA. “Het gelazer moet echt over zijn”, briest VVD-Kamerlid Leendert de Lange. Zo “laad je de verdenking op je dat je iemand liever laat wachten”. Zijn CDA-collega Joba van den Berg noemt het gedraal “onacceptabel”. Andere partijen gaven er blijk van er ook zo over te denken.
Skipr.nl 

Bemiddeling belangrijkste instrument tegen ggz-wachtlijsten
13 jun – Er valt niet eens meer iets zinnigs te zeggen..
Medischcontact.nl 

Hoe de ervaringsdeskundige de hulpverlening verrijkt
12 jun – Stel, je durft die blauwe enveloppen maar niet open te maken maar de stapel wordt steeds groter. Of je probeert af te kicken van drugs, maar valt steeds terug. Of je bent dakloos en staat al maanden op de wachtlijst voor een kamer bij het Leger des Heils. Hoe zou het zijn als er iemand naar je luistert, met je praat en zegt: “Rustig aan, ik weet wat je doormaakt. Ik ben daar ook geweest. Ik kijk met je mee en deel wat van mijn shit om jouw shit te verzachten.“
Ggznieuws.nl

‘GGZ-instellingen niet bewust van gevaar socialemediagebruik door patiënten’
11 jun – Mensen die worden opgenomen met psychische worden daar afgeschermd van gevaren in de buitenwereld. Intussen kunnen ze wél vaak online hun eigen gang gaan. Op internet, via de smartphone, Twitter of Facebook: alles is gewoon beschikbaar voor mensen die zijn opgenomen in een kliniek. De soms keiharde buitenwereld komt alsnog ongefilterd binnen, met alle gevaren die daar bij horen.
eenvandaag.nl 

Week 23 Neptherapeut schopte het tot directeur bij psychologiebedrijf
8 jun – Een neptherapeut heeft de afgelopen jaren verschillende instanties in de geestelijke gezondheidszorg misleid. Arnhemmer Rick Peters deed zich voor als klinisch psycholoog en psychotherapeut, terwijl hij daarvoor de diploma’s niet had. Op die manier schopte hij het onder andere tot ‘directeur zorg’ bij Silver Psychologie (bekend van de wurgcontracten), met vestigingen in Breda, Leiden, Tilburg en Rotterdam. Hij behandelde er ook cliënten.
AD.nl

Nieuw initiatief: ‘Digitale sofa’ biedt online ggz zonder wachttijden
6 jun – Mensen met psychische problemen kunnen terecht bij DiSofa, dat de behandeling volledig online aanbiedt. Nederlandse GZ-psychologen in binnen- en buitenland behandelen Nederlandse cliënten direct, zonder de wachttijden die er wel zijn in veel reguliere ggz-instellingen.
Skipr.nl 

Sterk! GGZ opent zorghotel voor mensen met depressie
6 jun – Sterk! GGZ opent op Landgoed Kortenbos in Meerlo een kliniek voor mensen met onder andere stemming- of angstklachten. In dit zorghotel is plaats voor twintig gasten. Dat meldt dagblad de Limburger op 5 juni. Mensen met onder andere depressieve klachten kunnen in het zorghotel verblijven en leren dan met hulp van psychiaters, psychologen of andere hulpverleners hoe ze met stress en druk moeten omgaan. Het is de bedoeling dat ze na een korte behandeling weer naar huis en aan het werk kunnen. Een behandeling kan ook onderdeel van een re-integratietraject zijn.
Skipr.nl 

Onderzoek: e-health effectief bij ernstige psychische stoornissen
5 jun – Een e-healthbehandeling met behulp van smartphones is minstens zo effectief bij ernstige psychische stoornissen als een klinische behandeling. Dat blijkt uit onderzoek van de University of Washington in Seattle.
Zorgvisie.nl  

HAHAHAHAHAHAAHAHAHAHAHA om te janken dit:
Nip heeft oplossing voor de wachtlijsten binnen GGz

5 jun – De lange wachttijden in de (curatieve) ggz zijn al een tijd in het nieuws. Het NIP spant zich in om de wachttijden te verkorten. Het grote probleem is dat er te weinig regiebehandelaren beschikbaar zijn. De wachtlijsten in de zorg kunnen pas effectief worden verminderd als dit tekort structureel wordt aangepakt.
Medicalfacts.nl 

Geef basispsychologen eens meer kans   en erken het EVC traject eens echt!!!

Week 22 

Het nieuws van afgelopen week, waaronder het bericht over HSK die 4 ton boete heeft gekregen voor het onterecht diagnosticeren van mensen en daarmee plegen van verzekeringsfraude, maar is dat nou echt zo slecht?

IGJ en NZa pakken lange wachttijden ggz aan
1 jun – De Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaan veel strikter handhavend optreden tegen zorgaanbieders en zorgverzekeraars die onvoldoende werk maken van het terugdringen van de wachttijden in de ggz. Dat heeft staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS aangekondigd in het Kamerdebat over de ggz op 31 mei.
Zorgvisie.nl

Mei

Dat is nodig want: Wachttijden ggz nog zeker tot medio 2019
31 mei – Ggz-aanbieders, zorgverzekeraars en de organisatie voor ggz-patiënten hebben meer tijd nodig om de wachttijden in de ggz terug te dringen. Dat gaat niet lukken voor medio 2019 staat in het gezamenlijke actieplan.
https://www.zorgvisie.nl/wachttijden-ggz-nog-zeker-tot-medio-2019/

Ggz-aanbieder krijgt boete van vier ton voor onterechte burn-outdeclaraties
31 mei -De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de grote ggz-aanbieder HSK Groep een boete van 400 duizend euro opgelegd voor stelselmatig onrechtmatig declareren in de jaren 2013 tot 2016. HSK heeft volgens de zorgtoezichthouder de kosten van behandelingen voor burn-outs door zorgverzekeraars laten vergoeden, terwijl deze op basis van de zorgverzekeringswet niet gedeclareerd kunnen worden door de ggz.
Volkskrant.nl 

Ook op LinkedIn was dit een onderwerp voor discussie. Zo werd er gevraagd naar welke diagnose anderen gegeven zouden hebben. Want waarom? Zonder diagnose uit onze ‘bijbel’- de DSM-V mogen behandelingen niet gedeclareerd worden bij de zorgverzekeraar. Een burn-out staat er niet in, maar een OSS wel. Een huisarts moet doorverwijzen bij burn-out klachten, maar de specialistische GGz kan het geld ervoor vergeten.. Lekker dubbel dus. Hiermee vallen mensen met (werk)stressklachten weer eens mooi buiten de boot en krijgen ze pas hulpverlening als het veel te laat is. Maar hej, wat boeit dat? Dan plakken we er toch gewoon het stempeltje verward op:

Burgemeester van Schiedam zegt dat bijlzwaaiende Syriër een psychose had
31 mei – Gisteren ontstond er wel een heer absurd tafereel in een wijk in Schiedam. Op een balkon stond een Syriër met een hakbijl te zwaaien, waardoor later er een arrestatieteam langskwam om de man te arresteren. In een schermutseling is er een politiehond doodgegaan en werd de Syriër uiteindelijk neergeschoten door de agenten. Er was toen al spraken van een verdenking van ‘verward gedrag’, ondanks dat de man ‘Allahu Akbar’ had geroepen. Vandaag kwam de burgemeester naar buiten met het nieuws dat de Syriër waarschijnlijk een psychose had.
Dagelijksestandaard.nl 

En als we het er dan toch over hebben:
35 NIEUWE PROJECTEN OVER VERWARD GEDRAG VAN START
31 mei – In het voorjaar van 2018 hebben 35 regionale praktijkprojecten subsidie gekregen om de hulp aan mensen met verward gedrag en hun omgeving te verbeteren. Deze subsidies komen uit de vijfde subsidieronde van het ZonMw-actieprogramma over verward gedrag. In totaal zijn er inmiddels al meer dan honderd praktijkprojecten gestart.
Nationalezorggids.nl 

DigiMV geeft stress in de GGZ, minder dan 50% respons
31 mei – Ieder jaar is het weer zover, de DigiMV deadline op 31 mei. Ook dit jaar is het weer raak. In meer dan 50% van de Wtzi erkende instellingen moet nog op de laatste dag van alles worden afgerond voor het indienen van het maatschappelijk jaarverslag. De boekhouding van het afgelopen boekjaar moet strak op orde zijn, de accountant maakt een zorgvuldige check van alle documenten en alles (alles, ja alles) moet worden verantwoord. Hoeveel cliënten zijn er in zorg geweest, hoeveel medewerkers zijn er werkzaam in de instelling, welke specialismen waren er werkzaam, hoeveel kinderen hebben behandeling gekregen, wat was het ziekteverzuim? Wie bestuurt de instelling? En zo kun je verder gaan. Eigenlijk kun je het zo gek niet bedenken of er is wel een vraag over in DigiMV.
GGz.nl

Verslaving vroegtijdig signaleren met nieuwe online tools
28 mei – Hoe vaak en hoe veel drink ik nu precies? Die vraag is voor veel mensen best lastig te beantwoorden, het eigen gebruik wordt meer dan eens onderschat. Ook voor praktijk ondersteuners huisarts GGZ (POH-GGZ) is het lastig om een beginnende verslaving te herkennen. Met deze uitdagingen gingen Tactus Verslavingszorg en Jellinek, als onderdeel van de prestatie-inkoop verslavingszorg van Zilveren Kruis, aan de slag.
Medicalfacts.nl

Zorgnieuws week 21 

Het nieuws van afgelopen week met onder meer een geheel nieuw team voor forensische GGz in Franeker, Na BN’ers ook bekende YouTubers in therapie, nieuwe plannen voor psychisch kwetsbare mensen, Privacywet zorgt voor gedoe in de GGZ, 50 ‘grootste gekken’ krijgen intensieve bemoeizorg en de opinies in de Volkskrant. Go check it out!

GGZ haalt bezem door personeel forensische kliniek in Franeker
26 mei – GGZ Friesland vernieuwt de teams van de Forensische Psychiatrische Afdeling (FPA) in Franeker. Alle medewerkers die lang in dienst zijn worden overgeplaatst. GGZ Friesland heeft dit traject ingezet om ,,een cultuur te doorbreken”. De directie meldt dat deze ,,ingrijpende keuze” nodig was nadat onafhankelijk onderzoek ,,aanhoudende signalen op het gebied van professionele samenwerking, de teamcultuur en onderlinge bejegening” hebben bevestigd.
LC.nl

Bekende YouTubers openhartig bij de psychiater
25 mei – Niet alleen de bekende Nederlanders gaan in therapie voor een nieuw programma, ook bekende YouTubers zijn openhartig op de bank. Marije Zuurveld, Jessie Maya, Jeroen van Holland en Lisa Samantha geven zich bloot aan tv-psychiater Esther van Fenema in de spin-off serie In Therapie.
RTLBoulevard.nl

Psychisch kwetsbare mensen sneller naar werk te helpen
25 mei – Er komt meer aandacht, samenwerking en geld om mensen met een psychische kwetsbaarheid naar werk te helpen. Want werk kan een enorm positief effect hebben op de psychische gezondheid. Donderdag 24 mei tekenden GGZ Nederland, UWV, gemeenten, professionals en cliëntorganisaties afspraken die er aan moeten bijdragen dat mensen met een psychische kwetsbaarheid vaker aan werk komen en dat werk ook houden. Tegelijkertijd kondigen kabinet en UWV aan hier extra geld voor uit te trekken
zorgkrant.nl

1 op 3 langdurig werklozen krijgt psychologische klachten
25 mei – Geen werk, geen stress? Dat had je gedacht
“Studies hebben aangetoond dat werkzoekenden erg veel piekeren als ze telkens het deksel op de neus krijgen. Bij één op de drie gaat het zelfs zo ver dat ze psychologische klachten ontwikkelen, zoals een depressie.” © Thinkstock
Als je hoort dat iemand al maanden of jaren op zoek is naar werk, dringen de vooroordelen zich snel op. Maar langdurig werkloos zijn is helemaal geen pretje. “Studies tonen aan dat mensen die lang thuis zitten heel vaak af te rekenen krijgen met mentale problemen”, weet Ernst Koster, professor psychologie verbonden aan de UGent. “De stress en onzekerheid in zo’n situatie zijn niet te onderschatten.”
Demorgen.be

Maar werk dichterbij voor mensen met psychische kwetsbaarheid
Rijksoverheid.nl

Werkproject Reinier van Arkel en UWV landelijk voorbeeld
24 mei – DEN BOSCH – Het project waarin Reinier van Arkel en het UWV samen cliënten van de GGZ-instelling aan werk helpen, is een landelijke voorbeeld van succesvolle samenwerking op dit gebied. Door het project komt werk meer op de agenda van behandelaren en wordt gezien als middel tot herstel. Inmiddels zijn 44 cliënten van Reinier van Arkel gestart met werkgerichte aanpak of hebben het traject inmiddels afgerond. 13 cliënten staan hiervoor in de startblokken
bd.nl

Zelfregiecentrum voor GGZ-cliënten opent deuren in Raalte
24 mei – Op maandag 4 juni opent het Zelfregiecentrum voor GGZ-cliënten in Raalte. Het is een nieuwe ontmoetingsplek voor GGZ ervaringsdeskundigen, ervaringswerkers, buurtbewoners en vrijwilligers.
www.sallandcentraal.nl

Privacywet zorgt voor gedoe in de GGZ
23 mei – Veel GGZ instellingen zitten met hun handen in het haar over de nieuwe privacywet. Documenten gaan rond in de wachtkamer, websites worden op het laatste moment aangepakt. Waarom is dat eigenlijk zo, dat vragen veel ggz medewerkers zich af. De nieuwe AVG, oftewel de Algemene Verordening Gegevensbescherming moet per 25 mei helemaal zijn toegepast in iedere organisatie. Dat kost veel tijd, terwijl de meeste GGZ instellingen al heel veel hebben gedaan op het gebied van privacy.
ggz.nl

OPNIEUW LANDELIJKE CAMPAGNE VAN 113 ZELFMOORDPREVENTIE
23 mei – Om het aantal zelfmoorden in Nederland te verminderen, wordt opnieuw de campagne ‘stel de vraag van je leven’ gestart door 113 Zelfmoordpreventie. De campagne wordt zowel landelijk als lokaal en regionaal uitgezet en is onder andere te vinden door advertenties en radiospotjes. De campagne moet het taboe rondom zelfmoord en zelfmoordgedachten verminderen waardoor meer mensen hulp zoeken. Dit meldt Ggz-connect.
Nationalezorggids.nl

ACTIEPLAN ‘(ONT)REGEL DE ZORG’ ONTDOET DE ZORG VAN OVERBODIGE BUREAUCRATIE
23 mei – Ministers Hugo de Jonge en Bruno Bruins en staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid komen vandaag met een actieplan om de zorg te ontdoen van overbodige bureaucratie. Het plan ‘(Ont)Regel de zorg’ zet in op minder regels voor zorgverleners en meer tijd voor de patiënt. Dat meldt Rijksoverheid.
Nationalezorggids.nl

Interessant: opiniebrieven Volkskrant over verwarde mensen en waar het aan ligt
23 mei – ” Schuld ligt niet bij bedden en geld” “Nieuwe wetgeving” “Aan de wet ligt het niet”
Volkskrant.nl

50 ‘grootste gekken’ krijgen intensieve bemoeizorg
20 mei – De 50 ‘grootste gekken’ van Den Haag en regio gaan intensieve bemoeizorg krijgen. Het gaat hierbij nog om een proefproject. Doel is om te voorkomen dat psychiatrische patiënten die bijvoorbeeld na een (gedwongen) opname zijn ontslagen uit een GGZ-instelling eenmaal vrij op straat zichzelf en anderen iets aan kunnen doen of (opnieuw) voor overlast zorgen. Deze nieuwe aanpak, waarvan de details momenteel worden uitgewerkt, volgt op de noodkreet van de politie over het sterk gestegen aantal geregistreerde incidenten met verwarde personen.
dagblad070.nl

Zorgnieuws week 19 en 20
Wegens omstandigheden ben ik vorige week niet toegekomen aan het verwerken van de nieuwsartikelen, vandaar die van vorige en deze week in 1! Dossiers zijn ook bijgewerkt.Hoe voorkom je ontploffing van tikkende tijdbommen?
20 mei – Een dode in Emmeloord, drie zwaargewonden in Den Haag, een bijna-dode in Elspeet, en dat in drie maanden tijd, en allemaal slachtoffer van ‘verwarde personen’. Speciale teams moeten straks voorkomen dat mensen in een wijk zullen flippen. Helpt dat? ,,Nou nee, risico’s zullen er altijd blijven.”
deStentor.nl

Zie ook dossier verwarde personen

ADHD op het werk; Goedbedoelde raad werkt niet
19 mei – Iedereen heeft er wel eens last van – een beetje vergeetachtig, ongeconcentreerd, rusteloos of afgeleid door bijzaken. Maar bij mensen met adhd zijn die klachten zo structureel dat ze op hun werk geregeld in de problemen komen. Hoeveel Nederlanders adhd hebben is moeilijk te zeggen, omdat er geen landelijke cijfers van het aantal diagnoses zijn. Onderzoeksinstituut Trimbos maakte in 2010 de laatste schatting: 1 tot 2,5 procent van de volwassen bevolking – rond de 275.000 mensen.
Voor die adhd’ers kunnen goedbedoelde adviezen (‘moet je niet gewoon beter plannen?’) soms behoorlijk frustreren. Want dat is waar de adhd’er zich onderscheidt van de collega die ook wel eens chaotisch is: problemen ontstaan niet door een slechte planning of een te hoge werkdruk, maar door een gedragsstoornis, waar geen kant-en-klare oplossing voor is.
Lees verder op NRC.nl

Koffieautomaat: Heel SAP Duitsland aan de mindfulness
18 mei – SAP-medewerker Peter Bostelmann ontdekte tijdens een persoonlijke crisis de voordelen van mindfulness. Een bekeerd man wist hij ook zijn werkgever te overtuigen mindfulness te omarmen. In 2o13 startte het bedrijf met een pilot rondom mindfulness. Nu rolt SAP het mindfulnessprogramma uit onder alle 22.000 Duitse medewerkers en biedt ook consultancydiensten rondom mindfulness.
Lees het hele artikel hier.

Er komt een master rechtspsychologie in Tilburg
18 Mei – Aan Tilburg University kun je binnenkort een gloednieuwe master volgen: rechtspsychologie. De tweejarige master zal toegankelijk zijn voor zowel psychologie- als rechtenstudenten.
Dat maakte Jantine Schuit, de decaan van de Tilburg School of Social and Behavioral Sciences (TSB), gisteren bekend in de faculteitsraad. De nieuwe master wordt ontwikkeld in samenwerking met Tilburg Law School. Als alles volgens plan verloopt, kan de eerste lichting studenten in 2020 starten. Het zou de eerste master rechtspsychologie aan een Nederlandse universiteit zijn. “Op dit moment is er nog geen masterprogramma in Nederland dat studenten opleidt tot rechtspsycholoog”, aldus Schuit.
Universe.nl 

Maar Tilburg doet meer;
Tilburg University en ETZ breiden gezamenlijk onderzoeksprogramma uit

9 mei – Tilburg University en het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) hebben maandag 7 mei een samenwerkingsovereenkomst ondertekend om hun gezamenlijke onderzoeksprogramma te verbreden en te verdiepen. Bewoog de wetenschappelijke samenwerking zich tot nu toe vooral op de gebieden neuro- en medische psychologie en traumaverwerking, in de toekomst komen daar andere gebieden bij zoals patiëntenwelzijn, het gebruik van data science en mogelijk economie en management in de zorg.
Tilburg.com

Familie messensteker doet aangifte tegen GGZ
17 mei  – De familie van de Malek F. gaat aangifte doen tegen de ggz-instelling Parnassia. De advocaat van de familie heeft dit bevestigd, naar aanleiding van een bericht in het AD. De Syrische man stak op 5 mei in Den Haag drie mensen neer. De broer van Malek zegt dat hij heel vaak meldingen heeft gedaan bij Parnassia en andere instanties dat het niet goed ging en dat hij zich grote zorgen maakte over zijn broer. Maar daar is volgens hem nooit iets mee gedaan.
ND.nl 

Universiteiten kunnen elkaar niet tot armoede beconcurreren
17 mei – Universiteiten en hogescholen willen graag verder internationaliseren maar ze beseffen dat er genoeg geld voor in kas moet zijn. Die conclusie kan worden getrokken uit de zogeheten internationaliseringsagenda die de vereniging van universiteiten VSNU en de Vereniging van Hogescholen maandag presenteerden. “Een risico van de forse groei van het aantal internationale studenten is dat de kwaliteit en toegankelijkheid van het onderwijs juist onder druk komen te staan”, aldus het document. De instellingen vragen een numerus fixus voor Engelstalige opleidingen en willen hoger collegegeld voor niet-Europese studenten.
Schaatskrant.nl
Zie ook: Verengelsing Psychologie
Update: 6 jul Rechter oordeelt: studies psychologie mogen in het Engels RTLZ.nl

18de en 19de Amerikaanse plaats met verbod op wordt hetero therapie.
17 mei – De Amerikaanse staat Maryland werd de 18de en de Amerikaanse staat New Hampshire werd de 19de plaats in de Verenigde Staten, met een verbod op conversie therapie, ook bekend als wordt hetero therapie, voor minderjarigen.
Holebi.info

Schoot de geestelijke gezondheidszorg tekort bij Malek F.?
17 mei – Omdat de geestelijke gezondheidszorgorganisatie Parnassia Malek F. liet gaan, kon hij op 5 mei meerdere mensen neersteken in Den Haag. Daarom is Parnassia medeschuldig aan het gebeurde, redeneert de familie van F. Had Parnassia F. tegen zijn wil moeten vasthouden of anderszins meer zorg moeten bieden, omdat zijn familie had geconstateerd dat hij paranoïde en psychotisch zou zijn? Vijf vragen.
Volkskrant.nl

Pro Persona en Depressie Vereniging onderzoeken ervaringskennis
17 mei – De Nijmeegse ggz-instelling Pro Persona is een onderzoek gestart naar ervaringsdeskundigheid bij depressies. Hoe kunnen mensen met een depressie leren van andere depressieve cliënten? Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met de landelijke Depressie Vereniging.
Skipr Redactie

Landelijk meldpunt ontvangt steeds meer klachten over zorg
16 mei – Het Landelijk Meldpunt Zorg (LMZ) heeft in 2017 in totaal 6.885 klachten ontvangen. Dit zijn er meer dan in de jaren ervoor: in 2016 ontving het LMZ 6.455 klachten en in 2015 5.115 klachten. De meeste klachten gingen over ziekenhuiszorg, geestelijke gezondheidszorg (ggz) en verpleeghuiszorg. Dit blijkt uit het Klachtbeeld 2017 van het Landelijk Meldpunt Zorg. Het merendeel van de klachten (71 procent) ging vorig jaar over professioneel handelen, veiligheid en communicatie.
Skipr

Minder adminstratie: ZN introduceert Uniforme Declaratieparagraaf
11 mei – Vanaf contractjaar 2019 gaan zorgverzekeraars voor het eerst uniforme bepalingen gebruiken voor declaraties. Het gaat om contracten in de eerstelijnszorg en de ggz. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland (ZN) op 9 mei.
De declaratieparagraaf in de contracten is dan bij alle zorgverzekeraars hetzelfde. Dat leidt tot veel minder administratieve lasten, want zorgaanbieders hoeven niet telkens te zoeken naar verschillen in contracten. Maar ook voor zorgverzekeraars levert dit een lagere lastendruk op. De uniforme opzet werkt voor meerdere sectoren wat opstellen en onderhouden van contracten vergemakkelijkt. De Uniforme Declaratieparagraaf 2019 is een aanvulling op de Algemene Bepalingen voor de zorginkoop eerstelijnszorg en de ggz die vorig jaar zijn geïntroduceerd. Ze gelden overigens niet voor meerjarenafspraken.
Skipr Redactie
Zie ook dossier zorgverzekeraars en hun impact op de zorg

NIEUWE LANDELIJKE HULPLIJN HUISELIJK GEWELD 
15 mei – Wie te maken krijgt met huiselijk geweld kan sinds dinsdag zijn of haar verhaal kwijt aan lotgenoten via een nieuwe landelijke hulplijn. Bij Hear my Voice neemt iemand de telefoon op die ooit zelf slachtoffer was van huiselijk geweld. Bellers kunnen, als ze dat willen anoniem, praten met een vrijwilliger die luistert en niet oordeelt, aldus de hulplijn, opgezet door opvangorganisaties uit Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Delft.
Nationalezorggids.nl

METHODIEK VOOR PSYCHIATRISCHE ZORG WINT TVZ-PUBLICATIEPRIJS 2018 
15 mei – Tweehonderdduizend mensen met een ernstige psychiatrische aandoening krijgen langdurige verpleegkundige zorg. Bij dit ‘steunend, structurerend contact’ gaan verpleegkundigen vaak te weinig methodisch te werk, waardoor een doelloze situatie kan ontstaan. Hierdoor missen cliënten kansen en is de zorg nodeloos duur. Sociaal-psychiatrisch verpleegkundige en verplegingswetenschapper Mark van Veen, werkzaam bij Altrecht en promovendus aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, beschrijft een gestructureerde, methodische benadering voor cliënten met niet-psychotische chronische problematiek. Hij wint hiermee de TVZ-Publicatieprijs 2018. Dat meldt TVZ.
Nationalezorggids.nl

Huisartsen gaan proef draaien met praktijkondersteuner jeugd
9 mei – Opvoedproblemen, slecht slapende kinderen, depressie of vermoedens van bijvoorbeeld ADHD. Huisartsen krijgen met tal van problemen te maken die terecht horen bij jeugdzorg en dat hoeft zeker niet altijd de GGZ te zijn. Bij vijf huisartsenpraktijken krijgen de huisartsen als proef een praktijkondersteuner jeugd die kinderen en ouders beter kunnen helpen om de juiste oplossing te vinden.
hoogeveenschecourant.nl

Zorgnieuws week 18
Een hele hoop meer nieuws deze week waaronder;  Het was een drukke week, superveel zorgnieuws!! Oa steeds meet jongeren en kloppen aan bij Levenseindekliniek, Ggz zet alsnog in op meer bedden, terwijl overheidsbeleid was gericht op afbouw, Psychische stoornissen behandelen met virtual reality, Gezamenlijke actie tegen zelfmoorden op spoor, Luisterlijn Sensoor een doorslaand succes, ook door wachtlijsten bij GGZ en Overeenkomsten in hersenactiviteit bij impulsieve psychopaten.
Steeds meer jongeren en kloppen aan bij Levenseindekliniek
4 mei – Het aantal mensen van jonger dan dertig jaar dat bij de Levenseindekliniek euthanasie verleend krijgt, neemt toe. Waar er in 2016 slechts twee 30-minners waren waarop euthanasie werd toegepast, is dat aantal vorig jaar gestegen naar zeven. In 2017 klopten in totaal 156 patiënten onder de dertig jaar aan bij de Levenseindekliniek. Dat meldt het Reformatorisch Dagblad op basis van het jaarverslag van de kliniek.
Nationalezorggids.nl

DEPRESSIE VERENIGING ROEPT OP TOT DEELNAME AAN APP TEGEN DEPRESSIVITEIT
4 mei – Met een slimme combinatie van smartphone-applicaties moet de SMARD-toepassing (SmartPhone Monitoring Against Recurrence of Depression) gaan voorkomen dat mensen die depressief zijn geweest een terugval krijgen. De Hersenstichting en het Radboudumc kondigden de komst van SMARD afgelopen januari aan. De Depressie Vereniging roept op tot deelname aan de testen om de app door te ontwikkelen.
ICTHealth.nl 

“Laat kinderen die gisteren wilden sterven vandaag niet alleen’
3 mei – ‘Een online tool voor ouders van kinderen en jongeren die een zelfdodingspoging deden, is nodig. Maar laat ons ook de kinderen zelf niet vergeten’, zegt Oona Wyns van de Jong Socialisten en oprichtster van Peer Support Vlaanderen.
Knack.be

Grappig! Sommige mensen horen geluid bij deze stille GIF
4 mei – In de GIF springt een electriciteitsmast op en neer. Sommige mensen horen een ploffend geluid, telkens de mast de grond raakt. De GIF zelf bevat geen enkel spoor van geluid.
Iedereen herinnert zich nog wel de wit en gouden jurk waarvan internetgebruikers meenden dat ze blauw en zwart was. Deze keer speelt een GIF de hoofdrol in een onlinediscussie. Wetenschappelijk onderzoek toont namelijk aan dat sommige mensen echt geluid kunnen horen bij onderstaande geluidloze GIF.
Demorgen.be

Ggz zet alsnog in op meer bedden, terwijl overheidsbeleid was gericht op afbouw
3 mei – Hoewel het de bedoeling was om het aantal bedden in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) af te bouwen, drong staatssecretaris Paul Blokhuis aan op het vrijmaken van bedden voor mensen die gevaarlijk verward gedrag vertonen. Opmerkelijk, maar wel begrijpelijk, vindt hoogleraar Hans Kroon van Universiteit Tilburg. De aanpak lost niet alle problemen in de ggz op, maar het kan de ambulante zorg mogelijk de benodigde oppepper geven.
Nationalezorggids

Psychische stoornissen behandelen met virtual reality
3 mei – Lansingerland – Levensechte situaties en realistische rollenspellen op het gebied van virtual reality, het zijn methodes die zorginstelling GGZ Delfland en ontwikkelaar CleVR samen willen ontwikkelen om de behandeling van psychische stoornissen breder te kunnen ondersteunen.
hartvanlansingerland.nl 
Skipr.nl

Update: VR-therapie succesvol bij hoogtevrees Mijngezondheidsgids.nl 

Zorg van de Zaak bestendigt activiteiten in verslavingszorg
3 mei – Ggz-instelling voor de verslavingszorg Ready For Change is officieel onderdeel geworden van het Zorg van de Zaak Netwerk. De overname past in de ambitie van Zorg van de Zaak om haar kennis en expertise in de specialistische zorg op het gebied van psyche en leefstijl te vergroten.
Skipr.nl

Gezamenlijke actie tegen zelfmoorden op spoor
3 mei – Spoorbeheerder ProRail en de stichting 113 Zelfmoordpreventie gaan samen proberen het aantal suïcides op het spoorwegnet te verminderen. De stichting krijgt daarvoor extra geld van ProRail en vervoersbedrijven. Vorig jaar waren er 215 zelfmoorden op het spoor.
Nationalezorggids.nl 

Zorg in Actie mobiliseert hele zorgsector voor betere arbeidsomstandigheden
3 mei – Wie in de zorg werkt, kan het bijna niet zijn ontgaan: het initiatief Zorg in Actie dat Marijke Volgers heeft opgezet voor betere arbeidsomstandigheden. Deze ambulant begeleider in de ggz las over het succes van de lerarenacties in het onderwijs en hoopte iets soortgelijks in de zorg te kunnen bewerkstelligen. Dus begon ze gewoon met een groep op Facebook, gevolgd door een website, een manifest en inmiddels heel veel steunbetuigingen.
Klik.org  of Zorginactie.com

GGNet opent locatie in Zutphen voor milde psychische klachten
2 mei – ZUTPHEN GEZOND Dinsdag opende Bas basis GGZ haar deuren aan de Molengracht in Zutphen. Bas, onderdeel van GGNet, biedt basis GGZ (geestelijke gezondheidszorg) aan mensen die milde tot matige psychische klachten hebben.
Zutphen24.nl 

Luisterlijn Sensoor een doorslaand succes, ook door wachtlijsten bij GGZ
1 mei – BORNE – Het aantal mensen dat een luisterend oor zoekt bij de luisterlijn Sensoor stijgt explosief. Het komt deels door de groeiende wachtlijsten in de GGZ. Ook bellen steeds meer mensen die eenzaam zijn.
Tubantia.nl  

Crisisopvang voor jongeren in panden failliet Vivence
1 mei – In de panden van het failliete Vivence op de Leo Stichting, even buiten Borculo, komt crisisopvang voor jongeren. Op 1 juni opent Domus Dulcis Domus haar deuren. Dat maakt ggz/jeugdzorg-instelling Zorghuis Noalies, waar Domus Dulcis Domus onderdeel van is, bekend via haar website. Het pand kwam vrij nadat Zorg Stichting Vivence (ZSV) zich terugtrok uit Borculo. Kort daarna ging ZSV failliet na fraude met zorggelden door directeur Darryl N. uit Rotterdam.
Skipr Redactie

VIDEO Caro Lenoir uit Oostende mag prijs voor ‘Psycholoog van het Jaar’ in ontvangst nemen (BELGIË)
30 apr – Caro Lenoir, psychologe van OverKop, mag maandagavond in naam van alle OverKop-psychologen de prestigieuze prijs van ‘Psycholoog van het Jaar 2018’ in ontvangst nemen.
Overkop-huizen zijn instellingen waar jongeren gemakkelijk binnen en buiten kunnen wandelen voor ontspanning, maar ook voor snelle professionele psychologische hulp.
Knack.be 

SER Noord: ‘Gebrek aan vertrouwen kost jeugdzorg miljoenen’
30 apr – In Groningen staan gemeenten en aanbieders van jeugdzorg met de rug naar elkaar toe. Het gebrek aan wederzijds vertrouwen is een van de oorzaken dat de kosten voor jeugdzorg in Groningen gierend uit de hand lopen. De Groninger gemeenten gaan hun budgetten met meer dan 23 miljoen euro overschrijden. De provincie Groningen heeft de adviesraad SER Noord gevraagd om te onderzoeken hoe het zo fout kon lopen bij de drie decentralisaties op het gebied van zorg en welzijn. Op 25 april presenteerde SER Noord het rapport ‘Decentralisatie zorg naar gemeenten, benutten nieuwe kansen in Groningen door te bouwen aan vertrouwen’. Met name over de jeugdzorg is de SER niet mals.
Skipr Redactie

Overeenkomsten in hersenactiviteit bij impulsieve psychopaten
30 apr – Impulsieve psychopaten hebben slechtere ‘wittestofverbindingen’ tussen hersengebieden dan anderen. Dat ontdekten onderzoekers van de Radboud Universiteit en het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP).
Een psychopaat kan zich niet of nauwelijks inleven in een ander en heeft verder onder meer geen schuldgevoel. Er zijn wel grote verschillen tussen psychopaten; zo zijn er die manipulatief en doordacht gedrag vertonen, maar er zijn er ook die vooral impulsief en antisociaal zijn.
nu.nl

Boek Kopzorg: Geestelijke gezondheid en wellbeing in de 21ste eeuw
30 apr – In Kopzorg schetst ‘trendwatcher des vaderlands’ Adjiedj Bakas een beeld van de geestelijke gezondheid van Nederland en beschrijft hij de trends waarmee de ggz-sector de komende jaren te maken krijgt. Het voorwoord bij het boek werd geschreven door secretaris-generaal Erik Gerritsen van het ministerie van VWS, die op 25 april het eerste exemplaar van het boek in ontvangst neemt.

Zorgnieuws week 17 
Goed nieuws! Snel meer bedden voor opvang verwarde mensen
27 apr – Zorgverzekeraars en ggz-instellingen slaan de handen ineen om het beddentekort voor personen met gevaarlijk verward gedrag te verminderen. Ze hebben afspraken gemaakt om de wachtlijsten korter te maken, meldt verantwoordelijk staatssecretaris Paul Blokhuis aan de Tweede Kamer. Die moeten al op korte termijn de nood wat verlichten.
radar.avrotros

Agressie in de zorg:
‘OM NEEMT AANGIFTES DOOR HULPVERLENERS IN DE GGZ NIET SERIEUS’ 

26 apr – Medewerkers in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) hebben het soms zwaar te verduren. Ze hebben te maken met verbale agressie, fysieke agressie, spugende patiënten en soms zelfs met pogingen tot verwurging of gijzeling. Dit blijkt uit onderzoek van De Monitor onder ruim zeshonderd hulpverleners. In vijf jaar tijd heeft 80 procent van de medewerkers in de ggz te maken gehad met geweld in welke vorm dan ook. Ongeveer 30 procent zegt zelfs wekelijks tegenover een agressieve patiënt te staan. Dat meldt De Monitor.
Nationalezorggids

Kan de zorg de lastige patiënt nog aan?
25 apr – Onrust over misstanden in verpleeghuis De Leeuwenhoek en twee debatten vandaag in de Kamer. Fysiek en verbaal geweld in de zorg is een thema in politiek Den Haag. Drie vragen over omgaan met agressie in de zorg.
Trouw.nl

Hoewel het verband tussen een personeelstekort en geweld door of tegen personeel niet cijfermatig hard te maken is, noemt Gerben Bergsma dat toch aannemelijk.

MBO, HBO EN GGZ WERKEN SAMEN IN E-LEARNING VIA GGZ ECADEMY
26 apr – Acht mbo- en hbo-opleidingen kunnen vanaf augustus 2018 gebruikmaken van lesmateriaal via GGZ Ecademy. Via het programma krijgen de scholen niet alleen toegang tot lesmateriaal over de geestelijke gezondheidszorg (ggz), maar ook tot het netwerk van ruim 50 leden binnen de ggz. Vooral opleidingen in het sociale domein zoals verpleegkunde, sociale hulpverlening en toegepaste psychologie zouden baat kunnen hebben bij de modules, omdat studenten in die vakgebieden vaker te maken krijgen met mensen met psychiatrische problemen. Dit meldt GGZ Nederland.
Nationale onderwijsgids

Beiler ondernemers klaar met overlast GGz cliënten
26 apr – Winkeliers zijn de overlast van cliënten van de GGZ-instelling in het dorp zat. Volgens hen loopt het de spuigaten uit en komen ze er met de GGZ niet uit. De GGZ en de politie herkennen dat beeld niet.
De overlast is de afgelopen maanden toegenomen, merken de ondernemers op. De cliënten van de instelling voor Duurzaam Verblijf aan de Klateringerweg stelen, zijn agressief en bedelen. ,,We hebben het lang onder de pet gehouden, ermee naar buiten komen is niet goed voor het imago van ons dorp”, zegt Henk ten Oever, bedrijfsleider van modezaak Frankly’s aan de Beiler Brinkstraat. Wat hem betreft is de maat nu vol.
Dvhn.nl

ZEER NODIGE MEDICIJNEN VOOR ALCOHOLVERSLAAFDEN RAKEN OP
23 apr – Verschillende medicijnen in de verslavingsgeneeskunde zijn niet meer leverbaar of raken op. Patiënten in de verslavingszorg hebben deze medicijnen nodig om bijvoorbeeld een terugval tegen te gaan. Daarom trekken verslavingsartsen aan de bel: als deze zeer nodige medicijnen niet beschikbaar blijven, kan dat grote gevolgen hebben voor hun patiënten. Dat meldt NOS.

Zorgnieuws week 16 (16-22): Openheid geven over je psychische problemen op school of stage – openheid-instrument ontwikkeld, genaamd ‘Vertel ik het wel of vertel ik het niet
20 apr – Veel jongeren met psychische problemen in het mbo, hbo of wo worstelen met de vraag of ze wel of geen openheid willen geven over deze problemen op school of stage. Beide situaties leveren de student vaak veel stress op, wat weer invloed kan hebben op het psychisch functioneren en vervolgens ook op het schoolfunctioneren van de student. Zowel GGz- als onderwijsprofessionals geven aan niet goed te weten hoe deze jongeren hierbij te begeleiden.

Naar aanleiding van de gesignaleerde problematiek heeft het lectoraat Rehabilitatie van de Hanzehogeschool Groningen in samenwerking met het lectoraat Zorg & Innovatie in de Psychiatrie van NHL Stenden te Leeuwarden in de afgelopen twee jaar een praktisch openheid-instrument ontwikkeld, genaamd ‘Vertel ik het wel of vertel ik het niet.’ In totaal zijn veertig jongeren met psychische problemen met het openheid-instrument begeleid. Tijdens het symposium ‘Openheid’ dat op woensdag 28 maart in Groningen werd gehouden, hebben vijf studenten en twee docenten hun ervaringen met het werken met het openheid-instrument gedeeld en zijn de resultaten van het onderzoek gepresenteerd.
gezinsbode.nl

Aandacht voor onveilige werksituaties in de ggz: Woensdag 25 april debatteert de Tweede Kamer over veiligheid in de zorg.
20 apr – GGZ Nederland en haar leden willen een bijdrage leveren aan een veilige en inclusieve samenleving. Hiervoor moeten we medewerkers in de ggz een veilig werkklimaat bieden. Maar die veiligheid staat onder druk. Een toegenomen werkdruk en regeldruk zorgen dat er minder tijd en mensen zijn voor de zorg. En minder tijd en mensen betekent meer risico’s op het maken van fouten of aandacht voor het signaleren van onveilige situaties. Die cirkel willen we doorbreken.
zorgkrant.nl

Kamer spreekt over zorg voor verwarde personen
20 apr – Voortman (GroenLinks), Hijink (SP) en Agema (PVV) zien een duidelijk verband tussen meer verwarde personen op straat en de afbouw van bedden in de intramurale zorg, binnen de ggz-instellingen dus. Op die plekken kunnen mensen met psychische problemen immers niet meer terecht. Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid spraken met de kamer hierover en over de vraag wat eraan gedaan kan worden.
Natuionalezorggids.nl

Zorgsoftwareleveranciers verenigingen zich in Avinty
20 apr – Impulse Info Systems, Nedercare en VIR in samenwerkingsverband
Avinty is de nieuwe naam waaronder softwareleveranciers binnen de zorgmarkt Impulse Info Systems, Nedercare en VIR de handen ineenslaan. Volgens de leveranciers maken zo’n zestigduizend zorgprofessionnals in de GGZ, jeugdzorg, gehandicaptenzorg en revalidatiezorg gebruik van hun epd/ecd-applicaties.
computable.nl

MentaalBeter geeft cliënt digitaal regie
19 apr – Meer regie over eigen leven en zorg voor de cliënt en grotere professionele handelingsvrijheid voor de behandelaar, dat is wat ggz-aanbieder MentaalBeter beoogt met de ingebruikname van een nieuwe digitale applicatie.
Skipr Redactie

Zie ook dossier Psychologie en technologie

Kabinet is helemaal klaar met massale zorgfraude
19 apr – Het kabinet wil nog deze regeerperiode de fouten en fraude met zorgdeclaraties fors terugdringen. Zo gaan ‘waakhonden’ in de gezondheidszorg beter gegevens uitwisselen en komt er een waarschuwingsregister waarin bekende fraudeurs staan.
Dat blijkt uit het plan ‘Rechtmatige Zorg – Aanpak van fouten en fraude 2018-2021’ dat zorgminister Hugo de Jonge donderdagochtend heeft gepresenteerd. De focus daarin ligt op vijf sectoren: medisch-specialistische zorg, geestelijke gezondheidszorg, mondzorg, wijkverpleging en het persoonsgebonden budget.
Limburger.nl

Bikers escorteren gepest meisje naar school na zelfmoordpoging
18 apr – Dertig motorrijders uit heel België hebben vandaag een minderjarig gepest meisje naar haar school in Luik geëscorteerd. Ze stopten ook bij haar vorige school, van waaruit ze nog steeds pesterijen ontvangt. ,,Zo willen we het meisje steunen en haar zelfvertrouwen een boost geven.”
BNdestem

Helaas heb ik deze gemist 🙁 Ik kreeg wel een uitnodiging om iemand te begeleiden naar school maar er was weinig informatie bekend.

“Minderjarigen kunnen therapie volgen zonder toestemming ouders”
18 apr – BELGIE: Op de Europese dag voor de rechten van de patiënt vraagt kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen woensdag aan therapeuten om de wetgeving over toestemming van therapie voor minderjarigen niet strikt te interpreteren. “Laat de ontbrekende toestemming van één ouder geen eindpunt zijn. Bekwame minderjarigen kunnen zelf toestemmen”, aldus Vanobbergen.
Nieuwsblad.be

‘Kabinet te afhankelijk door zorgakkoorden’
18 apr – Het kabinet moet zijn eigen zorgbeleid bepalen, en zich niet te afhankelijk maken van zorgaanbieders en zorgverzekeraars door het overleg over de inhoud van zorgakkoorden. Dat zegt hoogleraar gezondheidseconomie Wim Groot van Maastricht University in de aanloop naar nieuwe bestuurlijke hoofdlijnenakkoorden.
Medischcontact.nl

GGZ WNB financieel goed op weg
18 apr – GGZ WNB wist vorig jaar een half miljoen meer te besparen dan bank en zorgverzekeraar hadden opgelegd.
De jaarrekening 2017 komt uit op een tekort van 1,2 miljoen, terwijl 1,7 miljoen de bancaire opdracht was. Maar of het streven wordt gehaald om dit jaar op nul uit te komen, is nog zeer de vraag. Dat komt, zegt bestuurder Ineke Strijp doordat de organisatie nog steeds meer zorg levert dan de zorgverzekeraar vergoedt. ,,De behandelnorm voor een patiënt is bijvoorbeeld 1.200 uur per jaar, maar wij leveren 1.500 behandeluren per jaar. We zetten dit jaar dus in op het terugbrengen van onze dienstverlening naar de landelijke norm.”
BNdestem.nl

Zie ook dossier Zorgverzekeraars en hun impact

Andere instellingen doen het helaas minder:
PERSONEEL BOKST FAILLISSEMENT OMSTREDEN GGZ-INSTELLING VOOR ELKAAR
18 apr – Ggz-instelling Psycho Informa is onlangs failliet verklaard. Niet de directie, maar het personeel vroeg faillissement aan, omdat hun salaris al langere tijd niet uitbetaald werd. Psycho Informa stond tot afgelopen maart onder toezicht van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) wegens tekortkomingen op het gebied van governance, personeel en dossier. De ggz-aanbieder had locaties in Schoonhoven en Woorden en bediende ruim zeshonderd cliënten, waaronder een grote groep transgenders. De praktijk is namelijk een van de weinigen die gespecialiseerd zijn in genderdystrofie.
Nationalezorggids.nl

VIPP-PROGRAMMA VOOR GEGEVENSUITWISSELING GGZ KOMT DICHTERBIJ
17 apr – De inzet van een VIPP-variant voor de ggz neemt meer concrete vormen aan. Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS liet afgelopen februari in een brief aan de Tweede Kamer weten dat zo’n programma noodzakelijk is om digitale ontsluiting van medische en patiëntgegevens in de geestelijke gezondheidszorg sneller vorm en inhoud te geven. De VIPP-GGZ regeling moet instellingen hierin financieel ondersteunen.
ICTHealth.nl

Autisme kinderen achterhalen met tekentest
17 apr – Een simpele, interactieve tekenoefening moet binnen tien minuten uitwijzen of een kind of tiener kenmerken van autisme heeft. Het is de bedoeling dat een kind of adolescent een tekening maakt, zonder vooraf te weten wat hij of zij moet tekenen. Promovenda en klinisch psychologe Tineke Backer van Ommeren kijkt hierbij naar de sociale interactie die plaatsvindt om zo te achterhalen of iemand autistische trekken heeft. Dit hangt onder meer af van de aandacht die iemand voor anderen heeft en of de deelnemer controle wil nemen over de situatie. Dat meldt het Algemeen Dagblad.
Nationalezorggids.nl

Sjoemelen en frauderen: FTM zoekt de grootste ‘Zorgcowboys’
16 apr – FTM begint een nieuw dossier: de Zorgcowboys. We gaan op zoek naar mensen die financieel beter worden van het misbruiken van de wet- en regelgeving in de zorg: door wie stijgt uw rekening onnodig? Help ons om ze op het spoor te komen, van de kleinste sjoemelaars tot de grootste fraudeurs.
ftm.nl

Zorgnieuws week 15 (9-15)

Deze week onder andere: Sensoor luisterlijn roodgloeiend door lange GGz-Wachtlijsten, Blokhuis wilt hierin verandering en dreigt met boetes. Daarop aansluitend; de pijnlijke spagaat van de gezondheidszorg. 

Voortaan zal nieuws met betrekking tot bepaalde onderwerpen in een artikel (dossier) verzameld worden:  
Dossier wachttijden GGz met onder andere:
Lange ggz-wachtlijsten leiden tot roodgloeiende hulptelefoon
Blokhuis: wachttijd voor GGZ moet omlaag, anders dreigen boetes
De pijnlijke spagaat van onze geestelijke gezondheidszorg
en Dossier verwarde personen 

All ‘bout the money 😉
Kabinet verkent maatregelen voor meer gecontracteerde zorg

13 april – Het kabinet onderzoekt de mogelijkheden om te bevorderen dat mensen die thuisverpleging nodig hebben, vooral gebruikmaken van een gecontracteerde zorgaanbieder. Niet-gecontracteerde zorg is zonder aanwijsbare oorzaak dubbel zo duur.
fd.nl – registratie nodig om te lezen

Goh wat verrassend:  Antidepressiva én preventieve therapie beste remedie tegen terugval
10 april – Antidepressiva waren tot nu toe de meest gangbare oplossing om een terugval van een depressie tegen te gaan, maar door deze antidepressiva te combineren met korte periode van preventieve cognitieve therapie, verkleint de kans op een terugval nog meer. Mensen die een combinatie van beiden doen, hebben 41 procent minder kans op een terugkerende depressie, zeggen onderzoekers van diverse Nederlandse ziekenhuizen en universiteiten waaronder het AMC, Radboudumc, de Rijksuniversiteit Groningen en de Vrije Universiteit. Dat meldt de Volkskrant.
Nationalezorggids.nl

‘Zicht op depressie: de aandoening, preventie en zorg’
10 april – Rapportage aangeboden door staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS aan de Tweede Kamer. Het rapport geeft een overzicht van landelijke gegevens en kennishiaten op het gebied van depressie.
Zie: Dag 100. Rapport depressie

Volgende die het erkent: ‘ANGST- EN DEPRESSIEKLACHTEN NIET ONGEWOON ONDER STUDENTEN’ 
9 april – Veel studenten in het hoger onderwijs hebben te maken met psychische klachten. Uit cijfers van Hogeschool Windesheim op basis van onderzoek onder ruim drieduizend studenten, blijkt dat bijna 70 procent vaak tot zeer vaak prestatiedruk ervaart. Bij meer dan 14 procent van de studenten zijn zeer serieuze angst- en depressieklachten geconstateerd. Zelf geeft 37,5 procent aan met psychische klachten te kampen. Het netwerk Studentenwelzijn, waar dertig partijen deel van uitmaken, hebben hiervoor een actieplan opgesteld. Dat meldt Windesheim.
Nationalezorggids.nl

Leuk/inspirerend:
GGZ-cliënten werken samen aan een veertig meter groot panorama: een landschap vol stemmingen
13 april – Ruim honderd ggz-cliënten keren zichzelf binnenstebuiten en werken samen aan een veertig meter groot panorama. ,,Ik probeer me open te stellen.’’ Melissa Bekkema werkt met een platte kwast aan het panorama van het Friese landschap. ,,Ik ben helemaal uit mijn comfort zone gegooid. Maar het is een fijn gevoel om met kleur te werken.”
lc.nl – Helaas moet je betalen om het artikel te lezen 🙁

Weer een ster die eerlijk durft te zijn:
Mariah Carey kampt met een bipolaire stoornis: “Ik wou het niet geloven”

11 april – Mariah Carey lijdt aan een bipolaire stoornis. Dat zegt de Amerikaanse zangeres in een interview met People. Na “de zwaarste jaren van haar leven” volgt ze sinds kort therapie en neemt ze medicatie.
Vrt.be

Zorgnieuws week 14 (2-8)

GGz bezuinigingen zouden niet samenhangen met de hogere meldingen verwarde personen, en hoe zit dat nou met die verwarde personen? Ben jij ook in de war? Na dit artikel niet meer..
Daarnaast: Heerenveen komt met een kliniek speciaal voor mensen met AD(H)D, Autisme en NAH, Selfies om psychische problematiek bespreekbaar te maken, De Kwak(zalverij)-opleidingen van de HAN, Boksen voor je zelfvertrouwen, eerste kliniek voor game- en internetverslaving geopend, 
Oh en Barbie kan naar de tuchtrechter -Ik schaam me diep voor mijn “collega’s”…

Oke, dit is misschien geen echt nieuws maar ik kan het niet laten om te delen:
“Dordts asiel bedenkt nieuwe therapie voor getraumatiseerde katten

7 april – De ‘boek buddies’ van Louterbloemen helpen getraumatiseerde asielkatten van hun stress af door voor te lezen. De beestjes worden volgens het asiel rustig van het voorleeskwartiertje.”
Zie Video op AD.nl

Ggz wegbezuinigd? De uitgaven zijn juist gestegen (en de crisisdienst hoeft minder vaak op te treden)
6 april – Het beeld dat de bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg (ggz) leiden tot een toenemende overlast van ‘verwarde personen’, klopt niet zegt seniorbeleidsadviseur ggz Jaap van der Rijst van Zorgverzekeraars Nederland. De uitgaven (voor volwassenen) zijn de laatste vier jaar juist met 10 procent gestegen. Daarnaast hoeven medewerkers van de ggz-crisisdiensten minder in actie te komen.
cijfers en grafieken: Volkskrant.nl 

Hoe zijn we op het punt gekomen dat verward persoon ons verwart?
6 april – De laatste jaren is het aantal meldingen van mensen met verward gedrag fors toegenomen. Een officiële verklaring daarvoor is er niet, al suggereerde de Rotterdamse politiechef Frank Paauw vorig jaar een verband met bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg. Wat echter uit de cijfers zoals hierboven gedeeld, niet zou blijken. Het zou komen door de definite: Bij verwarde personen gaat het veelal om kwetsbare mensen, niet degene die in een instelling horen, maar degene die tijdelijk door omstandigheden over het randje geduwd worden.
NOS.nl

Dat is mooi gezegd, maar is het dan niet juist wél alsnog de verantwoordelijkheid van de (eerstelijns)GGz?
6 april – Lees ook de Brief van de dag “De ggz en verwarde personen: Wat een gegoochel met cijfers en wat een vreemde conclusies worden er getrokken in het artikel over de ggz” door Rutger van Eijken, Eindhoven, docent sociale studies en hulpverlener op Volkskrant.nl 

GGZ Santana: instelling voor volwassenen met AD(H)D, Autisme en NAH
6 april – HEERENVEEN Deze week eeft burgemeester Tjeerd van der Zwan de officiële openingshandeling verricht van GGZ Santana. Het gaat hier om een instelling voor diagnostiek en behandeling van adolescenten en volwassenen met AD(H)D, Autisme en alle daarbij voorkomende psychiatrische problemen. Ook behandelt de instelling concentratieproblemen voortkomend vanuit niet aangeboren hersenletsel (NAH).
Defeanster.nl

MIND maakt de komende tijd samen met de jongerenplatforms NPO 3, 3FM en FunX tijdens de #trueselfie-weken psychische problemen bij jongeren bespreekbaar.
6 april – MIND Korrelatie verzorgt opvang na diverse tv-programma’s, is betrokken bij radio-items en denkt mee over de communicatie rond deze problematiek. Op haar eigen sites plaatst de organisatie artikelen en verhalen van ervaringsdeskundigen. Het is voor het eerst dat er zoveel aandacht is voor psychische problemen op tv, radio en online.
Nationalezorggids.nl 

Ggz-kliniek voor vluchtelingen Wolfheze gaat dicht
6 april – WOLFHEZE – Nederlands enige kliniek voor vluchtelingen en asielzoekers met psychische problemen, Phoenix in Wolfheze, gaat per 1 oktober sluiten. De toestroom vanuit deze doelgroep is de afgelopen jaren sterk afgenomen.
Degelderlander.nl 

Na een passage in Nederland komt het programma ‘The therapist’ nu ook naar Vlaanderen. 
5 april – ‘Er heerst nog altijd een taboe rond therapie, dus wij willen tonen dat een gesprek met een psychotherapeut hulp kan bieden’, zegt Lea Fels, hoofd van Viceland Benelux. ‘Wij zijn niet op zoek naar sensatie. We willen mooie ­televisie maken, maar onze gasten moeten écht iets hebben aan hun sessies.’
Standaard.be

HAN: ‘Kwakopleidingen’ wel van toegevoegde waarde
5 april – ARNHEM – De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) vindt de ‘kwak-opleidingen’ die het aanbiedt wel zeker van toegevoegde waarde voor hun studenten en vakgebied. De HAN reageert daarmee op uitlatingen van de Vereniging tegen de Kwakzalverij die drie opleidingen omdoopte tot ‘kwak-opleidingen’ (klik).
OmroepGelderland.nl 

Tientallen medewerkers bekeken patiëntendossier Barbie: ‘Ze kan naar de tuchtrechter’
5 april – De tientallen medewerkers van het Haga-ziekenhuis die ten onrechte het medisch dossier van Samantha de Jong, alias Barbie, bekeken, kunnen worden aangeklaagd. Het zou goed zijn als Barbie de namen van haar ‘dossiergluurders’ op zou vragen, om vervolgens het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg een oordeel te laten vellen. Dat zegt hoogleraar Johan Legemaate in een reactie op het nieuws bij EenVandaag.
NPO1radio.nl

Toename personeelstekorten in de GGZ
4 april – GGZ Nederland verwacht dat de personeelstekorten de komende jaren alleen maar toenemen. En weer gaat het alleen om de GZ-psychologen… We blijven het in stand houden zo als de basispsychologen niet meer kansen krijgen!!
Zorgkrant.nl

Vaker therapie dan straf na huiselijk geweld
4 april – Daders van huiselijk geweld krijgen steeds vaker therapie opgelegd in plaats van straf. Het Openbaar Ministerie denkt dat gedragsmaatregelen de kans op herhaling kleiner maakt dan wanneer er bijvoorbeeld een taakstraf wordt uitgedeeld.
AD.nl

Sociale robots in de zorg
Op 4 april 2018 wordt de documentaire Scenario’s voor een normaal leven uitgezonden op NPO2 om 22.55u. De film gaat over Jonathan (8) en de sociale robot, KASPAR, die hem ondersteunt. Jonathan heeft ASS (Autistisch Spectrum Stoornis), waardoor hij moeilijk met andere mensen om kan gaan. KASPAR kan hier assistentie bieden. Claire Huijnen (onderzoeker ondersteunende technologie in de zorg aan Zuyd Hogeschool) promoveert later dit jaar aan de Universiteit Maastricht op het onderwerp sociale robots in de zorg. Zij heeft ervoor gezorgd dat KASPAR gebruikt kan worden om kinderen als Jonathan te helpen.
Medicalfacts.nl

Het Ambulatorium, de praktijk voor psychologische en pedagogische hulpverlening van de Radboud Universiteit, gaat per 1 januari 2019 dicht.
4 april – De praktijk is er voor volwassenen, kinderen en hun ouders, maar blijkt onvoldoende meerwaarde te hebben voor het onderwijs en onderzoek van de universiteit. Dat meldt Radboud Universiteit.
Nationalezorggids.nl

Kick je fit, ‘Boksen voor incasseren en zelfvertrouwen’
3 april – HEILOO – Zes mensen met autisme of niet-aangeboren hersenletsel boksen in groepsverband in Heiloo. Dat doen ze om letterlijk en figuurlijk in beweging te komen.
Uitkijkpost.nl  Ik zie dit soort artikelen steeds vaker (waaronder ook boksen met hakken), maar heb het helaas zelf nog niet echt kunnen testen in groepsles, maar mijn PT deed het weleens als warming-up met me en dat beviel heel goed!

Faalde hulpverlening bij zoon die vader neerstak?
3 april – ELSPEET – De man van 22 die afgelopen zaterdag zijn vader neerstak in Elspeet had eerder hulp moeten krijgen. Dat meent de GGZ. ‘Die taak ligt bij de gemeente. Niks doen is geen optie en in strijd met de wet’, zegt Rina Beers van de Federatie Opvang.
De 22-jarige man is rustig in gesprek met zijn vader als hij hem plotseling aanvalt. Hij steekt zijn vader in het hoofd, gezicht en zij. De moeder van het gezin reageert woest na het incident. Ze is niet boos op haar zoon, maar op de hulpinstanties.
OmroepGelderland.nl

Eerste verslavingskliniek voor game- en gokverslaving geopend
3 april – Hervitas is de eerste instelling in Nederland die een speciale behandelprogramma biedt voor game- en gokverslaafden. De instelling is van mening dat er wel degelijk verschillen zijn tussen de verschillende verslavingsvormen en dat deze verschillen niet effectief behandeld worden met een generiek programma. De nieuwe specialistische behandeling richt zich volledig op de specifiek verslaving met al haar kenmerken en aspecten. Dat meldt Hervitas.
Nationalezorggids.nl

Zorgnieuws week 13

Foto Beneluxgamers

Alleereerst, VROLIJK PASEN!! Ten tweede het nieuws van week 13. De hoogtepunten van deze week; Limburgers moeten op herbeoordeling bij het UWV maar aan de andere kant wilt Staatsecretaris Blokhuis wel GGz-patienten herkeuring besparen alleen de WIz komt pas in 2021.. GGz stelt een nieuwe bekostiging voor acute hulp in, Mindfulness o.a. ingezet bij het Nederlandse leger, een detox-app voor smartphone verslaafden,  Mensen met autisme vaker sekse-, gender- of geaardheidproblematiek, zie ook de autismeweek die donderdag van start is gegaan. Daarnaast komt Denemarken met therapie om scheiding voor koppels met kinderen te voorkomen, mooi voorbeeld! Dit en meer lees je hier!

‘Nederlandse leger besteedt steeds meer aandacht aan yoga en mindfulness’
31 maart – Vanavond wordt de documentaire Achter de Linies: Missie Mali uitgezonden, waarbij enkele militairen in Mali gevolgd werden vanaf het moment dat ze afscheid namen van het thuisfront, tot de terugkeer naar hun, maanden later.Volgens militairen Jan en Rik (achternamen mogen niet genoemd worden), is de documentaire zeker niet geromantiseerd. “Ze hebben echt proberen weer te geven hoe het daar is”, vertelt Jan.
NPOradio1.nl

Ook wordt mindfulness steeds meer ingezet bij  complexe problematiek, zoals autisme, dwang- of angststoornissen en adhd.  Zorgvisie.nl

Duizenden Limburgse werklozen opgeroepen voor gesprek
30 maart – Zo’n 7000 werklozen in Limburg die niet op zoek zijn naar een baan moeten op gesprek komen en, als het aan de provincie ligt, zo snel mogelijk weer aan de bak. Dat is afgesproken met de drie arbeidsmarktregio’s in Limburg, waarin gemeenten, UWV’s en werkgeversorganisaties vertegenwoordigd zijn.
Het gaat om mensen die een WW-uitkering ontvangen of in de bijstand zitten en op dit moment om uiteenlopende redenen thuis zitten en ook niet actief solliciteren. De instanties gaan ze oproepen. “Ze gaan opnieuw het gesprek aan met deze mensen om te kijken wat ze kunnen”, zegt gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen (Sociale Zaken). “Een vrouw die jarenlang niet gewerkt heeft en thuis voor het gezin heeft gezorgd, kan daardoor misschien wel heel goed plannen. Iemand die een diploma heeft voor de bouw maar last heeft van zijn rug, gaan we helpen door te kijken wat er nodig is om toch weer ergens aan het werk te kunnen.
Limburger.nl

Hoewel ik het goed vind dat ze willen kijken naar de mogelijkheden van mensen en werken voor iedereen gezond is, geloof ik niet dat dit de oplossing gaat zijn.. UWV stelt veel te harde eisen en komt met achterlijke functies die niet haalbaar zijn. Zie ook het artikel: Waarom de strijd met UWV je kapot kan maken.

Aan de andere kant wilt Staatsecretaris Blokhuis wel GGz-patienten herkeuring besparen..
30 maart – Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid gaat er bij gemeenten op aandringen om ggz-patiënten herkeuringen zoveel mogelijk te besparen. Sommige van deze patiënten dreigen minstens tweemaal te worden herkeurd, omdat het langer duurt voor ze aanspraak kunnen maken op langdurige zorg.
ANP.nl 

Maar hij stelt Wlz pas in 2021 open voor ggz-cliënt
30 maart – Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) stelt de Wet langdurige zorg (Wlz) niet eerder dan in 2021 open voor mensen met psychische aandoeningen. Een zorgvuldige voorbereiding is cruciaal om op een verantwoorde wijze toegang te kunnen bieden aan deze grote en nieuwe groep cliënten, schrijft Blokhuis in een brief aan de Tweede Kamer.
Skipr.nl

Mensen met autisme vaker sekse-, gender- of geaardheidproblematiek
30 maart – Sekse-, gender- of geaardheidproblematiek in combinatie met autisme zorgt voor onnodig psychisch leed. Dit vraagt om nader onderzoek en aanpak van het probleem. Dat stelt Michiel Bosman van ggz-instelling Dokter Bosman in reactie op het rapport Nederlandse Autisme Register (NAR), waaruit blijkt dat mensen met autisme bovengemiddeld vaak bi- of homoseksueel zijn. Daarbij blijkt dat zowel mannen als vrouwen met autisme vaker last hebben van genderdysoforie; het gevoel in het verkeerde lichaam te zitten. Het gevolg is dat zij oplopen tegen de stigma’s van autisme en die van geaardheid of gender. Dat meldt Dokter Bosman.
Nationalezorggids.nl

Denemarken maakt scheiden voor koppels met kinderen iets lastiger
30 maart – Denemarken wil scheiden voor koppels met kinderen iets lastiger maken en introduceert een ‘reflectieperiode’ van 3 maand. Ook in ons land pleit de Gezinsbond voor een ‘ouderschapsplan’ waarbij ‘alle essentiële zaken met betrekking tot de kinderen’ vastliggen vooraleer ouders scheiden.
Knack.be

Weten jullie nog dat we het hadden over effect van de verengelsing van psychologie?
Numerus Fixus voor Psychologie en politicologie 

29 maart – De opleidingen psychologie en politieke wetenschappen vrezen de hoge studentaantallen niet meer te kunnen faciliteren, en hebben capaciteitsbeperking aangevraagd. Maar studentaantallen goed reguleren, is wettelijk gezien lastig. Psychologie had een numerus fixus, maar die kwam in 2017 te vervallen. Sindsdien is de instroom jaarlijks met 35 procent gestegen. Voornamelijk door internationale studenten, schreef het bestuur van de opleiding in een eerdere brief: ‘Dit kan uiteindelijk leiden tot een verdringing van de Nederlandse studenten, een situatie die door bijna iedereen als onwenselijk wordt ervaren’.
Mareonline.nl

Autismeweek 2018 van start!
29 maart – De Autismeweek 2018 is per vandaag, donderdag 29 maart, geopend met een gong-ceremonie op de Amsterdamse Euronext-beurs. Met deze week vraagt de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) aandacht voor autisme en werk, zo meldt de NVA. Overal in Nederland zullen tot en met 7 april evenementen georganiseerd worden met het oog op autisme.
Nationalezorggids.nl

Manifestatie Psychische diversiteit: Vakbonden maken psychische aandoeningen bespreekbaar
29 maart – Vakbonden zetten zich in voor bespreekbaarheid van psychische aandoeningen op de werkvloer. Op 29 maart zetten ze daarom hun handtekening onder het Manifest ‘Psychische Diversiteit Werkt!’ Samen met werkgevers willen ze verzuim en prestatieverlies terugdringen.
fnv.nl

Psychische problemen jongvolwassenen door smartphone en Interpolis komt met een Detox app
26 maart – Bijna 20 procent van de jongvolwassenen (generatie millennials) heeft last van psychische problemen, mede veroorzaakt door obsessief gebruik van de smartphone. Onderzoeksbureau GfK en verzekeraar Interpolis deden onderzoek naar burn-outs onder 1.130 volwassenen tussen de 18 en 34 jaar. Dat meldt Algemeen Dagblad.

Interpolis heeft een ‘afkickprogramma’ ontwikkeld voor jongvolwassenen die hun smartphoneverslaving de baas willen zijn. Via ‘Digital Detox’ krijgen ze opdrachten die hun smartphonegebruik moet verlagen. Zo vraagt het programma hen om de batterij van hun telefoon slechts voor 50 procent op te laden en moeten ze notificaties uitzetten of hun telefoon op vliegtuigmodus zetten.
Zorgvisie.nl

Nieuwe bekostiging acute ggz
26 maart – De financiering van de zorg voor patiënten met een psychiatrische aandoening verandert. De bekostiging van een crisisdienst verloopt de eerste 72 uur niet meer via dbc’s, maar via een regionaal budget. Op die manier moet versnippering van het aanbod worden voorkomen.
Zorgvisie.nl

Week 12
Weleens gehoord van EHPO? In Friesland door GGz geïntroduceerd. En GGz komt met meer vernieuwingen: zo introduceerde Parnassia een volledige digitale GGz-poli en er is een volledig nieuw kwaliteitsinstituut opgesteld voor de GGz en zorgaanbieders hebben nu dermate gegevens aangeleverd dat er een betere vergelijking van de kosten gemaakt kan worden.  In de making: een app die de drempel naar hulpverlening nóg verder verlaagt. Dit en nog veel meer lees je in het zorgnieuws van week 12!

Transferverpleegkundige draagt bij aan zinnige ggz
25 maart – Door voor continuïteit in het zorgaanbod te zorgen draagt de transferverpleegkundige bij aan zinnige én beter betaalbare geestelijke gezondheidszorg (ggz). Dat concludeert aanbieder GGZ Oost Brabant, die de afgelopen tijd ervaring opdeed met de inzet van transferverpleegkundigen. Het gaat hierbij met name om mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH), Lichte Verstandelijke Beperking-Psychiatrie (LVB-P) en Ouderenpsychiatrie. De transferverpleegkundige begeleidt de overplaatsing van een cliënt van een opname-afdeling naar een andere opname- of verblijfsplek bij een ketenpartner, buiten GGZ Oost Brabant. Door deze begeleiding ontstaat er intensievere kennisoverdracht van en naar ketenpartners.
Skipr.nl 

Hoe uw psychologisch profiel op Facebook uw politieke voorkeur verraadt
24 maa – Elk duimpje dat u op Facebook uitdeelt, geeft een stukje van uw karakter prijs. Met al die duimpjes samen, kan men tegenwoordig voorspellen welke politieke boodschappen u kunnen bekoren. Zal de democratie het digitale tijdperk overleven?
De indrukwekkende geldmachine Facebook leek deze week voor het eerst sinds lang nog eens echt te sputteren. Oorzaak: de omstandige biecht van klokkenluider Christopher Wylie in de Britse krant The Guardian, zondag exact een week geleden. Computernerd Wylie, met het roze haar, vertelde hoe zijn ex-werkgever Cambridge Analytica – een databedrijf dat zich op politieke partijen richt – 50 miljoen Amerikaanse profielen van Facebook geplukt had om de stembusgang in 2016 te manipuleren.
Demorgen.be 

Kick-off NoorderBaanBattle zet werkzoekenden in beweging
23 maa – De afgelopen week kwamen de deelnemers van de NoorderBaanBattle bijeen om te starten met het traject.
De dag begon met een inspirerende speech van oud olympiër Ronald Zoodsma om de deelnemers een hart onder de riem te steken: “De beste sporters zijn niet de mensen met talent, maar de mensen die er elke dag weer kei hard voor knokken. Motivatie is het aller belangrijkst.”
Groningerkrant.nl 

Zwaar psychisch zieke patiënt moet nog tot 2021 ‘beter’ worden
23 maa – Een betere samenvatting van dit artikel is: mensen die langdurige psychische zorg nodig hebben krijgen die nog steeds niet ondanks eerdere beloftes. Deze mensen vallen sinds 2015 wel onder beschermd wonen maar dit is met het uitzicht op een terugkeer naar de maatschappij en zelfstandigheid, iets wat in veel van deze gevallen onmogelijk is. Hierover is eerder in de politiek gesproken. Voormalig staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) zou de voorbereidingen daarvoor treffen. Nu blijkt echter ineens uit een Kamerbrief door zijn opvolger, Paul Blokhuis (ChristenUnie), dat de overgang nog in de kinderschoenen staat en jaren in beslag zal nemen. Met andere woorden, deze mensen kunnen nog geen kant op.
AD.nl 

Supergrappige herkenbare blog door Judith Velthuizen: Allemensen! : Iedere gek
22 maa – Irritante mensen hebben je veel te leren, las ik deze week in het onvolprezen tijdschrift Psychologie. Ik heb een beetje een haat-liefdeverhouding met de Psychologie. Ze weten het altijd allemaal zo goed en dat ergert mij dan weer. Wat volgens de Psychologie vooral heel veel over mij zegt en daar zullen ze wel gelijk in hebben. Want het is waar natuurlijk; ergernissen zeggen vaak net zo veel over jou als over de ander. Werkelijk iedereen is behept met een aantal rare streken. De laatste tijd heb ik gemerkt dat het accepteren daarvan je een stuk milder maakt naar mensen. Voorwaarde is wel dat je eerst naar je eigen rariteiten durft te kijken.
Apeldoorndirect.nl 

GGZ Nederland organiseert Regelgekte4daagse
22 maa – GGZ Nederland organiseert samen met de leden de ‘Regelgekte4daagse’. Van 26 tot en met 29 maart onderneemt de brancheorganisatie verschillende activiteiten die moeten helpen om de regelgekte in de ggz aan banden te leggen: schrapsessies; expertsessies over de informatievoorziening; een ‘tafel van niks’ met belanghebbenden over de werkwijzer medisch noodzakelijk verblijf en de lancering van een nieuwe website.
Skipr.nl 

Nieuw kwaliteitsinstituut GGZ
21 maa – Er wordt in het voorjaar een nieuw kwaliteitsinstituut voor de geestelijke gezondheidszorg opgericht.
Dit voorjaar wordt er een nieuw kwaliteitsinstituut voor de geestelijke gezondheidszorg (ggz) opgericht. Dit is een gezamenlijk besluit van vertegenwoordigers van alle partijen in de ggz: professionals, patiënten en hun naasten, aanbieders en zorgverzekeraars. Het instituut krijgt als kerntaken de (door)ontwikkeling en implementatie van kwaliteitsstandaarden en kwaliteitsregistraties en zal onder regie van professionals en patiënten en hun naasten komen te staan. In het nieuwe kwaliteitsinstituut zullen (een deel van) de activiteiten en infrastructuur van het Netwerk Kwaliteitsontwikkeling GGZ (NKO) en de Stichting Benchmark GGZ (SBG) ondergebracht worden.
Zorgkrant.nl 

Aanbieders langdurige zorg kunnen kosten vergelijken
21 maa – Ruim 680 zorgaanbieders hebben informatie over kosten, inzet van personeel en productie aangeleverd.
In 2017 heeft de Nederlandse Zorgautoriteit onderzoek gedaan naar de kosten voor zorg onder de Wet langdurige zorg (Wlz). KPMG heeft het onderzoek uitgevoerd. Voor het onderzoek zijn de gemiddelde kostprijzen berekend van de aanbieders van ouderenzorg (v&v), gehandicaptenzorg (ghz) en langdurige geestelijke gezondheidszorg (ggz).
Ruim 680 zorgaanbieders hebben informatie over kosten, inzet van personeel en productie aangeleverd. Op basis van deze gegevens, die betrekking hebben op 2016, zijn de kostprijzen voor bijna alle Wlz-prestaties en de 3 eerstelijnsverblijf-prestaties berekend. Eind januari is het eindrapport met de resultaten van het kostenonderzoek gepubliceerd. De resultaten zijn tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de NZa en de koepels ActiZ, BTN, VGN en GGZ Nederland.
Zorgkrant.nl 
Skipr.nl 

Top Lentis en Menzis pleit tégen ondoordacht schrappen administratie
21 maa – Snijden in bureaucratie en administratie in de zorg is niet altijd verstandig, betogen topmannen van zorgverzekeraar Menzis en ggz-instelling Lentis in een ingezonden brief in vakblad Zorgvisie. De checklists en ranglijstjes waarover veel zorgwerkers klagen zijn volgens hen juist nodig om de kwaliteit te meten en te verbeteren.
Het schrappen van ‘onnodige’ bureaucratie en administratie is een veelgehoorde wens in de zorg. Het Utrechtse Diakonessenhuis besloot daarom onlangs om honderd ‘kwaliteitsindicatoren’ te schrappen. Dat zijn lijstjes die artsen en verpleegkundigen moeten bijhouden. Volgens bestuursvoorzitter John Taks van het Diakonessenhuis scheelt het schrappen van die honderd indicatoren dertig minuten tot enkele uren per week, per arts.
Dvhn.nl 

App SAFE moet drempel naar hulpverlening verlagen
21 maa – De afdeling Gender&Women’s Health van het Radboudumc, werkt momenteel aan een online interventie die de drempel om hulp te zoeken voor slachtoffers van partnergeweld moet verlagen. Deze app ‘SAFE’ moet onder andere symptomen van angst en depressie verminderen en de ervaren steun en daadkracht vergroten. Dit meldt het ministerie van Volksgezondheid.
Nationalezorggids.nl 

Waarom doet iemand vrijwillig mee aan pijnonderzoek?
21 maa – Onderzoekers van de UM ontdekken dat sensatiedrang een doorslaggevende factor is bij deelname aan pijnlijke experimenten. Wat beweegt sommige mensen ertoe om vrijwillig deel te nemen aan onprettige, pijnlijke experimenten terwijl anderen dat niet doen? Sensatiedrang is een bepalende factor, zo blijkt uit een recent artikel dat is geschreven door onderzoekers van de Faculty of Psychology van de Universiteit Maastricht en de KU Leuven. Deze conclusie geeft aan er bij experimenteel pijnonderzoek mogelijk sprake is van niet-representatieve steekgroepen, wat de uitkomsten beïnvloedt.
Medicalfacts.nl 

Parnassia Groep opent volledig digitale ggz-poli
20 maa – Parnassia Groep heeft de digitale poli officieel gelanceerd en rolt deze het komende jaar uit in de organisatie. In deze 100 procent online behandeling vindt het contact tussen behandelaar en patiënt niet meer plaats op een fysieke locatie.
Sinds een aantal maanden is het al mogelijk om bij PsyQ, onderdeel van Parnassia Groep, om volledig online behandeld te worden voor angst- of stemmingsklachten. Het contact tussen medewerker en patiënt speelt zich online via beeldbellen en/of een chatfunctie af. De digitale poli wordt beschikbaar voor patiënten in alle zorgmerken van Parnassia groep en is ontstaan door een nauwe samenwerking tussen de ggz-aanbieder en app-ontwikkelaar Sense Health.
Skipr.nl 

Professor sociale psychologie: “Studenten denken dat prof wel gelijk zal hebben”
20 maa – De voorbije weken waren de studenten van de Universiteit Gent het voorwerp van een sociaal experiment. Verschillende proffen deden tijdens de les controversiële of zelfs foute uitspraken zoals “de evolutietheorie slaat nergens op” of “vrouwenbesnijdenis is de beste manier om infecties te vermijden”. Het was de bedoeling om de kritische zin van de studenten te testen, maar ze reageerden lauw. Professor sociale psychologie Frank Van Overwalle (VUB) heeft dezelfde ervaring: wat mensen horen nemen ze vaak voor waar aan. En studenten denken ook dat de prof wel gelijk zal hebben.
VRT.be 

We laten de mensen in de ggz behoorlijk in de steek’
19 maa – INTERVIEW Het boek ‘’t Is hier een gekkenhuis’ biedt een kijkje in een bijzonder dorp: dat van een ggz-kliniek waar personeel en bewoners proberen om te gaan met verandering.

Wat is het meest opmerkelijke dat jullie hebben ontdekt?
“Dat wij als samenleving mensen in de ggz behoorlijk in de steek laten. Daarnaast is niet iedereen zelfredzaam. De maatschappij en ggz sturen daar enorm op maar er zijn mensen die simpelweg niet voor zichzelf kunnen zorgen. Mensen als Margriet. Voor hen moeten we de verblijfspsychiatrie behouden en verbeteren.”
Trouw.nl 

EHPO: GGZ introduceert eerste hulp bij psychische nood
19 maa – Eerste Hulp Bij Ongelukken (EHBO) is algemeen ingeburgerd, maar eerste hulp bij psychische nood is nog erg onbekend. GGZ Friesland wil daar verandering in brengen en biedt in het hele Noorden de cursus Mental Health First Aid (MHFA) aan. Noodsignalen
Twaalf trainers gaan cursussen aanbieden. De trainers van GGZ Friesland leiden cursisten in vier dagdelen op in het herkennen van signalen van psychische nood. Het gaat dan om depressie, angst- en paniekstoornissen, psychoses en middelengebruik.
IC.nl 

Week 11

Hoe meer veldjes en parkjes of ander groen in de gemeente hoe minder zelf moord. Extra geld voor de zorginstellingen maar dat lijkt slechts een druppel op een gloeiende plaat, GGz Arkin zal deuren gaan sluiten, jeugdzorg kampt met enorme wachtlijsten en laat van zich horen en het afbouwen van beschermd wonen gaat onverminderd door. In België gaan ze massaal aan de online therapie. Dit en meer.

Arkin: Mogelijk GGZ-klinieken sluiten als personeelstekort blijft oplopen
17 maa – Het personeelstekort bij de GGZ-instellingen van Arkin loopt zo hoog op dat – als het tij niet gekeerd wordt – er mogelijk op termijn klinieken moeten sluiten in de stad. Hierdoor zullen mensen met psychiatrische problemen op nog langere wachtlijsten terechtkomen. Het opleiden van eigen personeel en het verminderen van de regeldruk in de zorg moeten ervoor gaan zorgen dat het allemaal niet zover gaat komen.
Onvoldoende personeel: bijna de hele zorgsector heeft hier last van.
at5.nl

En nog wordt de politiek niet wakker, kunnen zorgverzekeraars eisen stellen zoals ze willen en besluiten minder te vergoeden dan beloofd. Hun machtspositie kent geen grenzen, ten koste van zowel de zorgbehoeftigen als de zorgverleners! Niet gek dat instellingen aan de ene kant geen geld hebben voor meer werknemers, het huidige wegloopt of zich laat omscholen, de geëiste niveaus steeds lager worden en basispsychologen op de bank belanden, tenzij ze bereid zijn onder hun niveau te gaan werken en geloof me, dat zijn ze. Het is alleen voor alle partijen geen oplossing!

StopBenchmarkROM: ‘Lever geen Rom-data aan bij SBG’
16 maa – Ggz-aanbieders moeten per direct stoppen met het aanleveren van Rom-gegevens bij de Stichting Benchmark GGZ (SBG) als daar geen uitdrukkelijke toestemming voor is gegeven door een cliënt. Dat schrijft actiecomité StopBenchmarkROM in een brief aan ggz-bestuurders.
Zorgvisie.nl

Subsidie voor proef met psycholance rond
16 maa – De proef met de psycholance in Noord- en Midden-Limburg, door gemeenten de GGZ Vervoersdienst gedoopt, gaat door. Met een subsidie van 180.000 euro van het Rijk is de proefperiode van een jaar bekostigd.
De vervoersdienst zal vanaf 2 april worden opgeroepen om verwarde personen ‘in nood’ op te halen. Het gaat om gevallen waarvoor melding bij de hulpdiensten gemaakt wordt, maar waarbij geen sprake is van een strafbaar feit of van gevaar voor de persoon in kwestie of zijn omgeving. De politie heeft aangekondigd in zo’n gevallen personen niet meer mee te nemen. Deze groep verwarde personen wordt vanaf april bij meldingen onder begeleiding van ervaren ggz-medewerkers in een busje naar een opvanglocatie gebracht voor hulp.
Limburger.nl

Zorgsector blij met extra geld van de overheid maar ‘We zijn er nog lang niet’
15 maa – ROOSENDAAL/BREDA – West-Brabantse zorginstellingen zijn blij met de zak geld om extra zorgpersoneel op te leiden. Eindelijk erkenning dat personeelstekort in de zorg een probleem is! Of het lukt om met de 347 miljoen euro over vier jaar 125.000 extra mensen aan de slag te hebben, daarover verschillen de zorgorganisaties van mening. Oa GGz-Breburg aan het woord.
BNdestem.nl
– Trouwens opvallend dat er vanalles gezocht wordt, behalve psychologen 😉

Zorgtekort van 6 Miljoen voor Zwolle
15 maa – De gemeente Zwolle sloot het jaar 2017 af met een zorgtekort van 6 miljoen euro. Dit jaar is het verlies naar verwachting nog groter en gaat de gemeente uit van een tekort van 2 miljoen extra. Om de rappe stijging van de zorgkosten tegen te gaan heeft de gemeente de wijkteams gevraagd om strenger om te gaan met zorgvragen en afspraken met zorgaanbieders worden ook aan banden gelegd. Dat meldt Algemeen Dagblad.
Nationalezorggids.nl
– Nog minder zorg bieden, nog meer regels voor zorgaanbieders, dat zal helpen ja.. Wat een land, wat een politiek..

NIVEL: ‘Minder zelfmoord in gemeenten met veel openbaar groen’ 
13 maa – In gemeenten met veel openbaar groen plegen mensen minder vaak zelfmoord dan in plekken met weinig groen. Onderzoeksinstituut NIVEL concludeert dat de leefomgeving wellicht een rol speelt in de aanleiding tot zelfmoord.
Nationalezorggids.nl

‘Afbouw beschermd wonen is onverantwoord’
13 maa – De afbouw van beschermd wonen gaat onverminderd door. Tegelijkertijd bestaan er forse wachtlijsten voor beschermd wonen. ‘Onverantwoord’, stellen GGZ Nederland, de Federatie Opvang en de RIBW Alliantie in een brief aan de Tweede Kamer.
Zorgvisie.nl

Fotalia

Duizenden Belgen volgen online therapie voor depressie of verslaving
13 maa – Online therapie slaat alsmaar meer aan bij de Vlaming. Zo hebben vorig jaar 1.322 mensen zich aangemeld bij alcoholhulp.be voor zelfhulp, blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V). Ook bij websites als cannabishulp.be, drughulp.be en gokhulp.be zijn vorig jaar enkele honderden mensen begeleid. Via de nieuwe website depressiehulp.be zijn in enkele maanden al 200 mensen een traject gestart.
Nieuwsblad.be

Reacties GGZ-instellingen op de wachttijden bij de jeugdhulp
13 maa – ARNHEM – Omroep Gelderland deed onderzoek naar wachttijden bij de jeugd-GGZ. Hieronder leest u de reacties van de zorgaanbieders met hun verklaring voor deze wachttijden. De aanbieders die aan het woord komen zijn Melody Psycare GGZ, Pro Persona, Dokter Bosman, Max Ernst en Pluryn. Ook kunt u hieronder de antwoorden lezen van de Arnhemse wethouder op vragen over de wachtlijstproblematiek bij de jeugd-GGZ.

Voorbeeld: Melody Psycare GGZ heeft drie locaties, in Arnhem, Doetinchem en Dinxperlo. Per jaar behandelen zij zo’n 300 cliënten. De zorgaanbieder is gespecialiseerd in de behandeling van hechtingsproblematiek en vroegkinderlijke traumatisering bij kinderen en volwassenen. In Dinxperlo is een wachttijd van 52 weken voor kinderen. In Arnhem en de wijde omgeving is een wachttijd van 28 weken. In Doetinchem 12 weken. Directeur Krista Schaeffer: ‘De lange wachtlijst komt door het beleid van de verzekeraars. Omdat wij ook het netwerk van een cliënt bij de behandeling betrekken, hebben we meer tijd nodig, maar de vergoeding hiervoor is niet toereikend.
OmroepGelderland.nl

Week 10
Weleens gehoord van conversie therapie? Klinkt duur en modern hé, maar volgens mij is er weinig therapie tegenwoordig die de middeleeuwse heksenjachten meer benadert; het is namelijk therapie die je leert hetero te maken. I’m not kidding! Gelukkig wordt zowel het EU opgeroepen dit te verbieden én heeft zojuist de 11e staat in Amerika een verbod hierop gelegd. Dit een meer in het nieuws van week 10. 

Zeventiende Amerikaanse plaats met verbod op conversie (wordt hetero) therapie.
10 maa – Hawaii is de elfde staat en zeventiende plaats (steden & staten) in de Verenigde Staten waar er weldra een wettelijk verbod komt op het geven van conversie therapie, ook bekend als wordt hetero therapie. Washington is de tiende staat en zestiende plaats in de Verenigde Staten waar vanaf nu een verbod geldt op het houden van conversie therapieën (zogenaamde; wordt hetero therapieën) voor minderjarigen.
Ook van Holebi.info

Mindfulness-app herinnert je vijf keer per dag aan eigen sterfelijkheid
9 maa – De mindfulness-app ‘WeCroak’ heeft wel een heel bijzondere manier bedacht om ons beter te doen relativeren. Gebruikers krijgen verschillende keren per dag een bericht waarin staat dat ze doodgaan. Het concept van WeCroak is gebaseerd op een oud Bhutaans gezegde: ‘wie geluk wil vinden, moet vijf keer per dag aan de dood herinnerd worden’. Gebruikers kunnen voor elke quote kiezen uit een poëet of filosoof.

Bescheiden succes: Ontwikkelaars Ian Thomas en Hansa Bergwall bedachten de app na een spirituele reis. “We zijn zo druk bezig met alle trends op onze telefoons te volgen, met een schreeuw om hulp als gevolg. Wij gebruiken die hulpkreet in de positieve zin en laten je kennismaken met mindfulness. Een echt groot succes is de app voorlopig niet, slechts 84 mensen schreven zich voor de berichten. Maar de schaarse aanhangers die er zijn, hoef je niet meer te overtuigen.
Bron: Metrotime.be (let op, veel pop-ups op de pagina)

Groep wetenschappers twijfelt aan werkzaamheid mindfulness bij burn-out
9 maa – Steeds meer mensen bijvoorbeeld een burn-out of een depressie doen mindfulness-cursussen om zo meer in het heden te leven. Mindfulness helpt mensen meer in contact te staan met hun emoties en hun omgeving. Dergelijke cursussen worden vergoed door de zorgverzekeraar, maar een groep internationale experts twijfelen aan de werkzaamheid van mindfulness voor mensen met een depressie of andere psychische problemen. Niet dat ze twijfelen aan het nut van mindfulness an sich, maar of het mensen met een burn-out of depressie echt helpt is wetenschappelijk nooit bewezen. Klinisch psycholoog Carien Karsten denkt dat mensen bijvoorbeeld net zo goed kunnen gaan bowlen.
Nationalezorggids.nl

Ik denk dat er meer onderzoek moet komen naar de indirecte relatie tussen mindfulness en een hele hoop aspecten van (geestelijke) gezondheid, maar vooral dat we dit (dat het er niet zou zijn) niet te hard moeten roepen, want voor we het weten trekke zorgverzekeraars ook hiervoor hun vergoeding in XD

‘Nog te weinig verbinding tussen GGZ en sociaal domein’
9 maa – De helft van de mensen met een ernstige psychische aandoening (EPA) herstelt wat betreft de symptomen, maar na herstel blijkt het moeilijk te zijn om weer mee te doen in de maatschappij. Bijna negentig procent van de mensen met EPA kunnen in de jaren na herstel maatschappelijk niet goed meekomen, is de conclusie uit onderzoek van Stynke Castelein, hoogleraar Herstelbevordering bij EPA. ‘De grootste zorgbehoefte ligt op maatschappelijk gebied’, zegt Castelein in een artikel in Zorg en Welzijn.
psychiatrie-nederland.nl

Eerder had ik het al over de verengelsing van de psychologie, bij deze een mooi vraagstuk van Aleid Truijens: Arthur van Leeuwen rekende in Elsevier Weekblad uit dat de universiteiten in 2016 met studenten van buiten Europa 112 miljoen euro binnenhaalden, maar dat Europese studenten ons jaarlijks 300 miljoen kosten. Wat vindt het ministerie van die cijfers? Hoe pakt de rekensom uit? Vertel het ons, minister.
Volkskrant.nl 

Update: 6 jul Rechter oordeelt: studies psychologie mogen in het Engels RTLZ.nl

Prachtig opinie stuk van Miek Smilde voor Volkskrant:

Ggz wordt geteisterd door angst: ‘Heb lef en neem verantwoordelijkheid’
8 maa – De geestelijke gezondheidszorg wordt – evenals overigens veel andere maatschappelijke organisaties – geteisterd door angst. Alle risico’s worden gedekt door protocollen, alle verantwoordelijkheid afgeschoven op de volgende keten uit de samenwerkingsovereenkomst. Wat nodig is, is lef. Verantwoordelijkheid nemen alvorens verantwoording af te leggen. Niet andersom. Ja, soms ook onder dwang.  Ja, ook als dat niet helemaal strookt met de privacyregelgeving.
Volkskrant

113 zelfmoordpreventie heeft nu ook een YouTube kanaal!
8 maa – Wilt u meer weten over zelfmoordpreventie binnen de ggz? Of zoekt u meer informatie over het suicidepreventie actienetwerk (Supranet)? 113Zelfmoordpreventie heeft een eigen youtube-kanaal, waar naast verhalen van ervaringsdeskundigen of naasten ook een aantal vlogs staan van Jan Mokkenstorm hoe je suicidepreventie kunt verbeteren binnen uw eigen instelling. Ook vindt u op dit kanaal meer informatie over Supranet.
Het youtube-kanaal is een mooie aanvulling op de website van 113.nl. Het geeft suicide en suicidepreventie in de ggz een gezicht. Een mooi startpunt of naslagwerk als u binnen uw organisatie de suicidepreventie wilt verbeteren.
Het kanaal vind je hier!

Richtlijn 2008 over het omgaan met probleemgedrag bij dementie herzien
8 maa – Verenso heeft samen met het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) een richtlijn uitgebracht over het omgaan met probleemgedrag, specifiek bij patiënten met dementie. Depressief gedrag, angstig gedrag, apathisch gedrag, psychotisch gedrag en geagiteerd gedrag zijn benoemd als de meest belangrijke vormen van probleemgedrag. In de richtlijn wordt voor elk van deze gedragingen bewijsmateriaal over farmacologische interventies en over psychologische en psychosociale interventies samengevat en beoordeeld middels uitgebreide literatuurreviews. Niet eerder is in een richtlijn op gelijke wijze het bewijs voor psychofarmaca en verschillende psychologische en psychosociale interventies beoordeeld. De richtlijn is een herziening van de richtlijn uit 2008.
Zorgkrant.nl  of de directe richtlijn: Verenso.nl

Positieve psychologie nieuwe invalshoek zelfmanagement bij mensen met chronisch lichamelijke aandoeningen.
7 maa – Uit onderzoek naar zelfmanagement door mensen met chronische lichamelijke aandoeningen blijkt dat met name de fysieke aspecten ervan aandacht krijgen. Maar deze mensen hebben vaak ook te kampen met mentale en sociale aspecten van het leven met zo’n aandoening. ZonMw gaf de Universiteit Twente de opdracht om een kennissynthese uit te voeren naar de toegevoegde waarde die de positieve psychologie kan bieden bij zelfmanagement. Dit meldt ZonMw.
Nationale Zorggids

Vrijgevestigde ggz-aanbieders selectiever bij sluiten contracten met zorgverzekeraars
6 maa – Vrijgevestigde psychologen en psychotherapeuten kijken kritischer naar contracten van zorgverzekeraars. De contracteerbereidheid neemt onder deze groep af. Dat blijkt uit een enquête die de LVVP onlangs onder haar leden hield.
Met name de krappe omzetplafonds werken beperkend op de capaciteit. Daarnaast leiden ze tot lange aanmeldwachttijden. Verzekeraars die hun zorgplicht serieus nemen en ook in de toekomst voldoende kwalitatief verantwoorde zorg willen inkopen, zullen hun contracten, in het kader van een gezonde zorgmarkt, aantrekkelijker moeten maken voor ggz-aanbieders.
Zie het ook overzicht op medicalfacts.nl

Wanneer en hoe vertel je op werk over een depressie? 
6 maa – Q-Music DJ Stephan Bouwman vertelde vorige week op de radio over zijn depressie. Hij hoopt met zijn verhaal het taboe op de ziekte te doorbreken en vooral dat mensen op het werk zich vrij voelen om over hun depressie te praten met hun werkgever en collega’s. Velen uiten hun steun, maar sommigen vragen zich af: hoe vertel je op je werk eigenlijk over je psychische problemen? Drie professionals geven hun visie; de uitkomst waar ik me bij aansluit:
“Van Weeghel denkt dat het van de werksituatie afhangt of je een depressie wel of niet bespreekt. “Bespreek dit met je behandelaar of een ervaringsdeskundige. Die kunnen je helpen met de keuze om het wel of niet te vertellen, aan wie je het allemaal gaat vertellen en hoe dat vervolgens gaat doen.” Hij raadt het overigens wel af om problemen al tijdens een sollicitatiegesprek te bespreken en dat pas te doen als een vertrouwensband met de werkgever is opgebouwd. “
Zorgvisie.nl

Deze Netflix-special werkt beangstigend verslavend en doet elk geloof in de mensheid verdwijnen
5 maa – Met zijn special The Push wil de zelfverklaarde illusionist aantonen hoe eenvoudig mensen te kraken zijn. Kunnen we zodanig gemanipuleerd worden door sociale druk dat we uiteindelijk iemand zouden vermoorden? The Push lijkt nog het meest op een gestoord psychologisch experiment met een uitkomst die je vertrouwen in de mensheid naar een ongekend dieptepunt brengt. Je zou voor minder willen dat het fake was.
Demorgen.be

Zorgverzekeraars vergoeden minder dan ze zeggen: ‘Patiënt loopt miljoenen mis’
5 maa – Zorgverzekeraars vergoeden soms wel 40 procent minder dan dat ze zeggen, stelt stichting Zorghuis.
Bijna alle zorgverzekeraars vergoeden volgens de Stichting Zorghuis minder voor niet-gecontracteerde zorg dan ze zeggen in de polis. Vooral als het gaat om vergoedingen voor fysiotherapie, logopedie en ggz lopen consumenten naar schatting miljoenen mis, stelt de stichting. “Een schande.”
RTLNieuws.nl

En natuurlijk ontkennen de zorgverzekeraars:
“VGZ voelt zich ten onrechte aangevallen. “Wij vergoeden zelfs meer dan het gemiddelde tarief aan zorgaanbieders waarmee wij geen contract hebben. Zorghuis berekent het gemiddelde tarief verkeerd”, laat een woordvoerder weten.”
Limburger.nl 

Europese lidstaten worden aangezet wordt hetero therapie te verbieden.
4 maa – Eind afgelopen week heeft het Europees Parlement conversietherapie, ook bekend als wordt hetero therapie sterk veroordeeld. Daarbij maant men lidstaten ook aan om de therapieën voornamelijk voor minderjarigen te verbieden. 435 parlementsleden stemden voor, 109 stemden tegen.
Bron: Holebi.info

Week 9
De voor- en nadelen van fitnessfoto’s op Insta en het gevaar van selfiefilters, Parnassia die weer ROM gegevens deelt. het debat over verwarde personen ontward, GGZ Rivierduinen als eerste gecertificeerd in nieuwe FACT schaal en de bevindingen van Benchmark Care van Berenschot rond een aantal interessante ontwikkelingen en oplossingen over de organisatie van de zorgsupport

GGZ zoekt naar kwalitatief goede en betaalbare zorgsupport
1 maa – GGZ-organisaties hebben de afgelopen zes jaar gemiddeld 4,1% van de totale formatie ingezet als secretariële ondersteuning voor behandelaren. Zoekend naar de meest effectieve en meest efficiënte integrale zorgsupport, zijn de verschillen tussen organisaties groot, variërend van 3,5% tot 8,1%. Dit is een van de uitkomsten van de Benchmark Care van Berenschot.

De zorgsupport omvat zowel administratie en registratie, financiën en control als informatievoorziening en procesverbetering. Hoewel alle GGZ-organisaties naar hetzelfde doel streven – een kwalitatief goede en betaalbare zorgsupport voor een optimale inzet ter ondersteuning van behandelaren – leiden er meerdere wegen naar Rome, zo blijkt uit gesprekken van Berenschot met vijf GGZ-organisaties (1.000+).

Ter lering en verbetering heeft Berenschot haar bevindingen rond een aantal interessante ontwikkelingen en oplossingen over de organisatie van de zorgsupport neergelegd in het artikel ‘Kwalitatief goede en betaalbare zorgsupport in de GGZ’ (zie download (pdf, 4.3 MB)). Daarin wordt tevens vooruitgeblikt op de rol van de zorgsupport in de transitie naar het zorgclustermodel.
Berenshot.nl

Februari

Ggz-instelling hervat delen gevoelige gegevens met databank
27 feb – Parnassia Groep, de grootste ggz-aanbieder van Nederland, hervat het delen van gevoelige behandelgegevens met een omstreden databank. Volgens Trouw doet de instelling dat zonder daarvoor expliciet toestemming van patiënten te vragen, terwijl dat volgens staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) wel moet om er zeker van te zijn dat privacy niet wordt geschonden.
telegraaf.nl  Zie ook: Persoonlijke informatie ggz-patiënt is het doelwit van ‘zorgbureaucraten’

Het debat over verwarde personen ontward
27 feb – In een paar jaar tijd is de discussie over personen met verward gedrag behoorlijk vaag geworden, vinden experts. Tijd om werkelijkheid van mythe te onderscheiden.
trouw.nl

27 feb -Politie luidt noodklok: recordaantal incidenten verwarde personen. 
AD.nl, en check even de kaart op Geenstijl.nl

NZA herkent zich niet in kritisch artikel over samenwerking met verzekeraars
27 feb – In een artikel in Zorgvisie uiten een paar zorgaanbieders stevige kritiek op de zorginkoop door zorgverzekeraars. Zij wijzen daarbij expliciet op de rol die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) volgens hen zou moeten hebben. En vinden dat de Zorgautoriteit te mild is voor verzekeraars. De NZa laat weten zich niet te herkennen in het beeld dat geschetst wordt en vindt het jammer dat het niet de mogelijkheid kreeg om inhoudelijk op het artikel te reageren. Volgens de Zorgautoriteit doet het artikel geen recht aan de medewerkers van toezicht en handhaving die zich met hart en ziel inzetten voor goede, betaalbare en toegankelijke zorg. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit.
Nationalezorggids.nl

GGZ Rivierduinen gecertificeerd
27 feb – Het GGZ Rivierduinen wijkteam in Rijswijk-Voorburg-Leidschenveen is als eerste team gecertificeerd in nieuwe FACT schaal. Meer aandacht voor het herstel van kwetsbare cliënten. Het wijkteam psychiatrie Voorburg-Rijswijk-Leidschenveen van GGZ Rivierduinen, locatie Leidschendam heeft als eerste team van GGZ Rivierduinen het CCAF keurmerk volgens de Nieuwe veldnorm Flexible ACT (FACT) ontvangen van de Stichting CCCAF. Het team heeft een mooi resultaat behaald met een heel hoog eindcijfer van een 8.5! De lat is wezenlijk hoger gelegd voor de FACT-teams in Nederland.
Midvliet.nl

Dit doen fitnessfoto’s op Instagram met je zelfbeeld
26 feb – Omdat ze op sociale media om de oren werd geslagen met fitnessfoto’s en beelden van haar vrienden met medailles van loopwedstrijden om de nek, wou de Amerikaanse onderzoekster Tricia Burke wel eens weten welke gevolgen dat die hadden op de menselijke psyche. Ze ging daarom op onderzoek uit en kwam onder meer tot de conclusie dat al die foto’s niet altijd goed zijn voor je zelfvertrouwen, maar soms net wel.
Nieuwblad.be

En in hetzelfde kader: Chirurg waarschuwt voor gevaar op Instagram
26 feb – En filtertje op Instagram of een beetje knoeien met de instellingen op Snapchat: al snel heb je de perfecte foto die je kan delen met je vrienden. Maar het gebruik van filters op sociale media heeft ook een keerzijde, blijkt uit onderzoek van de Anxiety and Depression Association of America.
Nieuwblad.be

Week 8

Het belangrijkste zorgnieuws van deze week: Antidepressiva onderzocht; effectiever dan placebo bij acute depressie, steeds meer mensen met ernstige psychische problemen kiezen voor euthanasie, (Belgische) geneeskundestudenten massaal aan de Ritalin, onvoldoende zorg bij één op de vier psychiatrische crisissituaties, Daklozen opvang in GGZ-pand, Samenwerking MIND en stichting Korrelatie, Grote verschillen in suïcides tussen ggz-instellingen. 

Ggz-instelling Emergis sluit zich aan bij netwerkorganisatie Gx
22 feb – De Zeeuwse ggz-instelling Emergis heeft zich aangesloten bij de Gx. Dit is een netwerk van instellingen dat is gericht is op opschaling van e-health.
Emergis is met deze toetreding het tiende lid van de Gx. De aangesloten instellingen vormen een netwerk waarbinnen kennis en ervaring uitgewisseld worden. ‘Het doel is dat e-health waar mogelijk vanzelfsprekend wordt en cliënten hierdoor meer aan hun eigen herstel kunnen werken,’ aldus Niek de Klerk, programmaleider digitale zorgagenda bij Emergis.
Bron: Zorgvisie.nl

Daklozen onderdak in GGZ-pand: ‘Ik voel mij hier als een prins’
22 feb – BERGEN OP ZOOM – De huisvesting van daklozen sleept al jaren. Nadat in 2016 een dikke streep ging door het plan voor een drugshostel in Roosendaal, is in Bergen op Zoom gestart met opvang in een GGZ-pand. Het zwerven kostte Corné bijna zijn leven: ,,Ik was maar met één ding bezig. Zorgen dat ik op tijd voor de deur lag bij de nachtopvang in Bergen op Zoom. Ben een paar keer bijna doodgevroren.”
Bron: BNdestem.nl

Bij acute depressie volwassenen zijn alle antidepressiva effectiever dan placebo
22 feb – Een meta-analyse van 522 studies naar de werkzaamheid van 21 veelgebruikte antidepressiva, met in totaal meer dan 115.000 patiënten, wijst uit dat antidepressiva effectiever zijn dan placebo in de acute behandeling van depressie bij volwassenen. Deze studie bevat de meeste gepubliceerde en niet-gepubliceerde gegevens ooit. Dat meldt Radboudumc.
Nationale Zorggids

Alles over de net aangenomen donorwet! (geupdate)
*Update 21-2-18: Mag ik even een applausje voor D66 kamerlid Pia Dijkstra? Na België ook in Nederland eindelijk over op automatisch donorschap. Halleluja! Ondanks dat het nog geen zondag is, is donderdag wel social day bij 365DaysPositiveness. daarom neem ik bij deze even alles wat je over de donorwet moet weten met je door, met oog voor de kritieken en mijn ongecensureerde mening, zover die nog niet duidelijk was.
365DaysPositiviness

Korrelatie voortaan verder onder de naam MIND Korrelatie
21/02/18 Korrelatie, de landelijke hulplijn voor iedereen die kampt met psychische en psychosociale problemen, gaat voortaan verder onder de naam MIND Korrelatie. Hiermee wordt de samenwerking met de organisatie MIND verder verstevigd en ontstaat er een directe verbinding met de voorlichting en het lotgenotencontact van MIND. MIND Korrelatie biedt anonieme, laagdrempelige hulp via de telefoon, WhatsApp, chat en mail. De afgelopen decennia hebben meer dan 1 miljoen mensen hulp en advies van de hulpverleners van MIND Korrelatie ontvangen. Dat meldt MIND.
Bron: Nationale Zorggids

CAO GGZ algemeen verbindend verklaard
21/2/18 De Cao GGZ 2017-2019 is algemeen verbindend verklaard door de minister van SZW. Dat betekent dat de cao-afspraken nu van toepassing zijn op alle werknemers in de ggz die onder de werkingssfeer van de cao vallen.
Als een cao wordt afgesloten, dienen de cao-partijen doorgaans samen een verzoek in om deze algemeen verbindend te verklaren. Zo’n algemeen verbindendverklaring (avv) heeft als voordeel dat de afspraken van toepassing worden op alle werknemers in de betreffende sector die onder de werkingssfeer van de cao vallen; ook als ze werken bij een werkgever die niet is aangesloten bij de werkgeverspartij(en) – in dit geval GGZ Nederland. FBZ is groot voorstander van het aanvragen van een avv, omdat voor alle werknemers dan dezelfde arbeidsvoorwaarden gelden.
PsyNIP: Lees het volledige bericht op de site van FBZ of bekijk het themadossier CAO’s.

Ernstige psychische klachten voor klokkenluiders
19 feb – Klokkenluiders hebben veel negatieve gevolgen van het melden van misstanden. Zo ervaart 80 procent negatieve effecten voor werk en inkomen, 50 procent voor het gezinsleven en 45 procent heeft last van psychische klachten zoals ernstige angst- of depressiesymptomen.
Bron: Zorgvisie.nl

Ritalingebruik onder Belgische geneeskundestudenten is schokkend hoog – En niet alleen in België  zoals we eerder zagen
19 feb – Eén op de negen (geneeskunde)studenten in België gebruikt de medicijnen ritalin, concerta, modafinil of slikt amfetamines. Ze doen dit om zich beter te concentreren, alerter te zijn of om langer door te kunnen leren. Daarnaast slikken studenten ook steeds vaker de ’natuurlijke studiepilletjes’ Braincaps of Study Buddy, waarin onder andere een stoot cafeïne en supplementen zitten.
Dat schrijft de Telegraaf, dat zich daarbij baseert op grootschalig Vlaams onderzoek onder ruim 3100 studenten geneeskunde van vijf universiteiten in Vlaanderen.
Bron: GGz Totaal

“Onvoldoende zorg bij één op de vier psychiatrische crisissituaties”
19 feb – Mensen in een psychische crisis weten niet waar ze hulp moeten zoeken en wie verantwoordelijk is. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Crisiszorg en herstel’ van MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid, waaraan 762 mensen in het najaar van 2017 meededen. Dit probleem speelt vooral buiten kantooruren. Als er wel goed wordt doorverwezen, dan krijgt ruim een vierde van de mensen geen zorg, terwijl ze dit wel nodig vonden. Daarnaast is het aantal gedwongen opnames met 22 procent toegenomen. Cliënten geven aan dat eerder niet naar hen is geluisterd, waardoor dwang voorkomen had kunnen worden.
Bron: GGzTotaal

Grote verschillen in suïcides tussen ggz-instellingen
19 feb – Het aantal mensen dat zelfmoord pleegde terwijl ze in behandeling waren bij een psychiater in een ggz-instelling steeg in 2016 met 5 procent tot 724. Dit blijkt uit cijfers die de Inspectie voor de Gezondheidszorg vorige week publiceerde. Het gaat om ongeveer 40 procent van alle suïcides. De geestelijke gezondheidszorg moet suïcide juist voorkomen.
Opmerkelijk is dat in sommige instellingen het aantal zelfmoorden tussen 2014 en 2016 fors daalde, terwijl het aantal in andere fors toenam.
Bron: NCR

‘Sommige organisaties hebben belang bij regelgekte’ 
19 feb – Voor de steeds omvangrijkere berg administratieve lastendruk in de zorg zijn verschillende oorzaken aan te wijzen. Zo hebben sommige organisaties belang bij veel regels, zoals toezichthouders en zorgverzekeraars. Ook speelt het wantrouwen jegens zorgverleners een rol.
Bron: Skipr

Waarom het maar niet lukt om de lange wachttijden in de GGZ op te lossen
18 feb – Hoewel het probleem van lange wachttijden al jaren speelt, is het nog nooit gelukt om dit op te lossen. Volgens psychiater Van Fenema komt dit door wat zij noemt de ‘toxische driehoek’ in de zorg. ‘De drie belangrijke partijen in de GGZ; zorgverzekeraars, de politiek en de zorgaanbieders, houden elkaar al jarenlang in een wurggreep. Ze zijn verwikkeld in complexe belangenverstrengelingen waardoor er voor patiënten weinig verandert.’ Bron: NPO
RE: GGz Centraal baalt zelf ook van lange wachtlijst 

Escaperooms, achter de schermen voer voor psychologen (VIDEO)
18 feb –  Escaperooms hebben meer te bieden dan vermaak voor een vriendentrip, teamuitje of vrijgezellenfeest. Ze lenen zich ook steeds vaker voor een kijkje in wie we zijn. “Leren of jezelf ontwikkelen moet natuurlijk wel leuk blijven, juist daarom is de escaperoom zo geschikt”, zegt arbeidspsycholoog Annika van den Hoek, die in The Great Escape in Zwolle groepen collega’s observeert.
bron: NOS

Week 7

Deze week in het nieuws: Depressie herkennen aan taalgebruik, GGzE en CZ samenwerking E-health om cliënten meer regie over hun leven te bieden, mensen met psychose die gepaard gaat met extreme achterdocht kunnen hun paranoia en angst overwinnen door te oefenen in Virtual Reality-omgevingen, meditatie maakt je meer empathisch maar nauwelijks socialer, 15% van de werkende last van werkgerelateerde burn/out klachten, inspectie beoordeelt suïcidepreventie bij afdeling Pluryn als onvoldoende en neurofeedbacktraining net zo effectief bij behandeling ADHD als ritalin.

‘Komt een kind bij de psychiater’.
17 feb – Het zou de start van een slechte memorie in de ramsj, of een Sigmund-cartoon kunnen zijn. Maar wat het vrijwel zeker niet is, is het begin van een waargebeurde anekdote. Want voordat een kind onder de achttien in Nederland psychiatrische hulp krijgt ben je maanden verder.
HPdetijd.nl

Mindfulnesstraining Mantelzorgers van start
17 feb – Barendrecht – Als mantelzorger ben je vaak gericht op de ander. Het is natuurlijk een prachtige eigenschap dat je vanuit liefde zorgt voor de mensen die je dierbaar zijn. Het gevaar bestaat echter dat je daarmee jezelf wat wegcijfert. Dat al je energie uitgaat naar die ander. Met als gevolg extra onrust en stress in jezelf. Dan is het de hoogste tijd om ook weer aandacht aan jezelf te geven.
Barendrecht

Chronische vermoeidheid: deze nieuwe therapie via internet kan helpen
16 feb- Voor chronische vermoeidheid of ME kan niet altijd een lichamelijke oorzaak worden gevonden. In dat geval is cognitieve gedragstherapie de eerste keus van behandelaars en artsen. Maar dan moet je als chronisch vermoeide patiënt wel telkens naar een behandelaar, wat erg belastend kan zijn als je zo moe bent. Het AMC en het Radboudumc hebben nu een internetversie van de therapie ontwikkeld en uit onderzoek blijkt dat deze de ergste vermoeidheid kan verminderen.
Margriet.nl

Neurofeedback studie bevestigt voordeel op lange termijn bij ADHD
16 feb- Een internationale groep onderzoekers vergeleek verschillende behandelmethoden bij kinderen met ADHD en ontdekte dat Neurofeedback, een behandeling zonder medicatie, ook op langere termijn tot gunstige effecten leidt, met een vergelijkbare effectiviteit als medicatie (zoals Ritalin).
nieuwsbank.nl

Moeder doet bleekmiddel in water van dochter om haar “autisme te genezen”
15 feb – Een man uit de Amerikaanse stad Indianapolis is vorige week naar de politie gestapt om zijn vrouw aan te geven. Zij had hun dochtertje meermaals kleine hoeveelheden bleekmiddel toegediend in een poging haar autisme te genezen. Informatie over de ‘behandeling’ had ze gevonden op een populaire website.
Nieuwsblad.be

Tot op heden bestaat er geen medicijn tegen autisme!!

Ggz-aanbieders en zorgverzekeraars starten horizontaal toezicht
15 feb- GGZ Nederland en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) starten een gezamenlijk project voor de invoering van horizontaal toezicht in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) en verslavingszorg. Zij hebben een landelijke projectgroep ingesteld voor de invoering van horizontaal toezicht in de sector.
Skipr.nl

“Ik ga commercieel”
De heerlijke post van Menno Oosterhoff die een goed beeld schetst van de huidige GGz ” Jarenlang vond ik marktwerking voor de ggz schadelijk, maar ik ga het nu omarmen. Je moet met je tijd meegaan. Met trots presenteer ik mijn bedrijfsplan:

Naam: Client Centraal
Geheime codenaam: Gebakken lucht. Krenten uit de pap.
Doelgroep: Mensen met een net begonnen, niet complexe, milde depressie, zonder suïcidaliteit of comorbiditeit. Volgens de DSM mag je al na twee weken van een depressie spreken, maar eerder aanmelden mag ook.
Rationale: Een aanzienlijk deel van de milde depressies geneest spontaan in de eerste drie tot zes maanden. Nu verdient niemand daar iets aan. Door mensen heel snel te zien kunnen we spontane genezing presenteren en laten betalen als het succes van onze behandeling.”
Lees verder via hier.

Factsheet Ernstige Psychische Aandoeningen
15 feb- Met de invoering van de Wmo zijn gemeenten op een aantal terreinen verantwoordelijk geworden voor de ondersteuning van mensen met een ernstige psychische aandoening
Speciaal voor gemeenten is een factsheet gemaakt over de generieke module Ernstige Psychische Aandoeningen. De generieke module beschrijft wat goede zorg is vanuit het perspectief van mensen met ernstige psychische problemen (inclusief verslavingsproblemen) en hun naasten. De meest actuele kennis vormt het uitgangspunt.
Zorgkrant.nl

Dus, 40% van de GGz instellingen heeft nog geen gegevens wachtlijsten aangeleverd
15 feb- Zo’n 60 procent van de vrijgevestigde ggz-aanbieders heeft januari jl. voor de eerste keer informatie aangeleverd bij Vektis over hun wachttijden. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) verplicht hen dat elke maandvóór de 10e te doen.
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) verplicht aanbieders sinds dit jaar om hun wachttijdgegevens vóór de 10e van elke maand aan te leveren bij Vektis. Hebt u nog geen verzoek van Vektis ontvangen om een account aan te maken en uw wachttijden aan te leveren? Check dan op www.agbcode.nl of uw e-mailadres bekend is. Lees hier de instructie van Vektis: ‘Hoe registreer ik mijn Vektis wachttijden?’
LVVP.info.nl

Inspectie beoordeelt suïcidepreventie bij afdeling Pluryn als onvoldoende
14 feb – De Inspecties Jeugdzorg en Gezondheidszorg onderzochten een calamiteit waarbij een jeugdige suïcide pleegde in gesloten afdeling van Pluryn, De Hoenderloo Groep (DHG). De inspecties concluderen dat de instelling onvoldoende adequaat heeft gehandeld bij de suïcide van een jeugdige.
Het onderzoek van de inspecties richtte zich op de kwaliteit van de hulpverlening vanaf het moment van plaatsing bij DHG (januari 2017) tot aan het overlijden van de jeugdige (februari 2017). Het handelen van de instelling is beoordeeld op basis van de Module suïcide preventie.
Ggztotaal.nl

GGzE en CZ willen met E-health cliënten meer regie over hun leven bieden
12 feb – Zorgaanbieder GGzE wil de komende jaren e-health breed inzetten om cliënten meer regie over hun leven en hun zorg te bieden. Om dat te kunnen realiseren, heeft de GGZ-instelling hebben we een meerjarenafspraak gemaakt met zorgverzekeraar CZ
ICTHealth.nl

Depressie en suïcide te herkennen aan de manier van spreken
12 feb – Volgens recent uitgebracht onderzoek is een depressie te herkennen aan het taalgebruik van mensen. Taal is onder de verdelen in twee componenten; stijl en inhoud. Wat betreft inhoud zouden mensen met een depressie vaker gebruik maken van negatieve bijvoeglijke naamwoorden en bijwoorden en dan met name negatieve emoties; denk ‘eenzaam’, ‘verdrietig’, ‘ellendig;.
Maar nog duidelijker zou een depressie te stellen zijn op het gebruik van voornaamwoorden. Zo zouden mensen met een depressie vooral in de eerste vorm spreken (ik, mijn etc..) en minder in de derde vorm (zij). Dit patroon van taalgebruik zou suggereren dat mensen met een depressie vooral op zichzelf gefocused zijn en minder in contact met anderen. Echter blijft hierbij het vraagstuk van de kip en het ei. Word je meer op jezelf gericht door depressie en afzondering, of word je depressief wanneer je erg op jezelf gefocust bent?

Zoals gezegd zit het andere stukje in de stijl. Hierbij is gezien dat mentale (on)gezondheid samenhangt met het gebruik van absolute woorden; denk aan ‘altijd’, ‘niets’, ‘totaal’. Dit zou mogelijk komen doordat mensen met een depressie de wereld meer zwart-wit zien. Het gebruik van absolute woorden zou 50% hoger zijn op angst en depressie fora (er zijn 19 verschillende controle forums gebruik, denk studentenforum, of een voor moeders) en zelfs 80% hoger op suïcide ideatie forums!! Voor meer zie:
Samenvatting: People with depression use language differently – here’s how to spot it
Artikel via ASP (Clinical psychological science): Mohammed Al-Mosaiwi & Tom Johnstone (2018) In an Absolute State: Elevated Use of Absolutist Words Is a Marker Specific to Anxiety, Depression, and Suicidal Ideation

Virtual reality is werkzaam tegen extreme achterdocht en angst bij psychose
12 feb – Mensen met psychose die gepaard gaat met extreme achterdocht kunnen hun paranoia en angst overwinnen door te oefenen in Virtual Reality-omgevingen. Ze zijn na een therapie met Virtual Reality (VR) minder bang, vermijden sociale situaties minder vaak en kunnen dingen doen die ze soms al jaren niet meer durfden, zoals met de bus reizen of naar de sportschool gaan. Het effect van de VR-behandeling is duidelijk groter dan de standaardbehandeling. Dit blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van de Vrije Universiteit, Universitair Medisch Centrum Groningen en Parnassia Groep, dat vorige week is gepubliceerd in het tijdschrift The Lancet Psychiatry.
Ggztotaal.nl

Onderzoek – Meditatie maakt je nauwelijks socialer
12 feb – In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, maakt meditatie je nauwelijks socialer. Dat blijkt uit een reviewartikel in ‘Scientific Reports’ naar twintig publicaties over de effecten van meditatie op sociaal gedrag door onderzoekers van Coventry University, Massey University en de Radboud Universiteit.
De effecten die de onderzoekers in twintig publicaties naar verschillende typen meditatie vonden, blijken veel minder groot dan de oorspronkelijke publicaties zeggen. Een van de problemen is dat sociaal gedrag vaak onder één noemer wordt gerangschikt. ‘Als je het uit gaat splitsen naar aspecten van sociaal gedrag zoals agressie, verbondenheid, vooroordelen, empathie en compassie, dan blijken er alleen op het gebied van empathie en compassie duidelijke positieve effecten te zijn, maar die studies vertonen methodologische gebreken’, aldus cognitief psycholoog Inti Brazil, van de Radboud Universiteit.
bron

Depressie beter bespreekbaar
12 feb – Depressies zijn een groot probleem voor de volksgezondheid. Bijna één op de vijf mensen wordt ermee geconfronteerd. Daarmee is het de meest voorkomende psychiatrische ziekte. Gelukkig worden depressies steeds beter bespreekbaar. Met dank aan onder meer de verhalen van ervaringsdeskundigen, bekende mensen die openlijk toegeven last te hebben van depressies en initiatieven als Blue Monday, zogenaamd de meest deprimerende dag van het jaar, wordt het taboe steeds verder doorbroken.
Nationalezorggids.nl

15% van de werkende last van werkgerelateerde burn/out klachten
12 feb – Bijna ieder artikel wat ik hierover heb gelezen had in de kop ´vrouwen blabla´.. Maar bij een verschil van 2% ga ik dit niet dermate uitlichten: Van alle werknemers van 15 tot 75 jaar had bijna 15 procent last van werkgerelateerde psychische vermoeidheid (burn-outklachten), vrouwen iets vaker dan mannen (18% versus 16%). Vermoeidheidsklachten komen meer voor naarmate het aantal gewerkte uren in een week hoger is. Daarnaast hebben alleenstaanden vaker dergelijke klachten dan mensen die samenleven met een partner, kinderen of beide.
Nationalezorggids.nl

Week 6
Veteranen testen MDMA tegen PTSS, Tweede kamer wil hulpverleners terug in de jeugd GGZ, Tweede kamer wil alcoholmisbruik aanpakken naast overgewicht en roken, Huisartsen krijgen een praktische handleiding voor het afbouwen van antidepressiva, GGz krijgt best practise award, jongeren met lichte problematiek kunnen terecht bij POH, Social media verslavingsbehandeling?, aantal daklozen verdubbeld, Schriftelijke exposuretherapie net zo effectief bij PTSS, dit en meer lees je vandaag. 

Schriftelijke exposuretherapie net zo effectief bij PTSS als cognitieve verwerkingstherapie
10 feb – Schriftelijke exposuretherapie is net zo effectief als cognitieve verwerkingstherapie in de behandeling van patiënten met een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Met de schrijftherapie kan zelfs hetzelfde resultaat bereikt worden in minder tijd. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Boston, zo meldt het Nederlands Kenniscentrum Angst en Depressie.
GGznieuws.nl

BASIS-GGZ BESPAART ZORG 260 MILJOEN EURO
9 feb – De behandeling van mensen met depressie en angststoornissen door de generalistische basis-ggz valt per cliënt ruim 2000 euro goedkoper uit dan een behandeling door de gespecialiseerde ggz in de tijd voordat dit nieuwe type zorg werd ingevoerd. Dat terwijl de resultaten hetzelfde zijn. Omdat er jaarlijks 125.000 patiënten met deze klachten worden behandeld kan doorverwijzing naar de basis ggz de Nederlandse zorg 260 miljoen euro per jaar besparen.
Dat meldt Indigo en Skipr.nl

ZIN: ‘Zorgclustermodel ggz brengt risico’s met zich mee’
9 feb – Het zorgclustermodel, een belangrijk onderdeel van de nieuwe bekostiging van de geestelijke gezondheidszorg, brengt zowel kansen als risico’s met zich mee. Dat is de conclusie die het Zorginstituut Nederland (ZIN) trekt in een rapport over de nieuwe bekostiging.
Zorgvisie.nl

Helft ggz-aanbieders biedt inzicht in wachttijden
9 feb – Zo’n 55 procent van de ggz-aanbieders heeft in januari informatie aangeleverd bij Vektis over de wachttijden in de ggz. In totaal gaat het om 2.377 instellingen en vrijgevestigden. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) verplicht aanbieders sinds dit jaar elke maand hun wachttijdgegevens aan te leveren.
Skipr.nl

Aantal daklozen in Nederland in zeven jaar verdubbeld
9 februari 2018 – In zeven jaar tijd is het aantal daklozen in Nederland bijna verdubbeld. Telt ons land in 2009 nog 17.000 mensen, zeven jaar later bedraagt dat aantal 30.000. De meeste daklozen zwerven rond in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam.
GGznieuws.nl

ONLINE THERAPIE EFFECTIEF TEGEN CHRONISCHE VERMOEIDHEID
7 feb – Gedragstherapie via internet voor mensen met het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), ook wel ME genoemd, helpt en is veilig. Dit bleek begin februari uit onderzoek van het AMC en Radboudumc. Beide universitair medisch centra publiceerden vorig jaar al een vergelijkbare studie, maar dan met therapie gericht op chronisch vermoeide mensen met diabetes type-1.
icthealth.nl

De talenten van mensen met autisme (zie ook mijn artikel over Autisme; de nieuwe hype)
7 feb – Sinds ongeveer een jaar heeft BNN-presentator Filemon Wesselink de diagnose ‘autisme spectrum stoornis’. Om zichzelf beter te begrijpen, maar vooral om anderen met dezelfde diagnose te ontmoeten, duikt Filemon in nieuwe afleveringen van zijn tv-programma opnieuw het spectrum in. Waarbij hij vooral kijkt naar hun talenten. Columnist Margreet Pereboom geeft als voorproef haar eigen ervaringen met de bijzondere begaafdheden van mensen met autisme en pleit ervoor het woordje stoornis te laten vallen.
klik.org

Twee vrouwelijke hoogleraren benoemd bij Psychologie
7 feb – De Faculteit der Sociale Wetenschappen heeft de psychologen Ellen de Bruijn en Berna Güroğlu voorgedragen als hoogleraar in het kader van de Westerdijkprocedure. Güroğlu: ‘Ik voel me vereerd dat de Universiteit Leiden die voordracht heeft gehonoreerd.’ De Bruijn: ‘Het is mooi en motiverend dat de Universiteit Leiden zich hard maakt voor de inhaalslag van vrouwelijke hoogleraren.’ Beiden praten met passie over onderzoek.
universiteitleiden.nl

Kamermotie: haal zorgverleners terug in de jeugd-ggz
6 feb – Kamerlid Kooiman constateert in haar motie van 6 februari jl. dat volgens de LVVP veel vrijgevestigde psychologen en psychotherapeuten de jeugd-ggz hebben verlaten of deze binnenkort willen verlaten. Zij wil komen tot een actieplan om deze zorgverleners weer terug te halen, zodat er voldoende aanbod voor jeugd-ggz ontstaat.
Lvvp.nl

Tweede Kamer in debat over jeugd-ggz
6 feb – Afgelopen dinsdag was in de Tweede Kamer een debat over jeugd-ggz. Aanleiding waren signalen over vrijgevestigde aanbieders die zich terugtrekken uit de jeugd-ggz. Het ging daarnaast ook over arbeidsmarktproblemen in de jeugd-ggz, wachttijden, problemen rond aanbesteden en inkoop en administratieve lasten. Er namen veel Kamerleden deel aan het debat. Minister De Jonge (VWS) beantwoordde de gestelde vragen per thema. Rode draad van het debat ‘er is nog veel werk te doen’.
GGzConnect.nl

MIND: Praktische handreiking voor afbouwen antidepressiva
6 feb – MIND heeft in de afgelopen jaren regelmatig signalen binnengekregen dat huisartsen min of meer ‘automatisch’ herhaalrecepten voorschrijven voor antidepressiva en dat er nauwelijks gesproken wordt met een patiënt tijdens de behandeling over het afbouwen van de medicijnen bij herstel. Het is bekend dat mensen heel verschillend kunnen reageren op antidepressiva en therapie: sommigen zijn erbij gebaat en anderen niet of minder. Het voorschrijven van medicatie blijft maatwerk.
mindplatform.nl

Best Practice Award voor ggz-cliëntparticipatie
6 feb – Schoonmaakbedrijf Asito en ggz-instelling Dimence hebben de Best Practice Award 2018 gewonnen met hun samenwerking “Samen werken aan een beter leven”. Dit initiatief biedt cliënten met psychische klachten de mogelijkheid om hun afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen.
Zorgvisie.nl

Jongeren met psychosociale problemen ook aanstaande drie jaar naar praktijkondersteuner (POH-GGz)
6 feb – WINTERSWIJK – Kinderen en jongeren met psychosociale problemen, zoals slecht slapen, gedragsproblematiek, ADHD en PDD/NOS kunnen ook na 1 april terecht bij Klaas Moll, Praktijkondersteuner Jeugd (POH-Jeugd) van huisartsenpraktijk Doktershof aan de Burgemeester Bosmastraat in Winterswijk
Achterhoeknieuwswinterswijk
Dit soort opvang door de POH wordt steeds populairder in meerdere gemeentes, vandaar dat ik het deel.

‘PAK SOCIALMEDIA-VERSLAVING AAN MET ERKENDE BEHANDELING’
6 feb – Als het aan verslavingsdeskundigen ligt, kunnen socialmedia-verslaafden binnenkort bij klinieken terecht voor een behandeling. Steeds meer mensen, met name jongeren, gebruiken social media als Facebook en Instagram dwangmatig, maar er is geen officieel erkende behandeling voor. Zolang die er niet is, krijg je ook niets vergoed van de zorgverzekering.
Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Veteranen in Nederland gaan “partydrug” mdma testen tegen trauma’s
5 feb – Nederlandse veteranen gaan de drug mdma testen als medicijn bij traumabehandeling. Mdma dat ook de werkzame stof in xtc is, kan helpen bij het verwerken van oorlogstrauma’s. De Nederlanders maken deel uit van een internationaal onderzoek. Dat bevestigt een woordvoerster van de Arq Psychotrauma Expert Groep in Diemen, die betrokken is bij het onderzoek.
VRT.be

Stripster heeft meer kennis psychologie in zes maanden werk dan in haar studie criminologie
4 feb – Elle (31): “Strippen heeft van mij een betere moeder gemaakt” Toen ze klein was, wilde ze eigenlijk agent worden. Ze behaalde een diploma criminologie, maar kwam in een harde wereld terecht. En die deed haar beslissen om een andere weg op te gaan. Een weg die haar toeliet op een meer medelevende manier met mensen om te gaan. De Amerikaanse Elle Stranger (31) werd stripster en het maakte haar naar eigen zeggen ook een betere moeder. “Toen ik zes maanden bezig was, besefte ik dat ik al meer over mensen had geleerd dan in alle psychologielessen die ik tijdens mijn opleiding kreeg”
HLN.be

Ik weet nooit zo goed wat ik hier nou op moet zeggen.. Ik snap dat ze hierdoor meer mensenkennis krijgt en meer empathie, maar om dat maar meteen (indirect) psychologiekennis te noemen?

Januari

Week 5 Mindfulness week?
Buiten de webwinkel voor zorg van GGz, de mogelijke fusie Vincent van Gogh en Pro Persona en een onderzoek dat zegt dat zelfs huiswerk je gelukkiger maakt, leek het wel alsof het afgelopen week alleen maar over mindfulness ging. Van onderzoeken tot aankondigingen voor cursussen, het was erg aanwezig. Bij deze het nieuws van deze week. 

Geluk is als een huis met vijf kamers

‘Zo nu en dan op de pauzeknop drukken’
Drukte in je hoofd, gepieker, stress? Mindfulness kan je helpen!
Onderzoek: The Effect of a Brief Mindfulness Instruction and Perfectionism on Attentional Performance.
En ook mensen van wie je denkt dat ze alles hebben (looks, money, succes and Bieber) komen ermee in aanraking: Selena Gomez laat zich behandelen voor depressie

Congres Heilo omgaan met verwarde mensen: ‘Oordeel niet, maar heb compassie met verwarde mensen’
30 jan – Incidenten met verwarde mensen vormen een steeds groter probleem. Om te kijken hoe deze specifieke groep kan worden geholpen, wordt in Heiloo een congres gehouden voor gemeenten, hulpverleners en andere betrokkenen. Eén van de sprekers is Toon Walravens. Hij is beleidsmedewerker herstel en rehabilitatie in een forensische kliniek en lid van het landelijke Schakelteam Verwarde Personen. Maar bovenal adviseert hij vanuit zijn eigen ervaring als ex-verwarde.
NOS.nl

Zijn vijf therapiesessies voldoende voor mensen met PTSS?
30 jan – Mensen die kampen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) zouden al geholpen zijn met slechts vijf gespecialiseerde therapiesessies. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Boston, dat recent online gepubliceerd werd in het tijdschrift JAMA Psychiatry. Voor de studie analyseerden de onderzoekers de behandeluitkomsten van 126 volwassenen met PTSS. Van deze patiënten kregen 63 een schriftelijke exposuretherapie, terwijl de andere helft werd blootgesteld aan een cognitieve verwerkingstherapie. Deze indeling gebeurde op willekeurige basis.
mijngezondheidsgids.nl

GGzE opent webwinkel voor geestelijke gezondheidszorg
29 jan – Een app kopen om te leren omgaan met piekeren, een coach zoeken die helpt om slaapproblemen tegen te gaan of online onderzoeken welke behandeling het beste past. De Eindhovense ggz-aanbieder GGzE opende onlangs de Welshop, waar elke Nederlander die wil werken aan zijn mentale gezondheid terecht kan.
Zorgvisie.nl

Regeldruk drijft psychiaters naar zzp-schap
29 jan – Het tekort aan psychiaters en psychologen begint uit de hand te lopen. In de ggz en in de verslavingszorg worden de wachtlijsten langer en langer omdat er te weinig personeel is. Er is geld nodig voor opleidingen en voor de differentiatie van taken van psychiaters naar hbo-opgeleid personeel, zegt GGZ Nederland.
Zorgwelzijn.nl

– Uhm, wat?? Hoezo HBO als de WO psycholoog me hiervoor beter geschikt lijkt..? Het artikel spreekt over een tekort aan psychiaters én psychologen.. Volgens mij hebben we die genoeg maar komen ze niet aan het werk door alle bezuinigingen en GZ-eisen!

Uit onderzoek blijkt: Een activiteit zonder beeldscherm verhoogt je geluk – Zelfs huiswerk maken zou je blijer maken!
29 jan – Het eten staat nog niet op tafel, je kleintje jengelt en dan ligt daar die iPad. Zou je..? Nieuw onderzoek zegt dat je beeldschermtijd beter kan beperken tot een minimum
Vance.nl

Vincent van Gogh en Pro Persona onderzoeken bestuurlijke fusie
29 jan – Ggz-instelling Vincent van Gogh in Venray onderzoekt een bestuurlijke fusie met de Gelderse collega-organisatie Pro Persona. De twee instellingen denken elkaar met zo’n samenwerking te kunnen versterken op het gebied van kennis, zorgvernieuwingen en inkoop.
Limburger.nl

Buitenlandse studenten UvA groeit, minister wil antwoord
24 jan – Doe je dit jaar eindexamen en wil je volgend jaar psychologie studeren aan de UvA? Succes ermee. Er zijn dit jaar namelijk ruim twee keer zo veel buitenlandse studenten die dat óók willen. Grote kans dus dat een buitenlandse student de plek krijgt. Minister Ingrid van Engelshoven wil snel met de UvA in gesprek.
Parool.nl

Universiteit van Amsterdam reageert op ‘eigen student eerst-betoog’; wij weren Nederlandse student niet
24 jan – Opleidingsdirecteur Ingmar Visser weerlegt kritiek: Het ‘eigen student eerst’-betoog van Stefan Wirken bevat allerlei verkeerde aannames en feitelijke onjuistheden en doet in zijn poging tot karikatuur geen recht aan de discussie over internationalisering van het onderwijs.  Lees ook mijn visie in mijn column van vandaag.
Volkskrant.nl

Eerste Kamer stemt in met Wet Verplichte GGZ
24 jan – De Eerste Kamer heeft op 23 januari 2018 drie wetsvoorstellen aangenomen die aanpassing van gedwongen zorgverlening regelen, waaronder de Wet Verplichte GGZ. De wetten maken onder meer gedwongen behandeling bij iemand thuis mogelijk. De patiënt en zijn directe omgeving krijgen bovendien meer inspraak. Aedes hoopt dat hulp en begeleiding voor mensen met psychische klachten hierdoor in een eerder stadium mogelijk is.
Aedes.nl

Demi Lovato biedt fans gratis therapie aan
25 jan – NEW YORK – De aankomende concerttour van Demi Lovato gaat over meer dan muziek alleen. De 25-jarige zangeres biedt haar fans namelijk ook gratis groepstherapie aan en laat voorafgaand aan elke show een inspirerend persoon een motivatiespeech geven. Dit vertelde Demi toen ze te gast was bij Good Morning America.

Lovato maakt zich al jaren sterk voor geestelijke gezondheidsvoorlichting en heeft meerdere malen openlijk gesproken over haar bipolariteit. “Ik weet hoe belangrijk het is om mijn platform te gebruiken om anderen te helpen. Het delen van mijn verhaal inspireert anderen hopelijk om ook te durven praten over hun mentale gezondheid. Ze moeten weten dat ze niet alleen staan en dat ik er voor ze ben.”
Songteksten.net

Weg met de psychologie! Of toch niet?
25 jan – Nu we onze hersenen kunnen meten met neurowetenschappelijke technieken zoals MRI, hebben we de psychologie niet meer nodig. Waarom gedrag bestuderen, als je ook direct de hersenen kan meten?
Nemokennislink

‘Dit is een aanslag op het beroep van psycholoog’
25 jan – Het beroepsgeheim is onaantastbaar, vindt psycholoog Mattias Desmet. Hij is geschokt dat zijn notities uitgedeeld zijn aan de hele jury. ‘Wie zal nog naar een psycholoog durven te gaan als alles publiek kan worden gemaakt?’
standaard.be

MEERJARENCONTRACT TUSSEN GGZ OOST BRABANT EN VGZ
24 jan – Zorgverzekeraar VGZ en GGZ Oost Brabant hebben een meerjarencontract getekend aan het einde van 2017. Het contract moet zorgen voor betere zorg tegen een lager tarief. Het draagt de naam Zinnige Zorg en het maakt het mogelijk dat behandelingen binnen de geestelijke gezondheidszorg (ggz) soms net iets anders worden uitgevoerd als dat effectiever is voor een specifieke patiënt. Dit meldt Skipr.

TASKFORCE KINDERMISHANDELING TILBURG ONTVANGT 100.000 EURO SUBSIDIE
19 jan – De regio Hart van Brabant heeft van het ministerie van Volksgezondheid een subsidie ontvangen van 100.000 euro om kindermishandelaars aan te pakken. Via de Taskforce Kindermishandeling Tilburg wordt middels een nieuwe methode gezorgd dat de plegers ook daadwerkelijk hun hulpverlening afronden en dat verkleind het risico op herhaling.
Dit meldt Skipr.

WHO zet gameverslaving op lijst officiële ziektes
19 jan – Sinds begin dit jaar is ook een gameverslaving een officiële ziekte. Dit heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) besloten. Nederland telt zo’n 12.000 jongeren met een gameverslaving. In 2015 zochten net iets meer dan vijfhonderd van hen professionele hulp om van hun verslaving af te komen. Dat meldt RTL Nieuws.
Een gameverslaving is niet alleen afhankelijk van de tijd die je eraan besteedt, maar heeft ook veel te maken met in hoeverre het je dagelijks leven aantast. “Net als bij andere verslavingen gaat het fout wanneer de balans met de rest van je leven wegvalt. Wij zien gamers blaasproblemen hebben omdat ze niet meer naar het toilet willen gaan tijdens het gamen”, zegt Laura de Fuentes van verslavingsinstelling Novadic Kentron.
Nationalezorggids.nl

HELFT MEDEWERKERS VIRENZE NIET OVERGENOMEN 
16 jan – MET ggz en Parnassia Groep, de twee partijen die zorg van het failliet verklaarde Virenze overnemen, kunnen net iets meer dan de helft van de werknemers van Virenze meenemen. Momenteel zijn er 465 mensen werkzaam, waarvan er hoogstwaarschijnlijk slechts 255 hun baan behouden. Dat meldt de Limburger.
Nationalezorggids.nl

Online behandeling depressie werkt vooral op korte termijn
16 jan – Online behandeling van depressie is op korte termijn effectief om terugval te voorkomen. Op de langere termijn lijkt persoonlijk contact met een psycholoog echter een voorwaarde. Dat blijkt uit onderzoek van klinisch psycholoog Claudi Bockting.
zorgvisie

Zorgverzekeraars moeten meer doen om wachtlijsten ggz weg te werken
15 jan – Verzekeraars moeten veel actiever de wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) wegwerken. Dat zegt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in een rapport dat maandag naar de Tweede Kamer is gestuurd.
De wachttijden in de ggz overschrijden al langere tijd de norm die is vastgesteld. De norm verschilt per trajectonderdeel. Voor het aanmelden bij een ggz-instelling staat bijvoorbeeld maximaal vier weken. Maar op veel plekken moeten mensen veel langer wachten. Met name voor cliënten met autisme, persoonlijkheidsstoornissen, trauma en licht verstandelijke beperkingen in combinatie met ggz-problematiek, zijn de wachttijden lang.
Zembla

Regelgekte manifest 162.000 handtekeningen

Hulpverleners moeten bij ‘verwarde’ patiënten wachten tot het misgaat
13 jan – Door de wetten die onze autonomie en privacy beschermen staan we als welwillende hulpverleners die wel aan huis komen vaak tegen onze zin en de zin van liefhebbende familieleden in, te wachten langs de zijlijn totdat het ‘mis gaat’. Want pas dan kunnen de GGZ instellingen handelen tegen de wens van de patiënt. En ja, ook de verwarde patiënt die door zijn aandoening niet ziet hoe hij maatschappelijk teloor gaat, slaapt het liefst in zijn eigen bed. Daarnaast slikt hij het liefst geen pillen, zeker als het al best een hele tijd goed met hem ging en de begeleiding vanuit de GGZ is afgerond. Als eerstelijn zijn we er dan om vroege signalen van ontregeling op te pakken en ernaar te handelen, maar zoals boven beschreven dus met de handen op de rug. En als we dan vroegtijdig hernieuwde GGZ bemoeienis willen mogen we door alle bezuinigingen netjes achteraan in de wachtrij aansluiten met onze patiënt.
NRC.nl

Gezamenlijke aanpak voor verwarde mensen
13 jan – De Flevolandse gemeenten, de provincie en instellingen voor hulpverlening hebben een overeenkomst ondertekend voor de aanpak van mensen met verward gedrag.
GGZconnect.nl

‘VERANDER TBS-SYSTEEM VOOR BETERE BEHANDELING EN VEILIGERE SAMENLEVING’
Als het aan 29 tbs-advocaten ligt, verandert het hele tbs-systeem. Door het systeem te verbeteren zijn tbs’ers veel minder snel geneigd een behandeling te weigeren en vallen ze minder snel terug in oud gedrag. De advocaten bieden een manifest aan aan de Tweede Kamer en aan minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.
Dat melden NOS en Telegraaf. 

RuG ONDERZOEKT ERVARINGSDESKUNDIGHEID BIJ SUÏCIDALITEIT 
11 jan – Om te weten te komen wat de rol van ervaringsdeskundigen kan zijn bij de preventie van zelfmoord, is de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) een verkennend onderzoek gestart naar het nu nog onduidelijke beroepsprofiel van de ervaringsdeskundige. Dit zou kunnen leiden tot betere zorg voor patiënten die kampen met suïcidale gedachten.
Dit meldt GGZ Nieuws.

Wet verplichte GGZ verbetering, wel meer duidelijkheid nodig
De Wet verplichte GGZ is een flinke verbetering in vergelijking met de huidige wet- en regelgeving. De VNG en het Nederlands Genootschap van Burgemeesters zijn voor een zo spoedige mogelijke gefaseerde invoering van de wet. Maar op een aantal punten is wel meer duidelijkheid nodig.
De VNG en het NGB schrijven dit in een mail aan de Eerste Kamer die op 15 januari debatteert over de wet.

De VNG en het NGB roepen de senaat op om de minister over vier punten te bevragen:
1. De crisismaatregel en wat hierbij van de burgemeester wordt verwacht.
2. Het verkennend onderzoek door het College van B&W.
3. Het Rijk moet, volgens artikel 2 van de Financiële Verhoudingswet, inzichtelijk maken hoe de nieuwe taken worden bekostigd, dat is tot nu toe niet gebeurd.
4. Keteninformatie/ICT: op dit punt pleiten de VNG en het NGB voor gefaseerde invoering van de ICT-systemen, zodat eventuele vertraging in de (complexe) ICT-operatie niet leidt tot vertraging in de invoering van de wet.
VNG.nl

Zorgaanbieder sluit minder vaak contract met verzekeraar
10 jan – Zorgaanbieders sluiten in steeds mindere mate contracten af met zorgverzekeraars. De verzekeringsmaatschappijen dreigen daardoor de grip op de kosten en kwaliteit te verliezen. Dat blijkt uit cijfers van de grote verzekeraars die de redactie van BNR heeft weten te bemachtigen. Met name in de wijkverpleging en de geestelijke gezondheidszorg (ggz) zijn er problemen.

Steeds meer instellingen binnen deze sectoren kiezen er voor om met geen enkele verzekeraar een contract te sluiten. Dat houdt in dat de verzekeraar geen controle heeft op de prijs, kwaliteit of doelmatigheid van de behandeling. Tegelijkertijd moet de verzekeraar volgens de wet wel minimaal 75 procent van de kosten vergoeden die de patiënt maakt. Daarnaast heeft de patiënt ook een eigen bijdrage van 25 procent op de nota.
Zorgwijzer.nl

Geen contract jeugdzorg voor Rivierduinen
9 jan – De gemeenten in Midden Holland (waaronder Waddinxveen en Zuidplas) hebben geen contract voor jeugdzorg afgesloten met Rivierduinen, de grootste GGZ aanbieder in de regio. Dat blijkt uit zowel een informatienota van de gemeente Zuidplas als een brief aan de ouders van kinderen. Volgens wethouder de Haas heeft Rivierduinen zich ingeschreven voor de dienst jeugd GGZ hoog specialistisch maar voldeed Rivierduinen niet aan de criteria. Ook na bestuurlijk overleg tussen Rivierduinen en de gemeenten is men er niet uitgekomen. Hierdoor moeten honderden kinderen na 2018 naar een andere zorginstelling. Ook is er geen nieuwe verwijzing naar Rivierduinen meer mogelijk via het sociaal team.
Rivierduinen stuurde de clienten echter een brief dat zij hebben besloten tot het niet ondertekenen van het contract en leggen de situatie verder uit hoe de overgangsregeling is.
Gouweijsselnieuws.nl

30 dagen zonder klagen? U kan het vanaf maandag uitproberen
9 jan – Maandag starten de “30 dagen zonder klagen”, een nieuwe actie waarbij deelnemers op een positieve instelling moeten focussen. Een actie die bovendien de steun krijgt van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). “Onze vrij negatieve standaardinstelling kunnen we met een actie van dertig dagen veranderen in een meer positieve instelling”, zegt initiatiefneemster Greet van Hecke.
VTR.be

LHV vreest dat onvrijwillige ggz-cliënt onder huisarts gaat vallen
9 jan – Door de nieuwe wetten Zorg en Dwang en Verplichte ggz dreigen cliënten die specialistische zorg thuis nodig hebben, onbedoeld onder de verantwoordelijkheid van de huisarts te vallen. Dat schrijven de brancheorganisaties Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en InEen in een brief aan de Eerste Kamer.
De senaat beslist 15 en 16 januari over de wetsvoorstellen, die voldoende steun lijken te krijgen onder de Eerste Kamerleden. Bij beide wetten gaat het om onvrijwillige zorg bij de patiënt thuis.
Skipr.nl

Onderzoek naar inzet GGZ-professionals
6 jan – Het Capaciteitsorgaan stelt elke drie jaar op verzoek van het Ministerie van VWS een capaciteitsplan op waarin berekend wordt hoeveel psychiaters, GZ-psychologen, psychotherapeuten, klinisch (neuro)psychologen en verpleegkundig specialisten ggz er in de toekomst nodig zijn. Hierbij hoort ook een instroomadvies aan VWS en veldpartijen voor de verschillende opleidingen: hoeveel opleidingsplaatsen dienen er beschikbaar te worden gesteld voor een evenwichtige arbeidsmarkt in de toekomst?
zorgkrant.nl

Week 1

Aantal zelfmoorden gestegen in 2017
5 jan – Het afgelopen jaar hebben meer gevangenen zichzelf van het leven beroofd dan in 2016. Het aantal zelfmoorden varieert van jaar tot jaar en in 2017 was sprake van elf suïcides in Nederlandse gevangenissen. De vorige jaren lag het aantal op zes in 2016, veertien in 2015 en elf in 2014. Dit meldt Algemeen Dagblad.
Bron: Nationale Zorggids

Meer aandacht nodig voor samenhang curatieve zorg en ggz
5 jan – In de zorg moet meer aandacht komen voor de samenhang tussen de medisch-technische en de psychische kant van ziekten. Dat zegt zorgondernemer Marius Touwen, grootaandeelhouder van netwerkorganisatie Zorg van de Zaak.
Bron: Zorgvisie.nl

4 ton voor onderzoek zelfcompassie bij kankerpatiënten
4 jan – KWF Kankerbestrijding trekt bijna 4 ton uit voor UT-onderzoek naar gezondheidstechnologieën die kankerpatiënten ondersteunen. Hoogleraar Mental Health Promotion Ernst Bohlmeijer is hoofdaanvrager van het project. Bohlmeijer en collega’s van de vakgroep Psychologie, Gezondheid & Technologie willen de mentale veerkracht van patiënten versterken in de eerste maanden na de diagnose van kanker. De term zelfcompassie staat daarin centraal.
utoday.nl

Protest uit buurt loont: GGZ Momentum ziet af van vestiging in Moergestel
3 jan – MOERGESTEL – Zorginstelling GGZ Momentum ziet af van zijn plan om in Moergestel neer te strijken. Het protest van omwonenden die overlast van verslaafden vrezen is te heftig, verklaart bestuurder Johan Linssen. ,,We hebben diverse vestigingen in het land, maar zo emotioneel hebben we het nog nooit meegemaakt.”
Bron: BD.nl

Patiënten die hersteld zijn van een psychiatrische aandoening, komen in de regel maar moeilijk mee in de maatschappij.
3 jan – Dit blijkt uit onderzoek van Stynke Castelein, hoogleraar herstelbevordering van ernstige psychische aandoeningen aan de Rijksuniversiteit Groningen. De mensen zouden onder andere moeite hebben met het onderhouden van persoonlijke hygiëne en sociale contacten. Dit meldt Trouw.
Bron: Nationale Zorggids

NZa geeft groen licht voor overname zorg failliet Virenze
2 jan – Ggz-aanbieders Parnassia en MET ggz mogen de zorg aan de patiënten van het failliete Virenze overnemen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft beide aanvragen voor een overname in een spoedprocedure goedgekeurd.
Bron: Skipr.nl

Voor het nieuws van 2017 klik je hier!

Like&Share
Twitter
Visit Us
INSTAGRAM
RSS

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.